Kategorier
Politik

DI mener der er behov for dialog mellem Kommunen og virksomhederne

Af Peter Brandi – Foto: Henrik Klitgård – Pressefoto.

”Der er behov for en styrket dialog mellem Kommunen og virksom­hederne”, skriver Dansk Industri til Hørsholm Kommune på baggrund af DI’s undersøgelse af lokal erhvervsvenlighed i Hørsholm 2024.

I undersøgelsen er Hørsholm i 2024 faldet fra en 88. plads til en bund­placering som nr. 91. I forhold til 2023 ser vi den største tilbagegang inden for kategorierne infrastruktur og transport, brug af private leverandører samt kategorien skatter, gebyrer og erhvervsarealer. Som i de foregående undersøgelser klarer vi os godt i kategorien “uddannelse”, hvor vi ligger på en 7. plads.

”En bundplacering er aldrig noget at prale af, men der er jo noget, der hedder, at som man spørger, får man svar”, udtaler Henrik Klitgaard, medlem af Kommunal­bestyrelsen (T) og formand for Erhvervs- og Beskæftigelses­udvalget. Henrik Klitgaard fortsætter: ”Der er spurgt til strukturer og processer som pendling, udbud, ledige erhvervsarealer, og hvor svarene afspejler, at vi i høj grad er en bosætningskommune og ikke en industrikommune med ledige arealer til udvidelse osv.”

Med hensyn til DI’s råd om at styrke dialogen med erhvervslivet udtaler Henrik Klitgaard, at ”der er intet, jeg hellere vil, og derfor tog vi for et par år siden også en række initiativer som f.eks. velkomst- og introduktions­aktiviteter for kommunens nye virksomheder, pjecer og breve samt åbne møder i Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget for alle interesserede erhvervsfolk, men der kom ikke rigtigt nogen”.

Henrik Klitgaard oplyser, at han vil tage undersøgelsen med til drøftelse med erhvervslivet i Hørsholm Erhvervsråd d. 8. oktober, ligesom Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget på sit møde d. 21. oktober vil drøfte Dansk Industris måling og efter planen udpeger nogle specifikke indsatsområder.

En undersøgelse udført af IRIS Group i foråret 2024 målte på, hvordan virksomhederne klarer sig på

  1. Arbejdspladser, indkomst og produktivitet
  2. Iværksætteri og vækstvirksomheder
  3. Eksport

Her ligger Hørsholm nr. 29 ud af alle landets kommuner.

”Der ser vi, at når man måler på, hvordan virksomhederne faktisk har det, så går det rigtig godt i Hørsholm,” slutter Henrik Klitgaard.  

Redaktøren mener: Det er dejligt, at Henrik Klitgaard tager situationen afslappet. Han har selvfølgelig gjort, hvad han kunne for nogle år siden. Spørgsmålet er så, om det var det rigtige man gjorde dengang? Som virksomhed vil jeg hellere have service og hurtig hjælp fra kommunen, når der er behov, end velkomstmøder og pjecer.

Kategorier
Byrådet Politik

Ny strategi for Hørsholm Kommune vedtaget

Af Peter Brandi – Foto: Borgmester Morten Slotved (C) – Privatfoto

Den samlede kommunalbestyrelse i Hørsholm Kommune har netop vedtaget den nye Hørsholmstrategi, der er den langsigtede strategi for udviklingen af kommunen (Plan- og udviklingsstrategi 2023-2035).

Visionen kredser om det gode liv i Hørsholm med særligt fokus på borger- og børneliv, byliv og bæredygtighed.

Strategien understøtter målet om at forblive med at være en attraktiv kommune, fortæller borgmester Morten Slotved (C): “Vi skal være fælles om det gode liv og være en kommune for både det gode børne- og ældreliv og alt derimellem. Vi skal have en levende bymidte, et blomstrende foreningsliv, et trygt lokalsamfund samt boliger til alle livsfaser. Og når vi fremadrettet udvikler kommunen, skal vi have et særligt øje for klimatilpasninger, bæredygtighed og den grønne omstilling,”.  

Formand for Ældre Sagen i Hørsholm Peter Melander Brandi

Borgmester Morten Slotved er glad for, at Hørsholmstrategien er resultatet af en enig kommunalbestyrelse. “Vi er fælles om det gode liv i Hørsholm. Det er derfor afgørende, at det er en samlet kommunalbestyrelse, der står bag den langsigtede strategi for kommunen. Nu har vi retningen og pejlemærkerne for de næste mange års arbejde med udvikling af kommunen, så vi forbliver med at være en attraktiv og proaktiv kommune både at bosætte sig i og drive virksomhed fra.” slutter borgmester Morten Slotved.

Formanden for Ældre Sagen i Hørsholm Peter Melander Brandi er knap så tilfreds med den vedtagene strategi. Han siger, “der er mange gode ting i strategien, og vi er da også tilfredse med, at en del af de emner, vi bragte op i vores høringssvar, er blevet adresseret. Men samtidig må vi understrege, at der stadig er lang vej endnu, før ældre borgere udgør en ligeværdig del af den fælles strategi”.

Du kan finde strategien på dette link: https://dagsordener.horsholm.dk/vis/pdf/bilag/95240ea1-c8aa-42b6-9c72-b6cb69f8c3b7/?redirectDirectlyToPdf=false

Kategorier
Debat Politik

Arkitekturpolitik

Af Thorkild Gruelund (Q) medlem af kommunalbestyrelsen – Foto: Peter Brandi©

På seneste økonomiudvalgsmøde behandlede vi Byudviklingsudvalgets – på mange måder -glimrende forslag til arkitekturpolitik for Hørsholm Kommune.

Gennemarbejdet af fagfolk i administrationen, og særdeles kompetente politikerkollegaer. Problemet er, at ingen af disse gode mennesker har stillet spørgsmålet: Hvad koster det?  Administrationens arbejde med tilvejebringelsen af politikken, og afledt drift efterfølgende.

For nogle år siden vedtog kommunalbestyrelsen ’lokalplan nr. 143’ – en bevarende lokalplan. Smukke gamle huse og arkitektonisk velgennemtænkte bebyggelser skulle sikres for fremtiden.

Havde vi politikere dengang fået orientering om, at lokalplanen nogle år ville medføre ekstra sagsbehandlingstid for 1-2 millioner kroner, havde vi næppe vedtaget denne lokalplan.

Hvert år, når kommunalbestyrelsen diskuterer det kommende års budget for børn, handicappede og ældre, ser vi rigtigt meget på lovens krav.

Iagttagere af budgetprocessen vil erindre, at administrationen hvert år byder ind med lukning af Selmersbo Aktivitetscenter som en sparemulighed. Der er fra central lovgivers side – regering, folketing etc. intet krav om, at en kommune skal have et sted som Selmersbo. Derfor kan kommunalbestyrelsen beslutte at lukke stedet. Jeg håber dog aldrig det sker.

Når vi i kommunalbestyrelsen lægger budget for børne-, handicap- og ældreområdet har vi et nøje sigte på lovens krav. På de områder bevilger vi sandelig ikke noget ekstravagant.

Kommunalbestyrelsen udtrykker ofte forargelse over de centrale myndigheders krav f.eks. på dokumentationssiden i ældreområdet. Rigtigt! Der er mange krav, som koster tid og dermed penge.

På planområdet lægger kommunalbestyrelsen selv lag på lag af sagsbehandlingskrav, som ingen central myndighed overhovedet har stillet krav om.

Stor respekt for ord, streger, tegninger og mursten! Jeg vil hellere prioritere anstændige vilkår for ældre og børn.

Vores tekniske forvaltning bør hvert år – som sparemulighed – fremlægge alle de krav til ekstra sagsbehandling, som kommunalbestyrelsen selv har vedtaget.

Her kan den ønskede arkitekturpolitik, og andre vedtagelser nok give mulighed for besparelser for samlet et par millioner årligt.

Må jeg opfordre mine politikerkollegaer til at gentænke, til hvad vi vil bruge borgernes penge. Penge kan kun bruges en gang. Skal vi prioritere unødvendige tidskrævende og omkostningstunge krav på byggesagsområdet.

Nej ikke efter min opfattelse!

Gode politikerkollegaer besind Jer!

Kategorier
Politi Politik

Rigtig udvikling i antal indbrud

Af Jan Klit, medlem af Kommunalbestyrelsen (C) – Foto: Peter Brandi©

Nye tal for udviklingen i indbrud i Hørsholm viser en stabil udvikling på et relativt lavt niveau.

Selvfølgelig er 41 indbrud i 1. kvartal 2023 i sig selv alt for mange, men sammenlignet med samme kvartal sidste år, er der glædeligvis tale om et klart fald. For de mørke vinterkvartaler havde vi også i slutningen af 2022 pæne tal på – især sammenlignet med tidligere.

Vi fortsætter selvfølgelig vores mange målrettede og strategiske indsatser, sammen med Bo Trygt og Nordsjællands Politi, så vi fortsat kan gå forrest som kommune på dette område.

Walk and watch, nabovenner, den mobile politistation og tryghedsvandringer vil også den kommende tid være en væsentlig del af agendaen.

Graf over udviklingen og aktuel status.
Kategorier
Debat Politik

Sæt kulturdagen fri 

Ann Lindhardt, Gruppeformand (V) medlem af kommunalbestyrelsen og Sports-, sundhed- og kulturudvalgetFoto: Peter Brandi©

Kulturen skal sættes fri, og kulturdagen skal afvikles på en ny måde. Kulturdagen væk fra det traditionelle kommunale regi og låste politiske rammer. Det skal være borgernes kulturdag med langt mere medindflydelse og involvering. Det har længe været et ønske fra Venstre at sætte kulturen mere fri – også kulturdagen. Den liberale tankegang, hvor borgerne har mere medbestemmelse og medindflydelse. 

Kulturlivet, kulturvirksomhederne og borgerne skal have flere incitamenter til at sætte retning for kulturlivet, og hvordan det skal udvikles. Når den længe ventede kulturpolitik skal udarbejdes, skal det være med en ambitiøs tilgang, der netop kan løfte og udvikle kulturen der sætter frivillige, kulturerhvervene og kulturinitiativtagerne mere frit. Vi skal fjerne barrierer, så det bliver mere enkelt for både små og store aktører at få godkendt og kunne gennemføre spændende nye kulturbegivenheder og projekter.

Derfor bør vi se kulturområdet feks også som et aktivt forretningsområde og et erhverv, der både skaber stor økonomisk værdi i sig selv, der samtidig bidrager til den lokale turisme, erhvervsliv og de demokratiske samtaler. 

Venstres prioriterer Kultur til de mange og ikke de få. Kultur er med til at sikre nye generationers demokratiske dannelse. Derfor er det afgørende, at vi har en kulturpolitik, som skaber bedre vilkår for, at kunst og kultur kan blomstre og berige borgernes liv. Et godt kulturliv er en forudsætning for et stærkt nationalt og lokalt fællesskab og få et bedre kendskab til vores værdier.

Kultur og kreativitet lever i de lokale fællesskaber og er på mange måder en løftestang for det gode liv. Kultur skaber indhold, det styrker fællesskabet og sundheden – og det former lokalområdets identitet.

Skal kulturdagen i stedet være en Byfest? Kulturnat? i Gågaden? Eller skal formatet være det samme? skal det lokale erhvervsliv være en større medspiller? som til juletræsfesten på Ridebanen som var et private imponerende initiativ. 

Der er nu opstartet indledende dialog om fremtidige Kulturdag, hvor borgere, foreninger, erhvervsliv og andre interesserede mødes. Det er vigtigt at starte processen med de lokale kulturaktører, erhvervslivet, frivillige borgere til et samarbejde om at arrangere Kulturdag 2023, der skal sætte retning for proces og format.  Flere Ildsjæle og interesserede kan stadig melde sig til. 

Kategorier
Politik

Borgmesterens nytårstale 2022

Af Borgmester Morten Slotved(C) – pressefoto

Vi løfter i flok

I 2022 har jeg virkelig mærket, hvordan vi har løftet i flok. Vi står sammen her i Hørsholm, og det er blevet tydeligere end nogensinde. Klimaborgerpanelet, krigen i Ukraine, bysamarbejdet og havneprojektet er baseret på store interessentbidrag i samarbejde med kommunen. Det er en fornøjelse at vidne, når lokale ildsjæle griber bolden og stabler et julearrangement på ridebanen på benene, og når Hørsholmborgere hjælper ukrainske familier nød. Det gør mig stolt, når opfindsomme elever prøver at finde løsninger på energikrisen. Måske er det også den samskabelse, som kan få Kulturdagen til at blomstre i det nye år. Når vi træder til, hvor vi kan, og spiller hinanden gode, så sikrer vi også, at Hørsholm fortsat er det bedste sted at bo.

Tak for et godt klima-år
Sidste år sagde vi, at vi skulle i gang med klimaindsatsen i Hørsholm, og dét er vi i den grad kommet. Vi er kommet langt, og vi har inddraget både borgere, virksomheder, unge og foreninger i arbejdet. Vi har bl.a. udsendt en gratis klimaberegner til alle borgere over 15 år i Hørsholm, fordi det er vigtigt, at alle kender deres eget klimaaftryk. I sensommeren sammensatte vi også et klimaborgerpanel, som skulle give input til hvordan Hørsholm Kommune bliver en CO2-neutral og klimarobust kommune. Det har været en spændende inddragelsesproces, som har mundet ud i nogle konkrete anbefalinger, som Kommunalbestyrelsen har taget imod. I 2023 får Hørsholm Kommune sin helt egen klimahandlingsplan, som er baseret på alle de idéer og den dialog, der har været med lokale aktører i løbet af 2022.

Til næste år kommer vi til at tage skridtet videre, når vi afholder en masterclass i klimahandling, hvor interesserede borgere får inspiration og redskaber til at arbejde med bæredygtig forandring lokalt i Hørsholm. Det foregår på tre aftenmøder i januar og februar måned. Er du optaget af hvordan vi tager hånd om klimaudfordringen i praksis? Så er denne masterclass noget for dig. Tilmelding foregår på BorgerLab. Find link længere nede på siden.

Man kan ikke tale om 2022 uden at tale om energikrisen. Ruslands invasion af Ukraine har haft store konsekvenser for hele verden, og dem mærker vi også her i Hørsholm. Vi har skruet ned for varmen og sparet på energien, og det skal vi også lige vænne os til. Jeg vil gerne sende en stor tak for indsatsen til alle, der har bidraget og fortsat bidrager til at spare på energien.

Stigende udgifter presser budgettet
Kommunens budget er under pres. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er ekstremt svært at lægge kommunale budgetter i øjeblikket. Den stigende inflation har skabt økonomiske udfordringer, og derudover har vi et betydeligt merforbrug på ældreområdet og det specialiserede voksenområde. Flere borgere har slet for ret brug for kommunens hjælp. Udgiftsstigningen sker på trods af, at vi i løbet af året har iværksat handleplaner og manet til forbrugstilbageholdenhed i kommunen som helhed. Vi har gennemført budgetreduktioner på 55 mio. kr. i 2023, og det kommer borgerne til at kunne mærke næste år. Vi har handlet i tide for at skabe en bedre balance mellem indtægter og udgifter i 2023. Det har været nødvendigt for at stå bedre rustet til fremtiden.

En tryg hverdag frem for alt
Vores medarbejdere i de kommunale dag- og plejetilbud har en travl hverdag, hvor de arbejder målrettet på at levere en høj kvalitet i de daglige opgaver. Både social- og sundhedspersonale og det pædagogiske personale gør et vigtigt stykke arbejde for at give vores ældre og børn en tryg hverdag. Det er en kendt sag, at kommunerne mangler medarbejdere på velfærdsområderne. Hvordan får vi gjort det endnu mere attraktivt at søge til Hørsholm som sygeplejerske, social- og sundhedsmedarbejder eller pædagog? Den indsats er vi allerede godt i gang med, og det fortsætter i 2023.

Jeg håber, på trods af alle udfordringerne, at vores medborgere på plejehjemmene og i daginstitutionerne stadig føler sig trygge i forhold til den pleje og omsorg, de modtager fra kommunen. Jeg håber på samme vis, at vores børn og forældre oplever en udviklende og tryg hverdag i de enkelte dagtilbud. Vi har nemlig gode dag- og plejetilbud. Vi har løftet personalenormeringerne de seneste år i vores dagtilbud, og vi har fortsat en god og værdig ældrepleje, for dem, der har brug for kommunens hjælp. På skoleområdet ligger vores elever stadig i toppen på landsplan, og det gør mig stolt, at vi formår at holde niveauet i en svær tid.

På vegne af kommunalbestyrelsen vil jeg gerne ønske alle borgere i Hørsholm et rigtig godt nytår.

Kategorier
Debat Politik

Økonomien flopper fælt – Venstre kræver uvildig undersøgelse 

Af Ann Lindhardt, gruppeformand og medlem af kommunalbestyrelsen (V) – privatfoto

Borgmesteren og hans flertal “leger med ilden”. Hørsholm befinder er midt i dyb økonomisk krise. I løbet af 2024, vil likviditeten være faldet til et kritisk uholdbart lavt niveau, og Hørsholm Kommune stå til at komme under administrationen. Hvis Hørsholm skal betale “dummebøde” står Hørsholm allerede næste år på randen af fallit. Budget for 2023 er allerede brast sammen. 

Fakta er, det omhandler mangeårig kuldsejlet økonomistyring i Hørsholm, manglende overblik og rettidig omhu – som nu viser sit sande ansigt. Desværre ser økonomiudvalget IKKE frem til en økonomisk solid løsning fra forligspartierne bag budgettet, der sikrer kommunens økonomiske fremtid. Det var ellers stillet i udsigt. Venstre ser sig derfor nødsaget til at fremsætte ændringsforslag til økonomiudvalgsmødet, samt opfordre til uvildig ekstern undersøgelse til bunds af Hørsholms økonomi, da økonomistyringen desværre flopper fælt. 

 1) budgetoverskridelse på -77 millioner kr., en af Danmarks største pr. indbygger i 2022. Umådeligt pinligt. Allerød forventer en overskrider på “kun” -12 millioner kr. 

2) Ekstra anlægsudgifter på over 50 millioner kr.

 3) mulig sanktions “dummebøde” (pga. budgetoverskridelser) på op imod 45 millioner kr. – alle udgifter der IKKE er budgetlagt. Der er heller ikke taget højde for stigende priser og inflation, men kalkuleret en tynd og skrumpende kassebeholdning på 100 millioner kr. i 2023, og 50 millioner kr. i 2024. 

Hvis alle ikke budgetlagte udgifter skal betales, oplyses der at Hørsholm likviditet står til kun 24 millioner i 2024, MEN med mulig sanktions “dummebøde” kan Hørsholm fallit allerede i 2023. 

Diverse undskyldninger fra Borgmesteren og den konservative gruppeformand den seneste uge, og kalde Hørsholm økonomi solid ville være at stikke vores borgere blår i øjnene. 

Venstre fremlægger derfor ændringsforslag på økonomiudvalgsmødet “anlægsstop”, der netop tager højde for nye anlægsudgifter og kritiske kassebeholdning.  

Konstant skiftende meldinger om økonomien, forsinkede bilag, den ene politiske handleplan efter den anden, der viser sig som fiasko og “fugle på taget” da de slet ikke har givet den tiltænkte effekt eller stoppet den økonomiske blødning. Derfor ser Venstre sig nødsaget til at opfordre til ekstern uafhængig revision, der skal give en statusrapport for Hørsholms økonomi og konstant væltede budgetter. Venstre er nervøse for politisk indblanding i forvaltningens arbejde. 

Kategorier
Debat Politik

Nyt fælles rensningsanlæg – KUN hvis det giver mening

Af Jacob Schulze, Klima og miljøudvalget og Ann Lindhardt, gruppeformand, begge medlem af KB (V)

Venstre står fast på holdning om, der på nuværende tidspunkt IKKE er opbakning til nyt fælles rensningsanlæg for 4 kommuner – og nu evt. 5 kommuner, hvis Fredensborg Kommune bliver den 5. spildevandspartner, så længe grundlaget og præmissen stadig er uklar. 

Venstre kæmper stadig for Hørsholms borgere, ligesom vi kæmpede før valgkampen, for at der IKKE bliver placeret et nyt stort fælles rensningsanlæg på Agiltevej. Venstre havde nogle klare forbehold i den nye netop vedtagne Kommuneplan, som f.eks. at “nyt fælles rensningsanlæg i Hørsholm” IKKE skulle indgå i Kommuneplanen 2021-2033. Der var opbakning til Venstres ændringsforslag, så afsnittet udgik før vedtagelsen. 

Der er nu kommet en 5. spildevandspartner i spil, pga. af opstået behov hos Fredensborg Kommune, og et stort politisk pres for at Hørsholm ikke bliver placeringsstedet for nyt stort fælles anlæg. Som Venstre udtaler i denne uge, er det positivt, at der arbejdes på ny placering, for evt. nyt anlæg, MEN der er stadig brug for langt flere oplysninger om selve behovet for at samle et nyt fælles anlæg for 5 kommuner – FØR der kan tages endelig stilling til forslaget. Venstre ønsker IKKE et nyt fælles anlæg for enhver pris. Det er stadig uklart, hvor stor en del af vores by, der skal være gravet op i årevis, dokumentation for rensestrukturen, økonomien samt det miljømæssige belæg. Det er afgørende i forhold til klima og CO2. Som også meldt ud i pressen den 23.10.2021 bakker Venstre ikke på nuværende grundlag op om planerne for et fælleskommunalt renseanlæg, så længe præmissen er uændret og Usserød kan leve op til kommende krav. Der er IKKE fremlagt ny dokumentation. 

Der mangler stadig større borgerinddragelse. Venstre opfordrer til, der bliver lyttet mere til f.eks. “Borgergruppen mod det nye rensningsanlæg” og referencegruppen. Dette skulle nødigt opfattes som en lukket proces. 

Lige nu er der større behov for Hørsholm prioriterer og undersøger muligheden for udvidelse af f.eks.. fjernvarme i Hørsholm, da mange borgere er pressede af stigende gaspriser, samt at fokusere på at udbygge vores eksisterende rensekapacitet. 

Vi burde politisk sætte alle kræfter og kommunens ressourcer ind her, og sætte planerne om et nyt fælles rensningsanlæg på pause.

Kategorier
Foreninger Politik

Liberal Alliance Hørsholm afholdt generalforsamling og glædes over 20% medlemsfremgang 

Foto af nyvalgte bestyrelsen for Liberal Alliance Hørsholm. Fra venstre Jonas Gudjonsson, Ronni Joensen, Jes Weinreich Holm, Jonas Busekist og Jakob Nybo. Pressefoto

Liberal Alliance Hørsholm afholdt generalforsamling onsdag 11. maj 2022. Jes Weinreich Holm blev genvalgt til formand og Jakob Nybo fortsætter som politisk ansvarlig.

‘Vi blev desværre ikke valgt ind til kommunalvalget i november 2021, så nu mangler byen den økonomiske vagthund for det kommunale overforbrug samt den positive kritiske fremadskuende indstilling’ siger Jakob Nybo. 

‘Som lokalforening vil vi fokusere på at understøtte Liberal Alliance landspolitisk, og vi ser meget frem til det kommende Folketingsvalg, som skal holdes senest den 4. juni 2023 dvs. indenfor 13 måneder. Alex Vanopslagh gør det jo særdeles godt, og LA står til en større fremgang landspolitisk. Desuden glæder vi os over, at vi har haft en medlemsfremgang på 20 % det seneste år i lokalforeningen’ siger Jes Weinreich Holm.

Kategorier
Politik

Venstre tager afstand

Af Bestyrelsen i Venstre Hørsholm  & Kommunalbestyrelses Gruppen Venstre Hørsholm.

Den 8 dec, var en samlet Venstre gruppe nødsaget til med omgående virkning at stoppe samarbejdet med Anne Ehrenreich, så hun ikke fremover ville være en del af Venstres gruppe i Hørsholm Kommunalbestyrelse. Årsagen var alvorlige samarbejds- og loyalitets problemer overfor Venstre KB gruppe og Venstre som parti. 

Anne Ehrenreich har søndag den 9/1 offentliggjort påstande og en version af forløbet som ligger langt fra det egentlige handlingsforløb.

Venstre Hørsholm har selvfølgelig fulgt alle regler og vedtægter, samt i hele processen haft en meget tæt dialog med Venstres hovedkontor om denne beslutningen og proces, og kan naturligvis kun igen beklage at det blev nødvendigt at træffe sådan en beslutning.

Venstre Hørsholm tager naturligvis 100% afstand fra Anne Ehrenreich´s frontalt angreb og alvorlige falske beskyldninger mod Venstre som parti, Hørsholm Venstres vælgerforening, Spidskandidat og gruppeformand, samt bestyrelsesformand.

Vi har i Venstres gruppe gennem tiden brugt rigtig meget energi på problemet og i særdeleshed her sidst i forløbet, der jo desværre endte som det gjorde. Det er derfor også trist at vi nu igen føler os tvunget til at skulle ud at kommentere vores beslutning.

Vi er kede af at Anne Ehrenreich fortsætter med at skade partiet offentligt- og nu i relation til personforhold, hvilket blot understreger nødvendigheden af den beslutning vi har måttet træffe.

Venstre står som parti fuld fast på beslutningen, som ikke kunne have været undgået efter at alt har været prøvet, og dette drejer sig udelukkende om gennemgående samarbejdsproblemer og tillidsbrud fra Annes side og ingen andre. 

Anne har gentagende gange fået mulighed for at stoppe illoyalt partiskadelig virksomhed, men har ikke været villig til at stoppe, derfor måtte samarbejdet ophøre. 

Dette var en intens kulminationen frem mod  den 8/12 på mange års samarbejdsproblemer. Problemer som er velkendt i det politiske miljø.

Venstre vil gerne diskutere politik, men ønsker ikke at deltage i Annes forsøg på at diskutere interne person problemer i pressen, så derfor ikke yderligere kommentarer

Kategorier
Byrådet Politik

Budgetaftale 2022-2025

Billede af underskriftceremonien – Foto: Charlotte Fossum

Aftalen om Hørsholms budget 2022 er underskrevet.

Hørsholms børn er en vigtig grundpille i budgettet for 2022. Alene forbedringen af de fysiske rammer på dagtilbudsområdet og skolerne udgør et trecifret millionbeløb i budgetperioden fra 2022-2025. Men også byliv, bæredygtighed og en værdig ældrepleje er grundpiller i forligspartiernes prioriteringer.

Budgetaftalen er i år forhandlet på plads af Konservative, Venstre, Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og SocialKonservative, og blev underskrevet på borgmester Morten Slotveds kontor den 29. september kl. 9.

Ligesom i 2021 har Hørsholmstrategien sat kursen for forligspartiernes prioriteringer, og der er et særligt fokus på børneliv, byliv og bæredygtighed for at sikre fremtidens Hørsholm. Derudover er Hørsholms ældre meget naturligt blevet prioriteret da Hørsholm er for hele livet, og der er fokus på en tryg og aktiv tilværelse for alle generationer.  

”Jeg er glad for, at vi afrunder denne valgperiode med en meget bred aftale om budgettet for 2022 – og at hele kommunalbestyrelsen har indgået aftale om udviklingen af havnen. Der er blevet sat turbo på fremtidssikringen af Hørsholm med aftalerne,” siger borgmester Morten Slotved.

Fortsat løft til børneområdet

Aftaleparterne er enige om at fortsætte det løft af dagtilbudsområdet, der er gennemført de seneste par år og tilfører derfor ekstra midler til medarbejdere. Herudover sker der en styrkelse af brugen af tolærerordning i folkeskolen og arbejdet med børn med særlige behov. De fysiske rammer for børn og unge i dagtilbud og skoler forbedres over de næste 6 år.

Alle partier med til at udvikle Rungsted Havn

En samlet Kommunalbestyrelse har aftalt en massiv investering i udviklingen af Rungsted havn de næste mange år, så havnen bliver en attraktiv oase for alle, og der investeres i byliv andre steder bl.a. udvides Hørsholm Midtpunkt, som vil styrke byliv, boliger og vores detailhandel, ligesom barokhaven etableres, et klubhus bygges til udendørsidrætterne og bysamarbejdet fortsætter.

Bæredygtighed: Mindre CO2 og mere biodiversitet

Aftaleparterne er enige om at reducere udledning af CO2 og at skabe bedre muligheder for arter og levesteder i naturen. Derfor investeres der bl.a. i øget biodiversitet, Haver til maver, energioptimering og der gennemføres en grøn indkøbspolitik.

Værdig ældrepleje i Hørsholm

Aftaleparterne er enige om, at ældreområdet prioriteres, så Hørsholm i endnu højere grad sikrer, at der er en værdig ældrepleje. Der afsættes ekstra midler til aftensygeplejersken i hjemmeplejen, indsats for at afhjælpe ensomhed, øget normering på plejecentre i forbindelse med måltider og øget valgfrihed i forbindelse med klippekort.

Hele budgetaftalen for 2022-2025 kan læses på Hørsholm Kommunes hjemmeside. Her kan alle læse, hvad forligspartierne har prioriteret at give penge til og hvad der reduceres.

Kommunens samlede driftsbudget er på ca. 1,5 mia. hvoraf mange udgifter er lovbundne udgifter til f.eks. pensioner og ydelser.

Budgettet vedtages den 11. oktober 2021 i Kommunalbestyrelsen.

Hørsholms børn er en vigtig grundpille i budgettet for 2022. Alene forbedringen af de fysiske rammer på dagtilbudsområdet og skolerne udgør et trecifret millionbeløb i budgetperioden fra 2022-2025. Men også byliv, bæredygtighed og en værdig ældrepleje er grundpiller i forligspartiernes prioriteringer.

Budgetaftalen er i år forhandlet på plads af Konservative, Venstre, Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og SocialKonservative, og blev underskrevet på borgmester Morten Slotveds kontor den 29. september kl. 9.

Ligesom i 2021 har Hørsholmstrategien sat kursen for forligspartiernes prioriteringer, og der er et særligt fokus på børneliv, byliv og bæredygtighed for at sikre fremtidens Hørsholm. Derudover er Hørsholms ældre meget naturligt blevet prioriteret da Hørsholm er for hele livet, og der er fokus på en tryg og aktiv tilværelse for alle generationer.  

”Jeg er glad for, at vi afrunder denne valgperiode med en meget bred aftale om budgettet for 2022 – og at hele kommunalbestyrelsen har indgået aftale om udviklingen af havnen. Der er blevet sat turbo på fremtidssikringen af Hørsholm med aftalerne,” siger borgmester Morten Slotved.

Fortsat løft til børneområdet

Aftaleparterne er enige om at fortsætte det løft af dagtilbudsområdet, der er gennemført de seneste par år og tilfører derfor ekstra midler til medarbejdere. Herudover sker der en styrkelse af brugen af tolærerordning i folkeskolen og arbejdet med børn med særlige behov. De fysiske rammer for børn og unge i dagtilbud og skoler forbedres over de næste 6 år.

Alle partier med til at udvikle Rungsted Havn

En samlet Kommunalbestyrelse har aftalt en massiv investering i udviklingen af Rungsted havn de næste mange år, så havnen bliver en attraktiv oase for alle, og der investeres i byliv andre steder bl.a. udvides Hørsholm Midtpunkt, som vil styrke byliv, boliger og vores detailhandel, ligesom barokhaven etableres, et klubhus bygges til udendørsidrætterne og bysamarbejdet fortsætter.

Bæredygtighed: Mindre CO2 og mere biodiversitet

Aftaleparterne er enige om at reducere udledning af CO2 og at skabe bedre muligheder for arter og levesteder i naturen. Derfor investeres der bl.a. i øget biodiversitet, Haver til maver, energioptimering og der gennemføres en grøn indkøbspolitik.

Værdig ældrepleje i Hørsholm

Aftaleparterne er enige om, at ældreområdet prioriteres, så Hørsholm i endnu højere grad sikrer, at der er en værdig ældrepleje. Der afsættes ekstra midler til aftensygeplejersken i hjemmeplejen, indsats for at afhjælpe ensomhed, øget normering på plejecentre i forbindelse med måltider og øget valgfrihed i forbindelse med klippekort.

Hele budgetaftalen for 2022-2025 kan læses på Hørsholm Kommunes hjemmeside. Her kan alle læse, hvad forligspartierne har prioriteret at give penge til og hvad der reduceres.

Kommunens samlede driftsbudget er på ca. 1,5 mia. hvoraf mange udgifter er lovbundne udgifter til f.eks. pensioner og ydelser.

Budgettet vedtages den 11. oktober 2021 i Kommunalbestyrelsen.

Budgetaftale 2022-2025 Detaljeret

Indledning

Der er indgået en budgetaftale for budget 2022-2025 i Hørsholm Kommune mellem følgende partier:

  • Konservative
  • Venstre
  • Socialdemokraterne
  • Radikale Venstre
  • Dansk Folkeparti
  • SocialKonservative.

Aftaleparterne er enige om:

  • Alle elementer i aftalen.
  • At hvis der opstår uklarheder om fortolkning af (dele af) aftalen, optages der forhandlinger herom mellem samtlige aftalens parter.
  • At hvis forudsætningerne for et punkt i aftalen ændrer sig, optages der forhandlinger mellem samtlige aftaleparter om evt. justering af aftalen.
  • At alle parter, der har indgået nærværende budgetforlig, tilslutter sig alle aftaler, der danner grundlag for dette. Parterne forpligter sig derfor til at arbejde positivt for alle elementer, der danner grundlag for budgetforliget.
  • Parterne er enige om, at prioritering og anvendelse eventuelle ekstra midler/nye puljebeløb, der bliver tilført i forbindelse med den kommende finanslov for 2022, tages op i forligskredsen.
  • Ved eventuel uenighed om fortolkning af aftalen, eller behov for justering af aftalen – efter aftalens indgåelse og underskrift – er enhver af aftaleparterne forpligtet til deltag konstruktivt i de nødvendige drøftelser for at opnå den nødvendige enighed om fortolkninger og justeringer. Alle aftaleparter er forpligtet til overfor offentligheden ikke at undsige hele eller dele af aftalen.

Hørsholmstrategien – fælles om det gode liv

Udgangspunktet for budgetaftalen er Kommunalbestyrelsens samlede strategi for udviklingen af Hørsholm kommune: Hørsholmstrategien. Det er visionen, at Hørsholm vil begejstre ved at være fælles om det gode liv. Det skal ske ved at fokusere på tre temaer:

  • Børneliv
  • Byliv
  • Bæredygtighed.

Det er væsentligt for aftaleparterne at prioritere investeringer i børneliv, byliv og bæredygtighed i budgettet de næste fire år for at sikre fremtidens Hørsholm.

Børneliv

Aftaleparterne er enige om at fortsætte det løft af dagtilbudsområdet, der er gennemført de sidste par år og tilfører derfor ekstra midler til medarbejdere. Herudover sker der en styrkelse af brugen af tolærerordning i folkeskolen og arbejdet med børn med særlige behov. De fysiske rammer for børn og unge i dagtilbud og skoler forbedres over de næste 6 år.

Byliv

En samlet Kommunalbestyrelse har aftalt en massiv investering i udviklingen af Rungsted havn de næste mange år, så havnen bliver en attraktiv oase for alle, og der investeres i byliv andre steder bl.a. udvides Hørsholm Midtpunkt, som vil styrke byliv, boliger og vores detailhandel, ligesom barokhaven etableres, et klubhus bygges til udendørsidrætterne og bysamarbejdet fortsætter.

Bæredygtighed

Aftaleparterne er enige om at reducere udledning af CO2 og at skabe bedre muligheder for arter og levesteder i naturen. Derfor investeres der bl.a. i øget biodiversitet, Haver til maver, energioptimering og der gennemføres en grøn indkøbspolitik.

Ældre

Aftaleparterne er enige om, at ældreområdet prioriteres, så vi i endnu højere grad sikrer at Hørsholm har en værdig ældrepleje. Der afsættes ekstra midler til aftensygeplejersken i hjemmeplejen, indsats for at afhjælpe ensomhed, øget normering på plejecentre i forbindelse med måltider og øget valgfrihed i forbindelse med klippekort.

Øget tryghed i Hørsholm

Aftaleparterne har fokus på at skabe øget tryghed i Hørsholm bl.a. gennem BoTrygt projektet, hvor Hørsholm Kommune har indgået en partnerskabsaftale med BoTrygt og Nordsjællands politi for at reducere antallet af indbrud, øge antallet af nabohjælpere og skabere mere tryghed i kommunen, hvor Hørsholm Kommune deltager sammen med BoTrygt.

Hvis Folketinget skaber lovhjemmel til, at kommunerne kan etablere vagtværn for at reducere antallet af indbrud, vil Kommunalbestyrelsen overveje, om der er behov for en styrket indsats for at reducere antallet af indbrud.  

Miljø- og Planlægningsudvalget

Aftaleparterne er enige om at arbejdet med udvikling af Ådalsparkvej 2 igangsætte primo 2022 og at borgerne inviteres til dialog om den fremtidige brug af området.

Aftaleparterne er enige om at give tilsagn til at der etableres bredbåndsnet i Ketting og at aftaleparterne finder finansiering på 200.000, hvis borgerne i området får tilskud fra staten fra bredbåndspuljen.

Budgettilførsel drift

Aftaleparterne har valgt at tilføre budgetmidler på følgende områder:

  • Yderligere midler til biodiversitet. 200.000 kr. i 2022 og 600.000 kr. årligt fra 2023 og frem.
  • Fastholdelse af bysamarbejdet. 500.000 kr. i 2022 og 300.000 kr. årligt fra 2023 og frem.
  • DK 2020 klimaplaner for hele Danmark. 750.000 kr. i 2023 og 200.000 kr. i 2024.
  • Øget serviceniveau på vintertjeneste. 300.000 kr. i 2022 og 400.000 kr. årligt fra 2023 og frem.

Budgetreduktioner drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. -293.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduktion på vejvedligeholdelse. – 900.000 kr. i 2022.

Budgettilførsel anlæg

Aftaleparterne har valgt at prioritere følgende anlægsprojekter:

  • Yderligere midler til biodiversitet. 500.000 kr. i 2022, 1.000.000 kr. i 2023 og 1.250.000 kr. i 2024 og 2025.
  • Forbedring af vandløb. Hørsholm kommunes andel. 400.000 kr. i 2022 og 150.000 kr. årligt i 2023-2025.
  • Vejbelysning, udskiftning af armaturer og nedslidte master. 4.000.000 kr. årligt 2022-2028.

Budgetflytninger anlæg mellem år

Aftaleparterne har valgt at flytte budgettet mellem år på følgende områder:

  • Pulje trafiksikkerhedstiltag. Der flyttes 307.900 kr. fra 2022 til 2025.
  • Lågegyde. Udvidelse af vejbane og sti 2. Der flyttes 1.945.000 kr. fra 2022 til 2023.

Budgetreduktioner anlæg

Aftaleparterne har valgt at reducere på følgende områder:

  • Blomstrende bybillede i Hørsholm. -100.900 kr. i 2022.

Kollektiv trafik

Aftaleparterne er tilfredse med, at Region Hovedstaden fra 2022 øger aftendriften på bus 150S, da det vil være et stort fremskridt for borgerne.

Aftaleparterne har helt i tråd med Hørsholm Kommunes mobilitetsplan, prioriteret at opretholde nuværende serviceniveau i forhold til busser og flextrafik.

Børne- og Skoleudvalget

Visionen for 0 – 18 år, der blev besluttet af Børne- og Skoleudvalget i marts 2021, sætter retning og danner grundlag for prioriteringer og indsatser i dagtilbud, skoler og på specialområdet.

Styrket dagtilbud

Der indføres minimumsnormeringer i dagtilbud i 2022. Starten af 2022 bruges til at få ansat medarbejdere, så de ekstra medarbejdere er klar, når de nye børn starter i skole i maj måned. Der tilføres 2.000.000 kr. i 2022 og 3.000.000 kr. årligt fra 2023 og frem.

Dagtilbuddet på Alsvej nybygges for i alt 39.000.000 kr. og arbejdet igangsættes i 2022. Der igangsættes forbedringer af dagtilbuddenes fysiske rammer ved at afsætte 10.000.000 kr. i 2022 og 10.000.000 kr. i årene 2024, 2025 og 2026. Børne- og skoleudvalget beslutter rækkefølgen på forbedringerne. Dagtilbuddenes udearealer forbedres og der afsættes 7.000.000 kr. i 2024 og 10.000.000 kr. i 2025.

Løft af skoler

På skoleområdet forbedres læringsmiljøerne og det påbegyndes på Rungsted skole i 2022, hvor der afsættes 10.000.000 kr. i 2022 og 19.500.000 mio. kr. i 2023. Hørsholm skole påbegyndes i 2024 med 5.000.000 kr. og 12.500.000 kr. i 2025. Usserød skole påbegyndes i 2026 med 3.000.000 og Vallerød skole i 2027 med 18.000.000 kr. Der er desuden igangsat et omfattende renoveringsarbejde på Vallerødskolen i 2021 grundet fund af PCB på skolen.

Tolærertimer i alle 0.klasser 

Der afsættes midler til flere tolærertimer i indskolingen. 100.000 kr. i 2022 og fuldt indfaset 1.500.000 kr. årligt fra 2023 og frem. Aftaleparterne ønsker fuld fokus på at børnene får en god start på indlæring i de små klasser og en god og tryg start på skolelivet, da det vil kunne forebygge udfordringer i de sene klassetrin.

Frihedsgrader i folkeskolen

Aftaleparterne ser frem til, at Folketinget kommer med et mere varigt og fremadrettet grundlag for mulige frihedsgrader i folkeskolen. Skolerne gør sig i indeværende skoleår i 2021 erfaringer med de udvidede frihedsgrader med evt. kortere skoledage, flere to-voksen lektioner, som der kan bygges videre på fremover.

Pædagogisk Psykologisk rådgivning

Ekstra personalenormering til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR). 325.000 kr. årligt fra 2022 og frem.

Haver til maver

Aftaleparterne er enige om at etablere Haver til maver, der både kan bruges af børn og unge, ældre i Kammerhuset, hjemmeplejen og personer i aktivering. Der afsættes 1.000.000 kr. til at etablere en eller flere haver og den årlige driftsudgift på 200.000 kr. finansieres med 100.000 kr. inden for Børne- og Skoleudvalgets egen ramme, 40.000 kr. inden for Erhvervs- og beskæftigelsesudvalgets egen ramme og 60.000 kr. inden for Social- og Seniorudvalgets egen ramme.

Ung i Hørsholm

Aftaleparterne er enige om at SSP i dag yder en stor indsats for at sikre tryghed blandt unge og andre borgere og at bestyrelsen for ungdomsskolen fortsat skal arbejde på at styrke dette arbejde.

Ønske om nyt klubhus til byens unge

Aftaleparterne er enige om at undersøge mulighederne for inden for en årrække at etablere et klubhus til byens unge fx på Stampen.

Budgetreduktioner drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. -1.393.500 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Tilpasning af budgettet på dagplejen, svarende til det aktuelle antal dagplejere.    – 2.154.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Fortsat omlægning af indsatsen på det udsatte børne- og ungeområde. -1.000.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Afvikle resterende ressourcer til inklusionsstrategi. -267.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Ung i Hørsholm. Tilpasning til faktisk aktivitetsniveau. – 100.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Undervisningsmidler, central pulje. – 600.000 kr. i 2022.

Budgettilførsel anlæg

Aftaleparterne har i et seksårigt perspektiv valgt at prioritere følgende anlægsprojekter:

  • Helhedsplan daginstitutioner. 10.000.000 kr. i 2022 og 10.000.000 kr. årligt 2024-2026.
  • Daginstitution Alsvej. 2.5000.000 kr. i 2022, 14.470.000 kr. i 2023, 19.550.000 kr. i 2024 og 1.950.000 kr. i 2025.
  • Udearealer daginstitutioner. 7.000.000 kr. i 2024 og 10.000.000 i 2025.
  • Rungsted skole. 10.000.000 kr. i 2022 og 19.500.000 i 2023.
  • Hørsholm Skole. 5.000.000 kr. i 2024, 12.500.000 kr. i 2025 og 12.500.000 kr. i 2026.
  • Usserød Skole. 3.000.000 kr. i 2026 og 11.000.000 kr. i 2027
  • Vallerød skole. 18.000.000 kr. i 2027
  • Haver til maver. 1.000.000 kr. i 2022. De afledte driftsudgifter afholdes inden for eksisterende udvalgsbudgetter med følgende fordelingsnøgle: BSU 50%, SSU 30% og EBU 20%.


Social- og Seniorudvalget

Ældrepolitikken Hørsholm hele livet, der blev besluttet af Kommunalbestyrelsen i juni 2019, danner udgangspunkt for arbejdet med og prioriteringerne på ældreområdet.

Normering på plejecentre i forbindelse med måltider

Aftaleparterne ønsker at fortsætte arbejdet ”fra institution til hjem” for mere hjemlige rammer på kommunens plejecentre samt yderligere fokus på ligeværd og selvbestemmelse, trivsel og gode relationer. Denne indsats skal fortsat forankres i Social- og Seniorudvalget. Der afsættes 700.000 kr. årligt fra 2022 og frem, der fordeles til plejecentrene til brug for øget normering i forbindelse med måltiderne.

Indsats mod ensomhed 

Der afsættes 300.000 kr. årligt fra 2022 og frem til forebyggelse af ensomhed. Til bekæmpelse af ensomhed, tab af livsmod, og sorg blandt ældre borgere. Udvidelse af forebyggende hjemmebesøg som fx besøgsven at tale med eller at blive en del af en madklub. Det er vigtigt at der bliver sat ind med bekæmpelse af ensomhed i forhold til plejen og omsorg af den enkelte ældre borger. 

Klippekort

I 2020 blev klippekorts-ordningen for både plejecentrene og hjemmeplejen omlagt. Aftalearterne ønsker at genindføre en ikke bureaukratisk klippekortsordning for borgere visiteret til hjemmepleje, så de igen selv kan disponere over 30 minutters hjælp om ugen.

Aftensygeplejen i hjemmeplejen

Der afsættes 420.000 kr. til opnormering af aftensygeplejen i hjemmeplejen.

Aftaleparterne vil sikre, at Hørsholm har en værdig ældrepleje og bl.a. løfte normeringerne på aftensygeplejesker, da vi gerne vil sikre at der kommer endnu bedre behandling af de stadig flere komplekse plejebehov. Der afsættes 420.000 kr. årligt fra 2022 og frem  til opnormering af aftensygeplejen i hjemmeplejen. 

Aftaleparterne lægger vægt på at fastholde serviceniveau for genoptræning, som vi anser for væsentligt for hurtigt at give syge mulighed for at genoptage hverdagen og at undgå genindlæggelser af svage og ældre patienter. 

Budgetreduktioner drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. –2.629.500 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduktion i antallet af midlertidige pladser fra 35 til 34. –350.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduktion i §18 midler. -100.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Fortsat omlægning af indsatsen på det specialiserede område for voksne.            –1.872.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Forbedret opkrævning af mellemkommunale tilgodehavender. –210.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Det forventede fremtidige behov for køb af udenbys pladser på plejecentre nedskrives med en plads. -600.000 kr. årligt fra 2022 og frem.

Sundhedsudvalget

Genoptræning befordring

Aftaleparterne har valgt at genoptage kørsel til genoptræning efter serviceloven. 390.000 kr. årligt fra 2022 og frem.

Tidlig opsporing af unge med alkoholproblemer

Der afsættes 50.000 kr. årligt fra 2022 og frem til tidlig opsporing af unge med alkoholproblemer.

Budgetreduktioner drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. -91.700 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduktion i sundhedspuljemidler. -50.000 kr. årligt fra 2022 og frem.

Sport-, Fritid- og Kulturudvalget

Forbedringer af faciliteter i Idrætsparken

Aftalepartnerne er enige om at renovere børnebassinet og de øvrige bassiner i svømmehallen. For at reducere den tid, hvor svømmehallen er lukket for brugerne, igangsættes en samlet renovering hen over sommeren i 2023. Indtil da vil børnebassinet været lukket og administrationen undersøger muligheder for at finde kapacitet andre steder til aktiviteterne i børnebassinet. Der afsættes 21.000.000 kr. i 2023.

Aftaleparterne er enige om, at der arbejdes videre på udvikling af dobbelt trægulvshal og kunstgræsbaner på stadion som aftalt, hvortil der afsættes 15 mio. kr. i 2025, 30 mio. kr.  i 2026 og 25 mio. kr. i 2027. Den fortsatte udvikling af Idrætsparken drøftes med Idrætsrådet. Aftaleparterne vil årligt i forbindelse med budgetlægningen, undersøge muligheden for at fremskynde investeringer i Idrætsparken yderligere

Barokhave

Aftaleparterne er enige om at genskabe barokhaven på slotshalvøen, der var en del af Hirschholm slot. Projektet er en del af etableringen af et oplysningsmuseum i Hørsholm. Projektet gennemføres af Museum Nordsjælland og der søges om fondsfinansiering. Hørsholm kommune skal medfinansiere projektet med 1.500.000 kr. Hvis fonden ikke vælger at støtte projektet, bortfalder den kommunale medfinansiering.

Budgettilførsel drift

Aftaleparterne har desuden valgt at tilføre budgetmidler på følgende områder:

  • Leje af ekstra halkapacitet fra private og selvejende haller. 275.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Barakhaven. 50.000 kr. årligt fra 2023 og frem.

Budgetreduktioner drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. -112.000 kr. årligt fra 2022 og frem
  • 10% reduktion i fysiske materialer på biblioteket. Lydbøger friholdes. -60.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Energirationaler i Idrætsparken. –204.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduktion af Kulturhuspuljen. -90.000 kr. årligt fra 2022 og frem.

Budgettilførsel anlæg

Aftaleparterne har valgt at tilføre budgetmidler på følgende område:

  • Genskabelse af barokhaven på slotshalvøen. 1.500.000 kr. i 2022.
  • Forundersøgelse vedr. etablering af kunstgræsbaner på opvisningsbanen. 180.000 kr. i 2022.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Innovationsfestival

Der gennemføres en innovationsfestival i sommeren 2022 om diversitet med deltagelse af unge, erhvervsliv, iværksættere, forskere og andre aktører for ind- og udlandet. Der afsættes 200.000 kr. i 2022.

Bysamarbejdet

Det velfungerende bysamarbejde mellem lokalpolitikere og aktører fra Hørsholms detailhandel og kulturområde fastholdes. Formålet er at styrke detailhandlen i bymidten og skabe endnu bedre rammer for fællesskaber og byliv i Hørsholm. Der gennemføres en lokal branding af de mange aktiviteter der finder sted i Hørsholm kommune og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget vil inden for puljen til turisme prioritere et lokalt initiativ. Der afsættes 500.000 kr. i 2022 og 300.00 årligt fra 2023 og frem. Se også under Miljø- og Planlægningsudvalget.

Budgetreduktion drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende område:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. -534.300 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Opdaterede skøn for udviklingen i ledighed indebærer en nedjustering af udgiftsbehovet på forsørgelsesydelser. –5.933.000 kr. i 2022, -9.671.000 kr. i 2023 og -12.903.000 kr. årligt fra 2024 og frem.
  • Omorganisering fra individuel mentorindsats til gruppeforløb i. bl.a. jobhuset.      –500.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Styrket opsøgende virksomhedsindsats for jobklare ledige. –1.384.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Styrket virksomhedsrettet indsats for borgere længere væk fra arbejdsmarkedet. –1.085.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Myndighedsindsats til et forøget antal ledige. –1.384.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Øget kontrolindsats overfor borgere uden registreret adresse. –170.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Styrket opsøgende virksomhedsindsats for jobklare ledige. –1.384.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduceret brug af eksterne beskæftigelsestilbud. –477.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Lokal branding. Omlægning til webbaseret, som finansieres inden for det eksisterende turismebudget.

Økonomiudvalget

Rekruttering

Aftaleparterne er enige om, at det fremadrettet skal være et stort fokus at styrke rekrutteringen af medarbejdere til især de store velfærdsområder børn og ældre. Administrationen igangsætter en række initiativer for at styrke arbejdet med rekruttering, herunder en indsats for at få flere medarbejdere til at vælge fuld tid.

Turbo på digitalisering

Aftalepartnerne er enige om, at øget digitalisering skal bidrage til at udvikle og sikre fremtidens velfærd i Hørsholm. Der er behov for at løse opgaverne mere effektivt, med bedre service og højere kvalitet for borgerne.

Med corona-krisen er der kommet et endnu stærkere fundament til at digitalisere opgaveløsningen i Hørsholm kommune, fordi brug af digitale værktøjer og data blev én af måderne til at komme godt gennem corona-krisen. De erfaringer skal vi nu bygge videre på, så vi for alvor tager fat på en mere digital hverdag. 2022 skal bruges til at undersøge, eksperimentere med og afprøve forskellige digitale løsninger. Der arbejdes bl.a. på:

  • Øget brug af teknologi på velfærdsområderne bl.a. med fokus på at afhjælpe de betydelige rekrutteringsproblemer vi står overfor
  • Digital arbejdsplads på rådhuset og automatisering af administrative processer bl.a. ved hjælp af robotics.

At sætte turbo på digitaliseringen for alvor vil kræve et stort fokus i hele Hørsholm kommune.

Administrative processer digitaliseres (robotics), og administrationsbudgettet kan i første omgang reduceres med -200.000 kr. i 2022, -300.000 kr. i 2023, -400.000 kr. i 2024 og -500.000 kr. årligt fra 2025 og frem. Målet er at der over tid kan frigøres flere ressourcer.

Tværgående drift af ejendomme og de grønne områder

Hørsholm Kommune har flere enheder, der beskæftiger sig med drift af ejendomme og de grønne områder: Vej og Park, Ejendomme, FM, Materielgården, Idrætsparken og Havnen. Alle disse enheder beskæftiger sig fx på den ene eller anden måde med græsklipning. Aftaleparterne ønsker, at det undersøges, om de forskellige opgaver og opgavetyper (der i dag løses af en kommunal driftsenhed eller aktuelt af eksterne entreprenører) med fordel kan løses af en tværgående driftsorganisation.

Optimering af vores bygninger

I forlængelse af konsulentundersøgelse af Center for By & Miljø, som blev udført som udmøntning af budget 2021-2024, ønsker aftaleparterne undersøgt yderligere effektiviserings- og handlemuligheder, der knytter sig til antallet af kvadratmeter i kommunens ejendomme.

Aftaleparterne anerkender, at der gennem projektet ”Velfærd fremfor mursten” er taget de første væsentlige skridt, men forventer, at der bør være et yderligere potentiale.

En fortsat – og intensiveret – fokus på en klogere og mere intensiv udnyttelse af den kommunale ejendomsportefølje, forventes at frigive et effektiviseringspotentiale – og frasalg af ejendomme. Et effektiviseringspotentiale skal indhøstes i samarbejde med de mange forskellige brugere af kommunens ejendomme, så det sikres, at der stadig er velfungerende fysiske rammer for kommunens mange brugere af de kommunale ejendomme.

Budgettet reduceres med -500.000 kr. i 2022, -1.000.000 kr. i 2023, -1.500.000 kr. i 2024 og -2.000.000 kr. årligt fra 2025 og frem.

Prisfremskrivning

Prisfremskrivning fra 2021 til 2022 tilbagerulles. Lønbudgetter samt budgetposter, hvor de faktiske udgifter på kort sigt er fastlåst (f.eks. kontrakter). – 5.496.000 kr. årligt fra 2022 og frem. Udvalgsfordelt således:

– Miljø- og Planlægningsudvalget Skattefinansieret        – 293.000 kr.

– Børne- og Skoleudvalget                                              -1.393.500 kr.

– Social- og Seniorudvalget                                            – 2.629.500 kr.

– Sundhedsudvalget                                                             – 91.700 kr.

– Sport-, Fritid- og Kulturudvalget                                       -112.000 kr.

– Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget                              – 534.300 kr.

– Økonomiudvalget                                                            – 442.000 kr.

Eksterne konsulenter og andre leverandører

Sidste års budgetaftale indeholdt et, fuldt indfaset, reduceret brug af eksterne konsulentydelser og andre leverandører på 4.000.000 årligt. Aftaleparterne er enige om at reducere i brugen af eksterne konsulenter og andre eksterne leverandører yderligere, og der budgetlægges derfor med – 3.000.000 kr. årligt fra 2022, heraf forudsættes -2.000.000 kr. at vedrøre anlægsprojekter.

Reduktion af administrationen

Der gennemføres en rammereduktion af administrationen på rådhuset på 3.500.000 kr. årligt fra 2022 og årene frem. Rammereduktionen gennemføres som stillingsnedlæggelser og gennemføres ved af effektivisere opgaveløsningen.

Øget tilstedeværelse blandt medarbejdere

Aftaleparterne ønsker ekstra fokus på at øge medarbejderes tilstedeværelse og det gode arbejdsmiljø, hvilket både vil være til gavn for borgere, medarbejdere og kommunens økonomi.

Et øget ledelsesmæssigt fokus kombineret med igangsætning af de nødvendige initiativer og indsatser lokalt på den enkelte arbejdsplads, forventes at kunne øge medarbejdernes tilstedeværelse og afspejle sig i et lavere sygefravær – særligt korttids sygefraværet. Der budgetlægges med, at en øget tilstedeværelse forventes på tværs af kommunen at kunne reducere lønomkostningerne med 500.000 kr. i 2022, 1.000.000 kr. i 2023, 2.000.000 kr. i 2024 og 3.000.000 årligt fra 2025 og frem.

Budgetreduktionen fordeles således, at alle institutioner/enheder forventes, med udgangspunkt i korttids sygefraværet 2018-2020, forventes at kunne forøge medarbejdernes tilstedeværelse (reducere sygefravær) relativt lige meget. Dog således at beslægtede institutioner (eksempelvis skoler, daginstitutioner og plejehjem) budgetlægges med udgangspunkt i det gennemsnitlige korttids sygefravær 2018-2020 for institutionerne under ét.

Effektivisering af udbud og indkøb

Arbejdet med at effektivisere kommunens udbud og indkøb intensiveres. -1.000.000 kr. i 2022 og -1.500.000 kr. årligt fra 2023 og frem. Administrationen undersøger muligheden for at indgå rammeaftale for advokatydelser. Desuden udarbejdes i 2022 et oplæg til en grøn bæredygtig indkøbspolitik for Hørsholm Kommune.

Budgetreduktion drift

Aftaleparterne har desuden valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Bygningsvedligeholdelse. -1.400.000 kr. årligt fra 2022 og frem
  • IT-licensudgifter. -400.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • IT-sikkerhed. -250.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Øget fokus på udgående kontrolarbejde i.f.t. sociale ydelser. -150.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Optimering af indtægter vedr. momsrefusion, mellemkommunale afregninger og ejendomsprovenu. –1.800.000 kr. i 2022.

Budgettilførsel anlæg

Aftaleparterne har valgt at prioritere følgende anlægsprojekter

  • Bostedet Gutfeltshave. Renovering af køkken, toiletforhold samt etablering af brandvarslingsanlæg 1.200.000 kr. i 2022.

Budgetflytninger anlæg mellem år

Aftaleparterne har valgt at flytte budgettet mellem år på følgende områder:

  • PH Park. –20.000.000 kr. i 2022, 15.000.000 kr. i 2023 og 5.000.000 kr. i 2024.
  • Udvikling og salg af Lågegyde. Der flyttes 738.000 kr. fra 2022 til 2023.
  • Udvikling og salg af Hørsholm Alle 4-6. -3.033.200 kr. i 2022, 1.994.400 kr. i 2023 og 1.038.800 kr. i 2024.
  • Ny daginstitution v. Rungsted Skole. –5.000.000 kr. i 2022, -27.000.000 kr. i 2023, 27.000.000 kr. i 2024 og 5.000.000 kr. i 2025.

Som en konsekvens af et samlet anlægsbudget 2022-2025 på 576 mio. kr. indeholdende budgetlægning af konkrete anlægsprojekter på bl.a. dagtilbuds-, skole-, fritids- og kulturområdet, nulstilles budgettet 2022-2025 for ØU-anlægspuljen samt kvalitets- og kapacitetspuljen, da ovennævnte anlægsprojekter finansieres af anlægspuljerne.

I forlængelse af at beslutning vedr. kunstgræsbanen fremrykkes til 2021 reduceres idrætspuljen med 2.000.000 kr. i 2022.

Lånoptagelse

Aftaleparterne er enige om i overensstemmelse med kommunens økonomiske politik at budgetlægge med at mulighederne for lånoptagelse til energiinvesteringer og indefrysning af ejendomsskatter udnyttes fuldt ud. Det bemærkes at en enig kommunalbestyrelse har indgået en delaftale om Rungsted Havn, hvor der er forudsat delvis lånefinansiering. Der budgetteres derfor inkl. Rungsted Havn med samlet lånoptagelse på:

2022: 61.208.000 kr.

2023: 60.333.000 kr.

2024: 88.633.000 kr.

2025: 54.200.000 kr.

Underskriftsark

Denne budgetaftale for perioden 2022-2025 er tiltrådt af følgende partier i Hørsholm Kommunalbestyrelse, som bekræftet ved nedenstående underskrifter.

Konservative Folkeparti

Venstre

Socialdemokraterne

Radikale Venstre

Dansk Folkeparti

SocialKonservative

Kategorier
Børn og skole Politik

Flere børnefamilier vælger Hørsholm

Foto: Peter Brandi©

Småbørnsfamilier flytter i stigende grad til Hørsholm. Den seneste befolkningsprognose siger, at der vil være 277 flere 0-6-årige børn i Hørsholm i 2026 end i år. Det skaber begejstring hos Hørsholm Kommunalbestyrelse fordi øget tilflytning er positivt for byen.

Den seneste befolkningsprognose for Hørsholm Kommune forventer en stigning i antallet af 0-6-årige børn fra 1641 børn 1. januar 2021 til 1918 børn 1. januar 2026, altså en stigning på 277 børn.

Borgmester Morten Slotved siger:
“Det er en meget positiv udvikling, vi ser i øjeblikket. Vi har de seneste år haft fokus på netop at få flere børnefamilier til kommunen, som vi jo mener er det bedste sted at vokse op nord for København.”

Den øgede tilflytning skyldes ikke mindst, at Hørsholm Kommune planlægger, at 200 nye boliger kommer til hvert år i 2023, 2024 og 2025, bl.a. når PH Park står klar og det kommende byggeri ved Kokkedal Station. Boligbyggerier forventes at blive beboet af både nuværende Hørsholm-borgere og af tilflyttere.

”I Hørsholm Kommunalbestyrelse ser vi frem til at byde børnene og deres forældre velkommen,” siger borgmester Morten Slotved. ”Øget tilflytning er godt for handelslivet, foreningslivet og byens puls i det hele taget.”

Stigningen har været i gang siden 2018. Hvor det totale antal børn på 0 år har været faldende hvert år fra 2013 til 2018, er det imidlertid steget fra 2018 til 2021. Generelt er der tilflytning af små børn til Hørsholm Kommune, og det vil der også være i prognoseperioden.

Det handler om hverdagen
En af de familier, der allerede har valgt Hørsholm Kommune, er Jennifer og Kim Nielsen. De ønskede trygge omgivelser, græs under fødderne og en god hverdag for deres datter Alicia.

”Vi besluttede at flytte til Hørsholm, fordi vi savnede naturen og gerne ville være tæt på skov og strand. Vi boede på Teglholmen i København, men ville gerne ud et sted, hvor vi kunne mærke græsset under fødderne.

Min mand er vokset op her, og han har mange gode minder herfra. Samtidig ønskede vi at give vores datter mere frisk luft i hverdagen og mulighed for at lege i en have. Derfor var det oplagt at kigge i retning af Hørsholm, ”siger Jennifer W. Nielsen. ”Her har vi fået det hele, og Alicia er kommet på en god skole, hvor hun trives med mange nye venner. I det hele taget er mulighederne rigtig gode.”

Strategisk satsning
Hørsholm Kommune arbejder aktivt for sikre et godt generationsskifte i byen, fordi andelen af ældre borgere i Hørsholm er blandt den højeste i Danmark. Ifølge prognoserne vil 3 ud af 10 borgere være 65+år i 2032. Og for Hørsholm Kommune er vækst i indbyggertallet og tiltrækning af flere børnefamilier en forudsætning for at have økonomi til at servicere alle befolkningsgrupper også i 2032.

Borgmester Morten Slotved (C) -Foto: Peter Brandi©

”Vi er glade for vores ældre i Hørsholm. Byens seniorer har gjort byen til det den er i dag, og de bidrager til at skabe værdifulde fællesskaber og et udbytterigt samvær mellem børn og ældre,” siger Morten Slotved. ”I Hørsholm er det sådan, at når man først er flyttet til byen, bliver man som regel også boende. Derfor er det helt naturligt, at vi står over for et generationsskifte, som vi blandt andet vil sikre ved at være en rigtig god by for børnefamilier.”

Høje ambitioner for 0-18-årige
Ønsket om at være en god by for børnene kommer bland andet til udtryk i kommunens vision for alle 0-18- årrige, hvor man arbejder for, at alle børn og unge skal kunne udfolde sig fagligt, personligt og socialt i trygge fællesskaber, både når man er i daginstitution og i skole og når man har fri.

Og Hørsholm Kommune er da også mere end godt på vej idet kommunen ligger stabilt i top10 over landets bedste skoler. Derudover præsterer Hørsholm resultater i top når det gælder børnene trivsel i skolen. På fritidsfronten er der også noget for enhver smag til byens børn og unge med over 70 idræts- og kulturforeninger i byen.

På hjemmesiden flyttil.horsholm.dk kan du læse mere om, hvorfor Hørsholm er en attraktiv by for børnefamilier.

Peter

da_DKDansk