En krigergrav fra 1864 på Hørsholm Kirkegård

#

Af Lisbet Hein – Foto: Hørsholm Kirkegård/Museum Nordsjælland

På Hørsholm Kirkegård er der en mindeplads for de faldne i de slesvigske krige, det vil sige krigene i Sønderjylland 1848 – 49 og 1864.

Der ligger ikke nogen begravet på mindepladsen. Den eneste af de syv faldne, der er begravet på Hørsholm Kirkegård, er Mathias Ferdinand Petersen Netschie, hvis gravsted (nr. 5022) stadig findes på kirkegården. Det kan man finde i den gamle afdeling, langs kirkegårdsgærdet ud mod Kirkegårdsvej.

Netschie blev født d. 16. oktober 1839. Han deltog som menig soldat i slaget ved Dybbøl d. 18. april 1864, hvor han blev hårdt såret. Han blev taget til fange og blev bragt til lazarettet i Flensborg, hvor han døde af sine skader den 14. maj 1864. Familien i Hørsholm blev underrettet om hans skæbne, og hans sørgende far kørte i hestevogn igennem landet til Flensborg, hvorfra han bragte sønnens lig hjem til begravelse på Hørsholm Kirkegård. På monumentet er indsat en plakette med Thorvaldsens kendte motiv ”natten”, der symboliserer dødens engel.

Teksten lyder:

Plakette med Thorvaldsens kendte motiv ”natten”, der symboliserer dødens engel.

MATHIAS FERDINAND

PETERSEN NETSCHIE

Født i Hørsholm

D. 16. October 1839

Haardt saaret ved Dybbel

D. 18. april 1864

Død i Flensborg

D. 14. maj samme Aar

da_DKDansk
en_GBEnglish (UK) da_DKDansk