Niels Skrædders nisse

#

Museum Nordsjællands julekalender 6. decemberBilledet: Fritz Stæhr-Olsens akvarel fra 1916 viser Sandgyden (Store Strandstræde) set fra syd. Strædet løber ud i Havnevej, hvor der står en gaslygte og bag denne stejler til ophængning af garn ned mod havnen. Kullen ses i baggrunden.  I Sandgyden er vist en flok gæs, der på den tid gerne gik rundt på Havnevej og i stræderne for at finde føde. Niels Skrædder boede på hjørnet ved Havnevej, men det vides ikke, om huset lå på det vestlige eller østlige hjørne.

Niels Skrædders hus i Gilleleje lå på hjørnet af Havnevej og Sandgyden (nuværende Store Strandstræde). På loftet boede en nisse. Ja, ofte var der flere. Beboerne hørte dem støje om aftenen; for eksempel rullede de en tung genstand hen over loftet. Da huset blev nedrevet, fandt man en lille kanon, en såkaldt svingbasse, på loftet. Den havde været benyttet af Gilleleje-kaperne i krigen mod englænderne. Det var vel den, nisserne havde moret sig med! Da støjen en aften blev for slem, tog Niels mod til sig og steg med en lygte i hånden op ad stigen; han så da nisserne sidde og spille kort!

Billede af en svingbasse

Men Niels Skrædders nisse kunne også gøre gavn. Niels Skrædders kone vævede, og om aftenen, når beboerne lå i deres seng, hørte de væven gå i vævestuen; det var nissen, som vævede. Niels Skrædders søn, Per Skrædder, hjalp nissen også. Per havde en jolle, med hvilken han ofte havde held i fiskeriet. Det var nissen der hjalp til. Jollen kaldte man derfor nissejollen.

(Historien stammer fra Nordsjællands Venstreblad 1934, og er skrevet af Gilleleje Museums stifter, H.C. Terslin.)

da_DKDansk