Hørsholm kommune afholder, det traditionsrige Sankt Hans arrangement ved Hørsholm Kirke den 23. juni 2024.
Program for Sankt Hans ved Hørsholm Kirke:
Kl. 14:00 Sankt Hans for børn: kom og bag snobrød, vær med til stjerneløb om hekse og trolde, spil stigegolf, yatsi og kongespil og lav og andre spændende aktiviteter med spejderne fra Jon Litle og Bent Byg
Kl. 17:15 Båltale ved Caroline Victoria Christensen, formand for Sports-, Sundheds- og Kulturudvalget. Børnenes Sankt Hans bål tændes umiddelbart efter talen
Kl. 21:10 Båltale ved Caroline Victoria Christensen, formand for Sports-, Sundheds- og Kulturudvalget
Kl. 21:20 Sankt Hans bålet tændes
Kl. 21:25 Isabella Kragerup synger for til ’Midsommervisen’ og ’Den danske sang er en ung blond pige’, Erik Hildebrandt akkompagnerer
Kl. 22:00 Midsommerkoncert i Hørsholm Kirke ved Organist Peter Hougaard
Du kan blandt andet købe grillpølser, kage, kaffe, popkorn, slushice, øl, vin og juice i spejdernes bod fra kl. 14:00. Spejderne modtager MobilePay og kontanter.
Alverdens undersøgelser viser desværre, at alt for mange både unge og gamle er ensomme og ikke aner, hvad de skal gøre ved det. En rigtig god måde at komme i kontakt med andre mennesker er at mødes over et måltid. Folkebevægelsen mod ensomhed har nu i en årrække opfordret til arrangement af fællesspisninger over hele landet under mottoet Danmark Spiser Sammen.
Fællesspisningerne udmøntes på mange forskellige måder. Som brunch, som frokost, som bålmad eller som en fælles middag. Det er sidstnævnte, der er tradition for i Hørsholm, og igen i år er en gruppe frivillige gået sammen om at arrangere en fælles middag i Hørsholm Sognegård med støtte fra Kommunens såkaldte §18 pulje.
De frivillige lægger hovederne grundigt i blød for at kunne servere et måltid, som alle aldersgrupper vil kunne lide. Mange af dem har været med til at arrangere middagen hvert år og glæder sig til at være med igen i år. ”Det er en fornøjelse at se, hvor hurtigt snakken kommer i gang ved bordene. Ingen får lov til at sidde genert og gemme sig. Det, at vi synger nogle sange sammen, giver også et godt fællesskab. Vi vil igen i år have en lækker 3-retters menu klar til gæsterne og dejlig levende baggrundsmusik ved trio PGV”, siger Tina Holkmann Gerling.
Udover mad, vin, musik og fællessang vil Frivilligcentrets leder, Tina Holkmann Gerling, give et oplæg om Frivillige Fællesskaber, hvilket måske også kan være med til at sætte snakken i gang ved bordene. Hvem ved, måske hører nogen ligefrem om et fællesskab, de kunne tænke sig a være med i, og går hjem og gør noget ved det.
Vi opfordrer alle – unge som gamle – til at være med. Billetter kan købes for en hundredlap på www.frivillighorsholm.dk
I skrivende stund er der fuld gang i en meget succesful afvikling af Hirsholm Festivalen. selv om det er i skyggen fra trusler om fjernelse af alle kommunale tilskud fra Hørsholm Kommune, og deraf følgende lukning af Museum Nordsjællands aktiviteter i Hørsholm.
Vi bringer her lidt billeder fra festvalen, og håber det ikke bliver sidste gang.
Der var ca. 70 der deltog i genindvielsen af mindestenen for C.H. von Linstow, som fandt sted på 200-års dagen for Linstows død.
Formanden for Museumsforeningen Peter Melander Brandi bød velkommen og fortalte at dagens begivenhed var kulminationen på mere end 3 års arbejde. Fra det øjeblik Hans Christian Bjerg gjorde Museumsforeningen opmærksom på den sørgelige forfatning som stenen var i, til i dag hvor vi indvier den i en renoveret og læsbar udgave.
Formanden takkede Naturstyrelsen og deres medarbejde og Raadvad Stenhuggeri der har udført renovering af både stenen og fundamentet. Der var også tak til Byrådet i Hørsholm Kommune for store den økonomiske håndsrækning på 50.000 kr. der, sammen med 58.000 kr. af Museumsforeningens egene midler, gjorde det muligt at skaffe den nødvendige økonomi til projektet. Der var også en tak til Museum Nordsjælland, for samarbejdet og deres gode råd i forbindelse med projektet.
Formanden rettede en særlig tak til Hans Christian Bjerg fra Museumsforeningens bestyrelse, for hans utrættelige arbejde som ansvarlig for projektet.
Peter Melander Brandi sluttede sin velkomst: ”Sidst men ikke mindst tak til alle jer der er kommet her i dag, for sammen med os og vores medlemmer, at fejre at vi nu igen kan hædre den mand, der har gjort så meget for vores og Danmarks skove.”
Hørsholms Borgmester Morten Slotved holdt indvielsestalen, hvor han blandt andet sagde: ” Hørsholm har i virkeligheden altid været en grøn kommune. Kommunen er i høj grad præget af de store skovarealer, som samtidig er en del af Nordsjællands udbredte skove. De gode muligheder for fritidsliv er med til at gøre Hørsholm til en attraktiv kommune at bo i. Generel må det også konstateres, at mange udnytter muligheden for at gå ture i vores skove.
Reguleringen og opdyrkningen af de nordsjællandske skove tog sammen med en øget gavnudnyttelse af skoven fart i løbet af 1700-tallet. Flere markante forstfolk var med til at præge denne udvikling. En af disse, som gennem sit langvarige virke kom til at administrere og præge denne udvikling, var overforstmesteren Christopher Hartvig Linstow. Han virkede med bolig i Hørsholm Slots kavalerboliger igennem næsten et halvt århundrede 1784-1823. Han havde flere dygtige medarbejdere og hans embedsperiode blev en opgangstid for skovene i Hørsholm, ligesom han også var med til at præge udbygningen af Nordsjællands skove, noget vi nyder godt af i dag.”
Borgmester Morten Slotved sluttede sin tale med disse ord: ” Hørsholm Kommune vil gerne medvirke til at bevare kommunens mindesmærker og den kulturhistoriske formidling de repræsenterer. Ofte glemmer vi dem nok i vores travle hverdag, og de står stille og må lide under tidens tand. Dette har været tilfældet med Linstows gravsten, hvis tekst efterhånden ikke kunne læses, så det gik ud over den formidling, som skulle være stenens opgave. Hørsholm Kommune har derfor hilst det velkommen, at Museumsforeningen for Hørsholm og Omegn har taget initiativ til at få gennemført en restaurering af Linstows gravsten. Kommunen har naturligt ydet bidrag til denne restaurering. Det er mit håb, at de mange, der benytter sig af vores skove, kort vil standse op, dvæle lidt og tage denne markante gravsten i øjesyn.”
Den officielle del af arrangementet blev afsluttet med at Hans Christian Bjerg, fra Museumsforeningens bestyrelse, holdt et indlæg, hvor han redegjorde for hovedtrækkene i Christopher Hartvig von Linstows liv og indsats.
Noget som nok forbløffede de fleste, var da Hans Christian fortalte at der ud over Linstow selv rent faktisk ligger yderligere 4 mennesker begravet på pladsen. Den seneste er Linstows oldebarn der blev begravet så sent som i 1947.
Man vil kunne læse mere om denne i Museum Nordsjællands Årbog, der udkommer sidst på året. Her skriver Hans Christian Bjerg en artikel om netop C.H. von Linstows liv og levned.
Museumsforeningen for Hørsholm og Omegn bød på forfriskninger, og der var mange af de fremmødte der benyttede lejligheden til tale med venner og andre fremmødte.
Tag strikketøjet med på biblioteket og få læst højt fra en god bog
Biblioteket inviterer til tre gange Strik og Lyt dette forår, hvor en bibliotekar vil læse højt, mens du i fred og ro sysler med dit strikketøj eller andet håndarbejde.
Der læses højt fra f.eks. noveller eller uddrag af romaner og genren vil variere fra gang til gang. Der bydes på kaffe og te.
Alle er velkomne – også selvom du gerne bare vil sidde og lytte. Du behøver ikke melde dig til alle tre datoer.
Forår ’23:
Onsdag 22. marts kl. 10-11
Onsdag 5. april kl. 10-11
Onsdag 10. maj kl. 10-11
Begrænsede pladser – tilmelding til Nina på nis@horsholm.dk
Pga. budgetreduceringer har kommunalbestyrelsen på mødet d. 30. januar 2023 besluttet at ændre bibliotekets betjente åbningstid.
Fra d. 1.3.2023 er den betjente åbningstid:
Mandag: 11-18
Tirsdag: 11-18
Onsdag: 11-18
Torsdag: 14-18
Fredag: 11-15
Lørdag: 10-14
Søndag: Ingen betjening
Den ubetjente åbningstid er fortsat mandag-søndag kl. 8-23.
Reducering af den betjente åbningstid vil samlet betyde seks færre betjente åbningstimer om ugen. Timerne er placeret, så flest mulige borgere stadig har mulighed for at møde personale, når de benytter biblioteket, da udlåns- og besøgstal viser, at der er flest besøg og udlån, når der er personale til stede.
Man kan læse mere om beslutningen via kommunalbestyrelsens referater på https://dagsordener.horsholm.dk/ ved at søge på datoen 30. januar 2023 og kigge under punkt 13.
Kulturdagen skal på grund af spareønsker fra Kommunalbestyrelsen arrangeres på en ny måde, og der skal lægges større ansvar over til de frivillige.
Derfor var der indkaldt til et offentligt møde i Spiessalen i Trommen. Mere end 40 var mødt op til mødet, hvilket langt oversteg arrangørernes forventninger, så der gik lidt tid med at skaffe flere stole og mere kaffe.
Caroline Victoria Christensen(A) bød som Formand for Sports-, Sundheds- og Kulturudvalget velkommen til de mange fremmødte med håbet om, at vi kunne få skudt projektet om Kulturdagen 2023 godt i gang.
Agendaen for mødet så ud som følger Evaluere kulturdag2022, tale om drømme og visioner for Kulturdag 2023, og rammesætning af Kulturdag 2023.
Kommunens forslag til ramme for Kulturdag 2023 Herefter overtog Centerchef Peter Juul Andersen ordet, og gennemgik rammen for Kulturdag 2023.
Heraf fremgik det at budgettet var 263.000 kr. og at der skulle dannes en forening, som skulle stå for det praktiske, med Hørsholm Kommune som ansvarlig for at; understøtte foreningsdannelsen, godkende budget, udbetale budget, vidensdeling, vejledning i forhold til tilladelser og fremlægge sager til politisk behandling samt årsberetning og regnskab.
Men inden vi kom til tale om rammerne, skulle de fremmødte komme med deres evaluering af Kulturdag 2022.
Deltagerne blev inddelt i de obligatoriske grupper, der fik udleveret papir til at notere hovedpunkterne.
Efter gennemgange af resultaterne blev det tid til at tale om drømme og visioner for Kulturdag 2023.
Her knækkede filmen i forhold til oplægget Flere af de fremmødte gjorde opmærksom på, at hele ideen med at danne en forening ikke kunne nås ,med den korte tidsramme der er til rådighed. Jerry Ritz nævnte, at ifølge det fremsendte forslag til vedtægter for foreningen, skulle der afleveres et budget for den kommende Kulturdag senest den 1. februar.
Det mente Peter Juul Andersen dog godt, at man kunne dispensere fra.
Efter nogen snak frem og tilbage foreslog Ingrid Hjarnaa, at man droppede gruppearbejdet om drømme og visioner, og i stedet koncentrerede sig om, at få etableret en arbejdsgruppe, der kunne gå i gang med selve arrangementet, så ville drømme og visioner nok komme af sig selv. Dette var der gehør for blandt de fremmødte.
Peter Juul Andersen holdt fast i, at man som kommune måtte have en juridisk enhed at arbejde sammen med.
Heldigvis var alle partier i Sports-, Sundheds- og Kulturudvalget repræsenteret på mødet, de blev efter en kort samtale enige om at frafalde kravet om en forening i hvert fald for 2023.
Alle der ville deltage i arbejdsgruppen til Kulturdag 2023 kunne skrive sig på den rundsendte liste. Det var der heldigvis mindst 20 der gjorde.
Jerry Ritz, der er formand for Fritids- og Kulturrådet[1], påtog sig at indkalde til det første møde i arbejdsgruppen.
Når enden er god Således ser det alligevel ud til, at der kan blive en Kulturdag 2023, det blive en økonomisk skrabet udgave, men med den energi de fremmødte lagde for dagen, er der noget der tyder på, at det kan blive en rigtig god
[1] Fritids- og Kulturrådet er et brugerråd sammensat af repræsentanter for Hørsholms kulturelle foreninger.
Kan du sætte programmet, booke stjerner, være praktisk og få det hele til at ske? Nu har du og alle andre nysgerrige og engagerede borgere og foreninger mulighed for at være en del af maskinrummet i kulturdagen.
Kulturdagen er en lokal, kulturel festdag i Hørsholm, hvor alle kan mødes på kryds og tværs, underholdes og opleve en bred vifte af kultur- og fritidsliv.
Den 4. januar 2023 kl. 17:00 – 19:00 lægger Kulturhus Trommen lokaler til en indledende dialog om, hvordan vi kan gribe opgaven an. Alle er velkomne.
På mødet sker følgende:
Evaluere kulturdag2022
Der skal tales om drømme og visioner for Kulturdag 2023
Rammesætte Kulturdag 2023
budget
organisering
gennemgang af foreningsvedtægter.
Alle, der ønsker at være med, er velkomne. Der vil være kaffe, frugt og kage til mødet.
Hvis du har spørgsmål til arrangementet, er du velkommen til at skrive eller ringe til Sidsel Vinther. Udkast til vedtægter for foreningen kan rekvireres hos Sidsel Vinther. E-mail: Siv207@Horsholm.dk tlf. +4521572675
Baggrund Ifølge aftalen om budget 2023-2026 inviteres lokale kulturaktører, erhvervslivet, frivillige borgere og foreninger til et samarbejde om at arrangere Kulturdag 2023. Kulturdagen finder sted lørdag d. 2. september 2023. Kommunen har afsat kr. 263.000 til formålet. Budgettet for Kulturdag 2023 kan forøges med andre bidrag. Kommunen hjælper organiseringen godt fra start og kan løbende støtte og vejlede projektledelsen for Kulturdagen, herunder ift. gældende regler, myndigheder, muligheder og restriktioner.
Af Søren Frandsen – Billede: Juletræet med sin pynt. Foto: Gribskov Arkiv.
Fisker Johannes Nielsen boede i et hus ud mod vandet på Villingebæk Strandvej 591 med sin familie. Den yngste søn hed Niels Arne og var født i 1930. Niels har fortalt om juleaften og familiens juletræ under 2. verdenskrig.
Julemaden bestod gerne af flæskesteg med rødkål. I det fattige fiskerhjem var det nærmest en befrielse, at man ikke også denne aften skulle spise fisk. Til dessert blev ofte serveret pærer, der i efteråret var plukket ved Hulerød Kro. Her stod et stort pæretræ, der altid bar meget frugt. Pærerne blev syltet og opbevaret i lufttætte glas, så de kunne holde sig hen over vinteren.
Bag de nedrullede mørklægningsgardiner stod juletræet med sin pynt. På fotografiet ses mange kæder med dannebrogsflag, der naturligvis ikke var en tilfældighed i denne krigstid. Men derudover var der flettede julehjerter, kurve, glimmer og knallerter. Træets stearinlys var med til at skabe det lys i mørket, der særlig denne højtidsaften var behov for. Familien på pensionatet Havblik lidt længere mod øst var gerne på besøg juleaften. Mens lysene brændte, gik alle rundt om juletræet. For en stund glemte man den hverdag, der særlig under krigen kunne være streng.
Nu skulle julegaverne fordeles. De var ikke mange og bestod ofte af ting fremstillet i hjemmet. Et par strikkede sokker eller vanter var gode, nyttige ting.
Senere blev der serveret kaffe. Da der ikke kunne købes rigtig kaffe, gjaldt det om at finde den bedste erstatning på markedet. Den blev solgt af en kiosk i Hornbæk under det eksotiske navn Columbus-kaffe. Juleaften var altid hyggelig – en aften der blev set meget frem til.
Af Jeppe Boel Jepsen – Billede: De ministerio dæmonum – om vætternes gerninger fra den svenske Ærkebiskob Olaus Magnus ”Historia de gentibus septentrionalibus” – Historien om De Nordiske Folk. Trykt i Rom i 1555.
De fleste i dag forbinder nisser med jul og hygge. Og julenissen er da også en gammel dansk tradition, men den er ikke engang 200 år gammel. Den katolske ærkebiskop Olaus Magnus skrev i landflygtighed fra reformationen en skildring af små væsner, som bor i naturen og på gårde i de skandinaviske lande medfulgt af et tryk fra bogen. Fortællingen og billedet bliver hver jul fremvist som den første afbildning af en nisse. Olaus Magnus beretter at ”sådanne væsener mange steder i de nordiske landes ende (i enhver bogstavelig forstand hvor Satan har sit sæde) gennem utrolige bedrag i varierende former præsenterer sig for deres beboere, men så forvolder skade på dem, når de huserer, de vælter huse, skader kvæget, ånderne hærger og skader pløjemarker og ødelægger gårde og brønde. Alt dette og endnu mange andre hemmelige, eller rettere åbenbare Djævelens viljer.” Magnus skrev sin beretning netop som hekseforfølgelserne begyndte at tage til, og her kom vætterne til at spille ind. De blev til satans hjælpere, til dæmoner eller små djævle, som heksene plejede omgang med. Heksene kunne berette om, hvorledes de havde mødt disse væsner og fået Helschot, elleskud, til at forgøre både dyr og mennesker. Dette medførte, at heksene blev dømt til at blive renset i ilden, hvilket vil sige brændt på bålet.
Som århundrederne gik, og heksejagten gudskelov gik i sig selv igen, forsvandt også nisserne fra de lærdes opmærksomhed. Indtil julen 1836, hvor guldaldermaleren Constantin Hansen, som netop havde modtaget et legat til et studieophold i Rom, inviterede de øvrige danske kunstnere i Rom til et juleselskab. Blandt de inviterede var Bindesbøll, Rørbye, Marstrand, Küchler, Blunk, Sonne og Thorvaldsen. For at skabe en hjemlig og landlig stemning havde Hansen tegnet små gårdboer, altså nisser, klippet dem ud og brugt dem som pynt. Nisserne optrådte i forskellige opstillinger, hvor de legede, sloges om grød og prøvede kræfter med katte. Kravlenissen var dermed født.
Nissens endelige forbindelse til julen kom med Hans Scharlings meget populære roman ”Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard” fra 1862, hvori julenissen for første gang omtales. Romanen er flere gange filmatiseret under titlen ”Nøddebo Præstegård”. Den i romanen beskrevne Nøddebo Præstegård er dog fiktiv, og har desværre intet med Nødebo ved Hillerød at gøre.
Fra fortidens farlige væsner på gården, over kirkens grusomme heksejagter og danske guldalderkunstnere i Rom, er nisserne i dag flyttet ind i vores hjerter. De pryder i disse dage mange hjem og kontorlandskaber og er nu et symbol på hygge og julestemning.
Af Kristoffer Schmidt – Frederik 7. og grevinde Danner. Det Kgl. Bibliotek.
I 1848 var der gået langt over 100 år siden Frederiksborg Slot officielt havde fungeret som residens for den danske konge. Men dette år besluttede landets nye regent Frederik 7. at gøre Frederiksborg Slot til kongelig vinterresidens. Årsagerne hertil var mange. Frederik 7. havde selv en stor forkærlighed for Christian 4.s gamle slot og for så vidt også selve Hillerød. Derudover gjorde visse prekære omstændigheder i hovedstaden tilværelsen på Frederiksborg Slot langt mere attraktiv. Her kunne kongen komme væk fra sine politiske forpligtelser, han reelt set ikke havde den store interesse for. Samtidig havde Frederik 7.s forhold til skuespilleren Louise Rasmussen, eller Grevinde Danner, gjort situationen ved det danske hof anspændt.
Frederik 7. og Grevinde Danner satte hurtigt deres præg på Frederiksborg Slot og Hillerød. For eksempel i forbindelse med julen arrangerede grevinden en julefest for en række af byens borgere. Den første af disse blev afholdt 1. juledag 1850 – samme år som Frederik 7. og Grevinde Danners ægteskab. Julefesten startede klokken 8, og på gæstelisten stod byens embedsmænd, der kunne medbringe deres koner og børn, om end kun børn fra 4 år og opefter. Julearrangementet afholdtes i grevindens gemakker. Der var opstillet et pyntet juletræ med gaver til børnene, mens der også var mulighed for dans. Gaveregnen over børnene var stor, hvilket den senere ørelæge Victor Lange har beskrevet. Godt nok blev hans mor og han selv aldrig inviteret til julefesterne. De boede imidlertid i Helsingørsgade i tømrermester Abbens Gård, hvor også adjunkt Johan Georg Lowson residerede med sin familie. På grund af Lowsons status i byen var det en selvfølge, at han blev inviteret til julefesten sammen med sin familie. Når Lowson med sine sønner vendte tilbage fra julefesten, kunne Lange så misundeligt kigge på de hjembragte sager, der bestod af diverse julelækkerier (såsom fransk konfekt, blodappelsiner osv.), fint legetøj og endda noget så sofistikeret som kukkasser, hvor man ved hjælp af flere linser kunne opleve billeder i panorama.
I grevindens forgemak serveredes te for selskabet, mens børnene fik smørrebrød. De voksne medlemmer af selskabet blev budt på buffet og champagne i Valdemarsalen. Bagefter kunne man fornøje sig ved et af fire spilleborde, der var opstillet i Det Blå Gemak.
Da Frederik 7. var syg den efterfølgende jul, måtte man aflyse julefesten. I 1852 vendte julefesten dog tilbage og afholdtes fra nu af 2. juledag. Det lader til, at stemningen ved julefesterne var afslappet, og både konge og grevinde nød at være sammen med byens borgerskab. I det hele tage gjorde beboerne på Frederiksborg en dyd ud af at mænge sig med lokalbefolkningen. Man deltog således i adskillige lokale arrangementer og besøgte flere af byens spidser eller lokale embedsmænd i privaten. Idyllen varede dog ikke ved. Natten mellem den 16. og 17. december 1859 nedbrændte størstedelen af hovedslottet, hvorved Frederiksborg Slot definitivt mistede sin status som kongeligt residens.