Marcus Guldager (A) formand for Klima- og Miljøudvalget – Foto: Søren Hald©
Kommunernes Klimapris blev torsdag den 13. april uddelt på KL’s Klima & Miljø Topmøde i Sønderborg. Hørsholm Kommune var blandt fire stærke finalister ud af i alt 41 kommuner, som var indstillet til prisen. Hørsholm var nomineret for projektet ’Klimabevidst Hverdag – hver dag’, der via en målrettet indsats, har inviteret kommunens borgere med til at handle lokalt på klimaet.
Formand for Klima- og Miljøudvalget, Marcus Guldager, siger: ”I Hørsholm Kommune har vi arbejdet med at inddrage borgere i alle aldre i arbejdet med klimahandlingsplanen. Vi har haft nedsat et klimaborgerpanel, som er kommet med anbefalinger til politikerne. Vi har udbredt en klimaberegner, hvor borgerne kunne udregne deres eget CO2-aftryk, og så har vi gennemført et intensivt kursus i lokal klimaindsats for passionerede ildsjæle i kommunen. Jeg er helt vildt glad for, at vi er blevet fremhævet som det gode eksempel i forbindelse med uddelingen af denne klimapris.”
Klimabevidst Hverdag – hver dag
Klimaet kalder på fælles handling, og i starten af 2023 blev 25 Hørsholmborgere uddannet til Grønne Ambassadører, hvor formålet var at støtte borgernes handlekraft i deres hverdagsfællesskaber. Vi kan allerede nu se et af resultaterne. En Grøn Ambassadør har taget initiativ til en grøn fællesmiddag i Kulturhus Trommen den 27. april, hvor den nationale klimahandledag løber af stablen. Man kan tilmelde sig arrangementet her: Grøn fællesmiddag | Hørsholm Hjælper (nemtilmeld.dk)
Om klimahandledagen
Klimahandledagen er en årlig anledning for virksomheder, foreninger og naboer til at forpligte sig til handlinger, der reducerer udledning af drivhusgasser i de fællesskaber, hvor vi arbejder, bor og er aktive. Det er fællesskaber, hvor vi lokalt og sammen med ligesindede kan gøre en konkret forskel.
Klimahandledagen er arrangeret af den social-økonomiske virksomhed DeltagerDanmark med den grønne tænketank CONCITO som videnspartner. Læs mere om initiativet på BorgerLab: https://borgerlab.horsholm.dk/da-DK/projects/klimahandling
Om klimaprisen
De tre andre finalister var Assens Kommune, der har udarbejdet en succesfuld samarbejdsmodel om udtagning af landbrugsjord, Lemvig Kommune, der har udviklet grønne energifællesskaber i form af solcelle- og vindmølleparker, og Odense Kommune, der arbejdet med at gøre børnene i dagtilbud glade for at cykle og dermed fremme den grønne transportform. Det var Lemvig Kommune, der vandt klimaprisen.
Kommunernes Klimapris er stiftet af KL for at give de mange grønne initiativer i kommunerne den opmærksomhed og anerkendelse, de fortjener. Læs mere på KL’s hjemmeside: https://www.kl.dk/forsidenyheder/2023/april/lemvig-kommune-vinder-kl-s-klimapris/
Peter