Kategorier
Byrådet Politik

Ny strategi for Hørsholm Kommune vedtaget

Af Peter Brandi – Foto: Borgmester Morten Slotved (C) – Privatfoto

Den samlede kommunalbestyrelse i Hørsholm Kommune har netop vedtaget den nye Hørsholmstrategi, der er den langsigtede strategi for udviklingen af kommunen (Plan- og udviklingsstrategi 2023-2035).

Visionen kredser om det gode liv i Hørsholm med særligt fokus på borger- og børneliv, byliv og bæredygtighed.

Strategien understøtter målet om at forblive med at være en attraktiv kommune, fortæller borgmester Morten Slotved (C): “Vi skal være fælles om det gode liv og være en kommune for både det gode børne- og ældreliv og alt derimellem. Vi skal have en levende bymidte, et blomstrende foreningsliv, et trygt lokalsamfund samt boliger til alle livsfaser. Og når vi fremadrettet udvikler kommunen, skal vi have et særligt øje for klimatilpasninger, bæredygtighed og den grønne omstilling,”.  

Formand for Ældre Sagen i Hørsholm Peter Melander Brandi

Borgmester Morten Slotved er glad for, at Hørsholmstrategien er resultatet af en enig kommunalbestyrelse. “Vi er fælles om det gode liv i Hørsholm. Det er derfor afgørende, at det er en samlet kommunalbestyrelse, der står bag den langsigtede strategi for kommunen. Nu har vi retningen og pejlemærkerne for de næste mange års arbejde med udvikling af kommunen, så vi forbliver med at være en attraktiv og proaktiv kommune både at bosætte sig i og drive virksomhed fra.” slutter borgmester Morten Slotved.

Formanden for Ældre Sagen i Hørsholm Peter Melander Brandi er knap så tilfreds med den vedtagene strategi. Han siger, “der er mange gode ting i strategien, og vi er da også tilfredse med, at en del af de emner, vi bragte op i vores høringssvar, er blevet adresseret. Men samtidig må vi understrege, at der stadig er lang vej endnu, før ældre borgere udgør en ligeværdig del af den fælles strategi”.

Du kan finde strategien på dette link: https://dagsordener.horsholm.dk/vis/pdf/bilag/95240ea1-c8aa-42b6-9c72-b6cb69f8c3b7/?redirectDirectlyToPdf=false

Kategorier
Byrådet

Kommunalbestyrelsen de næste fire år

Af Peter Brandi – Pressefoto

På konstitueringsmødet i går den 8. december ende kommunalbestyrelsen med at fordel posterne som følger:

Morten Slotved (C) er udpeget til borgmester. Første viceborgmester er Henrik Klitgaard (B), og anden viceborgmester er Ann Lindhardt (V).

Derudover udpegede kommunalbestyrelsen følgende medlemmer af Økonomiudvalget og de stående udvalg. Efter det konstituerende møde, mødtes alle de stående udvalg og valgte formænd og næstformænd.

Økonomiudvalget

  1. Morten Slotved (C) (født formand)
  2. Ann Lindhardt (V)
  3. Maj Allin Thorup (C)
  4. Christian Wikström (V)
  5. Henrik Klitgaard (B)
  6. Jesper Sperling (V)
  7. Marcus Guldager (A)
  8. Thorkild Gruelund (Q)
  9. Louise Zabel (F)

Byudviklingsudvalget

1. Charlotte Kirchheiner (C) (fm)
2. Birger Bøgeblad (V)
3. Bent Fabricius (C)
4. Jesper Sperling (V)
5. Jan Klit (C) (nfm)

Klima- og Miljøudvalget

1.Marcus Guldager (A) (fm)
2. Anne Ehrenreich (V)
3. Charlotte Kirchheiner (C) (nfm)
4. Jacob Schulze (V)
5. Henrik Klitgaard (B)

Børne- og Skoleudvalget

1. Maj Allin Thorup (C) (fm)
2. Ann Lindhardt (V)
3. Louise Zabel (F) (nfm)
4. Thomas Madsen (V)
5. Caroline Victoria Christensen (A)

Sports-, Sundheds- og Kulturudvalget

1. Caroline Victoria Christensen (A) (fm)
2. Christian Wikström (V)
3. Bent Fabricius (C) (nfm)
4. Thomas Madsen (V)
5. Ole Wessung (C)
6. Ann Lindhardt (V)
7. Louise Zabel (F)

Social- og Seniorudvalget

1. Annette Wiencken (C) (fm)
2. Thorkild Gruelund (Q)
3. Maj Allin Thorup (C) (nfm)
4. Birger Bøgeblad (V)
5. Marcus Guldager (A)

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

1. Henrik Klitgaard (B) (fm)
2. Jacob Schulze (V)
3. Annette Wiencken (C) (nfm)
4. Birger Bøgeblad (V)
5. Charlotte Kirchheiner (C)

Her fra Hørsholm Nyheder ønsker vi alle de valgte en god valgperiode, med håbet om, at det bliver muligt, at etablere et godt og givtigt samarbejde.

Kategorier
Byrådet Sundhed

Handleplan for kvalitetsforbedring af Hjemmeplejen godkendt politisk

Af Peter Brandi – Foto: Peter Brand©

I en ny tilsynsrapport kritiseres hjemmeplejen for arbejdet med medicinhåndtering, sundhedsfaglig dokumentation og for borgernes oplevelse af praktisk bistand.

Social- og Seniorudvalget godkendte på sit ekstraordinære møde den 12. november 2021 forslag til en handleplan for opfølgning på tilsynet med hjemmeplejen.

Social- og Seniorudvalget behandlede på et ekstraordinært møde den 12. november en handleplan, der skal løfte kvaliteten i hjemmeplejen.

Handleplanen har fem dele:

  1. Centerchefen rykker tættere på
  2. Mere konsekvenslæring af og opfølgning på fejl
  3. Nærmere vurdering af sygeplejerske-normeringen
  4. Generationsskifte i hjemmeplejen
  5. Punkt-for-punkt opfølgning på tilsynsrapporten.

Læs indholdet i de 5 punkter længere nede i artiklsen

Velfærds- og Kulturdirektør, Jan Dehn – Foto: Peter Brandi©

Social- og Seniorudvalget tiltrådte handleplanen og noterede sig med tilfredshed, at hjemmeplejen er i fuld gang med at gennemgå medicin-håndteringen, bemande sygeplejerske-stillingerne og sikre at rengøringen og den øvrige praktiske hjælp leveres til tiden og med god kvalitet.

”Vi er glade for den beslutning, som udvalget har truffet. Med den politiske opbakning kan vi sætte fuldt tryk på opfølgningen af tilsynsrapporten,” udtaler Velfærds- og Kulturdirektør, Jan Dehn.

A) Centerchefen rykker tættere på
Administrationen vurderer, at der ledelsesmæssigt fremadrettet skal være mere fokus på at skabe de nødvendige rammer for en optimal drift af hjemmeplejen. Som følge af dels tilsynsrapportens resultater, dels et igangværende generationsskifte i ledelsen af hjemmeplejen, er det aftalt, at centerchefen i en periode rykker tættere på hjemmeplejen. Centerchefen vil løbende være på politistationen for at bistå hjemmeplejens ledelse med den overordnede ledelse af hjemmeplejen, organiseringen af arbejdet – incl. planlægningen af dette – hos borgerne samt opfølgning på anbefalingerne fra tilsynet. Desuden vil hun have fokus på arbejdet i sygeplejen, da de er omdrejningspunkt for både medicinhåndtering og sundhedsfaglig dokumentation. Vurderingen er, at det i en overgangsperiode er nødvendigt for at opnå den fornødne fremdrift og for at få bedre opfølgning på de organisatoriske og ledelsesmæssige opgaver i hjemmeplejen.

B) Mere konsekvent læring af og opfølgning på fejl
Center for Sundhed og Omsorg har i almindelighed løftet arbejdet med systematisk kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i sundhedsområdet og i ældreplejen over de seneste år. Centerchefen nedsatte efter sin tiltrædelse fx i 2019 et centralt Kvalitetsråd, som arbejder systematisk med udvikling af den faglige kvalitet på enhederne. Det gøres bl.a. ved at udarbejde procedurer og arbejdsgange mhp. at sikre, at alle arbejder ud fra nyeste faglige viden og ved at undervise medarbejderne indenfor udvalgte faglige områder – i 2020 fx palliation og forebyggelse af urinvejsinfektion. Derudover arbejder Center for Sundhed og Omsorg med læring som følge af klager og utilsigtede hændelser, medicin-audit og journalaudit, hvor medarbejderne gennemgår hinandens medicindosering eller dokumentation, og man på baggrund af dette arbejder med at forebygge fejl og mangler.

Vurderingen er, at hjemmeplejen på nogle områder har brug for en opstramning i dette systematiske, målrettede kvalitetssikrings- og kvalitetsudviklingsarbejde, hvorfor arbejdet og organiseringen heraf genbesøges, under ledelse af centerchefen.

C) Nærmere vurdering af sygepleje-normeringen
Opgaveglidningen fra sygehusene, og stigningen i antallet af (syge)plejekrævende ældre sker løbende. Men ressourcerne til sygeplejen er imidlertid ikke demografi-reguleret, sådan som udgifterne til daginstitutioner, skoleelever og ældre på plejehjem ellers er det. Konsekvensen er, at presset på sygeplejen er steget de seneste år. I både budget 2021-2024 og 2022-2025 blev der afsat 420.000 kr. årligt til opnormering af aftensygeplejerskerne. Disse opnormeringer er af administrationen indfaset med det samme, da behovet herfor var øjeblikkeligt. Den øvrige sygepleje-normering er imidlertid ikke blevet justeret, og vurderingen er, at hjemmeplejens arbejde med fx medicinhåndtering og sundhedsfaglige dokumentation er presset delvist som følge af (for) lav sygeplejerske-normering.

Administrationen agter at undersøge normeringen i sammenligning med øvrige nordsjællandske/sammenlignelige kommuners sygeplejerske-normering, og afrapportere denne for SSU med henblik på drøftelse af serviceniveauet. Herudover vil administrationen vurdere konkret, om der er forhold ved organiseringen eller opgavevaretagelsen, der kan justeres.

D) Generationsskifte i hjemmeplejen
Udfordringerne kommer på et tidspunkt, hvor hjemmeplejen er i gang med et generationsskifte. To af de fem ledere er netop gået på pension og en tredje nærmer sig. Der er rekrutteret en ny leder af hjemmeplejen, som starter den 1. december 2021. Der er konstitueret en leder af aften/nat hjemmeplejen, og processen med fastansættelse er ligeledes i gang.

Foruden, at centerchefen rykker tættere på (jf. ovenfor), er opgaveporteføljen for hjemmeplejens ledelse blevet reduceret og fokuseret. Ledelsen af visitationen og de midlertidige pladser ligger således ikke længere i hjemmeplejen. Den nye hjemmepleje-ledelse kan således, sammen med centerchefen, sætte fokus 100% på hjemmeplejen. Herudover samles ledelsen af hjemmeplejen på politistationen, så ledelsen foregår hvor medarbej­derne er.

E) Punkt-for-punkt plan for opfølgning på tilsynsrapporten
Det frivillige, uafhængige, uanmeldte tilsyn, som kommunen har iværksat som supplement til de ordinære tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed, gennemføres for at fremme god kvalitet i hjemmeplejen, og forebygge fejl og problemer. Den foreliggende tilsynsrapport peger på en række konkrete udfordringer og problemer, som skal håndteres både øjeblikkeligt og gennem en længere udviklingsproces.

Hjemmeplejen og administrationen har i samarbejde udarbejdet en punkt-for-punkt plan for opfølgning på tilsynsrapporten, så kvaliteten kan løftes. Punkt-for-punktplanen er vedlagt som bilag 2. Administrationen foreslår, at der kvartalsvis for SSU forelægges en sag med status på fremdriften i den samlede handleplan og punkt-for-punkt planen, indtil indsatserne er gennemført og kvaliteten er løftet.

Skal de frivillige, uafhængige og uanmeldte tilsyn fortsætte?

Aftalen med BDO om frivillige, uafhængige og uanmeldte tilsyn udløber med udgangen af 2021. Administrationen vil senere fremlægge en sag for SSU med indstilling om hvordan der arbejdes videre med tilsynene.

Læs handleplanen og den politiske sagsfremstilling her: Social- og Seniorudvalget – MC13 (horsholm.dk).

Kategorier
Byrådet Politik

Budgetaftale 2022-2025

Billede af underskriftceremonien – Foto: Charlotte Fossum

Aftalen om Hørsholms budget 2022 er underskrevet.

Hørsholms børn er en vigtig grundpille i budgettet for 2022. Alene forbedringen af de fysiske rammer på dagtilbudsområdet og skolerne udgør et trecifret millionbeløb i budgetperioden fra 2022-2025. Men også byliv, bæredygtighed og en værdig ældrepleje er grundpiller i forligspartiernes prioriteringer.

Budgetaftalen er i år forhandlet på plads af Konservative, Venstre, Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og SocialKonservative, og blev underskrevet på borgmester Morten Slotveds kontor den 29. september kl. 9.

Ligesom i 2021 har Hørsholmstrategien sat kursen for forligspartiernes prioriteringer, og der er et særligt fokus på børneliv, byliv og bæredygtighed for at sikre fremtidens Hørsholm. Derudover er Hørsholms ældre meget naturligt blevet prioriteret da Hørsholm er for hele livet, og der er fokus på en tryg og aktiv tilværelse for alle generationer.  

”Jeg er glad for, at vi afrunder denne valgperiode med en meget bred aftale om budgettet for 2022 – og at hele kommunalbestyrelsen har indgået aftale om udviklingen af havnen. Der er blevet sat turbo på fremtidssikringen af Hørsholm med aftalerne,” siger borgmester Morten Slotved.

Fortsat løft til børneområdet

Aftaleparterne er enige om at fortsætte det løft af dagtilbudsområdet, der er gennemført de seneste par år og tilfører derfor ekstra midler til medarbejdere. Herudover sker der en styrkelse af brugen af tolærerordning i folkeskolen og arbejdet med børn med særlige behov. De fysiske rammer for børn og unge i dagtilbud og skoler forbedres over de næste 6 år.

Alle partier med til at udvikle Rungsted Havn

En samlet Kommunalbestyrelse har aftalt en massiv investering i udviklingen af Rungsted havn de næste mange år, så havnen bliver en attraktiv oase for alle, og der investeres i byliv andre steder bl.a. udvides Hørsholm Midtpunkt, som vil styrke byliv, boliger og vores detailhandel, ligesom barokhaven etableres, et klubhus bygges til udendørsidrætterne og bysamarbejdet fortsætter.

Bæredygtighed: Mindre CO2 og mere biodiversitet

Aftaleparterne er enige om at reducere udledning af CO2 og at skabe bedre muligheder for arter og levesteder i naturen. Derfor investeres der bl.a. i øget biodiversitet, Haver til maver, energioptimering og der gennemføres en grøn indkøbspolitik.

Værdig ældrepleje i Hørsholm

Aftaleparterne er enige om, at ældreområdet prioriteres, så Hørsholm i endnu højere grad sikrer, at der er en værdig ældrepleje. Der afsættes ekstra midler til aftensygeplejersken i hjemmeplejen, indsats for at afhjælpe ensomhed, øget normering på plejecentre i forbindelse med måltider og øget valgfrihed i forbindelse med klippekort.

Hele budgetaftalen for 2022-2025 kan læses på Hørsholm Kommunes hjemmeside. Her kan alle læse, hvad forligspartierne har prioriteret at give penge til og hvad der reduceres.

Kommunens samlede driftsbudget er på ca. 1,5 mia. hvoraf mange udgifter er lovbundne udgifter til f.eks. pensioner og ydelser.

Budgettet vedtages den 11. oktober 2021 i Kommunalbestyrelsen.

Hørsholms børn er en vigtig grundpille i budgettet for 2022. Alene forbedringen af de fysiske rammer på dagtilbudsområdet og skolerne udgør et trecifret millionbeløb i budgetperioden fra 2022-2025. Men også byliv, bæredygtighed og en værdig ældrepleje er grundpiller i forligspartiernes prioriteringer.

Budgetaftalen er i år forhandlet på plads af Konservative, Venstre, Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og SocialKonservative, og blev underskrevet på borgmester Morten Slotveds kontor den 29. september kl. 9.

Ligesom i 2021 har Hørsholmstrategien sat kursen for forligspartiernes prioriteringer, og der er et særligt fokus på børneliv, byliv og bæredygtighed for at sikre fremtidens Hørsholm. Derudover er Hørsholms ældre meget naturligt blevet prioriteret da Hørsholm er for hele livet, og der er fokus på en tryg og aktiv tilværelse for alle generationer.  

”Jeg er glad for, at vi afrunder denne valgperiode med en meget bred aftale om budgettet for 2022 – og at hele kommunalbestyrelsen har indgået aftale om udviklingen af havnen. Der er blevet sat turbo på fremtidssikringen af Hørsholm med aftalerne,” siger borgmester Morten Slotved.

Fortsat løft til børneområdet

Aftaleparterne er enige om at fortsætte det løft af dagtilbudsområdet, der er gennemført de seneste par år og tilfører derfor ekstra midler til medarbejdere. Herudover sker der en styrkelse af brugen af tolærerordning i folkeskolen og arbejdet med børn med særlige behov. De fysiske rammer for børn og unge i dagtilbud og skoler forbedres over de næste 6 år.

Alle partier med til at udvikle Rungsted Havn

En samlet Kommunalbestyrelse har aftalt en massiv investering i udviklingen af Rungsted havn de næste mange år, så havnen bliver en attraktiv oase for alle, og der investeres i byliv andre steder bl.a. udvides Hørsholm Midtpunkt, som vil styrke byliv, boliger og vores detailhandel, ligesom barokhaven etableres, et klubhus bygges til udendørsidrætterne og bysamarbejdet fortsætter.

Bæredygtighed: Mindre CO2 og mere biodiversitet

Aftaleparterne er enige om at reducere udledning af CO2 og at skabe bedre muligheder for arter og levesteder i naturen. Derfor investeres der bl.a. i øget biodiversitet, Haver til maver, energioptimering og der gennemføres en grøn indkøbspolitik.

Værdig ældrepleje i Hørsholm

Aftaleparterne er enige om, at ældreområdet prioriteres, så Hørsholm i endnu højere grad sikrer, at der er en værdig ældrepleje. Der afsættes ekstra midler til aftensygeplejersken i hjemmeplejen, indsats for at afhjælpe ensomhed, øget normering på plejecentre i forbindelse med måltider og øget valgfrihed i forbindelse med klippekort.

Hele budgetaftalen for 2022-2025 kan læses på Hørsholm Kommunes hjemmeside. Her kan alle læse, hvad forligspartierne har prioriteret at give penge til og hvad der reduceres.

Kommunens samlede driftsbudget er på ca. 1,5 mia. hvoraf mange udgifter er lovbundne udgifter til f.eks. pensioner og ydelser.

Budgettet vedtages den 11. oktober 2021 i Kommunalbestyrelsen.

Budgetaftale 2022-2025 Detaljeret

Indledning

Der er indgået en budgetaftale for budget 2022-2025 i Hørsholm Kommune mellem følgende partier:

  • Konservative
  • Venstre
  • Socialdemokraterne
  • Radikale Venstre
  • Dansk Folkeparti
  • SocialKonservative.

Aftaleparterne er enige om:

  • Alle elementer i aftalen.
  • At hvis der opstår uklarheder om fortolkning af (dele af) aftalen, optages der forhandlinger herom mellem samtlige aftalens parter.
  • At hvis forudsætningerne for et punkt i aftalen ændrer sig, optages der forhandlinger mellem samtlige aftaleparter om evt. justering af aftalen.
  • At alle parter, der har indgået nærværende budgetforlig, tilslutter sig alle aftaler, der danner grundlag for dette. Parterne forpligter sig derfor til at arbejde positivt for alle elementer, der danner grundlag for budgetforliget.
  • Parterne er enige om, at prioritering og anvendelse eventuelle ekstra midler/nye puljebeløb, der bliver tilført i forbindelse med den kommende finanslov for 2022, tages op i forligskredsen.
  • Ved eventuel uenighed om fortolkning af aftalen, eller behov for justering af aftalen – efter aftalens indgåelse og underskrift – er enhver af aftaleparterne forpligtet til deltag konstruktivt i de nødvendige drøftelser for at opnå den nødvendige enighed om fortolkninger og justeringer. Alle aftaleparter er forpligtet til overfor offentligheden ikke at undsige hele eller dele af aftalen.

Hørsholmstrategien – fælles om det gode liv

Udgangspunktet for budgetaftalen er Kommunalbestyrelsens samlede strategi for udviklingen af Hørsholm kommune: Hørsholmstrategien. Det er visionen, at Hørsholm vil begejstre ved at være fælles om det gode liv. Det skal ske ved at fokusere på tre temaer:

  • Børneliv
  • Byliv
  • Bæredygtighed.

Det er væsentligt for aftaleparterne at prioritere investeringer i børneliv, byliv og bæredygtighed i budgettet de næste fire år for at sikre fremtidens Hørsholm.

Børneliv

Aftaleparterne er enige om at fortsætte det løft af dagtilbudsområdet, der er gennemført de sidste par år og tilfører derfor ekstra midler til medarbejdere. Herudover sker der en styrkelse af brugen af tolærerordning i folkeskolen og arbejdet med børn med særlige behov. De fysiske rammer for børn og unge i dagtilbud og skoler forbedres over de næste 6 år.

Byliv

En samlet Kommunalbestyrelse har aftalt en massiv investering i udviklingen af Rungsted havn de næste mange år, så havnen bliver en attraktiv oase for alle, og der investeres i byliv andre steder bl.a. udvides Hørsholm Midtpunkt, som vil styrke byliv, boliger og vores detailhandel, ligesom barokhaven etableres, et klubhus bygges til udendørsidrætterne og bysamarbejdet fortsætter.

Bæredygtighed

Aftaleparterne er enige om at reducere udledning af CO2 og at skabe bedre muligheder for arter og levesteder i naturen. Derfor investeres der bl.a. i øget biodiversitet, Haver til maver, energioptimering og der gennemføres en grøn indkøbspolitik.

Ældre

Aftaleparterne er enige om, at ældreområdet prioriteres, så vi i endnu højere grad sikrer at Hørsholm har en værdig ældrepleje. Der afsættes ekstra midler til aftensygeplejersken i hjemmeplejen, indsats for at afhjælpe ensomhed, øget normering på plejecentre i forbindelse med måltider og øget valgfrihed i forbindelse med klippekort.

Øget tryghed i Hørsholm

Aftaleparterne har fokus på at skabe øget tryghed i Hørsholm bl.a. gennem BoTrygt projektet, hvor Hørsholm Kommune har indgået en partnerskabsaftale med BoTrygt og Nordsjællands politi for at reducere antallet af indbrud, øge antallet af nabohjælpere og skabere mere tryghed i kommunen, hvor Hørsholm Kommune deltager sammen med BoTrygt.

Hvis Folketinget skaber lovhjemmel til, at kommunerne kan etablere vagtværn for at reducere antallet af indbrud, vil Kommunalbestyrelsen overveje, om der er behov for en styrket indsats for at reducere antallet af indbrud.  

Miljø- og Planlægningsudvalget

Aftaleparterne er enige om at arbejdet med udvikling af Ådalsparkvej 2 igangsætte primo 2022 og at borgerne inviteres til dialog om den fremtidige brug af området.

Aftaleparterne er enige om at give tilsagn til at der etableres bredbåndsnet i Ketting og at aftaleparterne finder finansiering på 200.000, hvis borgerne i området får tilskud fra staten fra bredbåndspuljen.

Budgettilførsel drift

Aftaleparterne har valgt at tilføre budgetmidler på følgende områder:

  • Yderligere midler til biodiversitet. 200.000 kr. i 2022 og 600.000 kr. årligt fra 2023 og frem.
  • Fastholdelse af bysamarbejdet. 500.000 kr. i 2022 og 300.000 kr. årligt fra 2023 og frem.
  • DK 2020 klimaplaner for hele Danmark. 750.000 kr. i 2023 og 200.000 kr. i 2024.
  • Øget serviceniveau på vintertjeneste. 300.000 kr. i 2022 og 400.000 kr. årligt fra 2023 og frem.

Budgetreduktioner drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. -293.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduktion på vejvedligeholdelse. – 900.000 kr. i 2022.

Budgettilførsel anlæg

Aftaleparterne har valgt at prioritere følgende anlægsprojekter:

  • Yderligere midler til biodiversitet. 500.000 kr. i 2022, 1.000.000 kr. i 2023 og 1.250.000 kr. i 2024 og 2025.
  • Forbedring af vandløb. Hørsholm kommunes andel. 400.000 kr. i 2022 og 150.000 kr. årligt i 2023-2025.
  • Vejbelysning, udskiftning af armaturer og nedslidte master. 4.000.000 kr. årligt 2022-2028.

Budgetflytninger anlæg mellem år

Aftaleparterne har valgt at flytte budgettet mellem år på følgende områder:

  • Pulje trafiksikkerhedstiltag. Der flyttes 307.900 kr. fra 2022 til 2025.
  • Lågegyde. Udvidelse af vejbane og sti 2. Der flyttes 1.945.000 kr. fra 2022 til 2023.

Budgetreduktioner anlæg

Aftaleparterne har valgt at reducere på følgende områder:

  • Blomstrende bybillede i Hørsholm. -100.900 kr. i 2022.

Kollektiv trafik

Aftaleparterne er tilfredse med, at Region Hovedstaden fra 2022 øger aftendriften på bus 150S, da det vil være et stort fremskridt for borgerne.

Aftaleparterne har helt i tråd med Hørsholm Kommunes mobilitetsplan, prioriteret at opretholde nuværende serviceniveau i forhold til busser og flextrafik.

Børne- og Skoleudvalget

Visionen for 0 – 18 år, der blev besluttet af Børne- og Skoleudvalget i marts 2021, sætter retning og danner grundlag for prioriteringer og indsatser i dagtilbud, skoler og på specialområdet.

Styrket dagtilbud

Der indføres minimumsnormeringer i dagtilbud i 2022. Starten af 2022 bruges til at få ansat medarbejdere, så de ekstra medarbejdere er klar, når de nye børn starter i skole i maj måned. Der tilføres 2.000.000 kr. i 2022 og 3.000.000 kr. årligt fra 2023 og frem.

Dagtilbuddet på Alsvej nybygges for i alt 39.000.000 kr. og arbejdet igangsættes i 2022. Der igangsættes forbedringer af dagtilbuddenes fysiske rammer ved at afsætte 10.000.000 kr. i 2022 og 10.000.000 kr. i årene 2024, 2025 og 2026. Børne- og skoleudvalget beslutter rækkefølgen på forbedringerne. Dagtilbuddenes udearealer forbedres og der afsættes 7.000.000 kr. i 2024 og 10.000.000 kr. i 2025.

Løft af skoler

På skoleområdet forbedres læringsmiljøerne og det påbegyndes på Rungsted skole i 2022, hvor der afsættes 10.000.000 kr. i 2022 og 19.500.000 mio. kr. i 2023. Hørsholm skole påbegyndes i 2024 med 5.000.000 kr. og 12.500.000 kr. i 2025. Usserød skole påbegyndes i 2026 med 3.000.000 og Vallerød skole i 2027 med 18.000.000 kr. Der er desuden igangsat et omfattende renoveringsarbejde på Vallerødskolen i 2021 grundet fund af PCB på skolen.

Tolærertimer i alle 0.klasser 

Der afsættes midler til flere tolærertimer i indskolingen. 100.000 kr. i 2022 og fuldt indfaset 1.500.000 kr. årligt fra 2023 og frem. Aftaleparterne ønsker fuld fokus på at børnene får en god start på indlæring i de små klasser og en god og tryg start på skolelivet, da det vil kunne forebygge udfordringer i de sene klassetrin.

Frihedsgrader i folkeskolen

Aftaleparterne ser frem til, at Folketinget kommer med et mere varigt og fremadrettet grundlag for mulige frihedsgrader i folkeskolen. Skolerne gør sig i indeværende skoleår i 2021 erfaringer med de udvidede frihedsgrader med evt. kortere skoledage, flere to-voksen lektioner, som der kan bygges videre på fremover.

Pædagogisk Psykologisk rådgivning

Ekstra personalenormering til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR). 325.000 kr. årligt fra 2022 og frem.

Haver til maver

Aftaleparterne er enige om at etablere Haver til maver, der både kan bruges af børn og unge, ældre i Kammerhuset, hjemmeplejen og personer i aktivering. Der afsættes 1.000.000 kr. til at etablere en eller flere haver og den årlige driftsudgift på 200.000 kr. finansieres med 100.000 kr. inden for Børne- og Skoleudvalgets egen ramme, 40.000 kr. inden for Erhvervs- og beskæftigelsesudvalgets egen ramme og 60.000 kr. inden for Social- og Seniorudvalgets egen ramme.

Ung i Hørsholm

Aftaleparterne er enige om at SSP i dag yder en stor indsats for at sikre tryghed blandt unge og andre borgere og at bestyrelsen for ungdomsskolen fortsat skal arbejde på at styrke dette arbejde.

Ønske om nyt klubhus til byens unge

Aftaleparterne er enige om at undersøge mulighederne for inden for en årrække at etablere et klubhus til byens unge fx på Stampen.

Budgetreduktioner drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. -1.393.500 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Tilpasning af budgettet på dagplejen, svarende til det aktuelle antal dagplejere.    – 2.154.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Fortsat omlægning af indsatsen på det udsatte børne- og ungeområde. -1.000.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Afvikle resterende ressourcer til inklusionsstrategi. -267.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Ung i Hørsholm. Tilpasning til faktisk aktivitetsniveau. – 100.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Undervisningsmidler, central pulje. – 600.000 kr. i 2022.

Budgettilførsel anlæg

Aftaleparterne har i et seksårigt perspektiv valgt at prioritere følgende anlægsprojekter:

  • Helhedsplan daginstitutioner. 10.000.000 kr. i 2022 og 10.000.000 kr. årligt 2024-2026.
  • Daginstitution Alsvej. 2.5000.000 kr. i 2022, 14.470.000 kr. i 2023, 19.550.000 kr. i 2024 og 1.950.000 kr. i 2025.
  • Udearealer daginstitutioner. 7.000.000 kr. i 2024 og 10.000.000 i 2025.
  • Rungsted skole. 10.000.000 kr. i 2022 og 19.500.000 i 2023.
  • Hørsholm Skole. 5.000.000 kr. i 2024, 12.500.000 kr. i 2025 og 12.500.000 kr. i 2026.
  • Usserød Skole. 3.000.000 kr. i 2026 og 11.000.000 kr. i 2027
  • Vallerød skole. 18.000.000 kr. i 2027
  • Haver til maver. 1.000.000 kr. i 2022. De afledte driftsudgifter afholdes inden for eksisterende udvalgsbudgetter med følgende fordelingsnøgle: BSU 50%, SSU 30% og EBU 20%.


Social- og Seniorudvalget

Ældrepolitikken Hørsholm hele livet, der blev besluttet af Kommunalbestyrelsen i juni 2019, danner udgangspunkt for arbejdet med og prioriteringerne på ældreområdet.

Normering på plejecentre i forbindelse med måltider

Aftaleparterne ønsker at fortsætte arbejdet ”fra institution til hjem” for mere hjemlige rammer på kommunens plejecentre samt yderligere fokus på ligeværd og selvbestemmelse, trivsel og gode relationer. Denne indsats skal fortsat forankres i Social- og Seniorudvalget. Der afsættes 700.000 kr. årligt fra 2022 og frem, der fordeles til plejecentrene til brug for øget normering i forbindelse med måltiderne.

Indsats mod ensomhed 

Der afsættes 300.000 kr. årligt fra 2022 og frem til forebyggelse af ensomhed. Til bekæmpelse af ensomhed, tab af livsmod, og sorg blandt ældre borgere. Udvidelse af forebyggende hjemmebesøg som fx besøgsven at tale med eller at blive en del af en madklub. Det er vigtigt at der bliver sat ind med bekæmpelse af ensomhed i forhold til plejen og omsorg af den enkelte ældre borger. 

Klippekort

I 2020 blev klippekorts-ordningen for både plejecentrene og hjemmeplejen omlagt. Aftalearterne ønsker at genindføre en ikke bureaukratisk klippekortsordning for borgere visiteret til hjemmepleje, så de igen selv kan disponere over 30 minutters hjælp om ugen.

Aftensygeplejen i hjemmeplejen

Der afsættes 420.000 kr. til opnormering af aftensygeplejen i hjemmeplejen.

Aftaleparterne vil sikre, at Hørsholm har en værdig ældrepleje og bl.a. løfte normeringerne på aftensygeplejesker, da vi gerne vil sikre at der kommer endnu bedre behandling af de stadig flere komplekse plejebehov. Der afsættes 420.000 kr. årligt fra 2022 og frem  til opnormering af aftensygeplejen i hjemmeplejen. 

Aftaleparterne lægger vægt på at fastholde serviceniveau for genoptræning, som vi anser for væsentligt for hurtigt at give syge mulighed for at genoptage hverdagen og at undgå genindlæggelser af svage og ældre patienter. 

Budgetreduktioner drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. –2.629.500 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduktion i antallet af midlertidige pladser fra 35 til 34. –350.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduktion i §18 midler. -100.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Fortsat omlægning af indsatsen på det specialiserede område for voksne.            –1.872.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Forbedret opkrævning af mellemkommunale tilgodehavender. –210.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Det forventede fremtidige behov for køb af udenbys pladser på plejecentre nedskrives med en plads. -600.000 kr. årligt fra 2022 og frem.

Sundhedsudvalget

Genoptræning befordring

Aftaleparterne har valgt at genoptage kørsel til genoptræning efter serviceloven. 390.000 kr. årligt fra 2022 og frem.

Tidlig opsporing af unge med alkoholproblemer

Der afsættes 50.000 kr. årligt fra 2022 og frem til tidlig opsporing af unge med alkoholproblemer.

Budgetreduktioner drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. -91.700 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduktion i sundhedspuljemidler. -50.000 kr. årligt fra 2022 og frem.

Sport-, Fritid- og Kulturudvalget

Forbedringer af faciliteter i Idrætsparken

Aftalepartnerne er enige om at renovere børnebassinet og de øvrige bassiner i svømmehallen. For at reducere den tid, hvor svømmehallen er lukket for brugerne, igangsættes en samlet renovering hen over sommeren i 2023. Indtil da vil børnebassinet været lukket og administrationen undersøger muligheder for at finde kapacitet andre steder til aktiviteterne i børnebassinet. Der afsættes 21.000.000 kr. i 2023.

Aftaleparterne er enige om, at der arbejdes videre på udvikling af dobbelt trægulvshal og kunstgræsbaner på stadion som aftalt, hvortil der afsættes 15 mio. kr. i 2025, 30 mio. kr.  i 2026 og 25 mio. kr. i 2027. Den fortsatte udvikling af Idrætsparken drøftes med Idrætsrådet. Aftaleparterne vil årligt i forbindelse med budgetlægningen, undersøge muligheden for at fremskynde investeringer i Idrætsparken yderligere

Barokhave

Aftaleparterne er enige om at genskabe barokhaven på slotshalvøen, der var en del af Hirschholm slot. Projektet er en del af etableringen af et oplysningsmuseum i Hørsholm. Projektet gennemføres af Museum Nordsjælland og der søges om fondsfinansiering. Hørsholm kommune skal medfinansiere projektet med 1.500.000 kr. Hvis fonden ikke vælger at støtte projektet, bortfalder den kommunale medfinansiering.

Budgettilførsel drift

Aftaleparterne har desuden valgt at tilføre budgetmidler på følgende områder:

  • Leje af ekstra halkapacitet fra private og selvejende haller. 275.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Barakhaven. 50.000 kr. årligt fra 2023 og frem.

Budgetreduktioner drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. -112.000 kr. årligt fra 2022 og frem
  • 10% reduktion i fysiske materialer på biblioteket. Lydbøger friholdes. -60.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Energirationaler i Idrætsparken. –204.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduktion af Kulturhuspuljen. -90.000 kr. årligt fra 2022 og frem.

Budgettilførsel anlæg

Aftaleparterne har valgt at tilføre budgetmidler på følgende område:

  • Genskabelse af barokhaven på slotshalvøen. 1.500.000 kr. i 2022.
  • Forundersøgelse vedr. etablering af kunstgræsbaner på opvisningsbanen. 180.000 kr. i 2022.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Innovationsfestival

Der gennemføres en innovationsfestival i sommeren 2022 om diversitet med deltagelse af unge, erhvervsliv, iværksættere, forskere og andre aktører for ind- og udlandet. Der afsættes 200.000 kr. i 2022.

Bysamarbejdet

Det velfungerende bysamarbejde mellem lokalpolitikere og aktører fra Hørsholms detailhandel og kulturområde fastholdes. Formålet er at styrke detailhandlen i bymidten og skabe endnu bedre rammer for fællesskaber og byliv i Hørsholm. Der gennemføres en lokal branding af de mange aktiviteter der finder sted i Hørsholm kommune og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget vil inden for puljen til turisme prioritere et lokalt initiativ. Der afsættes 500.000 kr. i 2022 og 300.00 årligt fra 2023 og frem. Se også under Miljø- og Planlægningsudvalget.

Budgetreduktion drift

Aftaleparterne har valgt at reducere budgettet på følgende område:

  • Tilbageførsel af prisfremskrivning. -534.300 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Opdaterede skøn for udviklingen i ledighed indebærer en nedjustering af udgiftsbehovet på forsørgelsesydelser. –5.933.000 kr. i 2022, -9.671.000 kr. i 2023 og -12.903.000 kr. årligt fra 2024 og frem.
  • Omorganisering fra individuel mentorindsats til gruppeforløb i. bl.a. jobhuset.      –500.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Styrket opsøgende virksomhedsindsats for jobklare ledige. –1.384.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Styrket virksomhedsrettet indsats for borgere længere væk fra arbejdsmarkedet. –1.085.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Myndighedsindsats til et forøget antal ledige. –1.384.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Øget kontrolindsats overfor borgere uden registreret adresse. –170.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Styrket opsøgende virksomhedsindsats for jobklare ledige. –1.384.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Reduceret brug af eksterne beskæftigelsestilbud. –477.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Lokal branding. Omlægning til webbaseret, som finansieres inden for det eksisterende turismebudget.

Økonomiudvalget

Rekruttering

Aftaleparterne er enige om, at det fremadrettet skal være et stort fokus at styrke rekrutteringen af medarbejdere til især de store velfærdsområder børn og ældre. Administrationen igangsætter en række initiativer for at styrke arbejdet med rekruttering, herunder en indsats for at få flere medarbejdere til at vælge fuld tid.

Turbo på digitalisering

Aftalepartnerne er enige om, at øget digitalisering skal bidrage til at udvikle og sikre fremtidens velfærd i Hørsholm. Der er behov for at løse opgaverne mere effektivt, med bedre service og højere kvalitet for borgerne.

Med corona-krisen er der kommet et endnu stærkere fundament til at digitalisere opgaveløsningen i Hørsholm kommune, fordi brug af digitale værktøjer og data blev én af måderne til at komme godt gennem corona-krisen. De erfaringer skal vi nu bygge videre på, så vi for alvor tager fat på en mere digital hverdag. 2022 skal bruges til at undersøge, eksperimentere med og afprøve forskellige digitale løsninger. Der arbejdes bl.a. på:

  • Øget brug af teknologi på velfærdsområderne bl.a. med fokus på at afhjælpe de betydelige rekrutteringsproblemer vi står overfor
  • Digital arbejdsplads på rådhuset og automatisering af administrative processer bl.a. ved hjælp af robotics.

At sætte turbo på digitaliseringen for alvor vil kræve et stort fokus i hele Hørsholm kommune.

Administrative processer digitaliseres (robotics), og administrationsbudgettet kan i første omgang reduceres med -200.000 kr. i 2022, -300.000 kr. i 2023, -400.000 kr. i 2024 og -500.000 kr. årligt fra 2025 og frem. Målet er at der over tid kan frigøres flere ressourcer.

Tværgående drift af ejendomme og de grønne områder

Hørsholm Kommune har flere enheder, der beskæftiger sig med drift af ejendomme og de grønne områder: Vej og Park, Ejendomme, FM, Materielgården, Idrætsparken og Havnen. Alle disse enheder beskæftiger sig fx på den ene eller anden måde med græsklipning. Aftaleparterne ønsker, at det undersøges, om de forskellige opgaver og opgavetyper (der i dag løses af en kommunal driftsenhed eller aktuelt af eksterne entreprenører) med fordel kan løses af en tværgående driftsorganisation.

Optimering af vores bygninger

I forlængelse af konsulentundersøgelse af Center for By & Miljø, som blev udført som udmøntning af budget 2021-2024, ønsker aftaleparterne undersøgt yderligere effektiviserings- og handlemuligheder, der knytter sig til antallet af kvadratmeter i kommunens ejendomme.

Aftaleparterne anerkender, at der gennem projektet ”Velfærd fremfor mursten” er taget de første væsentlige skridt, men forventer, at der bør være et yderligere potentiale.

En fortsat – og intensiveret – fokus på en klogere og mere intensiv udnyttelse af den kommunale ejendomsportefølje, forventes at frigive et effektiviseringspotentiale – og frasalg af ejendomme. Et effektiviseringspotentiale skal indhøstes i samarbejde med de mange forskellige brugere af kommunens ejendomme, så det sikres, at der stadig er velfungerende fysiske rammer for kommunens mange brugere af de kommunale ejendomme.

Budgettet reduceres med -500.000 kr. i 2022, -1.000.000 kr. i 2023, -1.500.000 kr. i 2024 og -2.000.000 kr. årligt fra 2025 og frem.

Prisfremskrivning

Prisfremskrivning fra 2021 til 2022 tilbagerulles. Lønbudgetter samt budgetposter, hvor de faktiske udgifter på kort sigt er fastlåst (f.eks. kontrakter). – 5.496.000 kr. årligt fra 2022 og frem. Udvalgsfordelt således:

– Miljø- og Planlægningsudvalget Skattefinansieret        – 293.000 kr.

– Børne- og Skoleudvalget                                              -1.393.500 kr.

– Social- og Seniorudvalget                                            – 2.629.500 kr.

– Sundhedsudvalget                                                             – 91.700 kr.

– Sport-, Fritid- og Kulturudvalget                                       -112.000 kr.

– Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget                              – 534.300 kr.

– Økonomiudvalget                                                            – 442.000 kr.

Eksterne konsulenter og andre leverandører

Sidste års budgetaftale indeholdt et, fuldt indfaset, reduceret brug af eksterne konsulentydelser og andre leverandører på 4.000.000 årligt. Aftaleparterne er enige om at reducere i brugen af eksterne konsulenter og andre eksterne leverandører yderligere, og der budgetlægges derfor med – 3.000.000 kr. årligt fra 2022, heraf forudsættes -2.000.000 kr. at vedrøre anlægsprojekter.

Reduktion af administrationen

Der gennemføres en rammereduktion af administrationen på rådhuset på 3.500.000 kr. årligt fra 2022 og årene frem. Rammereduktionen gennemføres som stillingsnedlæggelser og gennemføres ved af effektivisere opgaveløsningen.

Øget tilstedeværelse blandt medarbejdere

Aftaleparterne ønsker ekstra fokus på at øge medarbejderes tilstedeværelse og det gode arbejdsmiljø, hvilket både vil være til gavn for borgere, medarbejdere og kommunens økonomi.

Et øget ledelsesmæssigt fokus kombineret med igangsætning af de nødvendige initiativer og indsatser lokalt på den enkelte arbejdsplads, forventes at kunne øge medarbejdernes tilstedeværelse og afspejle sig i et lavere sygefravær – særligt korttids sygefraværet. Der budgetlægges med, at en øget tilstedeværelse forventes på tværs af kommunen at kunne reducere lønomkostningerne med 500.000 kr. i 2022, 1.000.000 kr. i 2023, 2.000.000 kr. i 2024 og 3.000.000 årligt fra 2025 og frem.

Budgetreduktionen fordeles således, at alle institutioner/enheder forventes, med udgangspunkt i korttids sygefraværet 2018-2020, forventes at kunne forøge medarbejdernes tilstedeværelse (reducere sygefravær) relativt lige meget. Dog således at beslægtede institutioner (eksempelvis skoler, daginstitutioner og plejehjem) budgetlægges med udgangspunkt i det gennemsnitlige korttids sygefravær 2018-2020 for institutionerne under ét.

Effektivisering af udbud og indkøb

Arbejdet med at effektivisere kommunens udbud og indkøb intensiveres. -1.000.000 kr. i 2022 og -1.500.000 kr. årligt fra 2023 og frem. Administrationen undersøger muligheden for at indgå rammeaftale for advokatydelser. Desuden udarbejdes i 2022 et oplæg til en grøn bæredygtig indkøbspolitik for Hørsholm Kommune.

Budgetreduktion drift

Aftaleparterne har desuden valgt at reducere budgettet på følgende områder:

  • Bygningsvedligeholdelse. -1.400.000 kr. årligt fra 2022 og frem
  • IT-licensudgifter. -400.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • IT-sikkerhed. -250.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Øget fokus på udgående kontrolarbejde i.f.t. sociale ydelser. -150.000 kr. årligt fra 2022 og frem.
  • Optimering af indtægter vedr. momsrefusion, mellemkommunale afregninger og ejendomsprovenu. –1.800.000 kr. i 2022.

Budgettilførsel anlæg

Aftaleparterne har valgt at prioritere følgende anlægsprojekter

  • Bostedet Gutfeltshave. Renovering af køkken, toiletforhold samt etablering af brandvarslingsanlæg 1.200.000 kr. i 2022.

Budgetflytninger anlæg mellem år

Aftaleparterne har valgt at flytte budgettet mellem år på følgende områder:

  • PH Park. –20.000.000 kr. i 2022, 15.000.000 kr. i 2023 og 5.000.000 kr. i 2024.
  • Udvikling og salg af Lågegyde. Der flyttes 738.000 kr. fra 2022 til 2023.
  • Udvikling og salg af Hørsholm Alle 4-6. -3.033.200 kr. i 2022, 1.994.400 kr. i 2023 og 1.038.800 kr. i 2024.
  • Ny daginstitution v. Rungsted Skole. –5.000.000 kr. i 2022, -27.000.000 kr. i 2023, 27.000.000 kr. i 2024 og 5.000.000 kr. i 2025.

Som en konsekvens af et samlet anlægsbudget 2022-2025 på 576 mio. kr. indeholdende budgetlægning af konkrete anlægsprojekter på bl.a. dagtilbuds-, skole-, fritids- og kulturområdet, nulstilles budgettet 2022-2025 for ØU-anlægspuljen samt kvalitets- og kapacitetspuljen, da ovennævnte anlægsprojekter finansieres af anlægspuljerne.

I forlængelse af at beslutning vedr. kunstgræsbanen fremrykkes til 2021 reduceres idrætspuljen med 2.000.000 kr. i 2022.

Lånoptagelse

Aftaleparterne er enige om i overensstemmelse med kommunens økonomiske politik at budgetlægge med at mulighederne for lånoptagelse til energiinvesteringer og indefrysning af ejendomsskatter udnyttes fuldt ud. Det bemærkes at en enig kommunalbestyrelse har indgået en delaftale om Rungsted Havn, hvor der er forudsat delvis lånefinansiering. Der budgetteres derfor inkl. Rungsted Havn med samlet lånoptagelse på:

2022: 61.208.000 kr.

2023: 60.333.000 kr.

2024: 88.633.000 kr.

2025: 54.200.000 kr.

Underskriftsark

Denne budgetaftale for perioden 2022-2025 er tiltrådt af følgende partier i Hørsholm Kommunalbestyrelse, som bekræftet ved nedenstående underskrifter.

Konservative Folkeparti

Venstre

Socialdemokraterne

Radikale Venstre

Dansk Folkeparti

SocialKonservative

Kategorier
Byrådet Debat KV21

LA prioriterer NGG og borgernes frie valg – stop gidseltagning af NGG og borgerne

Af Jakob Nybo, medlem af kommunalbestyrelsen (I) – Foto: Peter Brandi©

Liberal Alliance (LA) har på kommunalbestyrelsesmøde 27 september fremsat et ændringsforslag til punkt 19, og det væsentligste indhold er ‘at lokalplanen omkring Christianshusvej skal prioriteres højere’, som primært drejer sig om mulighederne for udbygning af NGG på den store parkeringsplads mod motorvejen.

Årsagerne er trefoldig, og LA mener at:

1. NGG er et kæmpe aktiv for byens borgerne samt de virksomheder, der har brug for at tiltrække specialiseret, udenlandsk arbejdskraft. Hvis ikke NGG finder en løsning på nuværende lokaler, frygter LA, at NGG flytter væk fra Hørsholm.

2. Politiske beslutninger skal træffes på et sobert oplyst grundlag, og derfor skal der også udarbejdes en lokalplan i stedet for at standse og lukke øjnene. Vi bør i stedet fokusere på, hvordan vi kan udvikle Hørsholm Kommune.

3. Det oprindelige forslag er en alkymistisk sammenblanding af chikane overfor Fredensborg Kommune og FORMAT projektet, gammelt nag, personligt had og en fordrejet og forfejlet beskyttelse af den frie handel. LA mener, at det er usmageligt, at NGG bruges som gidsel i et politisk alkymistisk magtspil. Det såkaldte FORMAT projekt indeholder en dejlig biograf samt butikker – jo, jeg er overbevist om, at nogle Hørsholm borgere vil benytte sig af disse og dermed at tage omsætning væk fra handlen i Hørsholm – Men det må da være borgerne som selv vælger, hvor de ønsker at gå i biografen og handler ind.  En glimrende artikel har ligeledes fremført, at det oprindelige punkt 19 er ulovligt, og det minder om Østtysklands forsøg på at hegne borgerne inde – for deres egen skyld, naturligvis. Jamen, hvilket menneskesyn og egenopfattelse ligger dog bag?

LAs ændringsforslag blev desværre stemt ned 1 mod 16, og det oprindelige forslag stemt igennem.

Har flertallet (alle andre) i Hørsholm kommunalbestyrelse mere tilfælles med Østtyskland end et moderne velfungerende demokrati i en fri liberal verden?

Kategorier
Byrådet Nyheder Teknik og Miljø

Det er nu vedtaget at Rungsted Havn skal udvides for 180 mio. kr.

Af Peter Brandi – Foto: Peter Brandi© fra venstre Henrik Klitgaard (B), Jakob Nybo (I), Morten Slotved (C), Glen Madsen (O), Ann Lindhardt (V), Svend Erik Christansen (A)

En enig Kommunalbestyrelse har i dag indgået en aftale der sikrer. at Rungsted Havn også i fremtiden vil være en livlig lystbådehavn, der også er et naturligt samlingssted for Hørsholms borgere. Aftalen betyder blandt andet, en større havn en ny eventplads med plads til koncerter og sejlstævner.

Facilliteter på Nordmolen – Hasløv og Kjærsgaard©

Alle partier i Hørsholm Kommunalbestyrelse bakker op om, at Rungsted Havn skal udvikles og udvides og det afsættes der nu 180 mio. kr. til. På baggrund af et oplæg fra bestyrelsen i Rungsted Havn og en omfattende involvering af borgere og interessenter i og omkring havnen har politikerne nu besluttet at afsætte 120 mio. kr. til en gennemgribende modernisering af havnen. Hertil bidrager Rungsted Havn med 60 mio. kr., så budgettet i alt bliver på 180 mio. kr.

Strandlegeplads – Hasløv og Kjærsgaard©

”Hørsholm er en unik og attraktiv by og sådan skal det fortsat være. Jeg er derfor glad for, at vi står sammen om at udvikle byens mest besøgte rekreative område, ” udtaler borgmester Morten Slotved ”Rungsted Havn skal være en havn for alle, og dét afsæt har været et meget tydeligt omdrejningspunkt i hele processen frem mod et færdigt udviklingsforslag. Vi har udviklet projektet sammen med bestyrelsen i Rungsted Havn og sammen med borgerne. Det vi sætter i gang nu, skal også stå om 25 og 50 år, så det er en vigtig aftale vi indgår i dag.”
Der er tale om en havn der besøges af 1.5 mio. mennesker både danske og udenlandske. Det bliver spændende at se, hvordan besøgstallet udvikler sig, som følge af investeringerne.

En attraktiv oase
”Havnen bliver både større og bedre for sejlerne, giver bedre trafikforhold, er fyldt med nye funktioner til byens borgere og giver masser af nye muligheder for at nyde vandet og udsigten. Havnen bliver en attraktiv oase for alle. Vi skaber også en helt ny eventplads, hvor vi kan samles til store sejlstævner, havne fest og andre kulturelle aktiviteter.”

Grill-pladser – Hasløv og Kjærsgaard©

Teksten fra selve aftalen

Indledning

Der er indgået aftale om udvikling af Rungsted Havn mellem følgende partier i Hørsholm Kommune

  • Konservative
  • Venstre
  • Socialdemokraterne
  • Radikale Venstre
  • Liberal Alliance
  • Dansk folkeparti
  • SocialKonservative

Rungsted Havn – En havn for alle

Rungsted Havn besøges hvert år af over 1,5 millioner gæster fra ind- og udland, og havnen udgør derfor et naturligt omdrejningspunkt for hele byen.

Efter næsten 50 år har havnen nået reparationsalderen, og vi står nu med en gylden mulighed for samtidig at udvikle havnen. Vores indsats afgør om havnen, også de næste 50 år, skal være en livlig lystbådehavn og et naturligt samlingssted for byens borgere. Vi vil med denne aftale investere massivt i havnen og udvikle den. Den nye havn bliver både større og bedre for sejlerne, har masser af nye funktioner til byens borgere og giver nye muligheder for at nyde vandet og udsigten. Og vi skaber et nyt eventsted ”Nokken”, hvor der kan afholdes koncerter, sejlstævner, havnefester mm. Havneudvidelsen skaber derfor endnu bedre plads til alle, der gerne vil nyde livet på, ved og i vandet.

Aftalepartnerne ønsker derfor i samarbejde med bestyrelsen for Rungsted Havn at udvide og udvikle Rungsted Havn, så havnen forsat kan danne rammerne om et attraktivt havnemiljø.

Aftaleparterne er enige om at igangsætte et udviklingsprojekt for Rungsted Havn og at dette skal gøres som beskrevet i Udviklingsscenario 3, som blev præsenteret på Kommunalbestyrelsens budgetkonferencen den 28. august 2021. Projektet er estimeret til at koste i størrelsesorden 179,3 mio. kr.

Projektet er udarbejdet i en fælles styregruppe med Havnebestyrelsen og på baggrund af mere end 1.000 input og ønsker fra borgere og interessenter. En enig havnebestyrelse bakker op om projektet.

Udviklingsprojektet

Projektets enkelte elementer fremgår af bilag 1 (Anlægsoverslag).

Projektet rummer både en udvidelse af molerne og etableringen af en eventplads (Nokken øst) med bl.a. legeområde, bænke, solterrasser mm. samt et udvidet og mere varieret strandområde med tilhørende klippeø og muligheden for at etablere en sauna på nordmolen. På eventpladsen skal der være fokus på kulturelle og rekreative aktiviteter. Projektet omfatter også bedre trafiksikkerhed for de bløde trafikanter og flere p-pladser samt flere badebroer, udspringstårn, udsigtsplatforme og rampe til vandet for gangbesværede.

I projektet er også indeholdt ny beplantning og en bedre overgang til museet Rungstedlund og kursusejendommen Rungstedgård og der er også mulighed for etableringen af et kunstigt rev, havbad, stadepladser til foodtrucks og mobil kiosk mm.

Det er væsentligt for aftaleparterne, at der er fokus på tryghed på havnen fx via belysningen.

Projektet kan indeholde etablering af længdeparkering på Rungsted Strandvej under forudsætning af, at der gennemføres fartnedsættelse på Rungsted Strandvej. En trafikal analyse skal desuden identificere yderligere tiltag, der sikrer tilfredsstillende trafiksikkerhed. Miljø- og planlægningsudvalget beslutter om der skal gennemføres længdeparkering.

Aftaleparterne vil på et senere tidspunkt vurdere, om der skal etableres opbevaringsfaciliteter til grej, stadeplads til udlejning af gear og kajakpolobane.

Ro- og kajakklubbernes adgang til vand samt behovet for kystsikring syd for havnen
Aftaleparterne ønsker, at ro- og kajakklubberne fortsat skal sikres adgang til vand. Der er enighed om:

  • At der i forbindelse med udviklingsprojektet reserveres et byggefelt på havnen til etablering af et klubhus til ro- og kajakklubben, således at klubberne sikres adgang til vand, hvis ikke de kan blive på deres nuværende beliggenhed.
  • At der i forbindelse med udviklingsprojektet etableres en rampe til søsætning af robåde mm. i inderhavnens sydvestlige ende.
  • At der i forbindelse med en kystsikring af området syd for havnen skal tages stilling til, hvorvidt en eller begge klubber skal flyttes til en anden placering på havnen. En evt. flytning skal finansieres sammen med kystbeskyttelsesprojektet.
  • At der udgraves sejlrende, som sikrer roklubben adgang til vand, så længe der ikke er besluttet andet i ovennævnte kystsikringsprojekt.

Plads til foreningslivet nu og i fremtiden

Parterne ønsker også at understøtte det eksisterende og fremtidige forenings- og klubliv på havnen. Aftaleparterne er derfor enige om:

  • At afsøge mulighederne for at etablere et multiklubhus, hvor flere foreningerne kan have til huse og som evt. kan bruges til undervisningsformål o.l. for fx kommunens skoler i dagtimerne.
  • At understøtte Rungsted Sejlklubs arbejde med at få et klublokale/klubhus evt. i forbindelse med etableringen af et multiklubhus

Projektets fremdrift

For at sikre projektets fremdrift er aftaleparterne enige om:

  • At prioritere udarbejdelsen af en ny lokalplan med påbegyndelse i senest 2023.
  • At prioritere arbejdet med de nødvendige godkendelser ift. bl.a. Kystdirektoratet. 

Tid og faser 

Aftaleparterne er enige om, at projektet er skitseret til at gennemføres på 4 – 7 år og bestå af en række faser, som tænkes realiseret således:

Fase 0 (2022):                            

Indhentning af kritiske tilladelser fra fx Kystdirektoratet, detailprojektering, udbud af rådgivningsopgave, organisering mm. Lokalplansarbejde igangsættes.

Fase 1 (2023):                            

Molerne påbegyndes, indretning af byggeplads, mulige p-pladser på Strandvej og parkering ved Foderbrættet mm.                                                  

Fase 2 (2024):                            

Molerne færdiggøres og apteres med broer, terrasser mm. Der laves uddybninger og Sydstranden udvides.

Fase 3 (2024-25):                      

Nokkens landareal etableres, nye bådebroer og multiklubhus, klippeøen etableres, bebyggelser og broer på nordmolen, beplantning, klitter og legeplads mm. på Sydstranden.  

Fase 4 (2026):                             

Broer og bygninger mm. på klippeøen, Nokken færdiggøres. Nye og forskønnede adgangsveje, promenader, parkering og vinteropbevaring. Stiforbindelse til nordmolen mm.

Det er vigtigt, at projektet gennemføres under hensyntagen til områdets erhvervsdrivende og brugerne af havnen m.fl. også selvom dette kan forlænge tidsperioden for nogle af faserne. Aftaleparterne er derfor enige om:

  • At gennemførelsen af projektet kan strækkes over en længere periode end de 4 år, hvis dette er nødvendigt ift. politiske prioriteringer og overholdelsen af det kommunale anlægsloft eller hensynet til områdets erhvervsdrivende, kulturinstitutioner m.fl.
  • At projektet forventes gennemført inden for en periode på maksimalt 7 år fra denne aftales indgåelse.

Omkostninger og finansiering

Projektet er anslået til at koste 179,3 mio. kr. Størsteparten af udviklingsprojektet forventes at kunne lånefinansieres. Projektet forventes at falde i 4 faser, hvor udgifterne fordeler sig som vist i nedenstående tabel:

Tabel 1. Estimerede udgifter og lån fordelt på faser og år

 Fase 0Fase 1Fase 2Fase 3Fase 4I alt
Årstal20222023202420252026 
Totaludgift (mio. kr.)5,034,048,066,825,4179,3
Ikke lån (mio. kr.)0,8157,90,114,63,829,2
Lån (mio. kr.)4,18525,647,951,221,1150,1
Låneprocent (pct.)8475100778384 

Bemærk: Fase 0 er indskrevet, hvorfor beløbene i de senere faser er reduceret tilsvarende.

Projektet er omfattende og strækker sig over en længere årrække og der kan derfor ske ændringer i tidsplanen. Tilsvarende er skøn over udgifterne behæftet med usikkerhed, da priser på råvarer og tjenesteydelser kan ændre sig over årene. Der er derfor tale om overslagspriser, som kan ændre sig. Det må herudover forudses, at der sker ændringer i indholdet af projektet over tid. Aftaleparterne er enige om:

  • At projektet opdeles i passende delprojekter, som behandles som selvstændige anlægsprojekter
  • At midlerne bevilliges som rammebeløb   
  • At projektet og de tilknyttede udgifter drøftes ifm. de årlige budgetforhandlinger
  • At der igennem alle faserne skal arbejdes på at reducere omkostningerne og få størst mulig kvalitet og værdi for pengene.

I relation til finansiering af udviklingsprojektets anlægsarbejder er aftalens parter enige om:

  • At kommunen er bygherre på udviklingsprojektet
  • At kommunen er låntager
  • At Rungsted havn årligt bidrager til afdrag på lånet med 2.559.111 kr. i 25 år (svarende til et lån på 60 mio. kr. med en fast rente på 0,5%).  Skulle Rungsted Havn ønske at erlægge en del af havnens investering på i alt 60 mio. kr. kontant, da reduceres afdraget på lånet forholdsmæssigt. Hvis der erlægges f.eks. 20 mio. kr. kontant bliver det årlige afdrag på 1.706.074 kr. ((60-20)/60 af 2.559.111).
  • At projektet er opdelt i faser og at finansiering låne optages løbende efter behov og låne finansieres hvor muligt
  • At kommunens afdrag på det samlede lån ikke påvirker service eller anlægsrammen. Afdraget finansieres af kassen, hvorfor kassebeholdningen og den gennemsnitlige likviditet bliver påvirket.

Drift og vedligehold

En udvidelse af haven vil medføre øgede udgifter til drift og vedligehold af de nye anlæg. Erfaringsmæssigt vil stigningen i de årlige driftsudgifter svare til ca. 4 pct. af anlægssummen. Parterne er enige om følgende overordnede principper for de øgede driftsomkostninger, jf. bilag 1:

Hvis der tages udgangspunkt i erfaringerne med de 4 pct. af anlægsudgifterne, vil det medføre et behov for et årligt kommunalt driftstilskud til havnen på anslået 1.1 mio. kr. til driften af de nye funktionaliteter.

Organisering

Aftaleparterne ønsker, at udviklingen af havnen sker i tæt samarbejde med Havnebestyrelsen fx i form af en følgegruppe. Det skal derfor aftales, hvordan udviklingsprojektet og samarbejdet med Havnebestyrelsen organiseres fremadrettet. Aftaleparterne er enige om, at dette afklares i forbindelse med detailplanlægning af projektet og i samarbejde med Havnebestyrelsen.

Kommunalbestyrelsen følger udviklingen af havnen tæt, og der skal løbende følges op på fremdriften i projektet.

Underskrifter

Denne aftale er tiltrådt af følgende partier i Hørsholm Kommunalbestyrelse, som bekræftet ved nedenstående underskrifter.

Morten Slotved
Konservative Folkeparti                                

Ann Lindhardt
Venstre

Svend Erik Christiansen
Socialdemokraterne

Henrik Klitgaard
Radikale Venstre

Jakob Nybo
Liberal Alliance

Glen Madsen
Dansk folkeparti

Thorkil Gruelund
SocialKonservative

Kategorier
Byrådet

Nu kan du overvære Kommunalbestyrelsens møder hjemmefra eller på rådhuset

Af Peter Brandi – Foto: Peter Brandi©

Den 31. maj kan kommunalbestyrelsen igen samles i samme lokale og kommunalbestyrelsesmødet afholdes derfor som et fysisk møde. Mødet kan som noget nyt både overværes af borgerne på rådhuset eller live på nettet samt på Facebook.

Kommunalbestyrelsens månedlige møder er offentlige og alle har mulighed for at overvære dem.

Før Corona foregik Kommunalbestyrelsens møde altid Hørsholm Rådhus, men da Coronaen kom, rykkede møderne over i cyberspace og blev virtuelle – og nu hvor Danmark endnu engang åbner, samles Kommunalbestyrelsen igen fra den 31. maj. For første gang i Hørsholms historie er der mulighed for at overvære kommunalbestyrelsesmødet på rådhuset eller live på nettet eller Facebook. Og sådan vil det også være fremover.

Borgmester Morten Slotved (C) – Foto: Peter Brandi©

”Jeg er glad for, at Hørsholms borgere får flere muligheder for at følge det politiske arbejde let og fleksibelt. Det er den helt rigtige udvikling og vi får hele pakken nu. Både den gode dynamik i at kunne samles og fleksibiliteten for borgerne i at kunne vælge det virtuelle,” siger borgmester Morten Slotved. ”Planen om at live streame møderne var så småt i støbeskeen før Coronaen ramte, men jeg tror, at mange er blevet mere fortrolige med internettet og dets mange muligheder det seneste års tid. Faktisk så fortrolige, at det er en forventning, at de virtuelle løsninger er tilgængelige. Den forventning vil vi selvfølgelig gerne imødekomme i Hørsholm Kommunalbestyrelse.”

Af hensyn til Coronarestriktioner vil der dog den 31. maj være en begrænsning på 10 tilhørere. Dørene åbnes klokken 17.25 og sæderne fyldes op efter først til mølle-princippet. Hørsholm Kommune forventer dog ikke at skulle afvise nogle interesserede borgere, idet tilhørerantallet sjældent overstiger max-begrænsningen.

Selve mødet foregår i rådhusets kantine på Slotsmarken og der vil være skilte fra hovedindgangen, der viser vej.

Mødet vil også blive live-streamet på kommunens facebookside (@horsholmkommune) og via https://horsholm.kommune-tv.dk/. På Facebook vil der være mulighed for at debattere og kommentere mødet.

Samlet igen
I marts – juni 2020 forgik kommunalbestyrelsesmødet virtuelt, hvor medlemmerne sad hver sig. I august 2020 mødtes politikerne på rådhuset og fra september 2020 bevirkede Coronasituationen, at Kommunalbestyrelsen igen afviklede kommunalbestyrelsesmøderne virtuelt hver for sig. Fra den 31. maj 2021 afvikles møderne igen fysisk på Hørsholm Rådhus, Slotsmarken 13.

Kategorier
Byrådet

Alle partierne står sammen om et brev til Folketinget – Genforhandl nedlukningsreglerne

Af Peter Brandi – Foto: Peter Brandi©

Som bekendt blev Hørsholm Kommune automatisk lukket ned fra den 8. maj på grund af høj Covid-19smitte. Erfaringen fra Hørsholm Kommune er, at den automatiske nedlukning ikke har givet tilstrækkelig mening, og at regelsættet er alt for grovkornet. Det skriver alle partier i Hørsholm Kommunalbestyrelse til Folketinget.

Alle partier i Hørsholm Kommunalbestyrelse opfordrer Folketingets partier til at genforhandle Corona-nedlukningsreglerne. Modellen for automatisk nedlukning, skal være langt mere fleksibel og tilpasset den konkrete smittesituation, så den bliver det gode værktøj, den var tiltænkt at blive.

Politikerne i Hørsholm mener, at nedlukningen skal være proportional med smitterisikoen, men man kan ikke se proportionaliteten i Hørsholm Kommunes tilfælde.

Hørsholm Kommune blev lukket ned fra lørdag den 8. maj og åbnede stort set igen 17. maj med undtagelse af Rungsted Sogn, der åbner den 21. maj.

Brevet er her gengivet i sin helhed

Til partierne på Christiansborg

Hørsholm Kommune blev den 7. maj 2021 omfattet af den automatiske nedlukning på kommuneniveau, da den testkorrigerede incidens var over 250 i kommunen. Det indebar, at stort set al aktivitet lukkede ned. Smitten var allerede på det tidspunkt under kontrol, hvilket skyldtes en hurtig håndtering af Rungsted Gymnasium, hvor smitten var brudt ud på grund af et mindre socialt arrangement.

Borgere, erhvervsliv, medarbejdere og politikere i Hørsholm Kommune har nu på nærmeste hold oplevet resultaterne af den politiske aftale om den automatiske nedlukning. Det har haft store negative konsekvenser, at vi har været lukket ned i over en uge bl.a. for byens erhvervsliv, der er gået glip af omsætning i Kristi Himmelfartsferien.

Erfaringen fra Hørsholm Kommune er, at den automatiske nedlukning ikke har givet tilstrækkelig mening, og at regelsættet er alt for grovkornet, og dermed ikke kan balancere hensynet til genåbning overfor håndtering af smitterisiko på en hensigtsmæssig måde. Styrelsen for Patientsikkerheds afvisning af dispensationer til hurtigere genåbning har efterladt os med en ”eftersidning” i en situation, hvor befolkningen ellers har reageret rigtig flot og hensigtsmæssigt. Vi står tilbage med en oplevelse af, at der er valgt at bruge en damptromle for at få styr på situationen i stedet for at bruge et strygejern. Værktøjet er ude af proportioner med den konkrete situation.

Vi bemærker til eksempel, at to planteskoler, beliggende i udkanten af kommunen, i et område med meget lav incidens, med masser af luft og plads omkring sig, med brugere fra alle omkringliggende kommuner, har været holdt tvangslukket på et meget forretningskritisk tidspunkt.

Hørsholm Kommune har tre gange anmodet Styrelsen for patientsikkerhed om dispensation for en hurtigere genåbning af kommunen og Rungsted sogn. Alle tre gange med et afslag, jf. vedlagte afslag. Styrelsen for Patientsikkerhed har bekræftet kommunens sundhedsfaglige analyser og hypoteser for udviklingen i incidensen – men har åbenbart fortolket regelsættet sådan, at syv-dages reglen skal dominere over individuelle hensyn. Det seneste afslag fra styrelsen modtog Hørsholm Kommune den 19. maj. Vi havde anmodet om at åbne to skoler, Karen Blixen museet og klubaktiviteter på Rungsted havn før de 7 dage, da der stort set ingen smitte havde været på de to skoler, og Karen Blixen museet er en kulturinstitution, der primært modtager besøg af turister og danskere, der ikke bor i Rungsted Sogn. På baggrund af de tre afslag må vi konkludere, at der i realiteten ikke er en mulighed for at få dispensation for 7-dages reglen.

Vi havde en forestilling om, at nedlukningen skulle være proportional med smitterisikoen, men kan ikke se proportionaliteten i nedlukningen og afvisningen af at give dispensationer til hurtigere genåbning.

Endelig bemærker vi det besynderlige i, at mens erhvervslivet på fx Rungsted Havn den 18. maj (heldigvis) kan genåbne, så er klubhuse og andre idræts, fritids-, forenings- og kulturinstitutioner på havnen fortsat nedlukket nogle dage endnu. Det skyldes, at de rammes af en overlappende sognenedluknings-regel, mens nedlukningen af erhvervslivet kun har kommune-incidensen som rettesnor. En havn er helt oplagt en enhed for alle borgere i kommunen plus opland, og det er uforståeligt, at lokaler på havnen er nedlukket hvis de er klubhuse, men åbne hvis de er en bar, restaurant, ishus eller butik.

Vi opfordrer derfor partierne til at genforhandle Corona nedluknings reglerne, herunder gøre modellen for automatisk nedlukning langt mere fleksibel og tilpasset den konkrete smittesituation, så den bliver det gode værktøj, som den var tiltænkt.

Venlig hilsen

    
Morten Slotved borgmester, Konservative
Ann Lindgren Lindhardt, gruppeformand Venstre  
Svend Erik Christiansen, gruppeformand Socialdemokratiet  
Glen Madsen, gruppeformand Dansk Folkeparti  
Jakob Nybro, gruppeformand Liberal Alliance  
Henrik Klitgaard, gruppeformand Radikale Venstre  
Thorkild Gruelund, gruppeformand Socialkonservative
 
Kategorier
Byrådet Sundhed

Hørsholm bliver lukket ned fra i morgen den 8. maj

Af Peter Brandi – Foto: Lars Wallin©

Den automatiske nedlukning rammer nu Hørsholm Kommune

I en pressemeddelelse oplyser Hørsholm Kommune følgende:

Hørsholm Kommune har i dag den 7. maj modtaget de nyeste testkorrigerede incidenstal fra Sundhedsministeriet. Tallet ligger på 270, og derfor træder den automatiske nedlukning af kommunen i kraft fra lørdag den 8. maj.

En automatisk nedlukning træder i kraft ved testkorrigeret incidenstal over 250. Bekendtgørelsen om automatisk nedlukning betyder, at følgende lukker:

  • At grundskoler, SFO og klubtilbud samt ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner lukkes. Dette omfatter både kommunale, private og selvejende tilbud. Dagtilbud er undtaget fra nedlukningen, men følger nogle særlige retningslinjer, hvor der opdeles i faste, mindre grupper mv.
  • At lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter og lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, i sognet lukkes. Dette omfatter både statslige, kommunale og private tilbud på Kulturministeriets område.

Derudover får den automatiske nedlukning også konsekvenser for handel og services. Ressortminister anmoder Epidemikommissionen og forelægger Epidemiudvalget en anmodning om at iværksætte følgende tiltag:

  • Lukning af videregående uddannelser samt ikke videregående uddannelser (under Uddannelses og Forskningsministeriet) i kommunen
  • Lukning af liberale serviceerhverv i kommunen
  • Lukning af serveringssteder i kommunen
  • Lukning af storcentre og indkøbscentre mv. i kommunen
  • Lukning af udvalgsvarebutikker i kommunen
  • Lukning af forlystelsesparker mv. i kommunen
  • Lukning af stormagasiner, arkader, basarer i kommunen
  • Yderligere tiltag kan forelægges Epidemikommissionen og
  • Epidemiudvalget efter en konkret vurdering.

Borgmester Morten Slotved kalder situationen alvorlig og opfordrer Hørsholm til at stå sammen om at bryde smittekæden:

Borgmester Morten Slotved (C) – Foto: Peter Brandi©

”Hørsholms smitteudbrud overskygger desværre den glædelige nyhed om, at samfundet igen åbner. Vi står i en kritisk situation, hvor vi er tvunget til at lukke ned. Vi må komme igennem det her med samfundssind. Vi skal lade os teste og overholder sundhedsmyndighedernes retningslinjer, så kommer vi hurtigt tilbage på sporet igen.”

Nyt, midlertidigt PCR-testcenter åbner
Smitten er højest blandt de 15-20-årige og har nu bredt sig til nære kontakter i husstandene. Som borger bør du lade dig teste, gerne en PCR-test (halstest), så smittekæderne kan blive opdaget i tide. Morten Slotved siger: ”Situationen kræver handling fra os alle sammen, så vi hurtigt kan åbne kommunen igen og komme tilbage på sporet. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt lader sig teste nu, og gerne ved en PCR-test, da den er mere sikker end en hurtigtest.”

Testkapaciteten udvides i PCR-testcenteret i Fritidshuset og herudover etablerer Region Hovedstaden et midlertidigt PCR-testcenter, uden tidsbestilling, på Rungsted Gymnasium, Stadionalle 14, 2960 Rungsted Kyst. Det midlertidige PCR-testcenter har foreløbigt åbent:

Sundhedsmyndighedernes retningslinjer under nedlukning

Sundhedsmyndighederne opfordrer til at:
Man lader sig teste. Gerne PCR-test, da denne test er mest sikker.

Man går i isolation, hvis man er smittet

Begræns social kontakt: Se så få som muligt

Passe små børn hjemme, hvis forældrene har mulighed for det

Huske god håndhygiejne.

Huske at holde afstand.

Offentlige medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, arbejder hjemmefra


Private arbejdsgivere lader medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette.

Er du smittet? Gå i selvisolation
Hvis du er smittet med coronavirus eller er i risiko for at være smittet, skal du gå i selvisolation. Det betyder også, at du skal holde afstand til de personer, du bor sammen med.

  • Bliv hjemme og lade være med at mødes med personer, som du ikke bor sammen med.
  • Undgå tæt kontakt med personer, du bor sammen med.
  • Vær særligt opmærksom på god hygiejne og rengøring.

https://www.sst.dk/da/corona/Hvis-du-har-symptomer_-er-syg-eller-smittet/Selvisolation-og-isolationsophold

Kategorier
Byrådet Håndværk

Ny model for indkøb af håndværkerydelser tilgodeser hele håndværksbranchen

Af Peter Brandi – Arkivfoto: Peter Brandi©

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget har besluttet at bakke op om en ny model for indkøb af håndværkerydelser, som åbner op for, at Hørsholm Kommune fremover kan håndværkerydelser hos en langt bredere vifte af firmaer end hidtil.

Formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Henrik Klitgaard er begejstret. Han udtaler: ”Vores ønske om at indkøbe håndværkerydelser efter en ny model har resulteret i en spændende løsning. Nu kan store som små virksomheder få del i opgaveløsningen, hvilket også vil komme de lokale håndværksfirmaer til gode.”

Henrik Klitgaard (B) formand for Erhvervs- og Beskæftigelseudvalget – Pressefoto

Hørsholm Kommune har i en længere årrække anvendt rammeaftaler til indkøb af drifts- og vedligeholdsopgaver, hvilket har haft som konsekvens, at kun en begrænset del af håndværksfirmaer fik del i opgaverne. Kort før jul besluttede Kommunalbestyrelsen at annullere et udbud om rammeaftaler for indkøb af håndværkerydelser til Hørsholm Kommune.

”Det fungerede ikke optimalt med den model, vi havde før. Vi oplevede en meget lav tilslutning, og af samme grund annullerede vi et udbud om rammeaftaler. Med den nye model, kan man søge om at blive optaget på forskellige ”spor”. Er man udelukkende interesseret i at byde på små opgaver, kan man søge om optagelse på sporet for små opgaver; er firmaet mere gearet til større opgaver, kan man undlade at søge om optagelse på sporet for små opgaver og i stedet søge om optagelse på sporet for de større opgaver,” fortæller Henrik Klitgaard.

Modellen forventes godkendt endeligt af Kommunalbestyrelsen i slutningen af maj. Herefter skal kommunen implementere et IT-system, som kan håndtere modellen, og der skal holdes informationsmøde for håndværksfirmaer. Den nye indkøbsmodel forventes at blive taget i brug primo september 2021.

Om den nye model for indkøb af håndværkerydelser til drifts- og vedligeholdsopgaver

• Håndværksfirmaer kan søge om optagelse på forskellige ”spor”
• Sporene er opdelt efter opgavens skønnede pris:
o 40.000 – 100.000 kr.
o 100 – 300.000 kr.
o 300.000 – 3 mio. kr.
• Der oprettes en lang række af leverandørlister, såsom tømrer, glarmester, murer, maler, ventilation, gulv m.v.
• Der indhentes faste tilbud, så kommunen har styr på ydelsens pris
• Indkøbene sker i henhold til tilbudsloven. Oftest som underhåndsbud, ellers ved licitation.

Kategorier
Byrådet Debat KV21

Kokkedal Station – med nye muligheder

Af Jan Klit (C), formand for Miljø- og Planlægningsudvalget – Foto: Peter Brandi©

Målsætningen for projektet omkring Kokkedal Station er at skabe et nyt byrum, vi kan være stolte af – med attraktive, lyse, luftige og trygge rammer i en god bæredygtigt arkitektonisk høj kvalitet. Et sted man har lyst til at færdes; ikke blot et transitområde. Fine grønne byrum er også indtænkt i mange af forslagene.Det skal indeholde et friplejehjem, en dagligvareforretning, attraktive forskellige boliger og byrum – måske cafeer – samt parkeringsfaciliteter med plads til 350 pendlerparkeringspladser. Det var vision og målsætning.

For et par uger siden fik kommunens bedømmelsesudvalg forelagt og præsenteret en række projekter, som var indkommet i udbudsrunden, og et flertal i udvalget vedtog, at der skal arbejdes videre med flere af projekterne. Mindretallet mener, at der lægges op til for massivt et byggeri, og at dagligvarehandelen skal koncentreres i Hørsholm bymidte.

Til de umiddelbare indsigelser blot følgende: En bebyggelsesprocent på op til 80 er ikke mastodontisk, hvis man kigger på andre stationsnære byggerier og hvis man kigger på begrebet stationsnærhedsprincippet. Hvad dagligvarehandelen angår, så er risikoen, hvis alt skal koncentreres i bymidten, at handelen søger andre steder hen. Jeg tænker på det nye område ved Cirkelhuset (i Fredensborg Kommune), hvor der måske planlægges dagligvarehandel. I afstand og tid er der kortere fra Kokkedal Station til Cirkelhuset (eller Egevangen) end til bymidten. Og der er da ingen grund til at lægge varehandelen uden for kommunen. Vi taler om flere tusinde borgere, som pendler hver dag.

Jan Klit (C), formand for Miljø- og Planlægningsudvalget

Tidligere har frygten for et stort, grimt og utrygt p-hus også spøgt, men så meget kan jeg afsløre: Det kommer ikke på tale!

Vi i flertallet mener, at vi nu har en oplagt chance for virkelig at give området et velfortjent, nyt indhold og image, så vi kan viske de dårlige historier om områdets manglende tryghed og farlighed helt væk. Den chance vil vi forfølge, men jeg vil også gøre det klart, at vi ikke har lagt os fast på noget endeligt om bebyggelsens omfang eller andre elementer. Kan vi nå målsætning og vision med en fornuftig økonomi, bygger vi. Ellers ikke.

Det er forventningen, at de projekter, der arbejdes videre med, kan gøres færdige til beslutning i juni måned.

Kategorier
Byrådet Mennesker og navne

Annette Wiencken skifter til Konservative

Af Peter Brandi – Annette Wiencken – Foto: Knud Düring©

Annette Wiencken har meldt til ind i Det Konservative Folkeparti, og er nu at finde i den konservative kommunalbestyrelsesgruppe i Hørsholm.

Annette Wiencken der forlod Venstres kommunalbestyrelsesgruppe i indeværende valgperiode, og fortsatte som løsgænger i Kommunalbestyrelsen, har nu besluttet at lægge sin politiske arbejdskraft i den konservative gruppe.

Det er ikke den store overraskelse, da Annette Wiencken altid har haft et godt samarbejde med Borgmester Morten Slotved og resten af den konservative gruppe.

Formand for De Konservative i Hørsholm Tomas Dyrbye (tv.) og Annette Wiencken (C) – Foto: Knud Düring©

Formanden for den konservative vælgerforening i Hørsholm, Tomas Dyrbye, er glad og stolt over, at den konservative gruppe og deres daglige arbejde, har trukket en så dygtig og stærk profil som Annette Wiencken til sig: ”Vi er selvfølgelig rigtig glade for Annettes beslutning om at melde sig ind i Det Konservative Folkeparti. Vi ser frem til et endnu tættere samarbejde både her og nu i det daglige, men også i forbindelse med valgkampen og det kommende valg” siger Tomas Dyrbye.

Borgmester Morten Slotved er sikker på, at fremtiden vil byde på mange gode politiske drøftelser og, han udtaler: ”Annette og jeg har i en lang periode kæmpet for mange af de samme ting. Vi vil det bedste for Hørsholms borgere, og for udviklingen af byen, og jeg glæder mig over, at vi i fremtiden sådan lidt mere formelt kommer til at sidde på samme side af bordet i forhandlingerne”.

Borgmester Morten Slotved (tv.) (C), Tomas Dyrbye og Annette Wiencken (C) – Foto: Knud Düring©

Og selv om nogle partier allerede nu har øjnene stift rettet imod valgkampen, så mener Slotved, at det er vigtigt at holde fokus på det daglige arbejde i udvalgene i kommunalbestyrelsen. Der er ifølge ham stadig en lang række sager, der skal forhandles igennem inden valget. Her ser han frem til at have endnu en stærk kandidat på sit hold, der kan kæmpe videre for de brede forlig.

Annette Wiencken har siddet i Kommunalbestyrelsen siden 2010 og hun har haft udvalgsposter indenfor samtlige politikområder. Annette fortsætter på sine poster i Økonomiudvalget, Børne- og Skoleudvalget, Børne- og Ungeudvalget og som 2. viceborgmester.

da_DKDansk