Kategorier
Tips og gadgets

Fokus på sammenhængende digital service

Af Peter Brandi – Pressefoto

11 guides på borger.dk hjælper os borgere i afgørende livssituationer. Nu kan du få hjælp til det, du skal vide og gøre på tværs af det offentlige i afgørende livssituationer – fra vugge til grav.

En digital vejviser, når du fx skal flytte eller starte på en uddannelse
Når borgerne i Danmark skal flytte, starte på en uddannelse eller bliver forældre er flere offentlige myndigheder typisk involveret. Derfor kan det være en udfordring, at få det samlede overblik over, hvad man skal gøre og huske, når man står i en ny – måske svær – livssituation.

Som borger har man behov for at opleve sammenhæng i den digitale kontakt med det offentlige og blive hjulpet igennem de forskellige nødvendige interaktioner med det offentlige, så man ikke eksempelvis misser en vigtig ansøgningsfrist eller formular, der skal udfyldes.

Derfor har Digitaliseringsstyrelsen sammen med en række myndigheder udviklet 11 guides på borger.dk. De 11 guides giver borgeren et personligt og skræddersyet overblik over alt det, man skal huske at gøre på tværs af det offentlige og det private, når man fx bliver forælder eller skal på pension.

Der er en guide til dig, som:

  • Skal starte på en videregående uddannelse
  • Bliver forælder
  • Er forælder til ung mellem 13-17 år, der skal være ”digital borger”
  • Bliver skilt eller går fra hinanden
  • Mister sit job
  • Får et nyt job
  • Flytter inden for landets grænser
  • Flytter til udlandet
  • Flytter til Danmark
  • Bliver pensionist
  • Mister en nærtstående

Find alle guides på borger.dk/guides

Guides er udviklet med udgangspunkt i borgernes behov
God digital service handler i høj grad om at kende borgernes behov og tilpasse servicen derefter. De 11 guides på borger.dk er udviklet ud fra dybe indsigter i borgernes behov i deres ageren på tværs af det offentlige (også kaldet brugerrejserne) – i i alt 11 livssituationer – med henblik på at hjælpe danskerne til en lettere hverdag.

En række interviews har vist, at borgerne ønsker mere overblik, gennemsigtighed og lettere adgang til information. På baggrund af den viden – og en analyse af brugerrejsen for den enkelte livssituation – er der udviklet guides, der er blevet testet af borgere, der selv har stået i en af livssituationerne. Analyserne og udviklingen af guiderne er foretaget i samarbejde med de fagligt ansvarlige myndigheder på tværs af stat, regioner og kommuner.

Direktør for Digitaliseringsstyrelsen Tanja Franck – Foto: Agnete Schlichtkrull©

”Med guiderne tager vi de første vigtige skridt på vejen mod mere sammenhæng på tværs af det offentlige. De forskellige guides, som populært sagt favner alle større livssituationer fra vugge til grav, samler gøremål på tværs af stat, regioner og kommuner og gør mødet med det offentlige meget mere overskueligt. Det er noget, der skaber værdi i hverdagen for den enkelte borger.” Siger Tanja Franck, direktør i Digitaliseringsstyrelsen.

Guiderne vil løbende blive videreudviklet i et fortsat samarbejde med de involverede myndigheder og interesseorganisationer og på baggrund af den feedback, der løbende bliver indhentet fra brugerne af guiderne.

Kategorier
Tips og gadgets Transport

Godt nyt til tog-pendlerne i Hørsholm.

Af Peter Brandi – Pressefoto

Se, hvornår toget – kører direkte på din mobil, det kan også hjælpe alle os, der kun tager toget en gang imellem.

Har du også prøvet at skulle nå et tog uden at vide præcis, hvornår det kører? Så kan Banedanmarks app Din Station hjælpe dig næste gang. Appen viser afgange og ankomster fra alle tog- og s-togs-stationer. Og du kan hurtigt finde den nærmeste station og tilføje dine egne favoritter.

Appen er synkroniseret med afgangsskærmen på stationen, så allerede på vej til stationen kan du se, hvilket spor toget kører fra. Du kan også se indretningen af toget, og hvor mange vogne, der er, så du nemt kan finde den vogn, du har pladsbillet til.

Med appen kan du gemme dine favoritstationer og se togafgange, fra stationen tættest på. Alt sammen noget, der gør det let at tjekke, hvornår dit tog kører.

Appen viser dig afgange fra alle stationer, hvor der kører fjerntog, regionaltog eller S-tog.

Efter flere ugers begrænset togdrift på grund af corona er togtrafikken på vej tilbage til den normale køreplan. Banedanmark og DSB lancerer nu en app, der gør det nemmere at være passager.

Appen Din Station viser togafgange i realtid. Ud over at give et hurtigt overblik over, hvornår og fra hvilket spor toget kører, kan passagererne se vognnumre, så det er nemt at stige ind i den rigtige vogn og finde sin plads. Det er også muligt at se, hvor f.eks. cykelvogne eller vogne med lav indstigning er placeret i toget.

Transportminister Benny Engelbrecht, fredag den 20. december 2019. Foto: fotograf@clausbech.dk +45 23246620©

”Det er vigtigt, at vi tænker i nye digitale løsninger for at kunne give de mange passagerer, som hver dag benytter sig af toget, en endnu bedre rejseoplevelse. Derfor er jeg utroligt glad for, at DSB og Banedanmark nu sammen lancerer en app, som kan gøre det endnu lettere at danne sig et overblik over blandt andet togafgange i realtid, så man som passager har alle informationer lige ved hånden,” siger transportminister Benny Engelbrecht og fortsætter:

”I disse tider, hvor det er vigtigt, at vi husker at holde afstand til hinanden, er den nye app også et godt værktøj, da den kan gøre det nemmere for passagererne at finde den rette togvogn uden at skulle gå gennem hele toget for at finde sin plads. Jeg håber, at vi vil komme til at se flere tiltag, der på samme vis kan hjælpe de mennesker, som skal rejse med kollektiv trafik, med at holde afstand og herved undgå smittespredning af coronavirus.”

Appen vil også være til glæde for passagerer, der skal tage toget fra en af de stationer, hvor der ikke er afgangsskærme. Med appen på mobilen har man nu en virtuel afgangsskærm lige ved hånden.

I appen kan du gemme dine togstationer som favoritter, og den finder hurtigt din nærmeste station til dig. Appen viser information fra alle stationer med fjern- og regionaltog og fra DSB’s S-togsstationer.

Appen er udviklet på baggrund af erfaringer og ønsker fra brugerne af hjemmesiden dinstation.dk og har fået fine tilbagemeldinger fra de passagerer, der har været med til at teste appen.

Appen kan findes i App Store og Google Play og er gratis. Søg under ”Din Station”, der finder du den klar til download.

Læs mere om appen

Kategorier
Sundhed Tips og gadgets

Hjælp til smerter i led og muskler

Modelfoto: Peter Brandi©

Ny gratis app fra Sundhed. dk hjælper dig af med smerter i knæ, skuldre, ryg, hofte eller nakke. Appen er tilgængelig i App store og Google Play.

Hver femte henvendelse til egen læge handler om smerter i muskler eller led, og faktisk kan man i mange tilfælde selv træne smerterne mindre eller helt væk. Det kan den nye og gratis app TrænSmertenVæk, som er udviklet af sundhed.dk i samarbejde med Region Midtjylland, Region Nordjylland og Læge- og Patienthåndbogen, støtte op om.

Målgruppen er personer, der har ondt i nakke, skulder, ryg, hofte eller knæ.

”Man kan faktisk gøre rigtig meget selv for at mindske eller helt slippe af med smerterne. Og det er her, den nye app kommer ind i billedet. Med den lige ved hånden er det nemt selv at komme i gang, ” forklarer David Høyrup Christiansen, der er fysioterapeut og seniorforsker ved Arbejdsmedicin i Herning og idemanden bag appen.

Hvordan bruger man den?

Når du har hentet appen og svaret på spørgsmål om dine smerter, får du et træningsprogram tilpasset netop dine udfordringer. På den måde får du let adgang til relevant information og øvelser, som er tilpasset dig. Samtidig kan du i appen løbende følge din udvikling – hvordan det går med smerterne, og hvor aktiv du er, og herved blive klogere på hvordan træning og bevægelse kan afhjælpe dine smerter.

“En stor del af de patienter som søger læge på grund af smerter i muskler og led, vil kunne hjælpes på denne måde. Med den nye app tilbyder sundhed.dk et redskab, hvor patienten i samarbejde med deres læge over en periode kan afprøve, hvordan selvtræning virker på smerterne. Der vil så naturligvis være en gruppe patienter, der ikke selv kan træne deres smerter væk, men som har et behov for at komme videre til en fysioterapeut,” siger David Høyrup Christiansen.

Om Sundhed.dk

Portalen sundhed.dk samler og viser data fra officielle sundhedsfaglige kilder for borgere og sundhedsprofessionelle og muliggør kommunikation sundhedsfaglige imellem samtidig med, at borgere og deres pårørende får adgang til at se deres egne sundhedsdata – alt sammen på et samlet sted. På den måde sikrer portalen overordnede mål om at gøre patienter og borgere til aktive medspillere i deres eget sundhedsforløb – og muliggør en konsistent deling af sundhedsdata på tværs af sektorer for de sundhedsprofessionelle. 

Kategorier
Det sker i gågaden Kultur Tips og gadgets

Trommen vil give mulighed for at “læse med ørerne”

Af Peter Brandi – Trommens foyer Foto: Peter Brandi©

Kulturhuset vil teste den nye app SubReader, som forbedrer biografoplevelsen for borgere, der har svært ved at læse underteksterne.

Problemer med at læse underteksterne på lærredet skal ikke forhindre dig i at få fuldt udbytte af filmene i din lokale biograf.

Derfor vil Kulturhus Trommens biograf teste den nye app SubReader, som hjælper personer med læsevanskeligheder med at få læst undertekster op, så de kan få en hyggelig og udbytterig biograftur på samme vilkår som alle andre.

Hvis forsøget går godt, kan ordningen med SubReader blive permanent.

Hvornår prøveperioden begynder, bliver offentliggjort på Trommens hjemmeside.

Tilgængelighed er vigtig

”En app som SubReader passer godt ind i vores fortsatte bestræbelser for at gøre den lokale biograf i Kulturhus Trommen tilgængelig for så mange borgere som muligt. SubReader er en enkel løsning, som i få trin åbner biografens verden af filmoplevelser for endnu flere borgere. Men først vil vi teste teknikken og lytte til brugernes erfaringer,” siger Peter Jønsson, leder af Kulturhus Trommen.

Hvad er det

SubReader er en app der for personer med læsevanskeligheder, kan hjælpe med at få læst undertekster op, så man kan være med til en hyggelig biograftur, på sammen vilkår som alle andre.

Hvordan fungerer det

Appen fungerer ved, at man skanner en QR-kode uden for biografsalen, så bliver telefonen forbundet med biografen. Så vil underteksterne på lærredet også blive læst højt gennem telefonen. Ved kun at benytte den ene øresnegl fra telefonens head set, kan man både høre lyden fra filmen og lyden fra oplæsningen. Uden at forstyrre andre biografgængere.

SubReader er danskudviklet

Alexander Jensen (t.v.) og Anders Bredgaard Thuesen begyndte som iværksættere allerede i folkeskolen. Nu har de to 20-årige udviklet en prisvindende app, der kan give ordblinde en større livskvalitet. Pr-foto.jpg

SupReader er udviklet af to unge iværksættere fra Horsens, Anders Bredgaard Thuesen og Alexander Gram. Ideen kom til dem, fordi Alexander Grams lillebror er ordblind. Det gav dem ønsket om at hjælpe ordblinde med at få oplæst undertekster på film i biografen, fra nettet og i skolerne.

Det er nu blevet til den prisvindende app SubReader. Det bekræfter tesen om, at de fleste gode opfindelser stammer fra opfinderens hverdag.

Kategorier
Tips og gadgets

Regnvejr – flyt/del feriebillederne fra din telefon

I dag er det regnvejr her i Hørsholm, og koldt er det også, så det er måske et passende tidspunkt at kigge på feriebillederne, få dem lagt på din computer, og måske dele med andre.

Det er også sandsynligt, at andre i familien også har taget billeder med deres mobiltelefon, så kan det være rart at få samlet billederne fra alle telefonerne på et sted.

Hvis det er noget du kan bruge, så er den letteste metode til at overføre billeder nok at bruge Google Fotos.

Hvordan gør jeg

Hvis du har en Android-telefon, så har du allerede Google-Fotos liggende, hvis du har et andet system, så skal du først hente Google Fotos app til din mobil, og logge på med din Google-Konto.

Så sørger appen for at dine billeder bliver overført til Google Fotos på nettet. Når først billederne er på Googles tjeneste på nettet, kan du nemt dele dem med andre og oprette albummer i Google Fotos.

Hvis du bruger Google-Fotos ”høj kvalitet” har du ubegrænset plads i Skyen.

Husk! Kun at tillade at telefonen overfører billeder, når du har adgang til et trådløst netværk, ellers tager det både længere tid, og vil også koste data.

God fornøjelse

da_DKDansk