Spørgeskemaundersøgelse stiller skarpt på vores bevægelsesmønstre

#

Af Peter Brandi – Plakat for Danmark i Bevægelse

Er du mest til gåture eller sofahygge? Løb eller ludo?
Forskningsprojektet Danmark i Bevægelse sætter nu fokus på vores bevægelsesvaner for Hørsholm Kommune

For mange er cykelturen hjem fra arbejde eller gåturen med hunden en naturlig del af hverdagen. Der er rigtig mange, der går ture, løber eller kører mountainbike.

Nogle bevæger sig for sundhedens skyld, andre for velværets eller for det sociale samvær, der følger med, for eksempel hvis man går til fodbold, gymnastik eller fitness. Men der er også mange, der ikke bevæger kroppen ret meget.

Nu vil forskere på Syddansk Universitet i samarbejde med Hørsholm Kommune undersøge, hvor meget vi bevæger os, og hvad der motiverer os til at komme ud over dørtrinnet. Den viden er nemlig forudsætningen for, at flere kan få et mere aktivt liv.

Derfor får ca. hver tiende voksen over 15 år i Hørsholm Kommune nu et spørgeskema i deres e-Boks fra projektet ’Danmark i Bevægelse’. Er du en af de heldige, der får skemaet tilsendt, kan du, hvis du svarer, vinde 10.000 kr. skattefrit fra kampagnen Danmark i Bevægelse.

Nadja Hageskov (C), formand for Sport- Fritid og Kulturdvalget – Foto: Peter Brandi©

”I Hørsholm Kommune fylder idræt meget, både i kvadratmeter og medlemstal. Det hænger sammen med, at vi som noget helt særligt har en idrætspark, grønne områder og et havnemiljø, der rummer en stor del af kommunens foreningsliv, elitemiljø og selvorganiserede aktiviteter. Men vi vil alligevel gerne blive klogere på, hvordan vi kan skabe flere muligheder for vores borgere, så de kan blive mere fysisk aktive, end de er i forvejen. Det håber vi at få nogle svar på gennem undersøgelsen,” siger Nadja Maria Hageskov (C), der er udvalgsformand i Sport-, Fritid- og Kulturudvalget.

Vil vise potentialet: Flere kan være aktive
Danmark i Bevægelse er den største nationale måling af bevægelsesvaner herhjemme, og spørgeskemaet sendes til ca. 400.000 borgere over hele landet. Undersøgelsen kobler oplysninger om bevægelsesvaner, adfærd og motiver sammen med data om de muligheder for fysisk aktivitet, der findes i hver enkelt kommune, fx cykelstier, idrætsanlæg og grønne områder. På den måde opstår der et Danmarkskort over potentialet for at få flere i gang med at være mere fysisk aktive.

Svend Erik Christiansen (A), formand for Sundhedsudvalget – Foto: Peter Brandi©

Svend Erik Christiansen (A), formand for Sundhedsudvalget, glæder sig meget til at se resultatet af undersøgelsen: ”Vi ved allerede fra den regionale sundhedsprofil, at tæt på hver fjerde borger over 15 år i Hørsholm ikke er tilstrækkeligt fysisk aktiv i fritiden, ligesom vi ved, at 6 ud af 10 hørsholmborgere har meget stillesiddende tid på en typisk hverdag. Vi ved også, at fysisk inaktivitet ofte medfører uhensigtsmæssig sundhedsadfærd i forhold til rygning, usunde madvaner og overvægt. Det bliver derfor rigtig spændende at kunne koble borgernes bevægelsesvaner og motivation med de muligheder for fysisk aktivitet, vi har til rådighed her i kommunen.” Forskningsprojektet bliver dermed et værdifuldt værktøj til at prioritere og planlægge fremtidens indsatser i hver enkelt kommune, når der skal skabes et Danmark i Bevægelse. Projektet er støttet af Nordea-Fonden med knap 12 mio. kr.

Fysisk aktivitet er for mange forbundet med glæde og samvær med andre, mens det for andre er en naturlig del af den daglige transport og arbejdet. Alt sammen med en positiv virkning på den fysiske og mentale sundhed.

Fakta – Danmark i Bevægelse

Danmark i Bevægelse er den hidtil største nationale måling af vores bevægelsesvaner. 400.000 voksne danskere modtager spørgeskemaet i deres e-Boks.
Hver kommune modtager en opgørelse over potentialet til at få flere i gang med fysisk aktivitet i netop deres område.
Projektet løber fra 2019-22 og udføres af Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, med professor Bjarne Ibsen i spidsen.
Det er støttet af Nordea-fonden med knap 12 mio. kr.

da_DKDansk