Kategorier
Transport

Oplev den nye Volkswagen ID. Buzz helt tæt på

Volkswagen Hørsholm skyder traditionen tro det nye år i gang med Åbent Hus, hvor alle Hørsholmere kan komme og se nærmere på den elektriske udgave af det ikoniske ‘Folkevognsrugbrød’. ID. Buzz er den nyeste tilføjelse til Volkswagens serie af elektriske ID.biler og har i forbindelse med Åbent Hus den 7-8. januar Danmarkspremiere, hvor der også er fokus på koncernens crossover-modeller.

Volkswagen har for vane at invitere den lokale omegn til Åbent Hus i starten af året, og 2023 bliver ingen undtagelse. Den 7. og 8. januar slår Volkswagen Hørsholm på Kokkedal Industripark 28 dørene op til Åbent Hus. I år kan de lokale gæster se frem til at opleve Danmarkspremiere på ID.Buzz helt tæt på, der er blev kåret til Årets Bil i Danmark 2023. Det er anden gang, at en ID.-model fra Volkswagen vinder den titel.

“Mange kan nok genkende konturerne af den nye ID. Buzz og får en følelse af nostalgi tilbage til 60’erne og 70’erne, når de oplever den helt tæt på. Og netop den følelse får alle de lokale borgere mulighed for at opleve, når vi inviterer til Åbent Hus hos alle vores forhandlere i starten af 2023. Med ID.Buzz tilføjer vi endnu et segment af biler til vores ID.-serie, og vi kan ikke vente med at vise den frem for alle danskere, siger Michael Ebeling, adm. direktør i Volkswagen Danmark”

Til Danmarkspremieren bliver ID.Buzz officielt tilføjet til Volkswagens ID.-serie af elektriske biler, som er blevet rullet ud siden introduktionen og lanceringen af ID.3 i 2019. Tal fra bilstatistik.dk viser, at 12 % af solgte elbiler i Hørsholm i 2022 kommer fra Volkswagen.

ID.-serien og crossovers
Netop volkswagens ID.-modeller rundede flere
milepæle i 2022. I hele Europa har virksomheden solgt mere end 500.000 elektriske ID.-biler, og I Danmark kører der nu mere end 10.000 ID.’ere rundt på vejene. Til Åbent Hus hos Volkswagen Hørsholm er det dog ikke kun koncernens elektriske biler, der er i fokus. Det er også Volkswagens benzin- og diesel-modeller T-Cross, T-Roc og Taigo, der køres kampagne på, hvor kunder kan få flere gode fordele med i en handel. ID.Buzz kan sammen med en masse andre af Volkswagens bilmodeller opleves til Åbent Hus den 7-8. januar 2023 hos Volkswagen Hørsholm og Volkswagens andre forhandlere på tværs af Danmark.

Kategorier
Transport

Priserne i offentlig transport reguleres 15. januar 2023

Af Peter Brandi – Pressefoto

Prisstigningerne på ikke mindst brændstof og el betyder, at taksterne i den offentlige transport i bus, tog og metro på Sjælland stiger med 4,9 pct. i gennemsnit fra 15. januar. Taksterne stiger især for korte rejser på rejsekort og pendlerkort – til gengæld bliver pendlerkort til lange rejser ikke dyrere, og mange enkeltbilletter bliver billigere end i dag.

Trafikselskaberne i Din Offentlige Transport (DOT) – DSB, Metroselskabet og Movia – tilpasser priserne i 2023, baseret på de stigende priser på brændstof og elektricitet sidste år. Dette følger efter en årrække med ingen eller relativt små prisstigninger i den offentlige transport. Til næste år vil priserne i den kollektive transport i gennemsnit blive hævet med 4,9 pct.

Trafikstyrelsen fastsætter hvert år et loft for, hvor meget priserne i offentlig transport må stige ud fra et særligt indeks, der afspejler omkostningsudviklingen i sektoren det forrige år. Det betyder, at priserne til bus, tog og metro på Sjælland, Lolland, Falster og Møn pr. 15. januar 2023 reguleres, så priserne samlet set ligger indenfor takststigningsloftet på 4,9 pct., svarende til prisstigningerne i 2021.

Nationalbanken forventer, at omkostningerne i den kollektive transport vil vokse med 10 pct. i 2022, hvorfor der også må forventes stigende takster i 2024.

”Ligesom alt andet stiger omkostningerne til at levere god kollektiv transport også markant i øjeblikket. Det sker efter flere år, hvor priserne har været holdt i ro, men nu er det nødvendigt i gennemsnit at lade dem stige. Det bliver dog med de nye priser relativt billigere at rejse langt med den kollektive transport, og på den måde mere attraktivt at lade bilen stå og tage kollektiv transport,” siger DOTs bestyrelsesformand Marlene Holmgaard Fris.

I DOT ønsker vi, at rejsekort altid er billigere end at købe en enkeltbillet. Men prisforskellen er stor – i gennemsnit 36 pct. DOT ønsker derfor gradvist at mindske prisforskellen, så kunder uden rejsekort eller pendlerkort kan rejse billigere. Fra næste år reduceres prisforskellen til ca. 22 pct., og vi planlægger at mindske forskellen yderligere i 2024.

Enkeltbilletter
De nye priser betyder, at kunder, der rejser på enkeltbilletter, vil opleve et prisfald, hvis de rejser længere end to zoner. Den gennemsnitlige prisnedsættelse for enkeltbilletter vil være på ca. 6,3 pct. Eksempelvis bliver en tre-zoners enkeltbillet seks kr. billigere, når prisen falder fra 36 kr. til 30 kr. Mens prisen for en længere rejse på enkeltbillet på f.eks. 12 zoner falder med 20 kr. fra 116 kr. til 96 kr.

Rejsekort
Kunder, der bruger et almindeligt rejsekort til deres rejse, vil opleve en gennemsnitlig prisstigning på 8,6 pct. Det betyder f.eks., at en tre-zoners rejse på rejsekort procentvis stiger mest med to kroner til 23,50 kr. Mens en længere rejsekortrejse på f.eks. 12 zoner stiger med 1,50 kr. til 79,50 kr.

Pendlerkort
Kunder, der rejser på pendlerkort på kortere rejser op til ti zoner, vil opleve prisstigninger mellem 0 og 9,8 pct. Her stiger et to-zoners pendlerkort med 40 kr. om måneden til 450 kr., mens et otte-zoners pendlerkort fra eksempelvis Roskilde til København H stiger med 20 kr. til 1.350 kr. pr. måned.

Til gengæld kan alle kunder med pendlerkort til længere end ti zoner se frem til, at priserne holdes i ro til næste år.

Pensionistkort
Pensionister, der rejser på pensionistkort, vil opleve en prisstigning på mellem 4,5 og 4,8 pct. Prisen for et tre-zoners kort med tre måneders gyldighed stiger således i alt 30 kr., svarende til 10 kr. om måneden. Mens et pensionistkort til 1 storzone stiger med 40 kr. for tre måneder, svarende til 13,33 kr. pr. måned.

”I 2022 gennemførte trafikselskaberne i DOT ingen prisstigninger i bus, tog og metro på Sjælland, da takststigningsloftet var 0 pct. Til næste år har Trafikstyrelsen fastsat takststigningsloftet til 4,9 pct. Priserne i offentlig transport reguleres derfor, blandt andet på baggrund af høje energipriser, sådan at billetpriserne så vidt muligt på Sjælland følger den almindelige prisudvikling,” siger DOTs bestyrelsesformand Marlene Holmgaard Fris.

Fakta

Se oversigten over taksterne for 2023 på DOTs hjemmeside.
Læs om taksstigningsloftet for 2023 her

Om DOT

DOT, Din Offentlige Transport, arbejder for at gøre det nemt at være kunde i den offentlige transport på Sjælland og øerne. DOT sørger for kundeservice, koordineret trafikinformation, sammenhængende køreplaner, billetkøb og priser, når én million daglige rejser foretages med bus, tog og metro. DOT er et samarbejde mellem DSB, Movia og Metroselskabet, der skal sikre en god kundeoplevelse på tværs af transportformer og gøre det attraktivt at rejse bæredygtigt.

Kategorier
Transport

DSB solgte knap 250.000 pladsbilletter i juleugen

Af Peter Brandi – Foto: Peter Brandi©

DSB oplyser at de i uge 51, den 20-26. december 2021, solgte næsten 250.000 pladsbilletter og refunderede knap 18.000 billetter og pladsbilletter. Salget er cirka 75 procent større end i julen 2019, der var den sidste jul inden corona. Det hører dog med, at der ikke var krav om pladsbillet i 2019.

”Tallene illustrerer samtidig, at kunderne er trygge ved at rejse med tog, og at de kvitterer for de tiltag, der er med coronapas, pladskrav og øget rengøring undervejs. I udrejsetrafikken i perioden den 20-24. december kom 75,8 procent af kunderne, der rejste på tværs af Danmark, frem til tiden inden for tre minutter,” siger informationschef i DSB Tony Bispeskov.

Mange af dem, der rejste hjem fra jul den 25-26. december, fik til gengæld en noget anden oplevelse. Her satte Banedanmarks arbejde med flere og tilbagevendende signal- og skinnefejl deres præg på punktligheden. I flere tilfælde tog det adskillige timer at lokalisere og rette fejlene og punktligheden tog et dyk, så kun 46,0 procent af kunderne, der rejste på tværs af landet, kom hjem fra jul til tiden.
Kunderne, der var mere end 30 minutter forsinkede, kan benytte DSB’s Rejsetidsgaranti, der giver ret til økonomisk kompensation eller en ny billet til en tilsvarende rejse. Læs mere om garantiordningen på DSB.dk/Rejsetidsgaranti

Du skal fortsat huske pladsbilletFra i dag den 27. december er det gratis at bestille pladsbilletter til rejser med InterCity-, InterCityLyn- og Lyn+togene frem til og med den 16. januar 2022. Udover mundbind eller visir er der i InterCity-, InterCityLyn- og Lyn+togene krav om, at kunderne har et gyldigt coronapas og pladsbillet.

Intet krav om pladsbillet eller coronapas i regionaltog
Der er hverken krav om coronapas eller pladsbillet i regionaltog, S-tog og Øresundstog, hvor kunderne typisk foretager kortere rejser.

Ifølge DSB kan kunder, der ikke ønsker at rejse, ekstraordinært få refunderet billetter og kort uden gebyr – herunder Orange-billetter, Ungdomskort og pladsbilletter. Det gælder foreløbig til og med den 16. januar 2022. Læs mere på DSB.dk/Coronavirus/Refundering

Kategorier
KV21 Transport

Grønne biler i Hørsholm – nr. 2 i Danmark

Af Jan Klit (C) Formand for MPU – Foto: Peter Brandi©

I de seneste udgaver af Ugebladet er den nye mobilitetsplan omtalt.

Hørsholmborgerne er glade for deres bil og bruger den rigtig meget – også til små, korte ture. Og bilen er største synder i CO2 udslippet.

Jeg synes dog også det skal nævnes, at borgerne også er glade for grønne biler, hvor kommunen ligger nr. 2 på listen over borgere med flest af slagsen set i forhold til indbyggertallet. Og overgangen til el- eller hybridbil er stigende. Det er positivt, og en udvikling vi vil understøtte. Derfor ser vi på, hvordan vi kan gøre det lettere at være elbilejer i Hørsholm – uanset om du bor i villa eller i etageejendom. For det skal selvfølgelig være muligt at køre elbil, også hvis du ikke selv kan opsætte el-lader.

Vi er ved at fastlægge hvor mange ladere, der er brug for – og hvilken type. Hvor skal de sættes op og på hvilket regelgrundlag? Og også kommunens egen bilflåde, skal der ses nærmere på.

Så vi kører meget, men mere og mere grønt – trods alt.

Kategorier
Transport

God tur – god stil på cykelstien.

I Hørsholm Kommune er vi glade for alle cyklister! Men vi kan allerbedst lide dem, som har god stil og styr på motionscyklen.

Motionscykling er populært, og de smukke landskaber i Nordsjælland er et meget attraktivt område for cykeltræning. Den stigende motionscyklisme kræver tilvænning både for de mange cyklister og for de øvrige trafikanter på vejene. Derfor sætter Hørsholm Kommune sammen med Furesø -, Gentofte -, Fredensborg – og Helsingør Kommuner fokus på de hurtigt kørende cyklister.

I april kan du møde vejplakater med sloganet “God tur, God stil” på Strandvejen og landevejene i Nordsjælland. Pladsen på vejen kan være trang, og det stiller store krav, uanset om du er på to eller på fire hjul. Derfor er det god stil at tage hensyn til de andre trafikanter.

Jan Klit (C) – Foto: Peter Brandi©

Vi synes, det er god stil at køre ordentligt, og vil derfor gerne opfordre alle trafikanter til at vise hensyn til andre på vores fælles veje”, fortæller formand for Miljø- og Planlægningsudvalget Jan H. Klit. ”På en cykel kan man vise hensyn ved fx. at bruge ringeklokken på Strandvejen og til generelt at bruge cykelstierne. Som bilist kan man lade være med at køre alt for tæt på cyklisterne eller lade de modsatrettede bilister komme forbi cyklisten inden man selv overhaler, det koster ikke mange sekunder.

Peter

Kategorier
Teknik og Miljø Transport

Intelligente signalanlæg giver grøn bølge og hurtigere busser

Af Peter Brandi – Foto: Kristian Hestbech©

Det er ikke nogen hemmelighed, at der er tæt trafik på Usserød Kongevej. Derfor er det en prioritet for Hørsholm Kommune stadigt at sikre en mere glidende trafik.

Derfor har Hørsholm Kommune af flere omgang investeret i at optimere de 7 signalanlæg mellem Højmosen og Rungstedvej, så de nu giver grøn bølge.

Jan Klit (C) – Formand for Miljø- og Planlægningsudvalget – Foto: Peter Brandi©

Alle bliver irriteret over at sidde i en trafikprop, Usserød Kongevej kan være en prøvelse i myldretiden. Vi skruer på alle tænkelige knapper for at få trafikken til at glide på vores mest trafikerede strækninger, senest med en ny opgradering af signalanlæggene,” siger udvalgsformand Jan H Klit.

Systemet sikrer kortere rejsetid for den kollektive transport og samtidig at der er grøn bølge for bilisterne. Den seneste opgradering af systemerne er sket i januar 2021. Her har kommunen og Movia etableret smart signalprioritering for busserne på Kongevejen.

Samme opgraderinger er foretaget for signalanlæggene på Rungstedvej mellem Østre Stationsvej og Usserød Kongevej.

Kategorier
Teknik og Miljø Transport

Øde veje frister bilister til at køre stærkt

Af Peter Brandi – Foto: Kim Matthai Leland©

Har du observeret at Hørsholm Kommune i øjeblikket gennemfører en trafik-kampagne, der skal få bilisterne til at sætte farten ned?

Corona-nedlukningen af samfundet giver ekstra plads på de danske veje, og det får nogle bilister til træde hårdere på speederen. Det er et problem, for farten er helt afgørende i mange alvorlige ulykker.

Der burde være færre, der bliver taget for at køre for stærkt, men det er ikke tilfældet. Vi sætter derfor fokus på at holde hastigheden nede, for farten dræber. Trafiksikkerhed er højt på dagsordenen i Hørsholm Kommune og derfor deltager kommunen i Rådet for Sikker Trafiks landsdækkende fartkampagne.

Jan Klit (C), formand for Miljø- og Planlægningsudvalget

”Jeg har arbejdet i politiet i mange år, og jeg har set, hvad farten kan gøre ved en ulykke. Høj fart er en helt afgørende faktor i mange ulykker. Jeg synes derfor, det er vigtigt, at vi minder bilisterne om at overholde fartgrænserne” siger udvalgsformand Jan H Klit.

Kampagnen løber frem til 29. marts.

Fakta om fartulykker:
Fra 2014 til 2019 er 401 personer blevet dræbt i trafikken på grund af for høj hastighed.
Kører man ind i et vejtræ med 90 km/t, svarer det til frit fald fra 12. etage.

Kategorier
Teknik og Miljø Transport

Genopfriskning af brostensfeltet på Usserød Kongevej

Som brostensfeltet ser ud i dag – Pressefoto

Brostenene på Usserød Kongevej løsner sig, de larmer og udseendet halter. Det ønsker Hørsholm Kommune nu at gøre noget ved.

Teamleder Rune Munch Christensen udtaler:
”På baggrund af flere henvendelser og faglige vurderinger af vejstrækningen, har Miljø- og Planlægningsudvalget besluttet at gribe til handling. Vi ønsker at reducere støjen og give feltet en udformning og belægning som giver en pladsfølelse samtidig med at trafikkens hastighed sænkes.”

Hørsholm Kommune beder borgerne om at komme med input og kommentere på 3 skitser for belægningen i brostensfeltet på Usserød Kongevej. Inddragelsen foregår på BorgerLab.

Den genbrugte

Hørsholm Kommune har fået landskabsarkitektfirmaet BOGL til at udarbejde 3 skitser, som skal gøre netop dette. Alle 3 løsninger forventes at løse støjproblemerne.

Den grønne
Den sammenkoblede

Du kan læse mere om skitserne og stemme på sin favoritløsning inde på BorgerLab: https://borgerlab.horsholm.dk/da-DK/

Peter

Kategorier
Transport

Så er det nye design på informations-skærmene på stationerne rullet ud

Af Peter Brandi – DSB/Pressefoto

Et nyt skærmdesign, der er blevet udviklet sammen med passagererne og grundigt testet af mange pendlere og passagerer, er nu rullet ud på Kystbanen.

Designet er udarbejdet sammen med passagererne
Det nye design er blevet grundigt testet for læsbarhed og brugervenlighed: Fra det kun var streger på et stykke papir, der blev forevist pendlerpaneler og ventende passagerer på stationerne, til live afprøvningen på 14 stationer i november-december sidste år, hvor der kom mange brugerkommentarer. Designet er løbende tilpasset på baggrund af brugernes input. Det nye skærmdesign gør det lettere at se, hvor på perronen man som passager skal placere sig for at komme i den vogn, man har pladsbillet til. Det er derfor også en hjælp på stationer, hvor der kan være mange passagerer i en tid med krav om, at vi skal holde afstand.

Ikoner og animationer gør informationen lettere at forstå
Som noget nyt vises togets ankomsttider på alle efterfølgende stationer på ruten, ligesom det nu bliver nemt at finde cykelvognen eller døre med let adgang for kørestol, barnevogn eller cykel ved hjælp af ikoner på skærmen. Blandt forbedringerne er også, at skærmen tæller ned til afgang, så man kan se, at toget snart skal køre, som vi kender det fra S-togene i København. ”Det grafiske design med animationer og ikoner skal gøre det lettere at tage toget. Vi har i hele projektet haft brugerne involveret og testet forskellige udgaver af designet. På baggrund af kommentarerne har vi justeret designet, så der nu er større kontrast og tydeligere skrift, og siden vi rullede det nye skærmdesign ud i Vestdanmark, har vi fået mange positive tilbagemeldinger,” siger trafikinformationschef Pernille Jørgensen, der er chef for Banedanmarks og DSB’s fælles trafikinformation.

Udrulningen foregår strækningsvis
I ugen der er gået, er det nye design til stationer på Kystbanen samt på strækningen mellem Valby, Ny Ellebjerg og Københavns Lufthavn, og udrulningen afsluttes på Københavns Hovedbanegård på mandag den 5. oktober.

Se skærmdesignet på din egen skærm
Hvis du er spændt på at se det nye skærmdesign i funktion, kan du tage et kig på app’en Din station eller trafikinformationssiden dinstation.dk, der er bygget op i tilpassede versioner af det nye design.

Husk, fortsat at vise hensyn og passe på hinanden, når du benytter den offentlige transport.

Rigtig god rejse.

Kategorier
Transport

Stationsstuen er åben på Rungsted station

Af Peter Brandi – Fotos: DSB/ Bjarke Ørsted©

I forbindelse med Stationsstuens åbning er den smukke forhal igen åben for kunderne. Bygningen er ligesom de øvrige stationer på Kystbanen tegnet af Heinrich Wenck, som var chefarkitekt hos DSB fra 1894-1921. Rungsted Kyst Station stod klar i 1897, da Kystbanen åbnede.

Kommerciel direktør i DSB, Jan Sigurdur Christensen (tv.) og Driftschef Thomas Gordon (th.). og Borgmester Morten Slotved Foto: DSB/ Bjarke Ørsted©

Der blev ikke holdt noget åbningsarrangement, men DSB havde inviteret borgmesteren med flere, til en kop kaffe kl. 6.30 i fredags.
Bemærk, at åbningen foregik, før det landsdækkende krav om mundbind på serveringssteder, blev annonceret af Statsminister Mette Frederiksen på pressemødet fredag eftermiddag. 

”Dejligt med den nye stationsstue i Rungsted ”

…udtaler Jan Klit, Formand for Miljø- og Planlægningsudvalget (C) og fortsætter

Jan Klit, Formand for Miljø- og Planlægningsudvalget (C) – Foto: Peter Brandi©

”Rigtig positivt, at der nu på Rungsted Kyst station igen er mulighed for at blive serviceret med bl.a. god kaffe og andre lækkerier.

Jeg var så heldig at være med til ”indvielsen” af den nye stationsstue, hvor der efter min opfattelse nu virkelig er skabt nogle særdeles gode rammer for en rigtig god og rar oplevelse når man alligevel venter på toget, eller bare kommer forbi inden tog eller busafgang.

DSB har valgt, at stationsstuen skulle ligge på Rungsted Kyst, hvilket jo også er supergodt for de mange der dagligt bruger stationen.
Jeg vil dog bestemt ikke lægge skjul på, at jeg også håber noget lignende i et fremadrettet perspektiv kunne indrettes på Kokkedal station.”

Butikschef Lone Kraskow – Foto: DSB/Bjarke Ørsted©
Den grønne farve i Stationssten er inspireret af denne smukke frise i forhallen – Foto: DSB/Bjarke Ørsted©
Kategorier
Transport

DSB ophæver kravet om pladsbestilling

Af Peter Brandi – Foto: Peter Brandi©

Hvis du har rejst med tog indenfor de seneste måneder, ved du, at der har været krav om pladsbillet til alle rejser med InterCity-, InterCityLyn- og regionaltog herunder også til Øresundstogene.

DSB har nu meddelt, at der ikke længere er krav om pladsbestilling. Det sker ifølge DSB, fordi Sundhedsstyrelsen nu anbefaler brug af mundbind i den kollektive trafik. Ophævelse af kravet om pladsbillet gælder fra i dag den 5. august.

Derfor behøver du ikke længere en pladsbillet til rejser med InterCity- og InterCityLyn- eller regionaltog.

DSB takker for passagerernes forståelse og tålmodighed de seneste måneder, i en tid der har krævet nye og uvante tiltag for os alle.

DSB slutter  af med at opfordre til fortsat at passe på hinanden på rejsen ved at vise hensyn og følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Du kan se de nye retningslinjer her

Pladsbilletter til InterCity- og InterCityLyn-tog
Med det ophævede pladskrav er der igen mulighed for at købe pladsbillet i InterCity- og InterCityLyn-tog til 30 kr. eller en pendlerpladsbillet til 10 kr. Allerede udstedte pladsbilletter til InterCity- og InterCityLyn-tog er fortsat gyldige. Der udstedes ikke længere pladsbilletter til regionaltog.

Rejser med S-tog
De nye anbefalinger betyder, at du på rejser med S-toget igen kan sidde og stå, som du vil. Med pladspaarejsen.dk kan du fortsat følge med i, hvor mange der er med næste S-tog, før du stiger på.

Kategorier
Transport

Trafikulykker med høje promiller, sker ofte på knallert

Af Peter Brandi – Modelfoto – Peter Brandi©

Af og til falder man over en statistik, der overrasker en. Denne her ulykkesstatistik fra Danmarks Statistik overraskede mig.

Selvom knallerter kun udgør 3,4 pct. af alle private køretøjer i Danmark, så står de for 38 pct. af spiritusulykker med promille over 2.0. Jo højere promillen bliver, jo mere fylder knallerter i statistikken over spiritusulykker i trafikken.

I 2018 skete der 56 spiritusulykker i trafikken, hvor en eller flere personer kom til skade, og hvor føreren af det forulykkede køretøj havde en promile på 2.0 eller derover.

Knallerter stod for 21 af disse spiritusulykker med over 2.0 i promille, hvilket svarer til 38 pct. af alle spiritusulykker af den type i 2018.

”Knallertkørerne fylder 13 pct. af spiritusulykkerne, hvor promillen er i den lave ende af skalaen dvs. mellem 0,5 og 0,8 promille, hvorefter knallerternes andel af spiritusulykker stiger i takt med promillen,” forklarer fuldmægtig i Danmarks Statistik Henning Christiansen.

Disse tal dækker kun spiritusulykker med personskade, hvor politiet er blevet tilkaldt. Tallet er underestimeret, da spiritusulykker, som ikke kommer til politiets kendskab, herunder de som registreres på skadestuerne, ikke indgår i denne statistik.

Knallerters andel af spiritusulykker. 2018

spiritus1
Kilde: Danmarks Statistik, www.statistikbanken.dk/UHELD12

Antallet af spiritusulykker på knallert er kraftigt faldende

Set over en 10-årig periode er antallet af spiritusulykker, hvor knallertføreren har overskredet promillegrænsen, faldet kraftigt.

I 2008 skete der 224 spiritusulykker på knallerter, hvor knallertførerens promillegrænse var overskredet. Dette tal var faldet til 65 i 2018, hvilket svarer til et fald på 71 pct.

Dermed er antallet af spiritusulykker på knallerter også faldet mere, end antallet af spiritusulykker med overskreden promillegrænse er generelt.

For alle førere af køretøjer og fodgængere er dette tal faldet fra 744 i 2008 til 259 i 2018 svarende til et fald på 65 pct.

Tilskadekomne og dræbte i spiritusulykker hvor promillegrænsen er overskredet. 2008-2018

spiritys2
Kilde: Danmarks Statistik, www.statistikbanken.dk/UHELD12  

Fakta: Hvordan ser den typiske knallertejer ud?

  • I Danmark er der rundt regnet registreret 116.000 ejere til knallerter.
  • 78 pct. af knallertejerne er mænd, 18 pct. er kvinder og i 5 pct. af tilfældene er ejerens køn uoplyst.
  • Den typiske knallertejer er 45-54 år gammel og folk i denne aldersgruppe ejer 25 pct. af alle knallerter i Danmark. Den næststørste gruppe af knallertejere er de 55-64 årige, som ejer 19 pct. af alle knallerter.
  • Der er flest spiritusulykker på knallert blandt de 45-54 årige, denne gruppe står for 28 pct. af årets samlede spiritusulykker på knallert i 2018.
  • Den tredjestørste gruppe er de 35-44 årige, som ejer 15 pct. efterfulgt af de 25-34 årige, som ejer 11 pct. af alle knallerter. De 35-44 årige stod for 22 pct. af spiritusulykkerne på knallert i 2018 og de 25-34 årige stod for 8 pct.
  • Kilde: Danmarks Statistik, særkørsel på baggrund af www.statistikbanken.dk/BIL6
da_DKDansk