Af Peter Brandi – Foto: Hørsholm Kommune
Fiskedød i vores vandløb er desværre ikke noget nyt fænomen, og det kan sagtens blive værre i den kommende uge.
”Det er et problem, som vi, som borgere, har arvet fra vores forgængere, og vi har selv bidraget til det” siger Troels Vastrup der er Miljøingeniør i Hørsholm Kommunes Center for By og Miljø.
De døde fisk er et symptom på forurening af vores vandmiljø i Hørsholm Kommune. Forureningen skaber grobund for alger, og algerne bruger ilten i vandet – så resultatet er, at fiskene drukner. Det varme vejr får algerne til at øge deres vækst, og dermed bliver problemet forværret. Ifølge Troels Vastrup, må vi desværre forberede os på at vi også snart vil kunne se døde fisk i Dronningedammen.
Historien bag forureningen af vores vandløb er den, at mange af vores kloakker stammer tilbage fra byens ungdom i 1920erne og 1930erne, de er svært underdimensionerede i forhold nutidens behov. Så undervejs har politikerne – lidt simpelt sagt – haft valget mellem to ting, skal overskudsvand, ved kraftigt regnvejr, ende i byens kældre eller i havet, søer og åer. Det har så været det naturlige valg, af hensyn til borgerne, at lede overskudsvandet ud i vores natur.
En stor del af forureningen kom oprindeligt fra Sjælsø, hvor flere kommuner ledte vand ud, men vi har, som borgere i Hørsholm kommune, givet vores ikke uvæsentlige bidrag til den situation vi nu står i.
”Det er ikke et problem, der kan løses på den korte bane”, fortæller Troels Vastrup, og fortsætter ”der er kommet nye vandmiljøkrav fra både national og international side, der stiller krav til os om at få en løsning på plads. EU’s vandramme-direktiv har lagt rammerne for, hvilke krav vi som kommune skal leve op til.”
De krav der blev stillet tilbage i 2000, skal vi leve op til senest i 2027 21 år, det forstærker indtrykket af, at det ikke er noget der kan løses her og nu men er længe undervejs.
Der er selvfølgelig flere løsningsmodeller, der kan lede frem til, at vi kan leve op til de krav EU stiller. Hvilke veje man vil gå, er noget vores politikere skal tage hul til i september i år. Der vil sikkert også komme nogle borgermøder undervejs i processen.
Men uanset hvilken vej politikerne vælger, bliver det ikke billigt at få rettet op på vores fælles undladelsessynder.
Hvad kan der gøres for vandmiljøet lige nu?
Det korte svar er – ingenting.
Kommunen fjerner de døde fisk, og de gener de giver.
Der er ingen akut løsning, idet beluftning har lille effekt og kan føre til frigivelse af endnu mere næring fra bunden/sedimentet (“mudderet”).
Der er kun den langsigtede løsning – en spildevandsstrategi der leder til langt mindre udledninger – hvad enten det bliver opgradering af fælles kloakledning eller opbygning af et nyt separat kloaknet.