Kategorier
Bolig

Konkurs kan forsinke PH Park byggeriet yderligere

Entreprenørvirksomheden Dansk Boligbyg, der er hovedentreprenør på byggeriet, er taget under konkursbehandling i går mandag.

Af Peter Brandi

I bestræbelserne for at finde ud af hvilke konsekvenser det har for borgerne i Hørsholm, har vi talt med de aktører vi kunne få i tale.

Bygherren Calum
Vi har talt med Jesper Korsbæk hos Calum der er bygherre på tre ud af de fire byggefelter som PH Park består af. Der er tale om byggefelterne 1, 3 og 4.

Felterne 1 og 3 er solgt til Sampension og de blev overdraget i december 2023.

Felt 4 der består af 60 ejerlejligheder er 90% færdigbygget. Calum vil selv forestå færdiggørelsen, men der går ifølge Jesper Korsbæk endnu et par dage, før omfanget af Dansk Boligbygs konkurs er klart. Herefter er det som Jesper Korsbæk udtrykker det, ”en masse arbejde som vi ikke lige havde set komme, men vi forventer, stort set, at kunne afslutte byggeriet indenfor de givne tidsrammer”.

På spørgsmålet om økonomi siger Jesper Korsbæk, at Calum har sikret sig, så de ikke bliver ramt af andet end ekstraarbejdet.

Men Jesper Korsbæk udtrykker sin medfølelse med de underentreprenører, der står til at miste penge som konsekvens af konkursen.

Byggefelt 2
Vi har i skrivende stund ikke fået informationer om eventuelle påvirkninger af byggefelt 2, der består af 70 boliger. Men denne del af byggeriet, har den seneste planlagte færdiggørelse.

Borgmester Morten Slotved (C)

Borgmester Morten Slotved
Borgmester Morten Slotved udtaler ”jeg er selvfølgelig noget træt af de problemer som dette byggeri har afstedkommet, selvom det ikke er noget der berører kommunen direkte. Indirekte betyder det nok, at skatteindtægterne vil blive forsinket.”

Borgmester Morten Slotved bekræfter at anlæg af parken, der er en kommunal opgave, ikke bliver berørt som sådan, om den bliver forsinket, er det for tidligt at sige noget om nu.

Om Dansk Boligbyg:

Dansk Boligbyg er en af branchens største aktører, men en omsætning på 1.5 mia. kroner i 2022/23. Men formåede kun at skabe en overskud på 10 mio. kroner i samme periode.

Dansk Boligbyg beskæftiger ca. 100 medarbejdere.

Ifølge Dagens Byggeri kan konkursen påvirke opførelsen af 1.365 boliger til en værdi af mere end 2 mia. kroner, da det er de opgaver som Dansk Boligbyg har i ordrebogen.

Kategorier
Bolig Debat

PH Park udvikler sig flot

Af Jan H. Klit (C) Næstformand, Byudviklingsudvalget – Foto: Peter Brandi©

Når jeg næsten dagligt kører forbi den gamle sygehusgrund, glæder jeg mig i den grad over at se, at der nu sker meget hurtige fremskridt med byggerierne i PH Park. Flere og flere af boligblokkene har rejst sig, facaderne er snart færdige og apteringen i gang indvendigt. De første beboere forventes at kunne flytte ind ultimo november.

Jeg synes i den grad, at byggeriet lever op til vores oprindelige politiske målsætning om, at dette nye byggeri skal være unikt med høj grad af diversitet, mangfoldighed, flot arkitektur og æstetik. Og mindst lige så vigtigt, så vil parken, foruden at blive byens nye åndehul, med sin sø i midten forhindre regnvand i at løbe ned i folks kældre. Jeg er sikker på, at mange borgere vil føle en ny og velkommen tryghed i, at vandet fremover vil løbe, hvor det skal.

Det er efter min opfattelse et meget flot byggeri, hvor vi i med næsten 300 nye boliger inden længe kan tage imod et stort antal borgere i den nye og spændende bydel. Det glæder vi os rigtig meget til, og vi har brug for nye Hørsholmere for at sikre en fortsat sund udvikling i vores by.

Jeg er stolt over som kommunalbestyrelsesmedlem at have været med til at træffe beslutningen om udviklingen af denne helt nye bydel i Hørsholm på den gamle sygehusgrund, og jeg håber, at borgere vil tage godt imod den.

Når parkanlægget med søerne er færdige, vil kommunen invitere til åbent hus, hvilket jeg naturligvis også glæder mig til. 

Kategorier
Bolig

2022 endnu et usædvanligt år på boligmarkedet

Af Peter Brandi – Kilde og fotos Boligsiden

2022 blev endnu et usædvanligt år på boligmarkedet. Første halvdel af året var fortsat præget fremgang, imens andet halvår bød på den første reelle prisnedgang i nyere tid. Boligsiden har set tilbage på udviklingen i handlen med huse i hovedstadsområdet.

Efter to år med decideret handelsboom blev 2022 åbnet med en fortsat stor handelsaktivitet.

”Vi så en stigende lyst til at handle hus i årets første tre måneder, hvilket også førte til stigende priser i særligt første kvartal 2022 og ind i andet kvartal 2022. Men efter sommerferien skete der et markant skifte i handelsaktiviteten, hvilket har ført til de prisfald, som vi har været vidne til i efteråret,” forklarer Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Det er især det stigende renteniveau samt den uro, der er opstået i kølvandet på invasionen af Ukraine tilbage i februar, som har ført til den generelt ændrede situation, der hersker på boligmarkedet netop nu.

Prisudviklingen følger den landsdækkende tendens

Starter vi med at se på prisernes udvikling det seneste år i hovedstadsområdet, minder det i høj grad om den nationale prisudvikling.

Således fortsatte boligpriserne i hovedstadsområdet de stigende takter, der gjorde sig gældende i 2021, i årets første måneder, indtil der i forsommeren kom de første prisfald, som sidenhen er fortsat frem til og med november.

Den udvikling gælder både for København By, Københavns Omegn og Nordsjælland.

De konkrete prisfald for de tre landsdele varierer, men fælles for dem alle er, at prisfaldene er større end landsgennemsnittet.

”Sammenligner vi huspriserne fra november i år med samme måned sidste år, er de faldet med fire procent i hele landet. Men for København By, Københavns Omegn og Nordsjælland lyder prisfaldet i samme periode på henholdsvis fem, syv og otte procent – altså et godt stykke over landsgennemsnittet,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Generelt set har kommunerne omkring hovedstadsområdet været hårdere ramt af de seneste måneders prisfald end resten af landet. Det hænger sammen med, at prislejet her typisk er en del højere end i det øvrige Danmark, og det var også i hovedstadsområdet, at vi så de største prisstigninger under corona. Altså var det i forvejen få, der havde økonomien til at købe hus i boligmarkedet omkring København, og det er nu blevet til endnu færre som følge af rentestigninger og øgede leveomkostninger, der især blev en realitet i årets 3. kvartal.”

Selv om priserne er faldet betydeligt i hovedstadsområdet i løbet af det seneste år, er det dog værd af hæfte sig ved, at de seneste priser fra november i år fortsat er over niveau sammenlignet med november-tallene fra 2020 og 2019.

Eksempelvis er salgspriserne for november i år 19 procent over niveau i forhold til samme måned i 2019 i København By, 18 procent i Københavns Omegn og 17 procent i Nordsjælland.

Grafen viser, hvordan salgspriserne har udviklet sig for villaer og rækkehuse fra november 2021 og frem til november 2022 i hhv. hele landet, København By, Københavns Omegn og Nordsjælland. Kilde: Boligsiden

Færre solgte huse
De tre landsdele nær hovedstadsområdet deler igen samme karakteristika som resten af landet, når det kommer til antallet af solgte boliger.

Således er der blevet solgt betydeligt færre villaer og rækkehuse i København By, Københavns Omegn og Nordsjælland, når man sammenligner salgstallene fra årets indgang og frem til de seneste tal – et fald, der ligger mellem 31 og 48 procent for de tre landsdele fra januar til november.

”Grundlæggende er handelsaktiviteten dalet markant i hele landet, men især i hovedstadsområdet. Vi kan også se, at salgsprocenten – altså andelen af boliger, der reelt er blevet solgt, og ikke er taget af markedet af anden grund – er faldet med omkring 20 procentpoint fra januar til november for hver af de tre landsdele i hovedstadsområdet, hvilket også er en indikator for, at det er blevet sværere at sælge en bolig, end det tidligere har været tilfældet,” siger Birgit Daetz.

Med til historien hører også, at når der sælges færre boliger, vil udbuddet alt andet lige også stige.

Det er tilfældet både i hele landet, men også i København By, Københavns Omegn og Nordsjælland, hvor udbuddet af huse er steget med omkring 130 procent fra januar til november for hver af de tre landsdele.

Grafen t.v. viser, hvor mange huse der er blevet solgt i landsdelene København By, Københavns Omegn og Nordsjælland i perioden fra november 2021 og frem til november 2022. Grafen t.h. viser, hvor mange huse der er blevet solgt i samme periode på landsplan. Kilde: Boligsiden  

Udviklingen på markedet for villaer/rækkehuse i Nordsjælland i 2022:

MånedAntal solgteSalgspris (kr. pr. kvm.)Antal til salgNedslag (kr. pr. kvm.)SalgsprocentAndel med sænket udbudspris
November22027.3002.5841.54855%43%
Oktober21128.2382.5201.34058%43%
September23228.9812.3791.16161%40%
August30830.1182.1721.01776%35%
Juli24630.3331.96495679%33%
Juni32430.5791.85878679%31%
Maj42230.2011.62266686%25%
April37430.0411.52859286%22%
Marts43729.8661.36363187%20%
Februar42529.3931.16066390%21%
Januar42629.3961.12269187%21%

Kilde: Boligsiden

  • Nordsjælland: Allerød, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm, Rudersdal Kommuner.
Kategorier
Bolig

Boligsalget i oktober rammer laveste niveau i mere end 10 år

Foto: Boligsiden

Nye handelstal fra Boligsiden viser, at der blev solgt mindre end 4.500 boliger i oktober måned. Det er et markant fald i forhold til september måned og samtidig det laveste niveau for måneden siden 2011.

Boligsidens nye handelstal viser de laveste salgstal for oktober måned siden 2011.

Konkret blev der samlet set solgt 4.488 boliger i oktober. Det er et fald på 18 procent sammenlignet med september, hvor salget allerede var faldet en del i forhold til foråret og sommeren 2022.

”Der har længe været tale om en nedgang i boligsalget i Danmark, og de nye oktober-tal sætter en tyk streg under den konklusion. Allerede i sensommeren begyndte salget at falde, og den tendens er forstærket i oktober. Det vidner om en ny tid på boligmarkedet, hvor rigtig mange købere tilsyneladende forholder sig afventende,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Det er alle boligtyper, der er præget af en markant nedgang i salget.

Hushandlen falder kraftigt i hovedstadsområdet

Ser vi først på villaer og rækkehuse, blev der i oktober solgt 2.734 af slagsen. Det svarer til et fald på 19 procent i forhold til september, og samtidig er det et oktober-resultat, der i Boligsidens statistik ikke er set lavere siden 2011.

”Vi har for nylig konstateret, at huspriserne falder i et hastigt tempo, hvilket naturligvis hænger sammen med den lavere efterspørgsel, som vi nu ser. Det er især i kommunerne omkring København, at vi kan konstatere, at hussalget er bremset op, når vi sammenligner med gennemsnittet for samme måned i de tidligere år, og det er samtidig de områder, hvor priserne er høje,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”I en tid, hvor købekraften er væsentlig udfordret på grund af stigende renter og øvrige udgifter i vækst, er der ganske enkelt færre købere, der kan være med i boligjagten i de dyreste områder. Samtidig er der flere købere, der nødvendigvis skal have solgt deres egen bolig, før de kan købe en ny, ligesom flere formentlig venter og ser tiden an. Det er alt sammen med til at lægge en dæmper på salget.”

Det er kommuner som Solrød, Allerød, Tårnby, Gentofte og Dragør, der tegner sig for de største fald i handelsaktiviteten med huse, når vi sammenligner salget i oktober med gennemsnittet for samme måned i årene 2015-2019 før corona. Her er der tale om en nedgang i salget i perioden på mellem 68 og 80 procent.

Salget af lejligheder og sommerhuse er også sat i bakgear

Samtidig er der også tale om en mærkbar nedgang i handelsaktiviteten for lejligheder, som der blev solgt 872 af i oktober. Det er seks procent færre end i september og det laveste oktober-resultat siden 2011.

Næsten samme billede gør sig gældende for sommerhusene, som der blev solgt 425 af i oktober.

”Der er ingen af boligtyperne, der kan sige sig fri for at være berørt af den lave handelsaktivitet. Lejlighedsmarkedet var det første til at reagere kraftigt, og i København synes der at være en antydning af, at der særligt bliver solgt færre af de største lejligheder på over 95 kvadratmeter,” forklarer Birgit Daetz.

”Sommerhusene har hidtil ellers styret uden om de mest markante ændringer på boligmarkedet. Men også her ser vi nu et væsentligt lavere antal salg end normalt på denne tid af året,” tilføjer Birgit Daetz.
For sommerhusene skal vi tilbage til 2012 for at finde et oktober-resultat, der er lavere end det nuværende.

Boligsalget i 2022:

MånedVillaer/rækkehuseEjerlejlighederSommerhuseAlle boligtyper*
Januar4.0391.6466546.967
Februar4.3081.5536847.143
Marts5.0081.6508058.184
April4.2051.3488246.941
Maj4.6291.4001.0197.712
Juni4.0181.0477866.484
Juli3.3058416555.355
August3.8491.1028026.325
September3.3759265985.443
Oktober2.7348724254.488

(*Alle boligtyper dækker over villa, rækkehuse, ejerlejlighed, fritidsbolig, kolonihave, andelsbolig, landejendom, helårsgrund, fritidsgrund og lystejendom. Kilde: Boligsiden)

Peter

Kategorier
Bolig Kultur

Giv input til kommunens nye arkitektrpolitik

Hørsholm Kommune inviterer tirsdag den 20. september til workshop i Kulturhus Trommen med oplæg ved Johnny Svendborg, der er arkitekt og formand for Arkitektforeningen.

Kommunalbestyrelsen har besluttet, at Hørsholm Kommune skal have en arkitekturpolitik, der skal være med til at sikre kvaliteten i det byggede miljø i fremtidens Hørsholm. Arkitekturpolitikken skal rammesætte samt inspirere, når kommunen udvikles – både i lille og stor skala, fra villa til etageejendomme og til byens rum og landskab.

Formand for Byudviklingsudvalget Charlotte Kirchheiner (C)Foto: Peter Brandi©

”Vores kommune rummer rigtig mange byggerier og byrum af høj arkitektonisk kvalitet. Det er jeg stolt af, men det forpligtiger også, og vi har alle et ansvar både politikere, borgere og udviklere” siger formand for Byudviklingsudvalget Charlotte Kirchheiner og fortsætter ”Jeg håber, at vi med arkitekturpolitikken kan fremme forståelsen for og dialogen om arkitektonisk kvalitet, så fremtidens Hørsholm bygger videre på de gode kvaliteter og værdier der kendetegner vores kommune”

Det er muligt at læse mere om processen på Borgerlab, hvor det ligeledes er muligt at komme med input til arkitekturpolitikken, se link: Projekt • Arkitekturpolitik (horsholm.dk)

Kom med til workshop den 20. september
Hørsholm Kommune er påbegyndt udarbejdelsen af en arkitekturpolitik og vil gerne invitere dig til workshop for at høre dine meninger og holdninger til, hvad en sådan politik skal indeholde, og hvad vi skal være særligt opmærksomme på.

Johnny Svendborg – Pressefoto

Workshoppen er inddelt i to dele. I den første del vil arkitekt Johnny Svendborg holde et oplæg om, hvordan arkitektur fremmer livskvalitet og hvorfor arkitekturen er et vilkår og ikke et valg.

Den anden del af workshoppen indeholder forskellige sessioner, hvor vi skal drøfte kvaliteterne i vores by, i forhold til dit hjem, dit kvarter og din by.

Vi håber, at du og din nabo har lyst til at bidrage til workshoppen, som holdes i Kulturhus Trommen tirsdag den 20. september 2022 kl. 17-19.30.

Tilmeld dig via følgende link: Arkitekturpolitik Workshop | Hørsholm Kommune (nemtilmeld.dk)

Kategorier
Bolig

Tyvene skal ud af vores kommune!

Af Jan H. Klit (C), formand for Tryghedsreferencegruppen – Foto: Peter Brandi©

Desværre har Hørsholm den højeste indbrudsrate i Danmark!
Vi må gøre noget – hurtigt og konkret!

-Bo Trygt samarbejdet er en solid platform – ”Vi kan mere sammen, end hver for sig”. Andre kommuner har rigtig gode erfaringer og resultater på området.

-Tryghedsreferencegruppen – Kommunalbestyrelsen har nedsat gruppen for at sætte ekstra stærkt fokus på området. Ann Lindhardt (V), Thorkild Gruelund (SK), Bent Fabricius (K) vil sammen med mig som formand sætte en række initiativer i gang, og fortsætte med mange af de ting vi har arbejdet med i det ”gamle” tryghedsudvalg. Der er heldigvis fortsat ringe mange greb vi kan benytte os af.

-Vi vil fortsat engagere borgerne gennem tryghedsvandringer. Det betyder, at vi – myndighed og politi – vil besøge udvalgte områder, hvor vi sammen drøfte de ting, som kan bedre sikkerhed og tryghed på stedet.

-Åbne borgermøder, hvor vi sammen drøfter udfordringer og muligheder.

-Mobile politistationer, hvor politi og andre helt lokalt stiller sig til rådighed for beboerne og – efter erfaring – får en rigtig god dialog, som giver gensidig inspiration til at øge sikkerheden.

-Kommunens medarbejdere, som arbejder i marken – det kan være materielgårdens medarbejdere og hjemmeplejen, tilsyn eller andet – har et godt øje for, hvor problemerne er eller kan opstå. Dem vil vi inddrage som ”beskyttende øjne” i det præventive arbejde.

-Via presse og kommunikation vil vi informere om de seneste landvindinger.

-Det lokale erhvervsliv skal med. Låsesmede, de der bygger vores huse og byggemarkeder kan givet fortælle os meget om, hvor problemerne er, og hvad borgerne efterspørger og let kan gøre.

-Nabohjælp og nabovenner ved vi nedsætter risikoen for at få indbrud ganske betragteligt. Så vi skal have endnu flere med. Vi oplever heldigvis, at mange fortsat tilmelder sig og engagere sig, hvilket er rigtig godt.

Vi fik ikke, som ellers stærkt ønsket, af Christiansborg mulighed for at afprøve lokale vagtværn, så det må vi vente på.

MEN sammen kan vi alligevel en masse.

Kategorier
Bolig KV21

Skal vi have nye almene boliger på Usserød Kongevej?

Svend Erik Christiansen spidskandidat for A – Foto: Peter Brandi©

I en pressemeddelelse oplyser Svend Erik Christiansen der er spidskandidat for Socialdemokratiet følgende:

I budgetforliget 2019 – 23 blev det vedtaget, at der skulle bygges almennyttige boliger på ”Gyngehestegrunden”, som ligger på Usserød Kongevej, skråt overfor Kongevejscenteret.

I mellemtiden har ”Gyngehestegrunden” været i spil som midlertidig daginstitution og meget andet. Derfor har projektet med de almennyttige boliger været lagt i mølpose.

Nu er disse projekter opgivet, og det er derfor nu blevet muligt at gennemføre beslutningen fra 2019. På et møde i den 10. november har Det Radikale Venstre, SocialKonservative, Konservative og Socialdemokratiet bekræftet hinanden i, at arbejdet med opførelsen af de almennyttige boliger påbegyndes.

De fire partier hilser det meget velkomment, at det endelig er lykkedes at gennemføre projektet, til glæde for de borgere, der har brug for en lejebolig med en forholdsvis rimelig husleje.

Kategorier
Bolig

Værdien af boliger i Hørsholm er steget siden valget i 2017

Af Peter Brandi – Foto: Boligsiden

De fleste af os overvejer for tiden, hvem vi skal stemme på den 16. november. Har dem vi stemte på sidst gjort det gode, eller skal vi skifte person eller parti.

Vi har alle vores målestok for godt og dårligt, og hvad vi lægger til grund for vores beslutning. Det kan være udviklingen i vores daginstitutioner og vores skoler, det kan være ældreplejen i kommunen, eller kultur og sport.

Birgit Daetz, Kommunikationsdirektør hos Boligsiden

En helt anden målestok kan være udviklingen i ejendomspriserne siden seneste valg i 2017. Boligsiden har foretaget beregninger på hvordan udviklingen har været i ejendomspriserne i den periode vores nuværende politikere har været ved magten.

Huspriserne er steget mest i Nordsjælland
”Det er meget tydeligt, at huspriserne især er steget meget i kommunerne omkring København og i Nordsjælland. Så meget, at det i hele 16 kommuner er blevet mere end én million kroner dyrere at købe et standardhus på 140 kvadratmeter i løbet af den seneste valgperiode. Derfor kan det være en udfordring for nogle boligkøbere at finde en bolig i netop disse kommuner, hvorimod de allerede eksisterende husejere her har fået en betragtelig stigning i friværdien,” siger Birgit Daetz der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Men hvordan er det så gået i Hørsholm?
Ifølge Boligsiden var den gennemsnitlige salgspris pr. m² og værdistigning som følger:

20172021Ændring i %Værdistigning for et hus på 140 m²
28.69842.23847%1.895.605

se udviklingen i Hørsholm måned for måned ved at klikke på linket HER

Hvis vi skal sammenligne Hørsholm med de bedste kommuner, så er Hørsholm nr. 2 når vi ser på den procentuelle stigning pr. m², kun overgået af Rudersdal med 53% stigning

Hvis vi ser på den gennemsnitlige værdistigning for et standardhus på 140m², ligger Hørsholm som nr. 5. overgået af Gentofte, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og København.

Se hele tabellen hos Boligsiden på linket HER

Bagsiden af medaljen
Stigningen er en fordel for de borgere der allerede har hus i Hørsholm, men det betyder også, at det bliver sværere og sværere for familier med lavere indtægter at flytte til Hørsholm.
Det betyder at det bliver sværere for ansatte i kommunen, som for eksempel ansatte i hjemmeplejen, at få råd til et hus i Hørsholm.
Det gør det vel næppe lettere at skaffe de nødvendige kvalificerede medarbejdere til Hørsholm kommune.

Kategorier
Bolig

Tilstandsrapporter giver kun boligkøberne den halve sandhed om bygningen

Selvom lovgivningen er opfyldt, så giver tilstandsrapporten et utilstrækkeligt billede af ejendommen og den bygningssagkyndige har ikke nødvendigvis set alt, lyder det fra Danske BOLIGadvokater.

”Boligkøbere får langtfra hele sandheden om skader og skavanker på det hus, de står overfor at købe. Den bygningssagkyndige gennemgår nemlig kun det, der er synligt i bygningen og opfanger dermed ikke de skader, der gemmer sig bag vægge, gulve og lofter”, forklarer advokat Niels Erlandsen, der er formand for Danske BOLIGadvokater.

Boligkøbere er først og fremmest nervøse for de røde skader i tilstandsrapporten, men de er ikke altid de værste skader. I virkeligheden skal man være særdeles opmærksom på det, der er markeret med sort, dvs. ”mulige skader”, idet dette er en advarsel om, at den bygningssagkyndige anser, at der kan være risiko for en skade, som han imidlertid ikke har mulighed for at undersøge uden et destruktivt indgreb, hvilket ikke er muligt under ordningen.

Sådan er lovgivningen og det betyder, at mange ikke kender den fulde sandhed om det hus, de køber.

Niels Erlandsen, Advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

Vi tegner da bare en ejerskifteforsikring
En ejerskifteforsikring dækker eventuelle skader i boligen, som ikke står i tilstandsrapporten, og som køber ikke kendte til på overtagelsestidspunktet. Men selvom det umiddelbart lyder som den helt rigtige forsikring for køber, så er det langt fra sikkert, at forsikringen dækker udgifterne til udbedring af en bestemt skade.

  • For det første dækker ejerskifteforsikringen kun skader, som er usædvanlige for huset set i forhold til et tilsvarende hus af samme alder og stand.
  • For det andet vil erstatningen blive nedsat under hensyntagen til værdiforringelsen for slid og ælde.

”Vi anbefaler, at tilstandsrapporten suppleres med en liste over typiske fejl og skader på den pågældende bygningstype og alder. Sådanne lister findes allerede, men vi ønsker en officiel liste fra Sikkerhedsstyrelsen, som kunne være baseret på forsikringsselskabernes erstatningshistorik, så risici er kendte for både køber og sælger”, forklarer Danske BOLIGadvokaters formand.

En række sager om mangelfulde tilstandsrapporter, som har været vist i TV, illustrerer med al tydelighed, at manglende omhyggelighed hos den bygningssagkyndige i kombination med lovgivningen om tilstandsrapporterne kan presse boligkøberne ud i økonomisk ruin.

Tilstandsrapport
En tilstandsrapport er resultatet af et huseftersyn. Tilstandsrapporten er en samlet skriftlig vurdering af en boligs synlige skader og tegn på skader.

Farvekoderne i tilstandsrapporten betyder følgende:

  • Kritiske skader, hvor reparation skal ske straks, markeres med rødt
  • Alvorlige skader, hvor reparation kan vente et par år, markeres med gult
  • Mindre alvorlige skader markeres med gråt
  • Forhold, der bør undersøges nærmere, markeres med sort.

Den bygningssagkyndige, der udarbejder tilstandsrapporten, sammenligner boligen med andre boliger af samme type, alder og stand.

En tilstandsrapport er ikke lovpligtig, men nødvendig for, at køber kan tegne en ejerskifteforsikring. Ejerskifteforsikringen dækker eventuelle skader i boligen, som ikke står i tilstandsrapporten, og som køber ikke kendte til på overtagelsestidspunktet.

Såfremt sælger ikke ønsker at fremlægge en tilstandsrapport og et tilbud på en ejerskifteforsikring, skal køber rette et evt. erstatningskrav mod sælger, hvis sælger ikke loyalt har oplyst om evt. bygningsmæssige problemstillinger. Dette kan i sidste ende være ganske besværligt for køber, hvis sælger fx afviser kravet eller ikke har økonomisk mulighed for at betale et evt. berettiget erstatningskrav.

Peter

Kategorier
Bolig

Nu går byggeriet endelig i gang i PH Park

Hørsholm Kommune har givet byggetilladelse til 2 af 4 byggeparceller i PH Park, som er ejet af CALUM. De to parceller, der er placeret ud mod Bolbrovej.

Den private bygherre er derfor startet op på de forberedende arbejder til byggeriet. Lige nu er han i gang med rydning af beplantning og træer, der ikke skal bevares. Herefter vil jordarbejdet følge, inden selve byggeriet tager form.

Når området bliver til en byggeplads, vil det blive afspærret, og der vil derfor ikke længere være adgang til grunde. Den del af parken, der ligger på hjørnet Usserød Kongevej–Bolbrovej vil der fortsat være adgang for offentligheden. 

Byggeriet mod Bolbrovej er planlagt til at vare frem til 2. kvartal af 2023, mens de to øvrige parceller er planlagt til at stå færdig i 2024.

På resten af området anlægger Hørsholm Kommune og Novafos landskab med en regnvandssø, der skal rumme overfladevandet fra hele PH Park. Hørsholm Kommune går i gang med sølandskabet i foråret 2022 og fortsætter frem til ultimo 2024.

Peter

Kategorier
Bolig

Skriggult træværk kan give problemer på villavejen

Af Peter Brandi – PR foto

Foråret er højsæson for nabotvister, hvor den forkerte farve maling til hegnet ofte er den udløsende faktor. Følg eksperternes råd til godt naboskab – også efter du har frisket træværket op.

Forårets mange fridage er lige om hjørnet, og det er tid til nye projekter i haven. Desværre er det også nu, langt de fleste nabostridigheder opstår. Ifølge Foreningen af Hegnsyn i Danmark er der siden 2018 sket en stigning på syv procent i antallet af nabokonflikter, hvor der har været brug for en hegnsmand for at lande en løsning.

Sidste år blev cirka 650 nabokonflikter afgjort af en hegnsmand, der mødte op på matriklen. Yderligere 4.400 sager blev løst ved, at de stridende parter blot talte med en hegnsmand.

Drik en øl over hækken
Hos Foreningen af Hegnsyn i Danmark forventer man, at antallet af nabostridigheder stiger markant i takt med at vejret bliver bedre. Folk skal i haven for at rydde op, klippe ned eller male træværk, og det kan nemt føre til uenigheder med naboen. Ifølge foreningen kan konflikterne heldigvis nemt undgås.

– Et godt naboskab er et fint udgangspunkt for at ordne praktiske ting i venskabelighed. Det vigtigste er at tale godt med naboen og sammen finde en god og holdbar løsning. Her kan en øl over hækken være en rigtig god idé. Samtidig skal man huske at sætte sig godt ind i ens rettigheder og pligter, inden man eksempelvis maler hegnet i sin yndlingsfarve, siger Hanne Lauritsen, der er formand for foreningen.

Ifølge malingproducenten Flügger er det vigtigt at tænke sig godt om, når man vælger farve til udendørs maling eller træbeskyttelse. Teknisk Chef i Flügger, Uffe Hansen, giver her sine bedste råd til at bevare både naboskab og husets værdi, når du maler.

Spørg i kommunens tekniske afdeling eller i en eventuel grundejerforening, inden du går i gang. Servitutter og lokalplaner kan nemlig indeholde vigtige oplysninger om farvevalg og malingtyper, og det kan være decideret ulovligt ikke at følge reglerne.

Skæv over hækken og brug naboens hus som inspiration. Så bliver ikke kun du selv, men alle på vejen glade. Bor du i et tæt befolket område, kan der være behov for et ensartet og holistisk valg af farver. Så undgår man, at kvarteret kommer til at ligne en regulær regnbue.

Bliv enige om farvevalget, inden du starter. Det er nok det bedste råd, vi kan give. Find en løsning, som I begge kan acceptere og vær villig til at gå på kompromis for at bevare det gode naboskab.

Vælg få markante nuancer og dyrk dem fuldt ud. Så får du et personligt udtryk, der gør indtryk. Dine valg af farver kan fortælle meget om, hvem du er som person, og de kan få dig til at føle dig endnu mere hjemme derhjemme. Vælg få, men stærke nuancer, og lad dem gå på tværs af hjemmet – fra havens nips- og pynteting til de store flader på og omkring huset. Flügger har lavet et univers til inspiration, når du skal vælge farver til fx udhæng eller hegn.

Skab harmoni ved at matche farverne rundt om huset. Disse farver kan have afgørende betydning for, hvilken farve du skal vælge til facaden, udhænget og boligens øvrige flader. Så det er ikke ligegyldigt, om dit hus ligger midt i den grønne skov, ud til den lyse strand eller er omgivet af rå beton.

Fem ting du skal huske på, hvis du skal opføre nyt hegn:

Hegnet skal stå på egen grund
Hegnet må ikke vokse ud på vejen, stier eller pladserHegnet må ikke spærre for udsynet og oversigten ved vejkryds eller sving
Man skal normalt selv opsætte, vedligeholde og betale for hegnet
Hegnet skal holdes i god stand og må ikke blive beskadiget  
Kilde: Hegnsyn.dk

HUSK: Alverdens hegnslove kan ikke erstatte et godt naboskab

Kategorier
Bolig Debat

Skulle aftalerne indgås først? Nu må borgmesteren tale!

Af Glen Madsen (O) medlem af kommunalbestyrelsen i Hørsholm – Foto: Peter Brandi©

I 2018 og 2019 var Hørsholms økonomi under et så voldsomt pres, at kommunen var tæt på at komme under administration. Var det årsagen til, at Kommunalbestyrelsen ikke måtte se rapporten om markedsværdien i PH Park? Skulle der død og pine bare nogle penge retur i kassen? Koste, hvad det ville?

Kommunalbestyrelsen blev i 2018 forholdt adgangen til en essentiel rapport fra Sadolin og Albæk. I den forbindelse har direktør Ole Stilling udtalt, at årsagen til hemmeligholdelsen af rapporten var, at den indeholdt oplysninger, der, hvis de kom ud, kunne skade kommunen. Underforstået oplysninger kommunalbestyrelsesmedlemmerne jævnfør direktøren ikke ville kunne håndtere tilfredsstillende… Det er ganske enkelt noget vrøvl!

En kommunalbestyrelse har og får, i rigtig mange henseender, oplysninger, der, hvis de på det forkerte tidspunkt blev kendt for offentligheden, kunne skade kommunen. Det har Kommunalbestyrelsen haft et utal af gange både før og efter omtalte rapport.

Direktøren mener endvidere, at Kommunalbestyrelsen blev givet de relevante informationer fra rapporten. Hvis det reelt havde været tilfældet, så var der jo ingen årsag til at tilbageholde rapporten, vel…?

I foreløbig udleveret aktindsigtsmateriale fremgår det, at der tages kontakt til Sadolin og Albæk for at få ”markedsværdien verificeret”, samt at denne kontakt initieres umiddelbart inden det ene indkomne bud fra 1. udbudsrunde, blev præsenteret. At få ”markedsværdien verificeret” betyder på almindeligt dansk, at borgmesteren og direktionen havde haft en forventning til hvilken pris grundene kunne sælges til, og at det ene indkomne bud på ingen måde havde levet op til disse forventninger.

Hvad konkluderer rapporten?

Internt i styregruppen for PH Park nævnes to hovedbudskaber:

  • En forventet kvadratmeterpris for borgerne på kr. 33.000, –
  • Samt en forskel i byggeretsværdien ejer- og lejeboliger imellem.

Intet sted i rapporten nævnes forskelle i markedsværdien imellem parkering på eller under terræn, sådan som Henrik Klitgaard og direktøren udlægger det. Derimod står det meget klart beskrevet, at ”parkering i konstruktion under terræn” er en væsentlig del af udviklingsplanen – underforstået en præmis, der ikke er i spil.

Kommunalbestyrelsen er ikke forelagt information, der end har muliggjort at regne sig frem til et skred i den samlede projektøkonomi. Skulle det have været en mulighed, skulle man vide, hvilken markedsvurdering borgmesteren og direktionen havde haft indtil da. De tal har borgmesteren hidtil ikke ville ud med. Mon ikke det snart var på tide?

da_DKDansk