Stampen

#

Af Lisbet Hein – Fotoet af Stampen er taget i 1936, hvor stedet ikke længere bruges i produktionen. Fotograf Sven Türck – Hørholm Lokalarkiv (Arkiv.dk)

Stampen i Usserød var en del af Den militære Klædefabrik, og var stedet, hvor det vævede uldklæde blev valket og stampet, dvs. behandlet mekanisk, så det filtrede og dermed blev helt tæt.

Foto af Stampen er taget i 1920, bemærk at bygningen endnu har skorsten – Foto: Hørsholm Lokalarkiv (Arkiv.dk)

Klædefabrikken – og dermed Stampen – blev anlagt i slutningen af 1700-tallet.  Usserød blev valgt, fordi der var vandkraft nok i åen til at drive maskinerne. Å-forløbene nord for København var nemlig allerede udnyttet, så det næste egnede sted var her ved Usserød Å.

Stampen i 1969, kort tid før man skal i gang med at renovere bygningen. Fotograf Helge Pedersen – Hørsholm Lokalarkiv (Arkiv.dk)

Samtidig var der gode transportforhold mellem København og Usserød. I 1760-80 blev de nye kongeveje i Nordsjælland anlagt,  og en del af vejsystemet gik netop gennem Usserød.

Da produktionen på Den militære Klædefabrik blev omlagt o. 1910, fik man plads tilovers på Stampen, og bygningen blev indrettet til forsamlingshus. I 1969 blev Stampen overtaget af Hørsholm Kommune, som indrettede ungdomshus.

da_DKDansk
en_GBEnglish (UK) da_DKDansk