Kategorier
Seniorer

Rekrutteringsudfordringer og økonomisk pres kræver opbremsning

Af Peter Brandi – Foto: Louiselund – Peter Brandi©

Som følge af flere ældre og stigende udgifter på det sociale område var der allerede i foråret pres på økonomien på Social og Seniorudvalgets område. Ved den nyeste budgetopfølgning (prognose for årsresultatet) forventes et uventet og stigende merforbrug på ældreområdet i 2022 på ca. 5,2 mio. kr. Det kommer især fordi rekrutterings-udfordringerne nu også slår hårdt igennem. Udfordringerne bringer det totale forventede merforbrug i 2022 op på 28 mio. kr. på Social- og Seniorudvalgets område. En plan for at håndtere situationen er på vej til politisk behandling.

Kombinationen af flere ældre, rekrutteringsudfordringer og deraf stigende (vikar)udgifter presser kommunens økonomi hårdt. Regeringen har lagt stramme rammer for kommunernes økonomi for 2023, og der er ikke afsat økonomi til flere ældre, i det omfang Hørsholm Kommune oplever det. Hørsholm Kommune vil derfor sætte gang i en plan for at for at holde udgifterne i ro i resten af 2022, samtidig med, at der sættes fokus på at rekruttere flere faste medarbejdere til ældreområdet.

 ”Manglen på medarbejdere er reel og den påvirker, hvad vi kan tilbyde borgerne” siger borgmester Morten Slotved i forbindelse med en kommende handleplan.

Fra den forrige til den nyeste budgetopfølgning vurderes merforbruget at stige med yderligere 5,2 mio. kr. Det knytter sig især til vikarudgifter, hvor timeprisen er steget voldsomt.

Men området var i forvejen også presset af stigende udgifter til f.eks. kommunens midlertidige plejepladser og den mad kommunen leverer til borgerne.

Borgmester Morten Slotved (C) – Foto: Peter Brandi©

”I forbindelse med vores løbende opfølgninger på budgettet må vi desværre konstatere, at vi har haft en foruroligende stigning i udgifterne hen over sommeren. Det er især nødvendige udgifter til vikarer i hjemmeplejen, der tynger,” siger borgmester Morten Slotved.

Den markante vækst i udgifter til vikarer i hjemmeplejen hænger sammen med, at Hørsholm Kommune, på linje med andre kommuner, oplever udfordringer i forhold til i det hele taget at rekruttere medarbejdere til de store velfærdsområder, herunder hjemmeplejen. Hørsholm Kommune har fuld fokus på den udfordring og der arbejdes med både rekruttering og fastholdelse generelt i Hørsholm Kommune.

Plan på vej til politisk behandling

Situationen kalder på handling og derfor modtager kommunens politikere snart en plan til politisk behandling.

”Nu tager Hørsholm Kommunalbestyrelse fat på at håndtere udfordringen for 2022, med det vil også være naturligt, og rettidig omhu at rette blikket mod budgettet for 2023 for at sikre økonomisk stabilitet. Det vil sige, at vi bør kigge på tiltag, der kommer til at strække sig længere end 2022,” siger borgmester Morten Slotved.

Der vil blive udarbejdet en handleplan til nedbringelse af merforbruget, der behandles i Social- og Seniorudvalget den 22. august og forventes besluttet endeligt i Kommunalbestyrelsen den 29. august. Handleplanen er et supplement til tidligere indsatser, som ikke vurderes tilstrækkelige i lyset af de nye udfordringer.

Kategorier
Mennesker og navne Seniorer

Ny leder af aktivitetscenter Sophielund

Af Peter Brandi – Niels Esbech – Pressefoto

Et enigt ansættelsesudvalg har ansat Niels Esbech som ny leder af Aktivitetscenter Sophielund, som er et kommunalt tilbud til alle pensionister, efterlønnere og førtidspensionister, der er bosiddende i Hørsholm Kommune.

Niels er uddannet ergoterapeut og kommer fra en stilling i Frivilligcenter og Selvhjælp Lyngby-Taarbæk, hvor han har arbejdet med at udvikle og drive idrætstilbud til borgere med særlige behov, herunder at rekruttere og engagere frivillige i foreningsarbejdet.

Niels tiltræder stillingen den 1. august og udtaler:
“Jeg glæder mig utrolig meget til at møde alle på Aktivitetscenter Sophielund – både medarbejdere, frivillige og de daglige brugere. Jeg vil gøre mit yderste for at sikre, at Sophielund fortsat er et fantastisk og relevant tilbud til borgerne og en god arbejdsplads. Jeg er stolt af at blive medvirkende til driften af et sted, som bidrager til så meget livskvalitet hos Hørsholms Kommunes borgere.”

Centerchef Dorte Dahl ser frem til samarbejdet:
”Jeg er sikker på, at Niels med sin faglige baggrund og sin erfaring fra arbejdet med frivillige både kan bidrage positivt til videreførelsen af et levende aktivitetscenter samt til udviklingen af samarbejdet på tværs af de forskellige aktivitetstilbud, vi har i kommunen.”

Den tidligere leder af aktivitetscenteret, Lisbeth Storgaard er gået på pension af familiemæssige årsager.

Kategorier
Seniorer

Arbejde med at skabe ny ældrepleje starter

Vicedirektør Michael Teit Nielsen – Foto: Peter Brandi©

Vicedirektør Michael Teit Nielsen fortæller; “om to dage starter der et meget stort arbejde med at skabe en helt ældrepleje. Det bliver spændende, krævende og udfordrende, Det er noget jeg om mine mange kolleger ser frem til.”

Arbejdet foregår med “hjemsted” i Social- og Ældreministeriet.

Forud for dette går, at Ældre Sagen for tre år siden dokumenterede, at der var ca. 73.000 ældre med væsentlige funktionsnedsættelser, der ikke modtog nogen hjælp overhovedet. De var “hjemmehjælpsløse” og et indtil da overset problem.

Med denne oplysning og med en årrække af kommunale nedskæringer i hjemmehjælp og reelt stop for byggeri af plejehjem som bagtæppe efterlyste Ældre Sagen i foråret 2019 en “New Deal”; et 360 graders eftersyn af ældreplejen. Flere midler på finansloven til kommunerne var ikke nok til at give en holdbar og tilfredsstillende løsning; der burde også ses på organiseringen af ældreplejen, visitationen (tildelingen af hjælp), borgernes retssikkerhed og meget andet.

I et partnerskab arrangerede FOAKLSundhedsministeriet (der dengang også var Ældreministerium) samt Ældre Sagen et Ældretopmøde i 2020, fulgte op med udviklingsarbejde i seks forskellige spor og arrangerede derefter et opfølgende Ældretopmøde i Odense i september sidste år. De fire parter har skrevet et fælles charter, der har sat retning for udviklingen i ældreplejen.

Siden fulgte et dialogmøde i statsministerens residens Marienborg.

Og endelig annoncerede statsminister Mette Frederiksen nytårsdag, at hun ønskede et opgør med den ældrepleje, vi har i dag: “…hånden på hjertet, så har vi endnu ikke den ældrepleje i Danmark, som vores ældre har fortjent. Jeg vil derfor i aften foreslå noget vidtgående.
At vi afskaffer den omfangsrige regulering og lovgivning på ældreområdet og starter helt forfra. En ny kort og præcis ældrelov. Med klare værdier. Værdighed. Valgfrihed. Selvbestemmelse. Og få dokumentationskrav”.

Ældre Sagen glæder sig over det høje ambitionsniveau!
Vicedirektør Michael Teit Nielsen udtaler. “Opgaven er stor, men heldigvis står vi ikke på bar bund, fordi vi har meget at bygge videre på i form af topmøder og charter.

I Ældre Sagen har – ikke overraskende – vores øjne rettet imod den pleje og hjælp, som den enkelte ældre med behov herfor modtager. Vi har derfor mentalt med gul tusch highlightet følgende sætning fra statsministerens nytårstale: “Lad de ældre få den kærlighed og pleje, som livets efterår kræver”.

Hvis dette skal blive til virkelighed, må der efter vores vurdering komme langt mere selvbestemmelse til den ældre, mere kontinuitet i hjælpen og bedre inddragelse af og samarbejde med de pårørende.

Vi ser det store arbejde, der skal foregå i tre ekspertgrupper, med involvering af adskillige ministerier og med et panel ledet af tidligere dep.chef Per Okkels, som det 360-graders-eftersyn, vi efterlyste for tre år siden, og vi kaster al den viden og den engagement ind i arbejdet, vi kan.

For det handler om at genoprette tilliden til vores generationskontrakt!”

Kategorier
Seniorer

Hvor meget må du tjene som pensionist, uden det går ud over din pension

Af Peter Brandi – Foto: Peter Brandi©

Du må gerne arbejde, når du får folkepension. Men hvor meget du får i pension og tillæg afhænger af, hvor meget du tjener.

Hvor meget må du tjene ved siden af folkepensionen?
Du må tjene op til 122.004 kroner om året (2022), når du får folkepension, uden at blive sat ned i pensionstillæg eller tillægsprocent, men lønnen kan dog have betydning for din boligydelse. (Beløbet er efter AM-bidrag.)

Bundfradraget på 122.004 kroner om året (2022) gælder for et helt kalenderår fra januar til december. Så du kan for eksempel godt arbejde på fuld tid i nogle måneder og så holde fri resten af året.

I det kalenderår hvor du går på folkepension, gælder der særlige regler. Bundfradraget bliver tilpasset det antal måneder, du er på folkepension. Går du for eksempel på folkepension i april, er dit bundfradrag for 8 måneder. Det vil sige 81.336,00 kroner.

De 122.004 kroner om året (2022) gælder for ”personligt arbejde”. Det vil sige:

  • Indkomst fra løn
  • Fratrædelsesgodtgørelse der bliver udbetalt og beskattet efter overgang til folkepension
  • Den sidste efterløn der bliver udbetalt og beskattet efter overgang til folkepension
  • Indkomster fra egen virksomhed
  • Honorarer og mødediæter

Hvordan bliver din pension nedsat, hvis du arbejder?
Folkepensionen består af to del, et grundbeløb og et pensionstillæg. Det er forskelligt, hvor meget du må tjene, før grundbeløbet og pensionstillægget bliver sat ned.

Hvordan påvirker arbejdsindtægt grundbeløbet?
Dit grundbeløb kan blive sat ned, hvis du arbejder og tjener 348.700 kroner om året (2022). Grundbeløbet bortfalder helt, hvis du tjener mere end 610.500 kroner om året (2022). (Beløbet er efter AM-bidrag.)

Hvordan påvirker arbejde dit pensionstillæg og personlig tillægsprocent?
Hvis du tjener mindre end 122.004 kroner om året (2022) kroner om året, påvirker din arbejdsindtægt hverken dit pensionstillæg eller din personlige tillægsprocent.

Beløb i tabellen gælder for 2022:

Pensionstillægget:Bliver sat ned ved indkomst påDet bortfalder ved indkomst over
Enlig87.700 kr.379.000
Samlevende med pensionist179.700464.700
Samlevende med ikke pensionist179.700322.200

Din pension bliver beregnet på baggrund af din forskudsopgørelse. Derfor er det vigtigt, at din forskudsopgørelse er opdateret.

Kategorier
Frivillige Seniorer

Der er gang i Dynamoerne igen

AF Peter Brandi – Pressefoto

Siden 2003 har Hørsholm Frivilligcenter og Selvhjælp været hjemsted for en flok frivillige, Dynamoerne, som er trådt til og har hjulpet Hørsholms borgere med at løse opgaver, som ligger uden for det kommunale ansvarsområde.

Dorrit Krogh tager over efter Ingrid Hjarnaa
Aktiviteterne er i mange år blevet ledet af Ingrid Hjarnaa, der nu har overladt tøjlerne til Dorrit Krogh, som er ivrig efter at komme i gang efter coronapausen og efterlyser både frivillige og opgaver.

Hvad kan og må Dynamoerne hjælpe med?
Det kan være indkøb for coronaramte, følgeskab til læge, tandlæge eller hospitalsundersøgelse. Det kan være hundeluftning for hundeejere med et brækket ben. Det kan være opsætning af hylder, lamper og knager, eller røgalarmer. Kort sagt Dynamoerne er klar til at gå løs på de praktiske opgaver, der i det daglige ikke er noget problem for raske mennesker, men kan blive uoverstigelige for sygdomsramte og ældre.

Dorrit Krogh glæder sig til at føre arbejdet videre efter Ingrid Hjarnaa.
”Dynamoerne har jo desværre ikke kunnet være så aktive under coronaen, men nu håber vi på at komme op i gear stille og roligt. Mange af de frivillige står stadig klar, og vi håber at høre fra nye, som har lyst til at give en hånd med. Og til dem der har brug for hjælp af den ene eller den anden art. Kontakt os, så ser vi, hvad vi kan gøre.”

Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm på tlf. 2926 2040 eller mail@frivillighorsholm.dk

Kategorier
Seniorer Sundhed

Hørsholm Kommune ansætter ny leder af hjemmeplejen

Af Peter Brandi – Angelica Pedersen, Pressefoto

I en pressemeddelelse oplyser Hørsholm Kommune, at Angelica Pedersen bliver ny leder af hjemme- og sygeplejen fra 1. december 2021. Angelica tiltræder stillingen med et fokus på at sikre den borgeroplevede kvalitet og medarbejdernes trivsel.

Angelica er uddannet sygeplejerske og kommer fra en stilling som oversygeplejerske i Styrelsen for Patientsikkerhed, hvor hun har arbejdet med COVID-smitte og udbrudshåndtering. Hun har en diplomuddannelse i ledelse og mange års ledelseserfaring – blandt andet som leder af hjemmepleje og sygepleje. Desuden har hun selv været hjemmesygeplejerske.

Den nuværende leder Vibeke Alberg går på pension d. 30. november 2021.  
Centerchef i Center for Sundhed og Omsorg, Dorte Dahl, udtaler:

”Vibeke har været ansat i Hørsholm Kommune i 33 år, og hun har i løbet af årene varetaget mange forskellige opgaver og ledelse af forskellige enheder. Vibeke har med sin store viden og sit høje engagement bidraget til udviklingen af Center for Sundhed og Omsorg, og vi kommer til at savne hende og hendes kendskab til kommunen i hverdagen.”

Angelica tiltræder stillingen som ny leder den 1. december.
Centerchef Dorte Dahl glæder sig til samarbejdet: ”Jeg er glad for, at vi får en leder af hjemme- og sygeplejen, som kender området rigtig godt og som har mange års ledelseserfaring. Jeg glæder mig til at byde Angelica velkommen i Hørsholm.”

Angelica Pedersen siger: 
”Jeg glæder mig rigtig meget til at blive en del af hjemmeplejen, sygeplejen og akutteamet i Hørsholm Kommune, og jeg ser frem til at møde medarbejderne og borgerne. Gennem samarbejde og dialog vil jeg stå i spidsen for at sikre kvalitet og faglighed i hjælpen til borgerne. Mit fokus vil være den borgeroplevede kvalitet og medarbejdernes trivsel.”

Hørsholm Nyheder byder Angelica Pedersen velkommen, og vi ønsker held og lykke i det nye virke.

Der er lagt op til en slidsom periode, hvor Angelica Pedersen bliver fødselshjælper til gennemførelsen af den politisk vedtagne handleplan. En handleplan der ifølge Velfærds- og Kulturdirektør Jan Dehn skal løse de kritikpunkter som blev påpeget i den nylig gennemførte tilsynsrapport.

Læs om kritikken her: https://xn--hrsholmnyheder-qqb.dk/?p=4450

Læs om handleplanen her: https://xn--hrsholmnyheder-qqb.dk/?p=4455

Kategorier
Seniorer Sundhed

Kritisk tilsyn i hjemmeplejen – kvaliteten skal op

Arkivfoto: Fra Louiselund – Peter Brandi©

I en ny tilsynsrapport kritiseres hjemmeplejen for arbejdet med medicinhåndtering, sundhedsfaglig dokumentation og for borgernes oplevelse af praktisk bistand. Administrationen har iværksat en række øjeblikkelige indsatser for at fjerne risici. Derudover behandler Social- og Seniorudvalget på et ekstraordinært møde fredag den 12. november en samlet handleplan til imødegåelse af problemerne.

Hørsholm Kommune gennemfører årlige, uafhængige og uanmeldte tilsyn på plejecentre og i hjemmeplejen. Det føres af BDO.

I en ny tilsynsrapport, som vedrører de tre dagdistrikter i den kommunale hjemmepleje i Hørsholm, fremgår det, at kvaliteten i hjemmeplejen er faldet siden sidste rapport fra 2020. På områderne medicinhåndtering, sundhedsfaglig dokumentation og praktisk bistand er indsatsen ”Ikke tilfredsstillende”, og den tilsynsførende bemærker om medicinhåndteringen, at ”i to distrikter er der mangler af meget alvorlig karakter, hvor det er tilsynets vurdering, at der er fare for borgernes sikkerhed”.

Tilsynet er iværksat af Hørsholm Kommune selv, og er et årligt, uafhængigt, uanmeldt tilsyn. Tilsynet supplerer de nationale tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed og skal sikre, at der hurtigt kan gribes ind over for fejl, ligesom der skabes grundlag for videre læring og udvikling i hjemmeplejen.

”Tilsynsrapporten udtrykker alvorlig kritik af især medicinhåndtering og sundhedsfaglig dokumentation, og det er en kritik vi tager alvorligt. Vi har derfor iværksat en øjeblikkelig gennemgang af alle medicin-sager, ligesom vi har fulgt op på de sager, vi kritiseres for håndteringen af. Derudover har vi udarbejdet en samlet handleplan, som nu skal politisk behandles”, udtaler Velfærds- og Kulturdirektør Jan Dehn.

Hjemmeplejen får ros for kommunikationen med borgerne, og arbejdet med rehabilitering har løftet sig siden forrige rapport.

”Jeg glæder mig naturligvis over, at hjemmeplejen får en god tilbagemelding på deres kommunikation med borgerne, ligesom vi har løftet vores indsats med rehabilitering. Men mit fokus er i øjeblikket først og fremmest på problemerne, og på at sikre, at tilliden til hjemmeplejen kan bevares, og alle borgere får den hjælp de har ret til”, udtaler Jan Dehn.

Læs mere om bedømmelsen af de tre dagdistrikter på syv udvalgte dimensioner af hjemmeplejen i faktaarket

Hjemmeplejens punkt-for-punkt plan til opfølgning på tilsynets anbefalinger fremgår her 

Læs tilsynsrapporten her

Læs også sagen som Social- og Seniorudvalget behandler fredag den 12. november, og som indeholder den samlede handleplan for løft af kvaliteten i hjemmeplejen samt selve tilsynsrapporten. 

Kategorier
KV21 Seniorer

Konservative inviterer til foredrag og debat om det gode seniorliv

Af Peter Brandi – Foto: Illustration fra invitation til mødet

Mødet indledes med et foredrag af Vicedirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen.

Foredraget funger som oplæg til debatten om, hvordan vi sikrer værdighed og mere frit valg til Hørsholms seniorer?

Det er dejligt at se, at der er så stor opmærksomhed på de ældres vilkår i Hørsholm, det burde signalere, at der er bedre tider i sigte i den kommende valgperiode.

Tidligere har Ældre Sagen i Hørsholm holdt et ”Ældrepolitisk Topmøde” i Trommen, hvor alle partier var inviteret, til en paneldebat om, hvordan vi sikrer ”Værdig Ældrepleje NU”, hvor der var stor enighed om at vi skal have et godt seniorliv i Hørsholm.

Mød op og hør på et godt oplæg fra en af de bedste på området, og deltag selv i debatten.

Mødet finder sted onsdag den 3. november kl 19:00 – 21:00, på Selmersbo, Selmersvej 13, 2970 Hørsholm.

Der er gratis adgang.

Kategorier
KV21 Seniorer

Tryg alderdom med minimumsnormeringer og inddragelse

Af Stine Pagh, kandidat til kommunalbestyrelsen (A) – Foto: Stine Pagh©

Det skal være trygt at blive gammel i Hørsholm. Vi skal have minimumsnormeringer for de mest sårbare ældre ligesom vi skal have det for de mindste børn.

Det er to tidspunkter i livet, hvor vi er helt afhængige af andres hjælp og omsorg. Der må vi ikke svigte. Det betyder, at ingen skal stå alene med ansvaret for at passe de ældre demente om natten og der skal være ressourcer nok til pleje, omsorg og tryghed resten af døgnet.

Ud over minimumsnormeringer for de sårbare ældre skal vi også være bedre til at inddrage de pårørende og andre dele af samfundet for at sikre mere nærvær og selskab for de ældre. Unge skal ansættes som hjælpere og skoler og institutioner skal komme på besøg, så de yngste og de ældste kan få gavn af hinandens selskab og lære af hinandens livserfaringer.

Med flere ressourcer, bedre inddragelse og mindre institutionalisering kan ensomhed, afmagt og forråelse forebygges. Respekten og omsorgen for det enkelte menneske bevares bedst i en større kontekst og med mere diversitet end selv den dygtigste og mest professionelle pleje kan levere. 

Kategorier
KV21 Seniorer

Hvornår er man gammel nok til selv at bestemme, om man vil have fisk om tirsdagen?

Af Ann Lindhardt, Borgmesterkandidat (V), medlem af Kommunalbestyrelsen

Gennem hele livet har man frihed og mulighed til at indrette sit liv, som vi ønsker det. Hvorfor skal de muligheder lige pludselig forsvinde, blot fordi man bliver ældre? 

Det handler om frihed til at bestemme over eget liv. Frihed til at bestemme hvad man vil spise. Frihed til at vælge præcis den bolig eller plejehjem der passer til ens behov og ønsker – frihed til at kunne vælge livets sidste bolig. De sidste mange år har Venstre kæmpet for etableringen af et eller flere friplejehjem i Hørsholm, så ældre har mulighed for at vælge. Venstre er glade for politiske opbakning til Friplejehjem på Klædebo fra resten af Kommunalbestyrelsen, selvom det tog sin tid at få alle partier med. 

Der er behov for markant at styrke de ældres frie valg. Ældre der er visiteret til personlig pleje, praktisk hjælp og madservice, skal selv kunne vælge hvilken som helst privat eller offentlig leverandør. For mennesker er forskellige og har forskellige præferencer livet igennem.

Vores ældre medborgere har opbygget det gode samfund, som vi har i dag. De har krav på frihed – til at vælge. 

Kategorier
KV21 Seniorer

Hvorfor al den manipulation om ældreområdet?

Skrevet af Glen Madsen (O) medlem af kommunalbestyrelsen i Hørsholm – Foto Peter Brandi©

Nej! Normeringen på Hørsholms plejehjem er ikke bedre end nabokommunernes! Men står det til mig, så skal de være det. Ældre fortjener i den grad mere omsorg, nærvær og livsglæde.

På sn.dk den 20. oktober skriver Hørsholms velfærds- og kulturdirektør Jan Dehn, at normeringen på Hørsholms plejehjem er bedre end i nabokommunerne. Øjensynligt baseret på den seneste rapport fra VIVE (2017).

Direktørens udsagn går dog imod information, han selv har leveret til Kommunalbestyrelsen i løbet af 2021.

I forbindelse med den netop overståede budgetproces viste en opgørelse, at der i dagtimerne er 2,5 ældre pr. medarbejder. I marts måned blev Kommunalbestyrelsen tilsendt et notat, der viste, at Allerød, Frederikssund, Halsnæs og Helsingør alle havde en bedre normering end det. Hillerød og Gribskov havde en dårligere normering.

Det er uklædeligt for debatten, når der bevidst bruges vildledende data for at fremme en fortælling om, at ældreplejen, trods massive besparelser de foregående 11 år, er i top – og så endda af en direktør.

I Hørsholm har regneark længe været udgangspunktet for ældrepolitikken. Jeg ønsker en ny kurs, hvor udgangspunktet i stedet bliver de ældres bedste – deres mulighed for mere livskvalitet og selvbestemmelse. Jeg synes ganske enkelt, vi skylder dem det.

Kategorier
Seniorer Sundhed

Det 3. stik

Pressefoto

Er du over 65 år og har du modtaget invitation til 3. vaccinestik mod Covid-19? Så er der mulighed for at blive vaccineret uden tidsbestilling lokalt i Hørsholm.

3. vaccinestik for Hørsholm-borgere over 65 år sker på Aktivitetscentret Sophienlund, Sophielund 25, 2970 Hørsholm.

Der er ingen tidsbestilling og man møder bare op. Husk dit sundhedskort:

  • onsdag den 27. oktober kl. 9 – 13
  • onsdag den 3. november kl. 9 – 13
  • onsdag den 10. november kl. 9 – 13

Peter

da_DKDansk