Marineforeningen lægger krans

#

Af Peter Brandi – Foto: Formand for Hørsholm Rungsted Marineforening Palle Pedersen ved kranselægningen – Fotograf Hans Olsen

Marineforeningen fejrer en dansk søhelt fra 2. verdenskrig, nemlig Viceadmiral Aage H. Vedel, på årsdagen for Flådens kamp og sænkning 29. august 1943.

Aage Helgesen Vedels gravsted på Hørsholm Kirkegård – Foto: Hans Olsen

Danmarks Marineforening nedlagde kranse ved såvel busten af Viseadmiral, dr. phil. Aage Helgesen Vedel i Holmens Kirkes Kapelsal. Samtidig nedlagdes en krans på Viseadmiralens grav på Hørsholm Kirkegård, af Marineforeningen i Hørsholm.

Anledningen var begivenhederne i august 1943, men også at viceadmiralen, den 1. september i år, ville være fyldt 125 år.

*Fakta

Den 30. maj 1943 udstedte Aage H. Vedel Søværnskomadoens forholdsordre for Søværnets udrustede enheder med henblik på at forhindre, at flødens skibe i givet fald skulle falde i hænderne på besættelsesmagten eller andre, og lod foretage forberedelser til, som sidste udvej at sænke dem.

Den 29. august 1943 som følge af besættelsesmagtens angreb på de danske værn, gav han ordren: ”Følg den givne ordre”. Dvs. ordren om at sænke de af flådens egentlige krigsskibe og -fartøjer, der ikke kunne undslippe til Sverige.

Aage Helgesen Vedel
foto: Flådens historie

Aage Helgesen Vedel blev født i København den 1. september 1894

Han var søn af underdirektør ved Orlogsværftet, premierløjtnant Helge Vedel og hustru Charlotte Serene, født Braëm.

Aage Helgesen Vedel blev gift den 18. december 1921 med Kirsten Lützen.

Aage Helgesen Vedel døde den 9. februar 1981, han blev bisat fra Mesiaskirken i Charlottenlund og begravet på Hørsholm Kirkegård.

*Kilde: Flådens Historie

da_DKDansk