En refleksion fra redaktøren

#

Af Peter Brandi – Foto: Lisbeth Melander©

I øjeblikket er der lidt gnaveri mellem Venstre og Konservative i Kommunalbestyrelsen, fordi Venstre i Folketinget angiveligt har kostet Hørsholms borgere 59 mio. kr.

Anledningen til at den konservative gruppe i Kommunalbestyrelsen giver ondt af sig, er den at Venstre fortsatte forhandlingerne om den nye Udligningsordning, efter at Konservative var blevet udelukket fra forhandlingerne.

Venstre var således med til at vedtage den Udligningsordning, der nu giver Hørsholm en ekstra udgift på 33 mio. kr. og en manglende indtægt på 26 mio. kr. Det samlede resultat er, at Hørsholms borgere i alt skal betale 59 mio. mere i forbindelse med udligningen.

Venstres medlemmer af Kommunalbestyrelsen giver udtryk for, at Venstre i Folketinget, har sparet Hørsholms borgere for en yderligere udgift til udligning på ca. 35 mio. kr. Derfor bakker de op om det arbejde som Venstres Folketingsgruppe har udført. Venstres gruppe i Kommunalbestyrelsen er således lidt uforstående over for kritikken fra den Konservative gruppe.

Det bringer mindelser om den polemik der opstod flere gange, mens Hans Engell var formand for de Konservative, hvor han fortsatte forhandlinger om finansloven, med Finansminister Mogens Lykketoft (S), efter at Venstre havde forladt forhandlingerne.

Her var det Venstre der, endog ganske højlydt, kritiserede de Konservative, for at have fortsat forhandlingerne og landet et, efter Venstres mening, urimelig dårligt forlig. Her forsvarede Hans Engell sig med, at han faktisk havde sparet danskerne for den udplyndring, som ville være resultatet, hvis ikke Konservative var trådt i karakter, og reddet dagen for de borgerlige.

Dengang fik det mig til at tænke på Mark McCormacks bog ”Dette lærer du ikke på Harvard”, hvor han i et afsnit om forhandling skriver:
Hvis du har et punkt i et oplæg til en aftale, som du ved modparten er meget imod, så skal du opfinde et punkt, som modparten er endnu mere imod, og i løbet af forhandlingen ”lader du dig overtale” til at droppe det rigtigt grimme punkt, mod at du så beholder det punkt, du gerne ville have med.

Om det er det der er sket, kan jeg ikke vide noget om, men det forekommer mig, at det kan være en tilfældighed der ligner en tanke.
Men uanset hvad, så må det være nu, at Kommunalbestyrelse står sammen om at løse de udfordringer, der er resultatet af den nye Udligningsordning.

Fakta:
Hans Engell leder af Konservative 1993-1997
Mogens Lykketoft Finansminister 1993 -2000
Mark McCormack (1930-2003) Amerikansk jurist, sports-agent, forfatter, forretningsmand og stifter af IMG.

da_DKDansk
en_GBEnglish (UK) da_DKDansk