Kategorier
Kirke

Alle Helgen – i Hørsholm Kapel

Af Peter Brandi – Foto: Peter Brandi©

I går søndag afholdt kirkerne i Hørsholm den traditionelle Alle Helgen højtidelighed. Højtideligheden plejer at finde sted i Kirken, men grundet restaurering blev den afholdt i Hørsholm Kirkes Kapel.

Denne særlige begivenhed, hvor vi mindes de mennesker, der har forladt os siden Alle Helgen sidste år. Det er en meget stemningsfuld højtidelighed.

Højtideligheden består af oplæsning af tekster, prædikener, sang og oplæsning af de afdødes navne.

De tre præster, Kristian von Späth, Nina Raunkjær og Le Klint stod for at gennemføre denne meget smukke mindehøjtidelighed.

Der var et særdeles stort fremmøde, og stemningen mellem de fremmødte var positiv og vemodig.

Som efterladt oplever man en smuk mulighed for at mindes – det er en værdig afslutning.

Efter gudstjenesten blev der uddelt gravlys og tændstikker, så de efterladte kunne gå ud på kirkegården og sprede lys på gravene.

Kategorier
Kirke

En glædelig nyhed

Foto: Peter Brandi©

Rungsted Kirke oplyser i en mail, at der ikke længere er restriktioner, på antal deltagere, i forbindelse med kirkelige handlinger.

Kommunikationsmedarbejder Niels Chur Jensen skriver:
“Vi kan fra lørdag den 14. august afholde gudstjenester og andre kirkelige handlinger, uden restriktioner og begrænsninger. Det vil sige, at du ikke mere skal bestille plads for at komme i kirke.”

Peter

Kategorier
Kirke

Rungsted Kirke har fået ny hjemmeside

Af Peter Brandi – Arkivfoto

Næste gang du besøger Rungsted Kirkes hjemmeside, ser den en smule anderledes ud.

Men kommunikationsmedarbejder Niels Chur Jensen beroliger læserne med, at det stadig er Rungsted Kirke, de er bare blevet bedre.

Rungsted Kirke har netop lanceret den nye hjemmeside, der skal gøre det nemmere og mere genkendeligt for brugerne, uanset om du besøger hjemmesiden via PC, telefon eller tablet.

Mange funktioner vil være de samme, som brugerne allerede kender i dag, men designet er blevet løftet.

Ambitionen med den nye hjemmeside er, at det skal være nemmere at finde det du leder efter, og mere til.

Udviklingsarbejdet har haft fokus på, at det skal være nemt go trykt at bruge hjemmesiden.

Om det er lykkedes kan du selv afprøve på www.rungstedkirke.dk.

Kategorier
Kend din by Kirke

Hørsholm set fra luften – Hørsholm Kirkegård 1937

Af fhv. museumsinspektør Lisbet Hein, Museum Nordsjælland i Hørsholm – Foto: Hørsholm Kirkegård 1937, fotograferet af firmaet Sylvest Jensen. Hørsholm lokalarkiv – original Det kgl. Bibliotek.

Kirkeligt set har Hørsholm en historie, der ikke er helt almindelig. Indtil 1790 var Hørsholmområdet en del af Birkerød Sogn, så det var Birkerød Kirke, egnens beboere brugte – og Hørsholms døde blev begravet på kirkegården i Birkerød.

Fra 1772 blev slotskapellet i Hirschholm Slot brugt som en slags uofficiel sognekirke, hvor der blev holdt gudstjenester for den lokale befolkning, Ordningen blev sat i system i 1790, hvor Hørsholm blev gjort til et selvstændigt sogn. Slotskapellet blev gjort til sognekirke (afløst af den nuværende kirke i 1823), og der blev ansat en præst, der fik bolig i den tidligere ladegårdsstald, Sdr. Jagtvej 1.

Den første grav på Hørsholm Kirkegård findes stadig. Her blev malermester Kanitz begravet i 1807.

Men der var stadig ikke nogen kirkegård i Hørsholm, og folk klagede over, at de skulle til Birkerød for at begrave deres døde – en lang og besværlig vej, og også en bekostelig affære for sognets fattige. Klagerne førte til, at Staten i 1801 skænkede et stykke jord af Gøgevangen, på betingelse af, at sognets beboere selv bekostede indhegning og indretning af en ”begravelsesplads”, som det blev kaldt. I 1807 var kirkegården færdig, og det første gravsted blev taget i brug, da malermester Kanitz døde 20. april samme år.

Den ældste del af kirkegården er det område, der ligger på hjørnet af Folehavevej og Kirkegårdsvej. Med tiden er kirkegården blevet udvidet i adskillige omgange, hvilket har kunnet lade sig gøre ved at købe arealer fra Hørsholm Planteskole, der lå på området øst for den gamle kirkegård.

Her ser vi Hørsholm Kirkegård fra luften i 1937. Den hvide bygning ud mod Kirkegårdsvej er kapellet, der blev opført i 1929. Den mindre bygning midt i billedet er dets forgænger fra o. 1890, der blev ombygget til kontor mv. På området forneden ses Aboretet, der var ved at blive anlagt på dette tidspunkt.

Historien om Hørsholm Kirkegård – og om de mennesker, der har deres sidste hvilested her – er værd at beskæftige sig med. Man kan orientere sig på kirkegårdens hjemmeside (Klik på dette link) og evt. læse bogen ”Hørsholm Kirkegård 200 år” fra 2007.

Kategorier
Kirke

Har du lyst til at være med til at bestemme, hvad der skal ske i din kirke?

Af Peter Brandi – Foto: Peter Brandi©

Så husk at der er valg til Menighedsrådene den 15. september – de finder sted i alle vores 3 kirker fra kl. 19:00 til 22:30

Hvis du er medlem af Folkekirken, kan du indfinde dig den 15. september, her har du mulighed for at afgive din stemme mellem kl. 19 og 22:30.

Det er medlemmerne af Menighedsrådet, der er med til at bestemme i hvilken retning din kirke skal udvikle sig, og ved at møde op og give din stemme, er du med til at bestemme, hvem der skal have ansvaret fra den 29. november i år.

Hvis du ønsker at stille op til valg, kan du melde dit kandidatur på valgaftenen.

Der er traditionelt lav valgdeltagelse til Menighedsrådene, men det kan vi håbe på, at der bliver rettet op på i år.
Så er du medlem af Folkekirken – så gør din indflydelse gældende til valget.

Du kan se de nuværende medlemmer af de 3 menighedsråd på disse links:

Hørsholm Kirke

Kokkedal Kirke

Rungsted Kirke

Jeg ønsker alle et rigtig godt valg.

Kategorier
Kirke

Påskens gudstjenester er online i år

Af Peter Brandi – Foto: Peter Brandi©

I sin påskehilsen oplyser Hørsholm Kirke, at alle gudstjenester siden midten af marts har været aflyst. Det gælder også for gudstjenesterne i påsken, men der er nye online tiltag på vej.

Indtil der igen kan holdes gudstjenester i kirken, hvor det er muligt at møde frem, vil Hørsholm Kirke holde online gudstjenester. Disse kan følges på telefon, tablet eller computer. Første gang bliver på søndag den 5. april – Palmesøndag.

Gudstjenesterne varer 20 – 30 minutter. Du kan se dem ved at gå ind på Hørsholm Kirkes Youtube kanal, som du finder ved at klikke her. På Kirkens hjemmeside vil der ligge et direkte link på forsiden før gudstjenesten går i gang. Du kan finde Hørsholm Kirkes hjemmeside ved at klikke her.

Programmet frem til 13. april er som følger:

05. april kl. 10:00 Online gudstjeneste med Le Klint – Palmesøndag. Om at have øje for det guddommelige og turde handle på det

09. april. kl. 19:00 Online gudstjeneste med Kristian van Späth – Skærtorsdag: Vi er forbundne på tværs af tid og rum

10. april kl. 10:00 Online gudstjeneste med Per Melhof – Langfredag: Hver dag er nogens langfredag

12. april kl. 10:00 Online gudstjeneste med Nina Raunkjær – Påskedag: En tone fra himlen der aldrig forstummer

13. april kl. 10:00 Online gudstjeneste med Dorte Fabrin Beltoft – 2. påskedag: Om opstandelsen

Resten af programmet for april er endnu usikkert, men det bliver løbende opdateret.

Kategorier
Kirke

Det sker i Hørsholm Sogn i marts

Foto: Peter Brandi©

Her kommer marts måneds nyheder fra Hørsholm Kirke med en oversigt over, hvad der sker i kirke og sognegård den næste måneds tid.

Der er fire temagudstjenester i anledning af fasten. De finder sted på søndage kl. 16 og handler om faste og afholdenhed i relation til følgende fire ting: vin, kvinder, penge og mobil.

Til højmesserne i marts kan du bl.a. høre om forbundethed og grænser, om helbredelse ved hjælp af bøn, om undere, der går over, om den dybereliggende sandhed og om Guds skaberkraft.
Den 5. marts er der filmaften med den fantastiske tyske film “Min far Toni Erdmann”. Kom hvis du trænger til et godt grin og en klog film om forholdet mellem far og datter.

Søndag den 8. marts samles der ind til Folkekirkens Nødhjælp, så husk at sætte kryds i kalenderen og meld dig som indsamler. 

Den 12. marts en spændende koncert i kirken med orgel og trompetmusik, der bliver spillet samtidig med at Arne Haugen Sørensens kunst vises. 

Den 19. marts et foredrag for konfirmandforældre om unge og alle de krav, der stilles til dem i dag. 

Og så er vi kommet frem til Fællessang & Flygelklang den 27. marts med Bilogan Trio, der spiller musik af Brahms og Ross Edwards.

Måneden sluttes af med korkoncert i anledning af Mariæ bebudelse med musik af bl.a. Palestrina, Hassler, Walmisley og Grieg.

21. april kl. 19:00 Foredrag med Stig Fogh Andersen

Aldrig en kedelig tone – det har Kgl. Kammersanger Stig Fogh Andersen forsøgt at leve op til gennem en lang og fornem karriere på alverdens operascener, fra Berlin til Buenos Aires, fra Salzburg til Seattle.

Der blev spillet og sunget under opvæksten hjemme I Hørsholm, men det stod ikke skrevet, at Stig Fogh Andersen skulle optræde med de største dirigenter og operasangere i Richard Wagners Tristan og Isolde, Parsifal og Ringen.

Dette krævende liv på farten har haft sine omkostninger for helbredet og privatlivet, men Stig Fogh Andersen siger selv, at det har været og er stadig en spændende rejse.

Kom og hør Stig Fogh Andersen fortælle om en heltetenors udvikling og give eksempler på sin sangkunst akkompagneret af Søren Johannsen.

Læs mere på Hørsholm Kirkes hjemmeside her

Kategorier
Kirke

Det sker i Hørsholm Sogn i februar

Hørsholm Kirke – Foto: Peter Brandi©

Her bringes en oversigt over aktiviteter, i Hørsholm Sogns regi i februar måned

Søndag den 9. februar kl. 10:00

Hørsholm Kirke

Højmesse: Hvordan bruger vi den tid vi får

Kristian von Spät

Lignelsen om de betroede talenter udfordrer os til at se på, hvordan vi bruger den tid, vi får. Næsten dukker op – og hvad gør vi med ham eller hende? Det ansvar slipper vi ikke for. 


Søndag den 16. februar kl. 10:00

Hørsholm Kirke

Per Melhof – Pressefoto

Højmesse: Det mindste frø kan blive den største plante

Per Melhof

Jesus’ forkyndelse rummer to modsatrettede ideer. Den ene er, at vi mennesker hverken kan gøre fra eller til i livets vigtige forhold: Vi kan ikke for alvor sikre os, men er henvist til det liv og den lykke, Gud under os i en verden, han har skabt og skabt os til at leve i. Vi er – bare en anelse ud over hverdagens korte dagsorden – åbenlyst magtesløse. 

Søndag den 23. februar kl. 10:00

Hørsholm Kirke

Højmesse: Jesus bærer vores lidelse

Kristian von Späth

Midt i fasten samles vi om en tekst, der peger frem mod påske: Jesus helbreder den blinde tigger foran Jerikos porte, så han kan se. Det er et tegn for dem, der stod omkring ham dengang og et tegn for os, der hører det i dag, på at Jesus vil tage lidelsens og dødens byrde fra os alle. 

Tirsdag den 25. februar kl. 19:00 – 21:00

Hørsholm Sognegård

Eva Riedel – Pressefoto

Foredrag: Næstekærlighed som drivkraft ved Eva Riedel

Drevet af frustration over et støt stigende antal unge hjemløse og i erkendelse af sit eget netværks styrke, forlod Eva Riedel fra Rungsted sin 20-årige topkarriere i finansverdenen for at skabe en innovativ social løsning for unge hjemløse mellem 18 og 29 år.

Hun stiftede foreningen Hellebro, der med 25 frivillige tilbød gratis mad, omsorg, hjælp og rådgivning i et værested. Det blev hurtigt klart, at det er svært for de unge at klare livet, job og skole uden en seng.

Eva Riedel udviklede derfor et Social Impact Investment Project, der nu næsten 5 år senere står klar med værested, herberg, kontorhotel og snart udslusningsboliger til de unge.

Det har været en hurtig og skrap rejse. Kom og hør hvor vidt det kan drives, når næstekærligheden manifesterer sig til gavn for alle. Entré 50 kr. (kontant eller med MobilePay) I forbindelse med foredraget serveres et glas vin!

Torsdag den 27. februar kl. 19:30

Hørsholm Kirke

Le Klint – Pressefoto

Ro til tro

Le Klint

Ro til tro er en stille stund til eftertanke i Hørsholm Kirke. Dørene åbnes kl. 19.30, hvor der bliver spillet stille klassisk musik. Du kan tænde et lys for nogen eller noget samt skrive din egen bøn, som vil blive læst højt undervejs. Selve gudstjenesten begynder kl. 20. Vi synger et par salmer eller sange, holder to gange 4 minutters stilhed, lytter til musik, til poetiske ord om livet samt til hinandens bønner og afslutter med en fælles bøn:

Gud, giv mig sindsro til at acceptere de ting,
jeg ikke kan ændre, 
mod til at ændre de ting, jeg kan 
og visdom til at se forskellen.


Efter stillestunden kl. ca. 20.30 byder kirken på kaffe, te og chokolade under orglet.

Kategorier
Kirke Kultur

Juleaften i Sognegården

Af Benno Aulby – Der var flot opdækning da gæsterne ankom – Privatfoto

Frivilligcenter og Selvhjælp Hørsholm og Hørsholm Menighedsråd har sammen med frivillige afholdt en succesfuld juleaften med 56 deltagere, som alle fik en fantastisk aften sammen.

Juletræ med gavepakker – Privatfoto

Forberedelserne til den fælles juleaften startede allerede i slutningen af august 2019, hvor Benno Aulby fra Menighedsrådet og Lars Bjørck Olsen fra Frivilligcenteret samlede en gruppe på i alt 20 frivillige, som lige siden har arbejdet hårdt for at skabe en uforglemmelig aften.

Aftenen startede kl. 18, hvor deltagerne blev budt velkommen med bobler og snacks, inden selskabet gik i samlet trop op i den store sal i Sognegården, hvor bordene var smukt dækket og pyntet op efter alle kunstens regler.

Menuen fra Karlebo Kro bestod af flæskesteg og and mm. – Privatfoto

Aftenens lækre menu fra Karlebo Kro bestod af flæskesteg og and med alt hvad dertil hører, efterfulgt af risalamande og kaffe med sødt. Der blev serveret vin til hovedretten og portvin til desserten. Indimellem blev der sunget julesalmer og juleevangeliet blev oplæst af præst Kristian von Späth, som deltog i arrangementet sammen med sin hustru.

Der uddeles gaver – Privatfoto

Under kaffen blev der uddelt julegaver, som alle var personlige med til og fra kort lavet af elever fra de mindre klasser på Rungsted Private Realskole og Usserød Skole.

Den officielle del af arrangementet sluttede kl. 22, men flere deltagere blev lidt længere og hyggede sig, inden turen gik hjem.

Juleaftensarrangementet blev støttet af § 18 midler fra Hørsholm Kommune samt et stort antal lokale erhvervsdrivende herunder, Janne Boldt Petersen, Ulrik John, Uldahls – personlige begravelser, Hørsholm Begravelsesforretning, Hørsholm Isenkram, MR. Gorm, Butik Victor, Café Victoria, Matas i Gågaden, Unik optik, Frisør Stender, Linnea Dametøj, Hørsholm Foto, Ø-butikken, Otto Suenson, Coop SuperBrugsen, Holte Vinlager, Christels, Mikaels Portvin, Dalgaard Supermarked og Netto i gågaden. En stor tak til alle, fordi de har været med til at gøre en forskel.

Kategorier
Foreninger Frivillige Kirke

Frivilliggruppe er nu klar til at invitere til juleaften i Hørsholm Sognegård

Af Peter Brandi – Foto: Arkivfoto Peter Brandi©

Frivilligcenter og Selvhjælp Hørsholm, Hørsholm Menighedsråd samt en gruppe på 20 frivillige har over de sidste par måneder, arbejdet ihærdigt på at arrangere en rigtig juleaften for alle ældre, såvel enlige som par samt alenemødre og -fædre i Hørsholm Kommune.

Hørsholm Menighedsråd har stillet Hørsholm Sognegård til rådighed for julearrangementet. Julearrangementet starter kl. 18, så det er muligt at deltage i den sene julegudstjeneste i Hørsholm Kirke inden.

Arrangementet

Efter en kort velkomst vil gæsterne blive ført op i den store sal, hvor der vil være et smukt pyntet juletræ, og salen selv er pyntet op til anledningen.

Når alle er gået til bords, vil der blive serveret en traditionel dansk julemenu, bestående af stegt and og flæskesteg med tilbehør. Måltidet vil blive rundet af med risalamande og efterfølgende kaffe med hjemmebagte småkager.

Aftenen vil også byde på julegaver til alle deltagere samt mandelgaver til de heldige.

Tilmelding

Der vil i alt være plads til 60 gæster og tilmelding vil være efter ”først til mølle” princippet. Du kan melde dig til ved at sende en mail til Frivilligcenter og Selvhjælp Hørsholm på mail@frivillighorsholm.dk eller ring på telefon 2926 2040.

Prisen er 150 kr. pr. person, børn (3-12 år) halv pris og børn under 3 år er gratis. Tilmelding vil først blive endeligt registreret når betaling er indgået. Du kan overføre penge via banken på reg.nr. 9570 konto nr. 12792719 eller MobilePay 33 38 41. Når betaling er foretaget, vil bindende registrering blive foretaget.

Sidste frist for tilmelding er torsdag den 5. december 2019.

Kategorier
Kirke

Det fælles måltid – en god måde at mødes på

Af Peter Brandi – Hørsholm Sognegård Foto: Pressefoto

Under overskriften ”Fælles måltider er en god måde at mødes på”, inviterer Hørsholm Menighedspleje, til gratis fællesspisning i Sognegården.

Formand for Hørsholm Menighedspleje Benno Aulby – Pressefoto

”Fælles måltider er en god måde at mødets på – også når man møder nogen, man ikke kender i forvejen,” siger formanden for Hørsholm Menighedspleje Benno Aulby. Og fortsætter ”Det at få mennesker til at mødes, kan ofte være den første start på et nyt netværk, og vi har alle brug for et netværk. Alle er velkommen til fællesspisningen, uanset hvilken tro man måtte have. Det er når vi mødes som mennesker, at vi knytter forbindelser.”

Det foregår den 30. oktober kl. 18:00, men da der er begrænset plads (max. 60 personer), skal man have en billet. Adgangsbillet fås i Sognegården mandag den 21., tirsdag den 22. og onsdag den 23. oktober
mellem kl. 14 – 15.30.

Hvad er Menighedsplejen

Hørsholm Sogns Menighedspleje blev oprettet i 1978, og Menighedsplejen har til formål at hjælpe socialt udsatte i Hørsholm Sogn.  

Der har altid været fattige og sultne og syge, og det vil der nok blive ved med at være. Herhjemme plejer vi at fortælle hinanden, at vi er landet, hvor “få har for meget og færre for lidt”. Om gamle Grundtvigs ord også gælder for Hørsholm sogn, er nok mere usikkert.

I hvert fald kunne en analyse af forholdene i sognet udført for godt et år siden afsløre, at mange familier lever i en grad af fattigdom, det kom som en overraskelse for de fleste. 

Dertil kommer, at fattigdommen altid er relativ: det er aldrig morsomt at være fattig, men det føles særlig slem, hvis man er det i en i øvrigt rig kommune. Intet tyder på, at disse menneskers vilkår er blevet bedre siden da, og derfor er det dem, Hørsholm sogns menighedspleje vil styrke indsatsen overfor.

Du kan læse mere om Menighedsplejen via dette link: Menighedsplejen

Har du spørgsmål til fællesspisningen kan du kontakte Formanden, Benno Aulby 25 13 62 85 e-mail bennoaulby@gmail.com

da_DKDansk