Kategorier
Det sker i gågaden Historie

Museumsforeningen og Egnsmuseet fejrer 80 års jubilæun

Af Peter Brandi – Foto: I de første årtier af 1900-tallet udviklede Hørsholm sig til en moderne forstadskommune i kraftig vækst. Alligevel valgte man det for længst nedrevne Hirschholm Slot som forsidemotiv på dette reklamehæfte, der var rettet mod potentielle tilflyttere – Hørsholm Lokalarkiv©

Jubilæet fejres med en reception i Trommens forhal, tirsdag den 17. september kl. 17 til 18 alle interesserede er velkommen.
Kl. 18:00 afholder lokalhistoriker Lisbet Hein causeriet ”Hørsholm og historien”.

Den 17. september er det 80 år siden, at Hørsholm Egns Museum blev åbnet, og i den anledning inviterer Museumsforeningen for Hørsholm og Omegn til reception.
Efter foredraget kan interesserede blive og høre Lisbet Heins causeri “Hørsholm og Historien”.

Formanden for Hørsholm og Omegns Museumsforening siger: “Interessen for Hørsholms historie gennem årene været levende blandt områdets beboere. Det skyldes nok, at placeringen af Hirschholm Slot her gjorde, at den lokale historie hurtigt også fik et rigshistorisk perspektiv.  Ud over slottet, plejer vi også at nævnte andre markører, der har haft betydning for lokalhistorien, nemlig Nordsjællands skoves forvaltning fra Hirschholm, garnisoneringen af husarer samt Den Militære Klædefabrik.”

Museumsforeningen instifter en ny pris
Der har aldrig været mulighed for at påskønne personer, der har gjort en særlig indsats for at formidle Hørsholms historie.
Det ændrer Hørsholm og Omegns Museumsforening nu på, i anledning af jubilæet indstiftes prisen “H.C. Rosted Prisen” der vil blive uddelt for første gang.

I 1960’erne og 70’erne følte mange, at kommunens kraftige vækst gik ud over det ”historiske Hørsholm”. Museumsforeningen ind i bestræbelserne for at få bevaret nogle af egnens gamle bygninger. Her er medlemmerne på udflugt til Kokkedal Slot.Foto: Lokalarkivet i Hørsholm

”Hørsholm og historien”
I forlængelse af receptionen er gæsterne inviteret til at høre causeriet ”Hørsholm og historien” ved Lisbet Hein, lokalhistoriker og tidligere leder af Hørsholm Egns Museum, causeriet bliver afholdt i Lilletrommen.

Lisbet Hein vil tale om lokalhistoriens betydning for Hørsholms identitet, og om Hørsholms fascination af sin fortid: Når store beslutningen skal tages, eller udviklingen går (for) hurtigt, vender man sig ofte mod historien, mod det gamle Hørsholm. Stiftelsen af Museumsforeningen og oprettelsen af Hørsholm Egns Museum for 80 år siden kan ses som et udslag af denne tankegang: Man ønskede at få dokumenteret Hørsholm historie, så senere generationer har mulighed for at kende og fastholde Hørsholms særlige identitet.

Kategorier
Politik

DI mener der er behov for dialog mellem Kommunen og virksomhederne

Af Peter Brandi – Foto: Henrik Klitgård – Pressefoto.

”Der er behov for en styrket dialog mellem Kommunen og virksom­hederne”, skriver Dansk Industri til Hørsholm Kommune på baggrund af DI’s undersøgelse af lokal erhvervsvenlighed i Hørsholm 2024.

I undersøgelsen er Hørsholm i 2024 faldet fra en 88. plads til en bund­placering som nr. 91. I forhold til 2023 ser vi den største tilbagegang inden for kategorierne infrastruktur og transport, brug af private leverandører samt kategorien skatter, gebyrer og erhvervsarealer. Som i de foregående undersøgelser klarer vi os godt i kategorien “uddannelse”, hvor vi ligger på en 7. plads.

”En bundplacering er aldrig noget at prale af, men der er jo noget, der hedder, at som man spørger, får man svar”, udtaler Henrik Klitgaard, medlem af Kommunal­bestyrelsen (T) og formand for Erhvervs- og Beskæftigelses­udvalget. Henrik Klitgaard fortsætter: ”Der er spurgt til strukturer og processer som pendling, udbud, ledige erhvervsarealer, og hvor svarene afspejler, at vi i høj grad er en bosætningskommune og ikke en industrikommune med ledige arealer til udvidelse osv.”

Med hensyn til DI’s råd om at styrke dialogen med erhvervslivet udtaler Henrik Klitgaard, at ”der er intet, jeg hellere vil, og derfor tog vi for et par år siden også en række initiativer som f.eks. velkomst- og introduktions­aktiviteter for kommunens nye virksomheder, pjecer og breve samt åbne møder i Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget for alle interesserede erhvervsfolk, men der kom ikke rigtigt nogen”.

Henrik Klitgaard oplyser, at han vil tage undersøgelsen med til drøftelse med erhvervslivet i Hørsholm Erhvervsråd d. 8. oktober, ligesom Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget på sit møde d. 21. oktober vil drøfte Dansk Industris måling og efter planen udpeger nogle specifikke indsatsområder.

En undersøgelse udført af IRIS Group i foråret 2024 målte på, hvordan virksomhederne klarer sig på

  1. Arbejdspladser, indkomst og produktivitet
  2. Iværksætteri og vækstvirksomheder
  3. Eksport

Her ligger Hørsholm nr. 29 ud af alle landets kommuner.

”Der ser vi, at når man måler på, hvordan virksomhederne faktisk har det, så går det rigtig godt i Hørsholm,” slutter Henrik Klitgaard.  

Redaktøren mener: Det er dejligt, at Henrik Klitgaard tager situationen afslappet. Han har selvfølgelig gjort, hvad han kunne for nogle år siden. Spørgsmålet er så, om det var det rigtige man gjorde dengang? Som virksomhed vil jeg hellere have service og hurtig hjælp fra kommunen, når der er behov, end velkomstmøder og pjecer.

da_DKDansk