Konservatives skattelettelser gavner mest i Nordsjælland

#

Af Peter Brandi Borgerne i de mørkeblå kommuner får de gennemsnitligt højeste skattelettelser med Konservatives foreslåede skatteændringer i 2021.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet på Konservatives finanslovsudspil, og mener at det vil sende over 3.000 kr. til hver af borgerne i seks Nordsjællandske kommuner i 2021. Mens borgerne i Vesthimmerland og Tønder må nøjes med mindre end 700 kr.

Skattepolitik
Det Konservative Folkeparti foreslår med partiets finanslovsudspil at sænke skatter, der vil koste 6,4 milliarder kroner.

Beregning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at de økonomiske konsekvenser af de foreslåede skattetiltag vil ramme skævt forskellige steder i Danmark.

Især borgerne i Gentofte og Hørsholm Kommune ville se frem til godt nyt, hvis Konservative havde 90 mandater. I gennemsnit ville borgerne få 5.000 kroner hver i de to nordsjællandske kommuner i 2021. Landsgennemsnittet er 1.379 kroner per skattepligtig borger.

I den anden ende af skalaen er der kun mellem 486 og 728 kroner til borgerne i kommuner som Lolland, Tønder, Vesthimmerlands og Faaborg-Midtfyn i 2021.

“Det Konservative Folkeparti har fremlagt en klar plan for, hvordan Danmark deles op i to hold. Hvis du bor i Nordsjælland, er du på A-holdet, hvis ikke er du på B-holdet. Det er ren strandvejspolitik,” siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Blandt andet vil Konservative udfase arveafgiften, sænke skatten på aktier og hæve topskattegrænsen. Samtidig vil partiet afskaffe den grønne check, der primært udbetales til personer med lave indkomster.

“Når politikerne laver økonomisk politik, kunne man godt ønske sig, at de sigter efter at skabe vækst, der giver økonomisk fremgang for hele befolkningen. Ikke bare på Strandvejen nord for København,” siger Lars Andersen.

28.600 kroner til den rigeste procent
Skattelettelserne er ikke bare målrettet borgerne i Nordsjælland. Når man opdeler ud fra borgernes indkomst, viser AE’s beregninger, at pengene tilfalder de rigeste på bekostning af dem i bunden.

De 10 procent fattigste taber 460 kroner i 2021 blandt andet på grund af afskaffelsen af den grønne check. De 10 procent rigeste vinder derimod 9.540 kroner. Den rigeste procent får 28.600 kroner.

Skattelettelserne finansieres – ud over af den grønne check – blandt andet af det finanspolitiske råderum, en tilbagerulning af Arne-pensionen og en genindførsel af kontanthjælpsloftet.

”Hvis man ønsker et samfund med øget ulighed og polarisering, viser Konservative vejen. Skattetiltagene sørger for, at de rige bliver rigere på bekostning af dem på kanten af arbejdsmarkedet, mens de, der har haft mange år med fysisk hårdt arbejde, skal fortsætte nedslidningen,” siger Lars Andersen.

Alle seks kommuner øverst på listen er Nordsjællandske, hvor borgerne alle ville få mindst 3.356 kroner i 2021.

KommuneGennemsnitlig skattelettelse (kr.)
Gentofte5.026
Hørsholm5.017
Rudersdal3.955
Furesø3.661
Lyngby-Taarbæk3.642
Allerød3.356
Dragør3.207
Fredensborg2.959

Hent analysen her

da_DKDansk