Hørsholm Svømmehal har 40-års jubilæum

#

Af Peter Brandi – arkivmateriale er venligst udlånt af Erik Jakobsen

Den 15. september 1979 var der officiel åbning af Svømmehallen, så søndag den 15. september 2019 bliver Svømmehallen 40 år.

Faktisk åbnede Hørsholm Svømmehal uofficielt allerede den 3. september 1979, og den første uge var der gratis adgang. Det gjorde Svømmehallen til et kæmpe tilløbsstykke.

En rigtig familiehal

Hørsholm Svømmehals døre blev åbnet for første gang kl. 7:00 om morgenen mandag den 3. september. Ingen ringere end den daværende halinspektør Helmer Haarslev (senere idrætsinspektør) åbnede dørene.

Ugebladet skrev under overskriften ”En rigtig familiehal”, “Hørsholm kommunes største prestigeprojekt, den nye svømmehal, åbnet for publikum mandag den 3. september.”

Billedteksten lyder ”Der var stort rykind allerede fra morgenstunden, da Hørsholms svømmehal åbnede i mandags. Kl. otte om morgenen var de første 150 badegæster lukket ind, og det store pres på svømmehallen er fortsat lige siden. Fotograf Michele Raff har fanget lidt af den glade badestemning i den flotte nye svømmehal.”

For mange ville ind på en gang

Den 5. september skriver Ugebladet under overskriften ”For mange ville ind på en gang”. ”I mandags åbnedes dørene til Hørsholms nye gigantiske projekt: en svømmehal til 25-26 mill.

I denne uge kan man svømme gratis, og det har været en sådan succes, at der har måttet indføres restriktioner.

På førstedagen svømmede 1.900 mennesker i løbet af dagen mellem kl. 7 og 22.00, og i tirsdags var der undertiden kø foran nøgleudleveringen med op til 100 besøgende, der ville ind.”

Svømmehallen en succes fra starten

På anden dagen var der 2.150 gæster.

Torsdag den 9. august startede en tredages konference for ”gamle” og nye medarbejdere. Også her bød Borgmester Ove Sundberg velkommen.

“Gamle” og nye medarbejdere til 3 dage konference i Idrætsparken
Festlig åbning af Svømmehallen
Borgmester Ove Sundberg byder velkommen

Den 15. september 1979 blev Svømmehallen officielt åbnet af Borgmester Ove Sundberg. Tre udspring markerede selve åbningen. I sin åbningstale sagde Ove Sundberg ”Nu har vi den – Svømmehallen, og nu skal vi bruge den.

Idrætsunionens formand Wm. Beck holdt tale

Idrætsunionens formand William Beck holdt tale, det samme gjorde direktør Vagn Schlütter, der mente at de mange millioner til Svømmehallen var givet godt ud.

Direktør Vagn Schlütter “Pengene er givet godt ud”

Der var svømmere og udspringere der viste deres kunnen, også Hørsholm kommunale Musikskole gav sit væsentlige bidrag til indvielsen.

Hørsholm Musikskole gav deres bidrag
Krus og håndtryk af Borgmester Ove Sundberg

Samtlige deltagere i svømning og udspring fik en erindringsgave, et fornemt keramikkrus med Hørsholms byvåben, samt et håndtryk af Borgmesteren.

Halinspektør Erik Jakobsen
Bademester Inge Ravn
Bademester Lisbeth Melander

Tre af de personer der for mange har været synonym med Svømmehallen igennem mange år, Halinspektør Erik Jakobsen, Bademester Inge Ravn og Bademester Lisbeth Melander, ser stadigvæk hinanden privat, på trods af at de alle er pensionister.

Teamet fra Svømmehallen i dag, fra venstre Erik Jakobsen, Lisbeth Melander og Inge Ravn – Foto Peter Brandi©

Jeg havde fornøjelsen af at tale med dem både om indvielsen, den første tid, og de mange år sidenhen. Det er bestemt en fornøjelse at høre de mange historier.

Hele samtalen oser af glæden over det de har været med til, og det fantastiske samarbejde de har haft.

Men der er også en mere trist periode, for Svømmehallen måtte lukke igen i juni 1985. Årsagen var en alkalikisel reaktion, hvilket gav revner i de 30 cm. betonvægge i bassinet. Men det var ikke kun væggene det var også bunden og broerne der skulle væk.

Alkalikisel reaktionen kom som følge af, at det sand der blev brugt til støbning af hallen, havde et for højt indhold af kisel. Når betonen bliver udsat for klorvand med salt i, giver det revner i betonen. Der var ikke andre muligheder end at lukke hallen under renoveringen. Sandet var leveret af Farum Grusgrav, der også havde leveret sand til flere svømmehaller i Nordsjælland, alle havde samme problem, blandt andre Farum Svømmehal. De førte sag mod entreprenøren Højgård og Schultz og rådgivningsfirmaet COWI. Farum Kommune vandt sagen. Det betød at vi i Hørsholm fik erstatning fra forsikringsselskaberne uden at skulle føre retssag.

Ombygningen kostede ca. 20 mio. kr. Men det inkluderede også en række forbedringer og justeringer i forhold til det oprindelige projekt. Mens man renoverede, måtte man også renovere taget, da det var utæt, og fugerne i de udvendige vægge skulle også repareres, og man var også tvunget til at skifte gulvfliserne i baderummene og i selve hallen. Så det kan vel ikke påstås at have været veludført arbejde.

Det nye hold efter genåbningen

Alle medarbejdere på nær to blev fritstillet, mens ombygningen stod på. Men mange af dem vendte tilbage igen da Svømmehallen åbnede igen 15. september 1987. Så kom der gang i udviklingsarbejdet. Hørsholm Svømmehal var kun den 3. svømmehal i Danmark der fik vandrutsjebane og med badelegetøj i bassinet.

Fødselsdag i Svømmehallen et hit

En af de ting der bar igennem, var at holde fødselsdag i Svømmehallen, hvem har ikke været til fødselsdagsfest der, hvem husker ikke de karakteristiske gule parasoller. Der blev udviklet så meget, at 1988 var det år hvor der har været flest badegæster i Hørsholm Svømmehal, der var ikke mindre end 231.000 gæster.

Nærhedsprincippet for livreddere udført af Bademester Bo Nielsen

Et af de mere farverige forsøg på udvikling, var et forsøg på at indføre nærhedsprincippet for livreddere, hvor man kunne komme hurtigere frem ved at være i bassinet. På billedet ses Bademester Bo Nielsen, der afprøver systemet. Men det blev dog ved det ene forsøg.

Lad os afslutte denne første del af fortællingen om Hørsholm Svømmehal med disse ord fra Formanden for Sport- fritid- og Kulturudvalget Nadja Hageskov i anledning af jubilæet:

Formanden for Sport- fritid- og Kulturudvalget Nadja Hageskov – Foto: Peter Brandi©

“Jeg er stolt af at vi i Hørsholm Kommune har en svømmehal der er åben for alle byens borgere.

Vores børn lærer at svømme i skolen og de mange morgensvømmere er et tegn på at der er mange der får deres daglige motion i svømmehallen.

De 40 år har selvfølgelig sat sit præg, og selvom der passes godt på svømmehallen af dedikerede medarbejdere, så kan det ikke undgås at den bliver slidt.

Jeg håber, at vi i fremtiden kan afsætte penge til at udvikle vores svømmehal, så vi i mange år frem kan have dette tilbud.”

da_DKDansk