Af Nina Schreblowski – Foto: Becca Mchaffie-unsplash
Biblioteket holder i samarbejde med Frivilligcenter- og selvhjælp Hørsholm lokal byttedag i Trommens Foyer hvor alle er velkomne. Det sker lørdag d. 4. november fra kl. 10-12.
Tøj og sko
På byttedagen kan man kun medbringe voksen- og børnetøj og sko. Vi tager ikke imod legetøj, køkkenting, bøger eller andre genstande som ikke er tøj eller sko.
Helt enkelt går det ud på, at du kan medbringe tøj og sko som du ikke længere bruger, men som andre stadig vil kunne få glæde af. Der må ikke være huller, pletter på tøjet eller gennemslidte sko imellem.
Vi sørger for borde og tøjstativer samt prøveområde og hjælper dig med at sortere dine ting på bordene.
Tag hvad du kan bære
Alle er velkomne, også hvis du ikke har noget at give. Reglen er blot, at du ikke tager mere end du kan bære i din favn.
Alt overskudstøj og sko vil biblioteket køre til genbrug efterfølgende.
Aflever dit tøj på biblioteket fra d. 30. oktober.
Det er muligt at aflevere brugt tøj og sko allerede fra d. 30. oktober.
Du kan aflevere det i bibliotekets skranke i vores betjente åbningstid. Mandag – onsdag kl. 11-18, torsdag kl. 14-18 og fredag kl. 11-15. Men du kan også komme med det på dagen.
Mange har sikkert lagt mærke til de røde faner langs Usserød Kongevej ud for PH Park byggeriet. Murene og murerarbejdsmændene er i konflikt med deres arbejdsgiver.
Grunden til konflikten er, at de ikke har fået den løn udbetalt som de skulle have haft den 25. maj.
Deres arbejdsgiver Murermester Allan Hoxer, der er hjemmehørende i Tisted, blev samme dag erklæret konkurs ved retten i Holstebro.
Men konflikten handler ikke kun om den manglende løn. Arbejdet er dækket af en omfangsaftale, hvilket betyder at arbejdet skal udføres af de 27 murere og murerarbejdsmænd, er sikret arbejdet på PH Park via den gældende overenskomst.
Jeg talte med håndværkernes talsmand Michel Hansen, der udtaler, ”Vi vil blive ved at kæmpe for løn og for at beskytte deres arbejde.”
Selvfølgelig er det sådan, at den skyldige løn senere vil blive udbetalt via Lønmodtagernes Garantifond, men der går typisk 6 måneder før sagen bliver afgjort der. Så hvad skal de strejkende så leve af i mellemtiden?
Michael Hansen siger, ”vi har egentlig været tilfredse med at arbejde for murerfirmaet Allan Hoxer, og der er rigtig mange gode arbejdsgivere. Men vi må insistere på at få vores tilgodehavende, og gennemføre det resterende arbejde.”
Jeg har også talt med Murermester Allan Hoxer, der beklager den opståede situation. Et tjek på virksomhedens resultater siden starten i 2012 viser, at der har været tale om en tilsyneladende velfungerende virksomhed.
Så hvad er gået galt? Til det svarer Allan Hoxer, at det skyldes at en meget stor kunde ikke har betalt sin regning. Han vil ikke for nærværende fortælle, hvilken kunde det drejer sig om. Men resultatet er blevet hans konkurs, og medarbejdernes manglende løn.
Allan Hoxer har en række andre virksomheder, blandt dem er den stilladsvirksomhed, der har opstillet stilladserne på PH Park byggepladsen. På mit spørgsmål om, hvordan det vil gå med disse virksomheder, svarer Allan: ”Vi arbejder i øjeblikket på en rekonstruktion af disse virksomheder, om det lykkes, kan jeg ikke sige for nærværende. Men jeg kan sige, at murerfirmaet er dødt.”
Formanden for murerklubben Per Nielsen, og faglig konsulent i 3F Nordsjælland Øst, fortæller, at fagforeningen og hovedentreprenøren Dansk Boligbyg er i kontakt med hinanden for at se, om hovedentreprenøren selv vil videreføre arbejdet som arbejdsgiver.
Om det lykkes vides ikke i skrivende stund, da Dansk Boligbyg i øjeblikket regner på mulighederne. Vi har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Boligbyg, vi har desværre ikke fået kontakt med deres administrerende direktør Anton Nørregaard.
Som Per Nielsen siger, så begynder det at haste, for en ny arbejdsgiver skal også udrede lønnen for den tid, der medgår til konflikten.
Per Nielsen tilføjer, at der er udsendt besked til alle de organiserede murere og murerarbejdsmænd om at arbejdet er konfliktramt, og at der er omfangsbeskyttet.
Men ikke alt er sort, der er også lyse sider. I går kom der en kollega, der er på barselsvikar, med hjemmebagt surbrød, og han havde også været forbi Menu, og købe ost mm. Så frokosten var tapas i går, og mens vi var på besøg i dag, kom der smørrebrød fra kollegerne i 3F Nordsjælland Øst.
Der er også mange Hørsholm-borgere, der er kommet forbi, for at høre hvad det går ud på, og de har udtrykt deres støtte.
Så har du tid til at kigge forbi, mens de røde faner står der, så gør det endelig. Du vil blive godt modtaget.
Vi vil følge med i den ulykkelig situation, som såvel firma som medarbejdere er havnet i, og vi håber, at vi snart kan bringe nyheden om en lykkelig afslutning.
I en pressemeddelelse fortæller LB Forsikring, at deres medlemmer er bekymret for cyberangreb, faktisk angiver 31 %, at det er det, de er mest bekymret for, kan ramme dem selv inden for fem år. Desværre ved flertallet ikke, hvor de kan få hjælp, hvis de bliver udsat for cyberkriminalitet.
Frygten for cyperangreb er voksende blandt danskerne. Det viser den undersøgelse, som Beredskabsstyrelsen har lavet om Danskernes Risikoopfattelse i 2022, som også understøttes af den seneste medlemsundersøgelse blandt LB Forsikrings medlemspanel. Begge steder står cyberangreb højst på listen over de begivenheder, de adspurgte er mest bekymret for, kan ramme dem.
– Vores medlemmer er generelt bekymret for cyberangreb, men dykker vi ned i emnet, er over 28% i meget høj grad eller i høj grad især bekymret for, at deres kreditkortoplysninger bliver misbrugt. Det er også det, vi kalder digitalt økonomisk tyveri, og det er forståeligt, for det kan virke meget skræmmende ikke at have kontrol over sin økonomi. Generelt er det helt tydeligt, at både vores medlemmer og danskerne generelt er blevet mere opmærksomme på de farer, der kan være i en digital hverdag, siger Marc Collignon, direktør for medlemsoplevelsen i LB Forsikring.
Ud over digitalt økonomisk tyveri svarer 18% af LB Forsikrings medlemmer, at de i meget høj grad eller høj grad er bekymret for identitetstyveri på nettet, ligesom 18% svarer det samme til, at de får en cybervirus, der ødelægger deres filer og billeder. Heldigvis er det dog de færreste, der reelt har prøvet at få misbrugt sit kreditkort eller være udsat for identitetstyveri.
-Kun 3% svarer i vores medlemsundersøgelse, at de har været udsat for identitetstyveri, og 12% svarer, at de har været udsat for digitalt tyveri, så det er positivt, at det er så lave tal. Desværre viser vores undersøgelse også, at de færreste mener, at de har den nødvendige viden om, hvor man kan få hjælp, hvis man bliver udsat for digital kriminalitet. 46% svarer nej på spørgsmålet: ”Har du den nødvendige viden om, hvor du får hjælp, hvis du bliver udsat for digital kriminalitet. Det siger lidt om, hvor meget usikkerhed, der også er på dette område, siger Marc Collignon, direktør for medlemsoplevelsen i LB Forsikring.
Mere fokus på digital sikkerhed i forsikring Hos LB Forsikring indeholder indboforsikringen på nuværende tidspunkt en del råd og vejledning, hvis uheldet er ude, og man får misbrugt sit kreditkort eller stjålet sin identitet på nettet. Alligevel vurderer Marc Collignon, at det et område, der kommer til at fylde mere på forsikringssiden.
En indboforsikring i LB Forsikring yder juridisk bistand, hvis du har brug for hjælp til at afvise krav, du allerede selv har forsøgt at afvise, hvis andre har misbrugt din identitet til at foretage køb. Vi tilbyder også krisehjælp, hvis du har oplevet, noget der påvirker dig,
”Der er ingen tvivl om, at det er område, hvor der er stigende behov for hjælp til medlemmerne. En stadig større del af vores liv har en digital dimension, og det betyder et stigende behov for at kunne sikre sig mod digitale uheld og kriminalitet. Vores opgave er at sikre vores medlemmer bedst muligt, og det gør vi blandt andet ved at se på, hvor skaderne sker. Det er i stigende grad på nettet. Derfor er det et område, vi har mere fokus på end tidligere, og hvor vi ser ind i, hvad vi kan gøre, for at hjælpe vores medlemmer bedre,” siger Marc Collignon, direktør for medlemsoplevelsen i LB Forsikring.
Om LB Forsikring LB Forsikring er Danmarks største medlemsejet forsikringsselskab, og består af forsikringsgrupperne Lærerstandens Brandforsikring, Runa Forsikring, Bauta Forsikring og LB Forsikring til PFA.
LB Forsikring har lige over 420.000 medlemmer fordelt i hele landet
En helt særlig situation i Borgerservice i en række kommuner landet over betyder nu, at slutdatoen for, hvornår alle skal have fået MitID, rykkes til den 31. oktober 2022. Det giver borgere, der skal have hjælp i Borgerservice til skiftet, mulighed for at nå det på trods af lange ventetider en del steder i landet. Udrulningen vil dog fortsat foregå i højt tempo, så flest mulige er flyttet pr. 30. juni 2022.
Borgerne er godt i gang med at få MitID. Med MitID styrker vi sikkerheden. For skal vi være bedst muligt rustet til fremtiden, er der behov for en ny og fremtidssikker løsning, som lever op til de nyeste internationale sikkerhedskrav. Blandt andet er det afgørende, at vi siger farvel til NemID nøglekortet – også kendt som papkortet – da papkortet kan kopieres og ikke lever op til EU-krav om stærk kundeautentifikation (eller 2-faktor autentifikation), når en bankkunde tilgår sine bankkonti eller betaler online. Derfor haster det med at få lukket NemID ned.
I alt skal omkring 5 mio. have MitID og ca. 3,4 mio. brugere har allerede fået MitID. Hver uge får ca. 150.000 borgere oprettet MitID. Alle NemID-brugere skulle have fået MitID senest 30. juni i år. Dette sluttidspunkt rykkes nu.
“De fleste kan selv få deres MitID hjemmefra, men nogle borgere skal forbi Borgerservice i forbindelse med overgangen til MitID. Her må vi konstatere, at ekstraordinære situationer som flygtningestrømmen fra Ukraine, ændrede pasregler og en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet har gjort, at der er kommet et ekstra uforudset pres på Borgerservice, som betyder, at det en del steder i landet er svært at tilbyde tilstrækkeligt med tider til borgerbetjening. Derfor vil der være borgere, der ikke kan nå at få deres MitID inden udgangen af juni 2022. Vi har derfor sammen med bankerne besluttet at rykke sluttidspunktet med fire måneder efter den 1. juli 2022 for at give alle borgere mulighed for at komme med over.” Siger Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen
Det er Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark, der sammen står bag MitID, der skal erstatte NemID som Danmarks digitale ID.
Udrulningen af MitID fortsætter, så flest mulige har fået MitID pr. 30. juni 2022. Beslutningen ændrer således ikke ved, at man – når man får besked i sin mobil- eller netbank om, at det er ens tur til at få MitID – skal sørge for at få MitID inden udløbet af den tidsfrist, man får af banken. De fire ekstra måneder har således først og fremmest til formål at sikre, at man ude i landets kommuner kan imødekomme alle borgere, der har brug for hjælp i Borgerservice til at få MitID.
Papkortet er udfordringen
De europæiske regler på betalingsområdet gør, at bankerne ikke må acceptere, at log-on til netbank og bankoverførelser sker med anvendelse af NemID papkortet. Finans Danmark har løbende været i dialog med Finanstilsynet om denne udfordring.
Bankerne skal sikre, at papkortet ikke længere bruges i banken, upåagtet at sluttidspunktet for overgangen rykkes. Bankerne er allerede stoppet med at bruge papkortet i forbindelse med nethandel tilbage i januar 2021. Da brugen af papkortet er i strid med den europæiske regulering, risikerer bankerne at modtage påbud fra Finanstilsynet, hvis det fortsat anvendes, når kunderne anvender deres net- eller mobilbank.
“Det er helt afgørende, at så få som muligt bruger papkortet, og at det kun bruges af borgere med et særligt behov, der ikke har kunnet få MitID endnu af forskellige årsager. Det er ikke en løsning, der lever op til EU-kravene for finanssektoren på sikkerhedsområdet. Det er jo blandt andet derfor, vi allesammen skal skifte til MitID. Derfor skal man som udgangspunkt benytte NemID nøgleappen, hvis man ikke har fået sit MitID endnu. Med muligheden for, at et begrænset antal borgere med et særligt behov kan anvende papkortet efter den 30. juni 2022, er vi sikre på, at de sidste borgere kan få MitID i god ro og orden. Men det er klart, at vi stadig har meget travlt for at nå i mål.” Siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark
Som et led i Bo Trygt-samarbejdet er der foretaget en spørgeskemaundersøgelse via e-boks, som giver indblik i lokale forhold i Hørsholm ift. indbrudsforebyggelse og tryghed hos husejere.
Knap 1500 Hørsholmborgere har deltaget i undersøgelsen, og resultaterne viser blandt andet at husejere i Hørsholm gør meget for at forebygge indbrud, og samtidig er mange motiverede for at gøre endnu mere.
(Kilde: Spørgeskemaundersøgelse foretaget af Det Kriminalpræventive Råd)
Stor utryghed for indbrud
I undersøgelsen tegner der sig også et billede af, at Hørsholmborgere er mere bekymrede og utrygge ift. at få indbrud end resten af landet. Desuden har Hørsholm i 2020 haft dobbelt så mange indbrud som på landsplan. I undersøgelsen bliver borgerne spurgt ind til om der er særlige områder i Hørsholm Kommune, hvor de føler sig utrygge. Her svarer 45% Kokkedal st. og mange nævner også banestier/mørke stier. Dog føler borgerne sig generelt trygge ved at ved at gå alene i det område, de bor i, efter mørkets frembrud.
FAKTA:
21,6% er for tiden noget/meget utryg for at få indbrud vs. 6% nationalt
36,6% føler sig meget tryg og 47,8% føler sig ret trygge ved at gå alene i det område, de bor i, efter mørkets frembrud.
50% flere indbrud end gennemsnittet i 2020
(Kilde: Spørgeskemaundersøgelse foretaget af Det Kriminalpræventive Råd)
Gør dit kvarter mindre attraktivt for indbrudstyven
Selvom der er et højt sikringsniveau i Hørsholm, så kan der stadig gøres meget mere. Det har stor betydning at optimere områderne omkring boligen og sikre boligen med forskellige tiltag.
Hørsholm Kommune tilbyder i samarbejde med Nordsjællands politi tryghedsvandringer, som er en gåtur rundt i boligområdet, hvor politiet, en relevant fagperson og Bo Trygts projektleder deltager. Her observerer vi jeres område og finder i fællesskab løsninger på konkrete problemstillinger. Det er også muligt at få en Bo Trygt Forebyggelsesekspert ud til oplæg for fx grundejerforeningen eller lignende.
Det er vigtigt at kigge på helheden ift. indbrudsforebyggelse, som Jeanette Standly Mikkelsen, Forebyggelsesekspert fra Bo Trygt understreger: ”Det er summen af det hele, som gør en forskel. Installering af alarmer, som mange har i Hørsholm, kan ikke gøre det alene. Skalsikring på huset er en nødvendighed, hvis vi skal gøre det så svært for indbrudstyven som muligt at bryde ind. Derudover tænker mange ikke på hvor meget området omkring ens bolig betyder. Indbrudstyvene vil ikke opdages og derfor betyder det noget at holde hækken nede, tænke over udendørs belysning og bruge nabohjælp”.
FAKTA:
25% har indendørs sensorstyret lys vs. 26% nationalt
16% har klippet hækken vs. 19 % nationalt
(Kilde: Spørgeskemaundersøgelse foretaget af Det Kriminalpræventive Råd)
Book en gratis tryghedsvandring eller oplæg
Hvis du har lyst til at få en tryghedsvandring i dit kvarter eller få en Bo Trygt Forebyggelsesekspert ud til et oplæg, så kontakt projektleder Siri Astrup på sia@horsholm.dk
Om undersøgelsen
Hørsholm Kommune udsendte et brev via e-Boks med link til spørgeskemaundersøgelsen til 6.000 tilfældigt udvalgte, som er over 25 år og husejere. Dette gav 1.498 komplette besvarelser. Undersøgelsen vil blive gentaget årligt for at kunne følge udviklingen over tid. Derudover er der lavet en tilsvarende national undersøgelse, så det er muligt at sammenholde lokale tal med nationale tal for samme målgruppe.