Af Peter Brandi – Henrik Klitgård medlem af Kommunalbestyrelsen (R) og formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget – Pressefoto
Ifølge nb-kommune.dk er omtrent 8.900 af de nytilkomne ukrainere kommet i arbejde i Danmark siden Ruslands invasion af Ukraine. Det svarer til 66 procent af den gruppe, der er kommet til landet og er blevet vurderet jobparate.
I Hørsholm er andelen i job hele 76 pct., hvilket er det højeste i Nordsjælland og i top fem på hele Sjælland.
Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som DA har analyseret.
Iflg. nb-kommune.dk viser DA’s analyse også, at tallene løbende er steget. Fx steg andelen af beskæftigede ukrainere med fem procentpoint fra marts til april i år.
“Det en rigtigt flot, at tre ud af fire jobparate, fordrevne ukrainere er kommet i job. Det viser, at når vores dygtige medarbejdere i jobcenteret tror på borgerne, og vi sætter hurtigt ind med en håndholdt indsats, og vores virksomheder så også står klar til at tage et socialt ansvar i samarbejde med kommunen, så virker det”, udtaler Henrik Klitgaard, medlem af Kommunalbestyrelsen (R) og formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Hørsholm Kommune skriver i en pressemeddelelse at Danske Beredskaber tillader Sankthansbål i Hørsholm
Danske Beredskaber har IKKE udstedt afbrændingsforbud for Hørsholm, så derfor gennemfører vi det traditionsrige Sankt Hans arrangement ved Hørsholm Kirke som planlagt.
Program for Sankt Hans ved Hørsholm Kirke:
Kl. 15:00 Sankt Hans for børn: kom og bag snobrød, vær med til stjerneløb om hekse og trolde, spil stigegolf og lav og andre spændende aktiviteter med spejderne fra Jon Litle og BentByg
Kl. 17:15 Båltale ved Caroline Victoria Christensen, formand for Sports-, Sundheds- og Kulturudvalget. Børnenes Sankt Hans bål tændes umiddelbart efter talen
Kl. 21:10 Båltale ved Caroline Victoria Christensen, formand for Sports-, Sundheds- og Kulturudvalget
Kl. 21:20 Sankthansbålet tændes
Kl. 21:25 Torben Kirkegaard synger for til ’Midsommervisen’ og ’Den danske sang er en ung blond pige’ Du kan blandt andet købe grillpølser, kage, kaffe, slushice, øl og juice i spejdernes bod fra kl. 15:00. Spejderne modtager MobilePay og kontanter.
Hent teksterne til ’Midsommervisen’ og ’Den danske sang er en ung blond pige’ ved at scanne koden:
Mange har sikkert lagt mærke til de røde faner langs Usserød Kongevej ud for PH Park byggeriet. Murene og murerarbejdsmændene er i konflikt med deres arbejdsgiver.
Grunden til konflikten er, at de ikke har fået den løn udbetalt som de skulle have haft den 25. maj.
Deres arbejdsgiver Murermester Allan Hoxer, der er hjemmehørende i Tisted, blev samme dag erklæret konkurs ved retten i Holstebro.
Men konflikten handler ikke kun om den manglende løn. Arbejdet er dækket af en omfangsaftale, hvilket betyder at arbejdet skal udføres af de 27 murere og murerarbejdsmænd, er sikret arbejdet på PH Park via den gældende overenskomst.
Jeg talte med håndværkernes talsmand Michel Hansen, der udtaler, ”Vi vil blive ved at kæmpe for løn og for at beskytte deres arbejde.”
Selvfølgelig er det sådan, at den skyldige løn senere vil blive udbetalt via Lønmodtagernes Garantifond, men der går typisk 6 måneder før sagen bliver afgjort der. Så hvad skal de strejkende så leve af i mellemtiden?
Michael Hansen siger, ”vi har egentlig været tilfredse med at arbejde for murerfirmaet Allan Hoxer, og der er rigtig mange gode arbejdsgivere. Men vi må insistere på at få vores tilgodehavende, og gennemføre det resterende arbejde.”
Jeg har også talt med Murermester Allan Hoxer, der beklager den opståede situation. Et tjek på virksomhedens resultater siden starten i 2012 viser, at der har været tale om en tilsyneladende velfungerende virksomhed.
Så hvad er gået galt? Til det svarer Allan Hoxer, at det skyldes at en meget stor kunde ikke har betalt sin regning. Han vil ikke for nærværende fortælle, hvilken kunde det drejer sig om. Men resultatet er blevet hans konkurs, og medarbejdernes manglende løn.
Allan Hoxer har en række andre virksomheder, blandt dem er den stilladsvirksomhed, der har opstillet stilladserne på PH Park byggepladsen. På mit spørgsmål om, hvordan det vil gå med disse virksomheder, svarer Allan: ”Vi arbejder i øjeblikket på en rekonstruktion af disse virksomheder, om det lykkes, kan jeg ikke sige for nærværende. Men jeg kan sige, at murerfirmaet er dødt.”
Formanden for murerklubben Per Nielsen, og faglig konsulent i 3F Nordsjælland Øst, fortæller, at fagforeningen og hovedentreprenøren Dansk Boligbyg er i kontakt med hinanden for at se, om hovedentreprenøren selv vil videreføre arbejdet som arbejdsgiver.
Om det lykkes vides ikke i skrivende stund, da Dansk Boligbyg i øjeblikket regner på mulighederne. Vi har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Boligbyg, vi har desværre ikke fået kontakt med deres administrerende direktør Anton Nørregaard.
Som Per Nielsen siger, så begynder det at haste, for en ny arbejdsgiver skal også udrede lønnen for den tid, der medgår til konflikten.
Per Nielsen tilføjer, at der er udsendt besked til alle de organiserede murere og murerarbejdsmænd om at arbejdet er konfliktramt, og at der er omfangsbeskyttet.
Men ikke alt er sort, der er også lyse sider. I går kom der en kollega, der er på barselsvikar, med hjemmebagt surbrød, og han havde også været forbi Menu, og købe ost mm. Så frokosten var tapas i går, og mens vi var på besøg i dag, kom der smørrebrød fra kollegerne i 3F Nordsjælland Øst.
Der er også mange Hørsholm-borgere, der er kommet forbi, for at høre hvad det går ud på, og de har udtrykt deres støtte.
Så har du tid til at kigge forbi, mens de røde faner står der, så gør det endelig. Du vil blive godt modtaget.
Vi vil følge med i den ulykkelig situation, som såvel firma som medarbejdere er havnet i, og vi håber, at vi snart kan bringe nyheden om en lykkelig afslutning.
Det er efterhånden en del år siden, at man kunne købe mad og drikke i caféen på rastepladsen Storkereden ved Helsingørmotorvejen. Inden længe kan trafikanter igen få stillet sulten på den engang så velbesøgte café.
I gamle dage var Storkereden syd for Hørsholm ikke bare en rasteplads, hvor man holdt ind for at strække benene og få sig en pause. Det var et decideret udflugtsmål, og særligt på lørdage og søndage var det ikke ualmindeligt, at træbygningen opført i bondegårdsstil med stråtækt tag var fyldt til allersidste plads.
Frem til starten af 1990´erne var stedet en velbesøgt restaurant, som mange stadig har gode minder om i dag.
Siden blev det stadig sværere at drive restaurant, og bygningen har været lukket siden 2014.
Cafe og ladestandere Nu kommer der nyt liv, da OK har underskrevet en aftale med Vejdirektoratet om at videreføre Storkeredens café og kiosk i løbet af 2. halvår 2023. Som en del af aftalen vil det danske energiselskab med hundredvis af tankstationer i hele landet også opsætte otte ladepunkter på Storkereden og fire ladepunkter på Lærkereden, der ligger langs Helsingørmotorvejen overfor Storkereden.
”Det er glædeligt, at opgaven med at skabe et behageligt sted til rast på Helsingørmotorvejen nu bliver løftet. At der samtidig også kommer ladepunkter til elbiler er et stort plus, og forhåbentlig vil mange grønne elbilister og andre, der har brug for en pause, slå et smut forbi den historiske café og være med til at give stedet liv, som det havde i fordums tid,” siger transportminister Thomas Danielsen.
Da Storkereden slog dørene op i 1959, skete det som den første bemandede rasteplads på den første motorvejsstrækning i Danmark. Sidst i 1990’erne tjente bygningen som Vejdirektoratets tilsynskontor i forbindelse med udvidelsen af Helsingørmotorvejen. Herefter blev Storkereden igen drevet som spisested frem til 2014. Siden har bygningen været lukket – kun afbrudt af forsøg med foodtrucks på parkeringspladsen.
”Vi er glade for, at vi har fundet en operatør, som har lyst til at genoplive Storkereden i en ny og moderne udgave med kombineret ladepark og cafédrift. Den kombination tror og håber vi vil være attraktiv for trafikanterne. For når bilen skal lades op, vil mange måske også få lyst til kaffe, snacks og andet, mens de venter,” siger Mette Fynbo, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.
Også hos operatøren er der glæde at spore, lyder det fra Kenneth Korsgaard, der er markedsdirektør i OK.
”Vi er meget glade og stolte over at have vundet Vejdirektoratets udbud. Vi har længe ledt efter en trafikorienteret placering langs det danske motorvejsnet, og derfor glæder det os, at vi snart kan tilbyde gode opladningsmuligheder og cafédrift til de mange trafikanter, som benytter Helsingørmotorvejen. Vi forventer, at butikken står klar til åbning i 2. halvår 2023. Der skal laves rigtig meget, men på nuværende tidspunkt er det svært at sige, hvornår det kommer til at finde sted. Så det skal afklares, og derefter skal den endelige dato afstemmes med Vejdirektoratet,” siger han.
Kontrakten med OK løber over 15 år og træder i kraft mandag 1. maj 2023.
Om få uger vil Shell på Usserød Kongevej i Hørsholm også kunne tilbyde lynladning til de mange nye elbilister. Fredag den 3. februar går teknikerne i gang som forberedelse til, at lynladning rykker ind på tankstationen ved siden af benzin- og dieselstanderne.
I løbet af de næste år vil antallet af elbiler på vejene blive mangedoblet. Og i bestræbelserne på at gøre det lige så let at køre elbil, som det er at køre i en benzin eller dieselbil, installerer Shell på Usserød Kongevej nu en 300 KW lynlader. I næste uge begynder monteringsarbejdet på forpladsen, fortæller Søren Møller Maretti, direktør for mobilitet i DCC Energi, der står bag de danske Shell tankstationer. Han forventer, at områdets elbilister vil kunne lynlade deres bil på tankstationen allerede i uge 6.
”I forbindelse med, at vi gør plads til lynladning, skal vi have trukket nogle kraftige elkabler og derfor også gravet lidt. Det kan altså godt komme til at rode lidt i den næste tid. Men allerede inden for en uge vil det værste være overstået. Så elbilister her i området kan godt begynde at se frem til, at de snart får en ny lade mulighed på en af markedets kraftigste ladestandere,” siger Søren Møller Maretti.
Ud over Shell i Hørsholm op mod 40 andre Shell tankstationer alene i år installeret lynladere. Inden udgangen af 2024 forventer DCC Energi at råde over ca. 100 placeringer med lynladere over hele landet. Og ligesom hos Shell på Usserød Kongevej vil elbilister her kunne benytte alle de mest udbredte kreditkort. Samtidig vil elbilejere, der har det nye Shell mobilitetskort, også kunne bruge deres kort til ladning og køb af andre produkter som f.eks. bilvask.
”Du betaler for el præcis, som du betaler for diesel og benzin. Men bestiller du vores nye mobilitetskort så åbner det faktisk for, at du også kan betale med dit Shell-kort på ca. 90 pct. af alle ladestandere i Danmark. Hertil kommer mere end 300.000 ladestandere i hele Europa,” forklarer Søren Møller Maretti.
Om DCC Energi DCC Energi forsyner Danmark med en bred vifte af energiprodukter og brændstoffer. Som et af landets største energiselskaber udvikler DCC Energi løbende forretningen med nye, mere bæredygtige energiformer i takt med, at kundernes behov skifter. Eksempelvis biobrændstoffer, biogas og ladeløsninger til elbilister. Selskabet står også bag Shell tankstationerne i Danmark og forsyner danske lufthavne med flybrændstof. DCC Energi beskæftiger ca. 175 medarbejdere og omsætter årligt for ca. 6 mia. kr. Se mere på www.dccenergi.dk.
Næste skridt i moderniseringen af Rungsted Havn er at indgå kontrakt med eksterne rådgivere, der skal bistå Hørsholm Kommune og Rungsted Havn. Der er brug for stærkt specialiserede kompetencer, når der skal bygges en havn for alle, som kan leve op til fremtidens krav. Rådgiverne forventes at være på plads i juni 2023, og et justeret budget og procesplan ligger klar til december 2023. Havneprojektet forventes lånefinansieret.
Hørsholm Kommune og Rungsted Havn har i samarbejde udarbejdet en udbudsstrategi med tilhørende udvælgelses- og tildelingskriterier. Strategien skal sikre at der vælges de rette kompetencer til at hjælpe med at modernisere havnen, så vi får en bæredygtig havn, der er fremtidssikret mod vejr og vind, og samtidig giver de bedste muligheder for alle der benytter havnen. Rådgiverudbuddet igangsættes under EU-reglerne pga. anlægsrammens størrelse og udstrækning i tid.
Borgmester Morten Slotved udtaler: ”Moderniseringen af havnen er et større projekt, der strækker sig over flere år. Det kommer til at kræve en række specialiserede kompetencer, som vi ikke besidder i kommunen. Det er vigtigt, at vi kommer rigtig godt fra start, så valget af rådgiver er afgørende for den videre proces og det endelige resultat.”
Om havneprojektet
I september 2021 besluttede Kommunalbestyrelsen og Havnebestyrelsen at samarbejde om at igangsætte en ambitiøs udvikling og udvidelse af Rungsted Havn. Udviklingsarbejdet skal sikre, at Rungsted Havn fortsætter med at være et attraktivt sted for alle, som holder af at være på, i og ved vandet.
Det ambitiøse udviklingsprojekt er blevet til på baggrund af et oplæg fra en fælles styregruppe, som gennem et års tid har hentet input og ideer til udviklingen af havnen fra havnepladslejere, borgere, foreninger, erhvervsdrivende, naboer, skoler, kulturinstitutioner m.fl. Projektet kan ses på BorgerLab: Projekt: Rungsted Havn – en havn for alle (horsholm.dk).
Udviklingsarbejdet finansieres og gennemføres i et partnerskab mellem Rungsted Havn og Kommunalbestyrelsen. For at varetage partnerskabet og det fremadrettede arbejde med udviklingen af Rungsted Havn er nedsat et Havneudviklingsudvalg med fem medlemmer af Havnebestyrelsen og
Totalrådgiverydelsen består af den tekniske og æstetiske rådgivning og projektering på projektet gennem alle faser fra skitseforslag til anlægsfasen. Totalrådgiveren står desuden for udbud af anlægsaktiviteter og styring af entreprenører. Der peges på en totalrådgiverydelse fordi den giver mulighed for at skabe sammenhæng i programmet, finde synergier og optimere på tværs af delleverancerne som f.eks. veje, moler og rekreative anlæg. Totalrådgiveren forventes at være et større ingeniørfirma, der bliver suppleret af interne og eksterne (underrådgivere) til de særlige specialistområder, der indgår i projektet, herunder marine konstruktioner, kystmorfologi, trafik, bæredygtighed samt landskabsarkitektur
Bygherrerådgiveren skal bistå Hørsholm Kommune ift. styring af totalrådgiver. Herunder styring af den overordnede økonomi, totalrådgivers tekniske løsninger, anbefalinger og materiale. Der er bl.a. behov for særlig faglig viden ift. at bygge på søterritoriet
Udbud af multiklubhus og havnekontor foreslås håndteret i et separat udbud der igangsættes senere i processen, når vidensniveauet omkring fremtidige bygninger er større.
Fritidshuset ved Rungsted Kyst Station er solgt og den nye ejer ønsker at renovere bygningen og åbne den for offentligheden i form af bl.a. sundhedshus.
Hørsholms Kommunalbestyrelse besluttede på mødet den 20. december at udpege Mengel Ejendomme som vinder af udbuddet vedr. salget af Fritidshuset ved Rungsted Kyst Station. Parterne har underskrevet købsaftale og har hermed en aftale om at renovere det tidligere Fritidshus til et moderne sundhedshus med stor respekt for de historiske rammer og med åbenhed for offentligheden.
Mengel Ejendomme ønsker med købet at skabe et sundhedshus med en bred vifte af tilbud indenfor velvære- og sundhed. Mengel Ejendomme har i deres tilbud understreget, at en renovering sker med respekt for stedets kulturhistorie og ønsker, at bygningen skal åbne sig op ud mod Stationspladsen og bidrage til at være en del af et kulturhistorisk, levende og karakterfuldt byrum.
Den store røde bygning fra 1924 ved Rungsted Kyst Station, kendt som Fritidshuset, skal fortsat være med til at sørge for liv og åbenhed på Stationspladsen, og skal også i sin fremtidige form understrege områdets historiske vingesus samt den eksisterende grønne karakter.
Hørsholm Kommune har ønsket en køber, som kan være med til at sikre, at bygningen bevares i sit arkitektoniske formsprog og samtidig understøtter et levende og historisk velbevaret grønt område – helt i overensstemmelse med den helhedsplan, som Hørsholm Kommune har udarbejdet. Udviklingsarbejdet vil foregå i et tæt samarbejde mellem parterne og et udkast til ny lokalplan for området forventes at foreligge medio 2022.
Ydelseskontoret i Hørsholm Kommune har reduceret modtagelse af henvendelser vedr. udbetalinger og sagsbehandling i perioden 8. november 2021 til og med den 24. november 2021.
Det gælder for kontakt til Ydelsesområdet indenfor forsørgerydelser, enkeltydelser, pension, løntilskud og sygedagpenge.
Forklaringen er, at et nyt landsdækkende IT-system skal indføres, og kommunen bruger perioden på at få systemet godt på plads, så du kan få din ydelse til tiden ved næste udbetaling.
Du kan fortsat ansøge om forsørgelse, udvidet helbredstillæg, enkeltydelser mm., men du skal forvente forlænget sagsbehandlingstid.
Du kan ansøge om forsørgelsesydelser, udvidet helbredstillæg, enkeltydelser mm. via www.borger.dk.
For virksomhedrer gælder det, at der i samme periode ikke være mulighed for kommunen at foretage udbetalinger til jer i forbindelse med løntilskud, skåne – og fleksjob.
Kommunen opfordrer alle til at vente med at kontakte dem til efter den 24. november.
I akut opståede situationer som f.eks. manglende penge til overlevelse, vil det være muligt at kontakte Hørsholm Kommunes Kontaktcenter på telefonnummer 48490000.
Du skal senest torsdag den 11. november have modtaget dit valgkort til kommunal- og regionalvalget med posten.
Hvis du har stemmeret og ikke har modtaget valgkortet til kommunal- og regionalvalget senest den 11. november, skal du ringe til Hørsholm Kommunes Borgerservice på 4849 0000. Hvis der står forkerte oplysninger på valgkortet, skal du også ringe.
For at stemme på valgdagen skal du møde personligt op på det afstemningssted, som står på dit valgkort. Afstemningsstedet er åbent i tidsrummet kl. 8-20.
Af Peter Brandi – På billedet ses direktør og partner i Sophienberg Gruppen Niels Krag, borgmester Morten Slotved og administrerende direktør og partner i Sophienberg Gruppen Lars Bigom – Pressefoto
Den 1. juli 2021 offentliggjorde Hørsholm Kommune, at Sophienberg Gruppen A/S havde vundet konkurrencen om etableringen af en ny bydel ved Kokkedal Station. I dag den 4. november blev endnu en milepæl nået, da parterne underskrev købsaftalen.
Underskrivelsen af købsaftalen betyder, at Hørsholm Kommune har solgt sine arealer ved Kokkedal Station til Sophienberg Gruppen, og realiseringen af en ny grøn og bæredygtig bydel med fokus på tryghed i området kan for alvor begynde.
”Det er en glædelig dag for Hørsholm Kommune og for byens udvikling,” siger borgmester Morten Slotved.
Det har fra starten været målet at skabe en attraktiv bydel med fokus på biodiversitet og tryghed for både borgere og pendlere i bydelen.
Kommunalbestyrelsen formulerede tilbage i 2019 en fremtidsvision for Kokkedal Station, der blandt andet lød: ”Med udviklingen af Kokkedal Station bliver hverdagen lidt lettere. Parker cyklen, bilen, stå af bussen eller toget og kom hurtigt videre. Her er bæredygtige boliger i trygge og venlige rammer med masser af lys og luft og fokus på det gode liv.”
”De høje ambitioner bliver nu indfriet, og om nogle år vil både børnefamilierne, singler, unge og seniorægteparrene flytte ind i gode boliger i en ny og tryg bydel,” siger Morten Slotved. ”Det er byudvikling, der rækker mange år ud i fremtiden, og som kommer alle kommunens borgere til gode. ”
Jan H. Klit, formand for kommunens Miljø- og Planlægningsudvalg og Tryghedsudvalg udtaler: ”Vi har gjort en stor indsats for at øge trygheden i stationsområdet med bl.a. videoovervågning, forbedret belysning og beskæring af beplantning, men vores seneste tryghedsmåling viser, at symptombehandling ikke er nok, så det er en glæde, at vi nu kan skabe en indbydende bydel, hvor tryghed har været i fokus under hele udviklingen”.
Udviklingsproces med åbne dialoger I forbindelse med udviklingsprocessen planlægger Sophienberg Gruppen i samarbejde med Hørsholm Kommune den videre proces i dialog med områdets naboer og byens øvrige borgere og brugere. Hørsholm Kommune forventer, at dialogen med borgere og naboer går i gang i løbet af efteråret-vinteren 2021-22. Følg med i projektet på Kokkedal stationsområde (horsholm.dk)
Fakta Det 26.000 m2 store område bebygges med forskellige funktioner: Boliger til forskellige livsperioder – fra boliger til unge under uddannelse, børnefamilieboliger, ældreegnede boliger og et friplejehjem.
Desuden bygges et P-hus, hvor der er 350 pladser til stationens pendlere. Der kommer desuden en dagligvarebutik og en række andre servicefunktioner.
De første boliger, herunder friplejehjemmet, og P-huset er planlagt til at blive ibrugtaget i sommeren 2025.
Tidligere i dag var der, på Facebook, en efterlysning af en seksårig dreng, der var forsvundet ved Hørsholm Hallen.
Nu oplyser Hørsholm Kommune følgende i en pressemeddelelse:
”En seksårig dreng er ulykkeligvis omkommet lørdag eftermiddag d. 2. oktober under et floorball-arrangement i Hørsholm Hallen.
Der er ingen mistanke om, at der er foregået noget kriminelt. Alt tyder på, at der er tale om en tragisk ulykke. Hændelsen efterforskes fortsat af politiet. De pårørende er underrettet.
Der er stillet krisebistand til rådighed til de involverede. Forældre og børn som har været til stede ved arrangementet, har mulighed for at få psykologbistand ved at ringe 1813 (psykiatrisk skadestue) indenfor de første 24 timer. Herefter skal man kontakte egen læge.
Kommunen har for nuværende ikke yderligere kommentarer.”
En enig Kommunalbestyrelse har i dag indgået en aftale der sikrer. at Rungsted Havn også i fremtiden vil være en livlig lystbådehavn, der også er et naturligt samlingssted for Hørsholms borgere. Aftalen betyder blandt andet, en større havn en ny eventplads med plads til koncerter og sejlstævner.
Alle partier i Hørsholm Kommunalbestyrelse bakker op om, at Rungsted Havn skal udvikles og udvides og det afsættes der nu 180 mio. kr. til. På baggrund af et oplæg fra bestyrelsen i Rungsted Havn og en omfattende involvering af borgere og interessenter i og omkring havnen har politikerne nu besluttet at afsætte 120 mio. kr. til en gennemgribende modernisering af havnen. Hertil bidrager Rungsted Havn med 60 mio. kr., så budgettet i alt bliver på 180 mio. kr.
”Hørsholm er en unik og attraktiv by og sådan skal det fortsat være. Jeg er derfor glad for, at vi står sammen om at udvikle byens mest besøgte rekreative område, ” udtaler borgmester Morten Slotved ”Rungsted Havn skal være en havn for alle, og dét afsæt har været et meget tydeligt omdrejningspunkt i hele processen frem mod et færdigt udviklingsforslag. Vi har udviklet projektet sammen med bestyrelsen i Rungsted Havn og sammen med borgerne. Det vi sætter i gang nu, skal også stå om 25 og 50 år, så det er en vigtig aftale vi indgår i dag.” Der er tale om en havn der besøges af 1.5 mio. mennesker både danske og udenlandske. Det bliver spændende at se, hvordan besøgstallet udvikler sig, som følge af investeringerne.
En attraktiv oase ”Havnen bliver både større og bedre for sejlerne, giver bedre trafikforhold, er fyldt med nye funktioner til byens borgere og giver masser af nye muligheder for at nyde vandet og udsigten. Havnen bliver en attraktiv oase for alle. Vi skaber også en helt ny eventplads, hvor vi kan samles til store sejlstævner, havne fest og andre kulturelle aktiviteter.”
Teksten fra selve aftalen
Indledning
Der er indgået aftale om udvikling af Rungsted Havn mellem følgende partier i Hørsholm Kommune
Konservative
Venstre
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Liberal Alliance
Dansk folkeparti
SocialKonservative
Rungsted Havn – En havn for alle
Rungsted Havn besøges hvert år af over 1,5 millioner gæster fra ind- og udland, og havnen udgør derfor et naturligt omdrejningspunkt for hele byen.
Efter næsten 50 år har havnen nået reparationsalderen, og vi står nu med en gylden mulighed for samtidig at udvikle havnen. Vores indsats afgør om havnen, også de næste 50 år, skal være en livlig lystbådehavn og et naturligt samlingssted for byens borgere. Vi vil med denne aftale investere massivt i havnen og udvikle den. Den nye havn bliver både større og bedre for sejlerne, har masser af nye funktioner til byens borgere og giver nye muligheder for at nyde vandet og udsigten. Og vi skaber et nyt eventsted ”Nokken”, hvor der kan afholdes koncerter, sejlstævner, havnefester mm. Havneudvidelsen skaber derfor endnu bedre plads til alle, der gerne vil nyde livet på, ved og i vandet.
Aftalepartnerne ønsker derfor i samarbejde med bestyrelsen for Rungsted Havn at udvide og udvikle Rungsted Havn, så havnen forsat kan danne rammerne om et attraktivt havnemiljø.
Aftaleparterne er enige om at igangsætte et udviklingsprojekt for Rungsted Havn og at dette skal gøres som beskrevet i Udviklingsscenario 3, som blev præsenteret på Kommunalbestyrelsens budgetkonferencen den 28. august 2021. Projektet er estimeret til at koste i størrelsesorden 179,3 mio. kr.
Projektet er udarbejdet i en fælles styregruppe med Havnebestyrelsen og på baggrund af mere end 1.000 input og ønsker fra borgere og interessenter. En enig havnebestyrelse bakker op om projektet.
Udviklingsprojektet
Projektets enkelte elementer fremgår af bilag 1 (Anlægsoverslag).
Projektet rummer både en udvidelse af molerne og etableringen af en eventplads (Nokken øst) med bl.a. legeområde, bænke, solterrasser mm. samt et udvidet og mere varieret strandområde med tilhørende klippeø og muligheden for at etablere en sauna på nordmolen. På eventpladsen skal der være fokus på kulturelle og rekreative aktiviteter. Projektet omfatter også bedre trafiksikkerhed for de bløde trafikanter og flere p-pladser samt flere badebroer, udspringstårn, udsigtsplatforme og rampe til vandet for gangbesværede.
I projektet er også indeholdt ny beplantning og en bedre overgang til museet Rungstedlund og kursusejendommen Rungstedgård og der er også mulighed for etableringen af et kunstigt rev, havbad, stadepladser til foodtrucks og mobil kiosk mm.
Det er væsentligt for aftaleparterne, at der er fokus på tryghed på havnen fx via belysningen.
Projektet kan indeholde etablering af længdeparkering på Rungsted Strandvej under forudsætning af, at der gennemføres fartnedsættelse på Rungsted Strandvej. En trafikal analyse skal desuden identificere yderligere tiltag, der sikrer tilfredsstillende trafiksikkerhed. Miljø- og planlægningsudvalget beslutter om der skal gennemføres længdeparkering.
Aftaleparterne vil på et senere tidspunkt vurdere, om der skal etableres opbevaringsfaciliteter til grej, stadeplads til udlejning af gear og kajakpolobane.
Ro- og kajakklubbernes adgang til vand samt behovet for kystsikring syd for havnen Aftaleparterne ønsker, at ro- og kajakklubberne fortsat skal sikres adgang til vand. Der er enighed om:
At der i forbindelse med udviklingsprojektet reserveres et byggefelt på havnen til etablering af et klubhus til ro- og kajakklubben, således at klubberne sikres adgang til vand, hvis ikke de kan blive på deres nuværende beliggenhed.
At der i forbindelse med udviklingsprojektet etableres en rampe til søsætning af robåde mm. i inderhavnens sydvestlige ende.
At der i forbindelse med en kystsikring af området syd for havnen skal tages stilling til, hvorvidt en eller begge klubber skal flyttes til en anden placering på havnen. En evt. flytning skal finansieres sammen med kystbeskyttelsesprojektet.
At der udgraves sejlrende, som sikrer roklubben adgang til vand, så længe der ikke er besluttet andet i ovennævnte kystsikringsprojekt.
Plads til foreningslivet nu og i fremtiden
Parterne ønsker også at understøtte det eksisterende og fremtidige forenings- og klubliv på havnen. Aftaleparterne er derfor enige om:
At afsøge mulighederne for at etablere et multiklubhus, hvor flere foreningerne kan have til huse og som evt. kan bruges til undervisningsformål o.l. for fx kommunens skoler i dagtimerne.
At understøtte Rungsted Sejlklubs arbejde med at få et klublokale/klubhus evt. i forbindelse med etableringen af et multiklubhus
Projektets fremdrift
For at sikre projektets fremdrift er aftaleparterne enige om:
At prioritere udarbejdelsen af en ny lokalplan med påbegyndelse i senest 2023.
At prioritere arbejdet med de nødvendige godkendelser ift. bl.a. Kystdirektoratet.
Tid og faser
Aftaleparterne er enige om, at projektet er skitseret til at gennemføres på 4 – 7 år og bestå af en række faser, som tænkes realiseret således:
Fase 0 (2022):
Indhentning af kritiske tilladelser fra fx Kystdirektoratet, detailprojektering, udbud af rådgivningsopgave, organisering mm. Lokalplansarbejde igangsættes.
Fase 1 (2023):
Molerne påbegyndes, indretning af byggeplads, mulige p-pladser på Strandvej og parkering ved Foderbrættet mm.
Fase 2 (2024):
Molerne færdiggøres og apteres med broer, terrasser mm. Der laves uddybninger og Sydstranden udvides.
Fase 3 (2024-25):
Nokkens landareal etableres, nye bådebroer og multiklubhus, klippeøen etableres, bebyggelser og broer på nordmolen, beplantning, klitter og legeplads mm. på Sydstranden.
Fase 4 (2026):
Broer og bygninger mm. på klippeøen, Nokken færdiggøres. Nye og forskønnede adgangsveje, promenader, parkering og vinteropbevaring. Stiforbindelse til nordmolen mm.
Det er vigtigt, at projektet gennemføres under hensyntagen til områdets erhvervsdrivende og brugerne af havnen m.fl. også selvom dette kan forlænge tidsperioden for nogle af faserne. Aftaleparterne er derfor enige om:
At gennemførelsen af projektet kan strækkes over en længere periode end de 4 år, hvis dette er nødvendigt ift. politiske prioriteringer og overholdelsen af det kommunale anlægsloft eller hensynet til områdets erhvervsdrivende, kulturinstitutioner m.fl.
At projektet forventes gennemført inden for en periode på maksimalt 7 år fra denne aftales indgåelse.
Omkostninger og finansiering
Projektet er anslået til at koste 179,3 mio. kr. Størsteparten af udviklingsprojektet forventes at kunne lånefinansieres. Projektet forventes at falde i 4 faser, hvor udgifterne fordeler sig som vist i nedenstående tabel:
Tabel 1. Estimerede udgifter og lån fordelt på faser og år
Fase 0
Fase 1
Fase 2
Fase 3
Fase 4
I alt
Årstal
2022
2023
2024
2025
2026
Totaludgift (mio. kr.)
5,0
34,0
48,0
66,8
25,4
179,3
Ikke lån (mio. kr.)
0,815
7,9
0,1
14,6
3,8
29,2
Lån (mio. kr.)
4,185
25,6
47,9
51,2
21,1
150,1
Låneprocent (pct.)
84
75
100
77
83
84
Bemærk: Fase 0 er indskrevet, hvorfor beløbene i de senere faser er reduceret tilsvarende.
Projektet er omfattende og strækker sig over en længere årrække og der kan derfor ske ændringer i tidsplanen. Tilsvarende er skøn over udgifterne behæftet med usikkerhed, da priser på råvarer og tjenesteydelser kan ændre sig over årene. Der er derfor tale om overslagspriser, som kan ændre sig. Det må herudover forudses, at der sker ændringer i indholdet af projektet over tid. Aftaleparterne er enige om:
At projektet opdeles i passende delprojekter, som behandles som selvstændige anlægsprojekter
At midlerne bevilliges som rammebeløb
At projektet og de tilknyttede udgifter drøftes ifm. de årlige budgetforhandlinger
At der igennem alle faserne skal arbejdes på at reducere omkostningerne og få størst mulig kvalitet og værdi for pengene.
I relation til finansiering af udviklingsprojektets anlægsarbejder er aftalens parter enige om:
At kommunen er bygherre på udviklingsprojektet
At kommunen er låntager
At Rungsted havn årligt bidrager til afdrag på lånet med 2.559.111 kr. i 25 år (svarende til et lån på 60 mio. kr. med en fast rente på 0,5%). Skulle Rungsted Havn ønske at erlægge en del af havnens investering på i alt 60 mio. kr. kontant, da reduceres afdraget på lånet forholdsmæssigt. Hvis der erlægges f.eks. 20 mio. kr. kontant bliver det årlige afdrag på 1.706.074 kr. ((60-20)/60 af 2.559.111).
At projektet er opdelt i faser og at finansiering låne optages løbende efter behov og låne finansieres hvor muligt
At kommunens afdrag på det samlede lån ikke påvirker service eller anlægsrammen. Afdraget finansieres af kassen, hvorfor kassebeholdningen og den gennemsnitlige likviditet bliver påvirket.
Drift og vedligehold
En udvidelse af haven vil medføre øgede udgifter til drift og vedligehold af de nye anlæg. Erfaringsmæssigt vil stigningen i de årlige driftsudgifter svare til ca. 4 pct. af anlægssummen. Parterne er enige om følgende overordnede principper for de øgede driftsomkostninger, jf. bilag 1:
Hvis der tages udgangspunkt i erfaringerne med de 4 pct. af anlægsudgifterne, vil det medføre et behov for et årligt kommunalt driftstilskud til havnen på anslået 1.1 mio. kr. til driften af de nye funktionaliteter.
Organisering
Aftaleparterne ønsker, at udviklingen af havnen sker i tæt samarbejde med Havnebestyrelsen fx i form af en følgegruppe. Det skal derfor aftales, hvordan udviklingsprojektet og samarbejdet med Havnebestyrelsen organiseres fremadrettet. Aftaleparterne er enige om, at dette afklares i forbindelse med detailplanlægning af projektet og i samarbejde med Havnebestyrelsen.
Kommunalbestyrelsen følger udviklingen af havnen tæt, og der skal løbende følges op på fremdriften i projektet.
Underskrifter
Denne aftale er tiltrådt af følgende partier i Hørsholm Kommunalbestyrelse, som bekræftet ved nedenstående underskrifter.