Ny udstilling åbner på Hørsholm Egns Museum

#

Af Peter Brandi.

Under navnet ”1770 – Slottet, Struensee og Trykkefriheden” åbner Museum Nordsjælland en helt ny udstilling på Hørsholm Egnsmuseum.
Det er noget af en begivenhed, for det er den første nye udstilling, siden udstillingen om Stenalderjægerne blev etableret.

Hørsholms Egns Museum til højre i billedet – Foto: Peter Brandi©

Sjældent har dilemmaerne i forholdet mellem censur og ytringsfrihed været mere aktuelle, end de er i denne tid. Derfor markerer Museum Nordsjælland 250-års jubilæet for trykkefrihedens indførelse i 1770 med en ny udstilling på Hørsholm Egns Museum på Sdr. Jagtvej her i Hørsholm. Efter lang tids ombygning, som blev forsinket pga. corona-foråret, åbner den nye udstilling for publikum d. 1. december 2020 kl. 12-16. Det vil dog allerede i weekenden d. 28-29. november være muligt at tilmelde sig små rundvisninger i udstillingen

Hørsholm var centrum for vigtige Danmarkshistoriske begivenheder i 1700-tallet. På det nu forsvundne Hirschholm Slot lod kongens livlæge, J. F. Struensee, sig udnævne til greve for at tilrane sig magten og reformere samfundet efter oplysningstidens ideer. Det var herfra offentliggjorde han forordningen om trykkefrihed, der ophævede al censur i kongeriget.

Udstillingen fortæller historien om det pragtfulde Hirschholm Slot, der dannede ramme om den berømte kærlighedsaffære mellem dronning Caroline Mathilde og Struensee. Det endte på tragisk vis med den unge dronnings forvisning og Struensees brutale henrettelse.

Et særligt tema i udstillingen er Struensees ophævelse af censur og indførelse af trykkefriheden. Her kommer museets fine samling af trykkefrihedsskrifter og folkelige satiretryk i spil. De tre vilde år, som trykkefrihedstiden bliver kaldt, varede fra 1770 til 1773.

Historien om trykkefrihedstiden er fortællingen om sladderpressen, der fik frit løb, men også fortællingen om, hvordan de tre år uden censur fik etableret en fri offentlig debat – både som realitet og ideal, og med mange lighedspunkter til nutidens debat på sociale medier.

Udstillingen trækker tråde op til nutidens debat og den aktuelle situation for ytringsfriheden ved at vise unge gymnasieelevers tolkninger af debatten i billedform.

Udstillingen markerer et stilskifte i Hørsholm Egnsmuseum og er den er et led i en række udstillingseksperimenter, i forbindelse med museets planer om et fremtidigt Oplysningsmuseum, som Museum Nordsjælland håber at få placeret i dele af de historiske bygninger, der tidligere husede Jagt- og Skovbrugsmuseum.

Du kan finde yderligere oplysninger om udstillingen og dens åbningstider på dette link: https://museumns.dk/events/udstilling-1770-slottet-struensee-og-trykkefriheden/

da_DKDansk