Kategorier
Det sker i gågaden Historie

Museumsforeningen og Egnsmuseet fejrer 80 års jubilæun

Af Peter Brandi – Foto: I de første årtier af 1900-tallet udviklede Hørsholm sig til en moderne forstadskommune i kraftig vækst. Alligevel valgte man det for længst nedrevne Hirschholm Slot som forsidemotiv på dette reklamehæfte, der var rettet mod potentielle tilflyttere – Hørsholm Lokalarkiv©

Jubilæet fejres med en reception i Trommens forhal, tirsdag den 17. september kl. 17 til 18 alle interesserede er velkommen.
Kl. 18:00 afholder lokalhistoriker Lisbet Hein causeriet ”Hørsholm og historien”.

Den 17. september er det 80 år siden, at Hørsholm Egns Museum blev åbnet, og i den anledning inviterer Museumsforeningen for Hørsholm og Omegn til reception.
Efter foredraget kan interesserede blive og høre Lisbet Heins causeri “Hørsholm og Historien”.

Formanden for Hørsholm og Omegns Museumsforening siger: “Interessen for Hørsholms historie gennem årene været levende blandt områdets beboere. Det skyldes nok, at placeringen af Hirschholm Slot her gjorde, at den lokale historie hurtigt også fik et rigshistorisk perspektiv.  Ud over slottet, plejer vi også at nævnte andre markører, der har haft betydning for lokalhistorien, nemlig Nordsjællands skoves forvaltning fra Hirschholm, garnisoneringen af husarer samt Den Militære Klædefabrik.”

Museumsforeningen instifter en ny pris
Der har aldrig været mulighed for at påskønne personer, der har gjort en særlig indsats for at formidle Hørsholms historie.
Det ændrer Hørsholm og Omegns Museumsforening nu på, i anledning af jubilæet indstiftes prisen “H.C. Rosted Prisen” der vil blive uddelt for første gang.

I 1960’erne og 70’erne følte mange, at kommunens kraftige vækst gik ud over det ”historiske Hørsholm”. Museumsforeningen ind i bestræbelserne for at få bevaret nogle af egnens gamle bygninger. Her er medlemmerne på udflugt til Kokkedal Slot.Foto: Lokalarkivet i Hørsholm

”Hørsholm og historien”
I forlængelse af receptionen er gæsterne inviteret til at høre causeriet ”Hørsholm og historien” ved Lisbet Hein, lokalhistoriker og tidligere leder af Hørsholm Egns Museum, causeriet bliver afholdt i Lilletrommen.

Lisbet Hein vil tale om lokalhistoriens betydning for Hørsholms identitet, og om Hørsholms fascination af sin fortid: Når store beslutningen skal tages, eller udviklingen går (for) hurtigt, vender man sig ofte mod historien, mod det gamle Hørsholm. Stiftelsen af Museumsforeningen og oprettelsen af Hørsholm Egns Museum for 80 år siden kan ses som et udslag af denne tankegang: Man ønskede at få dokumenteret Hørsholm historie, så senere generationer har mulighed for at kende og fastholde Hørsholms særlige identitet.

Kategorier
Debat Historie

Hvem har skubbet til Hørsholms blinde kronhjort?

Af Hans Christian Bjerg, Møllevej 4, 2970 HørsholmBillede af Hørsholms skæve logo med den blinde kronhjort

En nytilflytter har spurgt mig om hvad det er for et mærkeligt skævt logo Hørsholm Kommune har. Det har mindet mig om min årelange frustration over dette mærkelige fænomen, der får én til at stille spørgsmålet om hvem, der har skubbet til Hørsholms blinde kronhjort?  Det logo, som kommunen stort set bruger til alt, er ganske enkelt en heraldisk og æstetisk øjenbæ.

Hørsholm Kommunes flotte byvåben fra 1938

I 1938 fik Hørsholm kommune et kraftfuldt, flot og historisk relevant våben, som blev benyttet gennem ca. 70 år, men så valgte man pludselig i et desperat forsøg på at være moderne at opfinde et logo – et begreb, som vist ikke kendes i andre kommuner.  Der blev sikkert betalt mange tusinde kroner til en grafiker for at få ham til at designe dette makværk i form af det nu benyttede såkaldte logo. Det blev ikke overraskende kendt som “Kim’s ged” opkaldt efter den daværende kommunaldirektør. Det har siden meget overraskende skubbet det gode gamle kommunevåben ud. Det ses stort set ikke benyttet i dag. Det nu anvendte logo  er i en sjældent grad et mislykket design. Man må sige, at der desværre har været både en kommunaldirektør og en grafiker til stede!

Dårlig design avler dårlig design.
Logo for Ung i Hørsholm 

Det logo, som Ung i Hørsholm benytter, er et eksempel på, hvordan dårligt design avler endnu værre design. Begrundelsen for logoen var vist nok, at det var billigere at trykke et logo med kun to farver i stedet for det pompøse kommunalvåben, der har flere farver!

Det er forbløffende, at vi, borgerne i Hørsholm Kommune, har ladet denne udvikling fortsætte uden indsigelse. Vi kan simpelthen ikke være bekendt, at logoet med den blinde kronhjort bliver opfattet som Hørsholm Kommunes våben. Det må udfases, og vi må have vores kommunevåben tilbage som mærke for kommunen og dens aktiviteter.

Hvor er de kommunalpolitikere i Hørsholm, der har mod og kvalitetssans til at gøre noget ved denne sag? En undskyldning om, at det koster penge at fjerne det forfærdelige logo gælder ikke, når det drejer sig om kommunens image og tiltrækningskraft!

                                                                                                                                                                  

Kategorier
Historie Kultur

Genindvielse af mindestenen for C.H. von Linstow

Borgmester Morten Slotved (C) afslører stenen – Foto: Jan Lindstrøm©

Der var ca. 70 der deltog i genindvielsen af mindestenen for C.H. von Linstow, som fandt sted på 200-års dagen for Linstows død.

Formanden for Museumsforeningen Peter Melander Brandi bød velkommen og fortalte at dagens begivenhed var kulminationen på mere end 3 års arbejde. Fra det øjeblik Hans Christian Bjerg gjorde Museumsforeningen opmærksom på den sørgelige forfatning som stenen var i, til i dag hvor vi indvier den i en renoveret og læsbar udgave.

Der var mødt mange op til genindvielsen – Foto: Jan Lindstrøm©

Formanden takkede Naturstyrelsen og deres medarbejde og Raadvad Stenhuggeri der har udført renovering af både stenen og fundamentet.
Der var også tak til Byrådet i Hørsholm Kommune for store den økonomiske håndsrækning på 50.000 kr. der, sammen med 58.000 kr. af Museumsforeningens egene midler, gjorde det muligt at skaffe den nødvendige økonomi til projektet.
Der var også en tak til Museum Nordsjælland, for samarbejdet og deres gode råd i forbindelse med projektet.

Formanden rettede en særlig tak til Hans Christian Bjerg fra Museumsforeningens bestyrelse, for hans utrættelige arbejde som ansvarlig for projektet.

Peter Melander Brandi sluttede sin velkomst: ”Sidst men ikke mindst tak til alle jer der er kommet her i dag, for sammen med os og vores medlemmer, at fejre at vi nu igen kan hædre den mand, der har gjort så meget for vores og Danmarks skove.”

Hørsholms Borgmester Morten Slotved holdt indvielsestalen, hvor han blandt andet sagde: ” Hørsholm har i virkeligheden altid været en grøn kommune. Kommunen er i høj grad præget af de store skovarealer, som samtidig er en del af Nordsjællands udbredte skove.  De gode muligheder for fritidsliv er med til at gøre Hørsholm til en attraktiv kommune at bo i.  Generel må det også konstateres, at mange udnytter muligheden for at gå ture i vores skove.

De 3 talere fra venstre: Formand Peter M. Brandi, Borgmester Morten Slotved, Hans Christian Bjerg projektansvarlig – Foto: Jan Lindstrøm©

Reguleringen og opdyrkningen af de nordsjællandske skove tog sammen med en øget gavnudnyttelse af skoven fart i løbet af 1700-tallet. Flere markante forstfolk var med til at præge denne udvikling. En af disse, som gennem sit langvarige virke kom til at administrere og præge denne udvikling, var overforstmesteren Christopher Hartvig Linstow. Han virkede med bolig i Hørsholm Slots kavalerboliger igennem næsten et halvt århundrede 1784-1823.  Han havde flere dygtige medarbejdere og hans embedsperiode blev en opgangstid for skovene i Hørsholm, ligesom han også var med til at præge udbygningen af Nordsjællands skove, noget vi nyder godt af i dag.”

Borgmester Morten Slotved sluttede sin tale med disse ord: ” Hørsholm Kommune vil gerne medvirke til at bevare kommunens mindesmærker og den kulturhistoriske formidling de repræsenterer. Ofte glemmer vi dem nok i vores travle hverdag, og de står stille og må lide under tidens tand. Dette har været tilfældet med Linstows gravsten, hvis tekst efterhånden ikke kunne læses, så det gik ud over den formidling, som skulle være stenens opgave.  Hørsholm Kommune har derfor hilst det velkommen, at Museumsforeningen for Hørsholm og Omegn har taget initiativ til at få gennemført en restaurering af Linstows gravsten. Kommunen har naturligt ydet bidrag til denne restaurering. Det er mit håb, at de mange, der benytter sig af vores skove, kort vil standse op, dvæle lidt og tage denne markante gravsten i øjesyn.”

Hans Christian Bjerg, fortæller om Linstows liv og indsatsFoto: Jan Lindstrøm©

Den officielle del af arrangementet blev afsluttet med at Hans Christian Bjerg, fra Museumsforeningens bestyrelse, holdt et indlæg, hvor han redegjorde for hovedtrækkene i Christopher Hartvig von Linstows liv og indsats.

Noget som nok forbløffede de fleste, var da Hans Christian fortalte at der ud over Linstow selv rent faktisk ligger yderligere 4 mennesker begravet på pladsen. Den seneste er Linstows oldebarn der blev begravet så sent som i 1947.

Man vil kunne læse mere om denne i Museum Nordsjællands Årbog, der udkommer sidst på året. Her skriver Hans Christian Bjerg en artikel om netop C.H. von Linstows liv og levned.

Museumsforeningen for Hørsholm og Omegn bød på forfriskninger, og der var mange af de fremmødte der benyttede lejligheden til tale med venner og andre fremmødte.

Alt i alt en dejlig forårsdag i skoven.

Kategorier
Historie

Kom til indvielse af Linstows nye sten

Af Museumsforeningen for Hørsholm og OmegnFoto: Maleri af Linstow

Museumsforeningen for Hørsholm og Omegn inviterer til:

GENINDVIELSE AF LINSTOW’S GRAVSTEN I FOLEHAVEN, ONSDAG DEN 12. APRIL 2023 KL. 15-17

Stenen inden den blev restaureret

Overforstmester Christopher Hartvig Linstow (1740-1823) var en af arkitekterne bag udviklingen af Nordsjællands skove og introduktionen af nåletræer i Danmark 1784-1823. Efter sin død den 12. april 1823 blev han begravet i Folehaven “under de træers ly, som han selv lod opelske”. Senere opsattes en sten på graven, der fortæller om hans virke. Teksten på stenen har i mange år været ulæselig.

Stenen efter den er blevet restaureret

Som led i bevarelsen af lokale mindesmærker har Museumsforeningen for Hørsholm og Omegn i samarbejde med Hørsholm Kommune og Naturstyrelsen taget initiativ til en restaurering af gravstenen.

Stenen vil den 12. april 2023 i anledning af 200 året for Linstows død blive genindviet af Hørsholms borgmester Morten Slotved. Museumsforeningen vil i denne anledning være vært ved en forfriskning.  På det gengivne kort ses gravens placering. De begrænsede parkeringspladser er anført på kortet. Der må forventes en gåtur på 5-10 minutter fra parkeringspladserne til graven.

Alle er velkomne til begivenheden

Kategorier
Historie Kend din by

Gardin-krigen i Hørsholm 1975 – 77

Af lokalhistoriker Lisbet HeinFoto: En af slagter Baggers medarbejdere ved de famøse gardiner, 1976. Lokalarkivet i Hørsholm.

Butikscentre og specialbutikker i 1970’erne
Fra 1960’erne skete der store omvæltninger i dagligvarehandelen i Danmark. Mange små købmænd, mejerier, slagter- og grøntforretninger lukkede, mens kunderne søgte mod supermarkederne, hvor det meste kunne fås samme sted. O. 1970 opstod de første butikscentre, hvor mange typer forretninger blev samlet under samme tag. I Hørsholm var udviklingen særlig markant med opførelsen af hele to butikscentre i 1971/72: Det store Hørsholm Midtpunkt og det lidt mindre Kongevejscenter.

Madskribenten Astrid Slepsager støttede slagter Bagger i gardinkrigen og sendte ham bla. denne tegning, der blev bragt i Frederiksborg Amts Avis.

Butikkerne i Dronninghus
Nogle af Hørsholms mindre forretninger lukkede i denne tid, andre flyttede til et af de to centre – men der var også forretningsdrivende, der valgte at blive, hvor de var, og i stedet søgte at profilere sig for at fastholde kundernes gunst. I Dronninghus, Rungstedvej 5 – 7, lå en stribe dagligvareforretninger: Bager, slagter, fiskehandel, grøntforretning og købmand. Anført af den dynamiske slagter Svend Bagger markedsførte forretningerne sig på varernes kvalitet og på den personlige kundebetjening. Som kun 17-årig havde Bagger åbnet sin forretning i 1966. Han drev den selv frem til 1989, hvorefter hans medarbejder, slagtermester Kjellmann, videreførte den indtil lukningen for et par år siden.  

Gardinkrigen 1975-77
Hos slagter Bagger betalte man ganske vist mere for varerne end i supermarkedet, men kvaliteten var i top og udvalget stort. Også udenlandske specialiteter kunne man købe hos slagteren, der blandt andet havde hentet inspiration fra franske charcuterier.  I 1975 ønskede Slagter Bagger at understrege forretningens franske præg, hvilket blandt andet skete ved at hænge rød- og hvidternede bomuldsgardiner op i butiksvinduerne.

Nogle af avisudklippene om sagen. Lokalarkivet i Hørsholm.       

Gardinerne gav anledning til en veritabel krig mellem Bagger og sundhedsmyndighederne, en tid også med Hørsholm Kommune som temmelig ufrivillig deltager. Egentlig startede sagen relativt fredsommeligt med at kredsdyrlægen under et kontrolbesøg påpegede, at der ikke måtte være stofgardiner i en forretning med u-indpakkede fødevarer. Bagger forklarede, at han opretholdt den højeste grad af hygiejne, og at han blot ønskede at hygge om kunderne og at give sin forretning et særpræg – på samme måde, som han gik ud fra, at kredsdyrlægen med sit røde fuldskæg dyrkede sit eget særpræg. Imidlertid eskalerede sagen, og både politiet, miljøministeren og Folketinget måtte undervejs beskæftige sig med den. Kontroversen vakte opsigt og blev omtalt i både den lokale og i den landsdækkende presse. Hørsholm Kommune støttede i begyndelsen slagter Bagger, men endte med at anmelde ham til politiet efter et kontrolbesøg i 1976, hvor bølgerne gik højt. Sagen kom for retten d. 20. januar 1977, og d. 26. i samme måned faldt dommerens kendelse: Slagter Bagger fik en advarsel for at have overtrådt reglerne, men ikke som forventet en bøde. Man noterede sig, at stofgardinerne i mellemtiden var erstattet af plasticgardiner, der ikke stred mod reglerne.

Gardinkrigen på museum
Svend Bagger samlede korrespondance og avisudklip fra sagen i et ringbind, som han inden sin død i 2019 overdrog til Museum Nordsjællands lokalarkiv i Hørsholm. På den måde bliver materialet bevaret og kan være med til at belyse udviklingen inden for en vigtig del af vores dagligdag – nemlig den lokale dagligvarehandel.

Kategorier
Historie Kultur

Et lys i mørket

Af Søren Frandsen – Billede: Juletræet med sin pynt. Foto: Gribskov Arkiv.

Fisker Johannes Nielsen boede i et hus ud mod vandet på Villingebæk Strandvej 591 med sin familie. Den yngste søn hed Niels Arne og var født i 1930. Niels har fortalt om juleaften og familiens juletræ under 2. verdenskrig.

Julemaden bestod gerne af flæskesteg med rødkål. I det fattige fiskerhjem var det nærmest en befrielse, at man ikke også denne aften skulle spise fisk. Til dessert blev ofte serveret pærer, der i efteråret var plukket ved Hulerød Kro. Her stod et stort pæretræ, der altid bar meget frugt. Pærerne blev syltet og opbevaret i lufttætte glas, så de kunne holde sig hen over vinteren. 

Bag de nedrullede mørklægningsgardiner stod juletræet med sin pynt. På fotografiet ses mange kæder med dannebrogsflag, der naturligvis ikke var en tilfældighed i denne krigstid. Men derudover var der flettede julehjerter, kurve, glimmer og knallerter. Træets stearinlys var med til at skabe det lys i mørket, der særlig denne højtidsaften var behov for. Familien på pensionatet Havblik lidt længere mod øst var gerne på besøg juleaften. Mens lysene brændte, gik alle rundt om juletræet. For en stund glemte man den hverdag, der særlig under krigen kunne være streng.

Nu skulle julegaverne fordeles. De var ikke mange og bestod ofte af ting fremstillet i hjemmet. Et par strikkede sokker eller vanter var gode, nyttige ting.

Senere blev der serveret kaffe. Da der ikke kunne købes rigtig kaffe, gjaldt det om at finde den bedste erstatning på markedet. Den blev solgt af en kiosk i Hornbæk under det eksotiske navn Columbus-kaffe. Juleaften var altid hyggelig – en aften der blev set meget frem til.

Kategorier
Historie Kultur

Nissen – fra dæmon til julehygge

Af Jeppe Boel Jepsen – Billede: De ministerio dæmonum – om vætternes gerninger fra den svenske Ærkebiskob Olaus Magnus ”Historia de gentibus septentrionalibus” – Historien om De Nordiske Folk. Trykt i Rom i 1555.

De fleste i dag forbinder nisser med jul og hygge. Og julenissen er da også en gammel dansk tradition, men den er ikke engang 200 år gammel. Den katolske ærkebiskop Olaus Magnus skrev i landflygtighed fra reformationen en skildring af små væsner, som bor i naturen og på gårde i de skandinaviske lande medfulgt af et tryk fra bogen. Fortællingen og billedet bliver hver jul fremvist som den første afbildning af en nisse. Olaus Magnus beretter at ”sådanne væsener mange steder i de nordiske landes ende (i enhver bogstavelig forstand hvor Satan har sit sæde) gennem utrolige bedrag i varierende former præsenterer sig for deres beboere, men så forvolder skade på dem, når de huserer, de vælter huse, skader kvæget, ånderne hærger og skader pløjemarker og ødelægger gårde og brønde. Alt dette og endnu mange andre hemmelige, eller rettere åbenbare Djævelens viljer.” Magnus skrev sin beretning netop som hekseforfølgelserne begyndte at tage til, og her kom vætterne til at spille ind. De blev til satans hjælpere, til dæmoner eller små djævle, som heksene plejede omgang med. Heksene kunne berette om, hvorledes de havde mødt disse væsner og fået Helschot, elleskud, til at forgøre både dyr og mennesker. Dette medførte, at heksene blev dømt til at blive renset i ilden, hvilket vil sige brændt på bålet.

Som århundrederne gik, og heksejagten gudskelov gik i sig selv igen, forsvandt også nisserne fra de lærdes opmærksomhed. Indtil julen 1836, hvor guldaldermaleren Constantin Hansen, som netop havde modtaget et legat til et studieophold i Rom, inviterede de øvrige danske kunstnere i Rom til et juleselskab. Blandt de inviterede var Bindesbøll, Rørbye, Marstrand, Küchler, Blunk, Sonne og Thorvaldsen. For at skabe en hjemlig og landlig stemning havde Hansen tegnet små gårdboer, altså nisser, klippet dem ud og brugt dem som pynt. Nisserne optrådte i forskellige opstillinger, hvor de legede, sloges om grød og prøvede kræfter med katte. Kravlenissen var dermed født.

Nissens endelige forbindelse til julen kom med Hans Scharlings meget populære roman ”Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard” fra 1862, hvori julenissen for første gang omtales. Romanen er flere gange filmatiseret under titlen ”Nøddebo Præstegård”. Den i romanen beskrevne Nøddebo Præstegård er dog fiktiv, og har desværre intet med Nødebo ved Hillerød at gøre.

Fra fortidens farlige væsner på gården, over kirkens grusomme heksejagter og danske guldalderkunstnere i Rom, er nisserne i dag flyttet ind i vores hjerter. De pryder i disse dage mange hjem og kontorlandskaber og er nu et symbol på hygge og julestemning.

Kategorier
Historie Kultur

Grevinde Danners julefester på Frederiksborg Slot

Af Kristoffer Schmidt – Frederik 7. og grevinde Danner. Det Kgl. Bibliotek.

I 1848 var der gået langt over 100 år siden Frederiksborg Slot officielt havde fungeret som residens for den danske konge. Men dette år besluttede landets nye regent Frederik 7. at gøre Frederiksborg Slot til kongelig vinterresidens. Årsagerne hertil var mange. Frederik 7. havde selv en stor forkærlighed for Christian 4.s gamle slot og for så vidt også selve Hillerød. Derudover gjorde visse prekære omstændigheder i hovedstaden tilværelsen på Frederiksborg Slot langt mere attraktiv. Her kunne kongen komme væk fra sine politiske forpligtelser, han reelt set ikke havde den store interesse for. Samtidig havde Frederik 7.s forhold til skuespilleren Louise Rasmussen, eller Grevinde Danner, gjort situationen ved det danske hof anspændt.

Frederik 7. og Grevinde Danner satte hurtigt deres præg på Frederiksborg Slot og Hillerød. For eksempel i forbindelse med julen arrangerede grevinden en julefest for en række af byens borgere. Den første af disse blev afholdt 1. juledag 1850 – samme år som Frederik 7. og Grevinde Danners ægteskab. Julefesten startede klokken 8, og på gæstelisten stod byens embedsmænd, der kunne medbringe deres koner og børn, om end kun børn fra 4 år og opefter. Julearrangementet afholdtes i grevindens gemakker. Der var opstillet et pyntet juletræ med gaver til børnene, mens der også var mulighed for dans. Gaveregnen over børnene var stor, hvilket den senere ørelæge Victor Lange har beskrevet. Godt nok blev hans mor og han selv aldrig inviteret til julefesterne. De boede imidlertid i Helsingørsgade i tømrermester Abbens Gård, hvor også adjunkt Johan Georg Lowson residerede med sin familie. På grund af Lowsons status i byen var det en selvfølge, at han blev inviteret til julefesten sammen med sin familie. Når Lowson med sine sønner vendte tilbage fra julefesten, kunne Lange så misundeligt kigge på de hjembragte sager, der bestod af diverse julelækkerier (såsom fransk konfekt, blodappelsiner osv.), fint legetøj og endda noget så sofistikeret som kukkasser, hvor man ved hjælp af flere linser kunne opleve billeder i panorama.

I grevindens forgemak serveredes te for selskabet, mens børnene fik smørrebrød. De voksne medlemmer af selskabet blev budt på buffet og champagne i Valdemarsalen. Bagefter kunne man fornøje sig ved et af fire spilleborde, der var opstillet i Det Blå Gemak.

Da Frederik 7. var syg den efterfølgende jul, måtte man aflyse julefesten. I 1852 vendte julefesten dog tilbage og afholdtes fra nu af 2. juledag. Det lader til, at stemningen ved julefesterne var afslappet, og både konge og grevinde nød at være sammen med byens borgerskab. I det hele tage gjorde beboerne på Frederiksborg en dyd ud af at mænge sig med lokalbefolkningen. Man deltog således i adskillige lokale arrangementer og besøgte flere af byens spidser eller lokale embedsmænd i privaten. Idyllen varede dog ikke ved. Natten mellem den 16. og 17. december 1859 nedbrændte størstedelen af hovedslottet, hvorved Frederiksborg Slot definitivt mistede sin status som kongeligt residens.

Kategorier
Historie Kultur

Lutendranck – gløggens delikate forgænger

Af Mette Palm – Illustration fra Le Livre des Conquestes et Faits d’Alexandre (ca. 1467) af festbanket. Til højre ser man bordet, hvor gæsterne kunne få krydret deres vin efter eget ønske.

Lutendranck er en krydret og sødet vin, som var meget populær i både middelalder og renæssance. Det er ikke så mærkeligt, for Lutendranck er frisk og med en fin og velafbalanceret smag af krydderier. Det har også været en eksklusiv drik, da både vin og ikke mindst krydderier har været dyre. Vinen i middelalderen blev ofte importeret fra Tyskland. De anvendte krydderier blev købt på apoteket eller i markedsboder og er typiske for middelalderen. Det har været helt almindeligt, at gæsterne selv kunne vælge, hvor krydret og/eller sød man ønskede sin vin.

I ældre opskrifter er der generelt ikke præcise mål på ingredienserne. Det har været lidt op til den enkelte koks evner og smag. Men Lutendranck er en af de få undtagelser, hvor der er præcise mængder på krydderier og sukkerindhold. Derfor kan vi genskabe en af de meget populære og kendte drikke fra middelalderen og renæssancen. Opskriften herunder stammer fra lægefruen Anna Weckers kogebog fra 1616, som er den eneste trykte kogebog på dansk fra den tid.

Lutendranck opskrift
Krydderiblanding: 8 g kardemommefrø/-kapsler
6 g kanelstang
1 g ingefærrod
1 g muskat (1,5 g paradiskorn)1  
1 flaske vin, rød eller hvid
100 g sukker
Sådan gør du:
Knus kardemommekapsler (både skal og frø) groft i en morter. Knus også kanelstangen groft. Riv ingefærrod og muskatnød groft på et rivejern.  
Krydderiblandingen varmes op med sukkeret og 1/5 af vinen, til det koger.
Tag af varmen og lad det trække minimum 5-10 minutter.
Hæld blandingen gennem en sigt foret med et viskestykke/et stykke køkkenrulle.
Hæld resten af vinen igennem krydderiblandingen.
Dette kan gentageset par gange for at få mest mulig smag ud af krydderierne.
Krydderiblanding, sukker og 1/5 vin kan holde et par uger i køleskabet.  
  1Paradiskorn (Aframomum melegueta) er nævnt i den oprindelige opskrift. De var meget populær fra middelalderen og frem. Den er beslægtet med kardemomme og smager varmt, stærkt og krydret med bitre toner. I Danmark er paradiskorn ikke tilladt som krydderi længere, da der er mistanke om, at de giver skadelige langtidsvirkninger.
Lutendranck smager glimrende uden paradiskorn, men tilsæt evt. et stødt peberkorn for at få lidt af den stærke smag.  

Man skal bruge hele krydderier, som knuses groft. Hvis man bruger pulveriserede krydderier, kan man ikke si dem fra vinen. Hele krydderier har også en stærkere smag.

Det er valgfrit om man bruger rød eller hvid vin, og om man serverer Lutendranck varm eller kold. Museets arkæologer anbefaler Lutendranck med hvidvin og serveret kølig. Det smager fantastisk.

Kategorier
Historie Kultur

Flugten fra Søborg Slot

Af Kjartan Langsted – Foto: Gryde fra 1200-tallet under udgravning

Vi skriver år 1295, den 13. december om aftenen, lidt syd for Gilleleje. En kold vind blæser ind over Søborg Sø og får små bølger til at kruse på vandet. Kulden kan mærkes i kinder og ind i alle kroge, selv i de varme stuer på Søborg. Vores ærinde her er at være vidne til en spektakulær flugt fra dansk middelalders svar på Alcatraz: Søborg. Her har prominente fanger som prins Buris været fængslet, men hidtil er det aldrig lykkedes nogen at flygte herfra.

Dette skal dog ændre sig denne december nat. Den fængslede er ingen ringere ind ærkebiskoppen af Lund, Jens Grand, den øverste kirkelige person i Danmark. Han var faldet i kongens unåde grundet mistanke om en alliance med de fredløse, der var kendt skyldige i kongemordet i Finderup Lade. Ved hjælp af et reb, en hest og et skib lykkedes det ham at flygte i samarbejde med borgens kok – i Ingemanns skildring bliver han kaldt for Morten Madsvend.  Det hele var perfekt timet: Borgfogeden og store dele af mandskabet var taget på jagt ved Tikøb, og ud for stranden ved Nakkehoved ventede et skib. Fra fangetårnet klatrede de ad et reb ned i borggården, en hest blev taget fra stalden, og de kunne ride til stranden, hvor skibet samlede dem op og bragte dem i sikkerhed på Hammershus. Sådan endte Jens Grands halvandet års fængselsophold på Søborg, og mon ikke han i 1295 havde en god jul på Hammershus? 

727 år efter Jens Grands flugt blev denne fortælling aktuel igen, for her foretog Museum Nordsjælland en arkæologisk undersøgelse af Søborgs sydlige forborg. Ved undersøgelsen fik vi hjælp af en amatørarkæolog, der afsøgte det fredede område med sin metaldetektor, noget der kun er tilladt i samarbejde med museet. I den forbindelse dukkede der en fin kobbergryde frem. Den var noget mast i den ene side, men ellers ganske hel. Gryden må have været en del af borgens køkkengrej og må havde været kostbar. Den er dateret til 1200-tallet – med andre ord kunne den meget vel være fra Jens Grands tid. Hvorfor den lå her mellem murbrokker, sand og mørtel er et godt spørgsmål. Man kan dog ikke lade være med at fantasere. Måske blev den smidt ud af køkkenet i ren arrigskab over kokkens hjælp til Jens Grands flugt natten den 13. december 1295.

Kategorier
Historie Kultur

Arkæologerne trækker i vintertøjet 

Af Maria Løvgreen Berg – Den arkæologiske forundersøgelse bryder det fine snelandskab ved Søborg Sø.

I november fik vi det første forvarsel om, at sne og slud stadig findes, selvom vi efterhånden har glemt, hvordan det ser ud. Kolde tæer og fingre er nu ikke ukendte for de arkæologer, som arbejder ude året rundt. Således også for det lille hold, som er i gang med de arkæologiske forundersøgelser i, og omkring, den drænede Søborg Sø, som skal genopfylds med vand i løbet af 2023 og 2024. Selvom det ikke medfører arkæologiske forundersøgelser at sætte området under vand, så er der en række afledte anlægsarbejder, som for eksempel anlæggelse af parkeringspladser og stier, som betyder, at arkæologerne skal i marken, eller rettere søen, før man kan gå i gang.

Det frosne snelandskab var ingen hindring for at grave søgegrøfter med en stor gravemaskine. I perioder var det svært at se fund og strukturer for snevejret, men det lykkedes alligevel at komme videre. Det var måske også en hjælp, at der er tale om en helt særlig forundersøgelse i et spændende landskab, hvor vi har nogle af de mest fascinerende levn fra forhistorien. Der er både fundet ofrede urokser, platforme af træ og omfattende bopladser fra stenalderen samt mange våben fra flere perioder – og ikke at forglemme Søborg by og slotsruin fra middelalderen.

I skrivende stund har arkæologerne fundet lystertænder, flintflækker og dyreknogler, der er omkring 9000 år gamle. Disse ligger på kanten af den gamle sø, hvor stenalderens folk har boet og gået på jagt. I selve søen er der indtil videre fundet to tilspidsede pæle, som kan have været brugt ved rusefiskeri. Rusen har fortidens fiskere taget med sig, men pælene har fået lov til at blive stående, og søen har bevaret træet, så det ser ud, som da det blev hugget til for flere tusind år siden.

Ligesom huse med udsigt til sø eller hav er i høj kurs i dag, har man også i oldtiden fundet dette attraktivt. På en stejl skråning ned mod søen er der indtil videre fundet hustomter og andre bopladsspor, som er ca. 2000 år gamle, det vil sige fra jernalderen. Forundersøgelsen er stadig i gang, og der kan derfor nå at dukke flere fund op. Én ting er dog sikkert – i frokostpausen sidder de frosne arkæologer og tør op med en varm kop (jule-)kaffe, mens dagens fund bliver diskuteret og beundret.

Kategorier
Historie Kultur

Torsken – vores fantastiske vinterfisk II

Af museumsinspektør Jon Voss – Der landes torsk i Gilleleje o. 1980. Gribskov Arkiv

Fortsat fra i går

Fra sidst i 1800-tallet skete der en rivende udvikling i torskefiskeriet – og i fangstmængderne. Først kom havnene og dæksbådene, der gjorde det sikrere at sejle længere til havs efter fiskene, ofte med indbygget dam, hvor fangsten kunne opbevares levende. Fra o. 1900 blev fiskerbådene motoriseret, og det effektive snurrevod blev indført i torskefiskeriet. Efter Anden Verdenskrig blev trawlfiskeriet dominerende. Kuttere og grej blev større, motorerne stærkere, og moderne teknologi lettede fiskeriet.

Der blev fundet nye anvendelser for torsken. Torskeleveren, der før blev brugt til lampeolie, røg nu mest indenbords som kosttilskud – levertran, med masser af Omega 3, A- og D-vitaminer. Leveren kom også på dåse og fik ry for at være en særdeles sund spise. Torskerognen brugte man før i tiden højst som madding, men i 1900-tallet vandt torskerogn efterhånden indpas i køkkenet, røget og saltet og ofte som konserves. Til gengæld har torsken i dag til dels mistet sin position som den foretrukne nytårsret blandt danskerne.

Torsken har – sikkert ufortjent – et lidt blandet ry. I køkkenet er den en højt værdsat fisk, men ”torsk” bruges jo ofte nedsættende om personer; åbenbart har torsken ikke været anset som den smarteste fisk i havet – som formuleret af Ordbog over det Danske Sprog om ordets nedsættende brug: ”navnlig med tanke paa torskens formentlige dumhed, døde, stirrende blik”. Siden 1977 har Ekstra Bladet for eksempel uddelt årets nytårstorsk til personer (oftest politikere), man vurderer har dummet sig særligt i årets løb.

Tilbage til havets torsk: i Kattegat fik man flere år i 1970’erne torskefangster på over 15.000 tons. Så kollapsede torskebestanden. Fra 1980’erne blev der indført kvoter i torskefiskeriet, men bestanden forblev lav. Udviklingen med mindre fangster og faldende biomasse er fortsat. Dette skyldes formentlig en kombination af klimaforandringer (stigende vandtemperaturer) og bifangst af torsk i andre fiskerier. I 2021 blev der blot landet 22 tons torsk i Kattegat. I dag er torsken følgelig blevet en dyr fisk – en luksusspise.

da_DKDansk