Åbning af vores museer er udskudt til 8. juni

#

Af Peter Brandi – Hørsholm Egnsmuseum- Foto: Peter Brandi©

Museerne undrer sig over at de først får lov til at åbne den 8. juni som en del af fase 3. Museerne havde håbet på, at de kunne have åbnet fra i dag.

Flemming Just, formand for ODM (Organisationen Danske Museer), siger:

”Vi er glade for, at der nu endelig er klarhed og en konkret dato for museerne at arbejde frem imod – og ikke mindst, at se frem til. Museerne stod klar i startboksen til fase to, som starter på mandag, men vi må altså blive stående lidt endnu. Udmeldinger fra SSI viser ellers, at museer kan åbnes med lav risiko – og vi er en af de brancher, der er hårdest ramt på økonomien, så vi er stadig undrende over for, at vi skal vente. Husk på, at museer, foruden at være væsentlige for indsigt, fællesskab og oplevelse, jo også er en økonomisk faktor. Sammen med underleverandører bidrager vi med 5 mia. årligt til værdiskabelsen i dansk økonomi og beskæftiger 11.000 mennesker, det har Dansk Industri tidligere regnet på. Men nu ser vi fremad og glæder os til, at startskuddet lyder 8. juni”.

Hvad betyder det for vores lokale museum.

Det har vi spurgt museumsdirektør Ole Lass Jensen, fra Museum Nordsjælland om.

Ole Lass Jensen, direktør for Museum Nordsjælland – Foto: Peter Brandi©

”På Museum Nordsjælland glæder vi os til at kunne åbne vores udstillingssteder den 8. juni. Vi har forberedt os på at kunne følge myndighedernes anvisninger og er parate til at tage mod gæsterne.

Vi ser også frem til at kunne genoptage museets mange arrangementer udenfor murene. I juni, når forsamlinger må være flere end de 10 personer, der gælder i dag, præsenterer vi en serie af guidede vandreture. Turene leder deltagerne rundt til interessante historiske steder i byerne og til fortidsminder i skovene og det åbne land.

I Hørsholm vil egnsmuseet fortsat være lukket efter den 8. juni. Det skyldes, at en ny særudstilling er under ombygning. Temaet for den nye udstilling er trykkefriheden, for i år der det 250 år siden, den blev indført i Danmark. Det skete fra Hørsholm på det nu forsvundne Hirschholm Slot, hvor Struensee udsendte forordningen om trykkefriheden i kongens navn.

I udstillingen trækkes der tråde op til nutidens debat om trykke- og ytringsfrihed. Netop ytringsfriheden er en grundsten i vores moderne demokratiske samfund, men den er under pres fra flere sider, og som både Muhammedkrisen og satiren over Coronavirussen viste, rummer den også dilemmaer.

Det var planen, at den nye udstilling skulle åbne i sensommeren, men da Museum Nordsjælland fortsat er lukket som arbejdsplads på grund af corona-situationen, bliver åbningen desværre temmelig meget forsinket,” slutter Ole Lass Jensen”

Vi må altså væbne os med tålmodighed her i Hørsholm før den nye udstilling bliver klar. Udstillingen om trykkefriheden er en forløber for det museum for Oplysningstiden, der arbejdes hårdt med at få på plads i laden, hvor Jagt og Skovbrugsmuseet havde til huse.

da_DKDansk
en_GBEnglish (UK) da_DKDansk