Faglig konflikt på PH Park byggeriet

#

Af Peter Brandi – Foto: Peter Brandi©

Mange har sikkert lagt mærke til de røde faner langs Usserød Kongevej ud for PH Park byggeriet. Murene og murerarbejdsmændene er i konflikt med deres arbejdsgiver.

Grunden til konflikten er, at de ikke har fået den løn udbetalt som de skulle have haft den 25. maj.

Deres arbejdsgiver Murermester Allan Hoxer, der er hjemmehørende i Tisted, blev samme dag erklæret konkurs ved retten i Holstebro.

Murersvend Michael Hansen, talsmand for det 27 strejkende.

Men konflikten handler ikke kun om den manglende løn. Arbejdet er dækket af en omfangsaftale, hvilket betyder at arbejdet skal udføres af de 27 murere og murerarbejdsmænd, er sikret arbejdet på PH Park via den gældende overenskomst.

Jeg talte med håndværkernes talsmand Michel Hansen, der udtaler, ”Vi vil blive ved at kæmpe for løn og for at beskytte deres arbejde.”

Selvfølgelig er det sådan, at den skyldige løn senere vil blive udbetalt via Lønmodtagernes Garantifond, men der går typisk 6 måneder før sagen bliver afgjort der. Så hvad skal de strejkende så leve af i mellemtiden?

Michael Hansen siger, ”vi har egentlig været tilfredse med at arbejde for murerfirmaet Allan Hoxer, og der er rigtig mange gode arbejdsgivere. Men vi må insistere på at få vores tilgodehavende, og gennemføre det resterende arbejde.”

Jeg har også talt med Murermester Allan Hoxer, der beklager den opståede situation.  Et tjek på virksomhedens resultater siden starten i 2012 viser, at der har været tale om en tilsyneladende velfungerende virksomhed.

Så hvad er gået galt? Til det svarer Allan Hoxer, at det skyldes at en meget stor kunde ikke har betalt sin regning. Han vil ikke for nærværende fortælle, hvilken kunde det drejer sig om. Men resultatet er blevet hans konkurs, og medarbejdernes manglende løn.

Allan Hoxer har en række andre virksomheder, blandt dem er den stilladsvirksomhed, der har opstillet stilladserne på PH Park byggepladsen. På mit spørgsmål om, hvordan det vil gå med disse virksomheder, svarer Allan: ”Vi arbejder i øjeblikket på en rekonstruktion af disse virksomheder, om det lykkes, kan jeg ikke sige for nærværende. Men jeg kan sige, at murerfirmaet er dødt.”

Formanden for murerklubben Per Nielsen, og faglig konsulent i 3F Nordsjælland Øst, fortæller, at fagforeningen og hovedentreprenøren Dansk Boligbyg er i kontakt med hinanden for at se, om hovedentreprenøren selv vil videreføre arbejdet som arbejdsgiver.

Om det lykkes vides ikke i skrivende stund, da Dansk Boligbyg i øjeblikket regner på mulighederne. Vi har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Boligbyg, vi har desværre ikke fået kontakt med deres administrerende direktør Anton Nørregaard.

Som Per Nielsen siger, så begynder det at haste, for en ny arbejdsgiver skal også udrede lønnen for den tid, der medgår til konflikten.

Per Nielsen tilføjer, at der er udsendt besked til alle de organiserede murere og murerarbejdsmænd om at arbejdet er konfliktramt, og at der er omfangsbeskyttet.

I dag var der smørrebrød fra kollegerne i 3F Nordsjælland Øst. Sådanne hilsner er med til at holde modet oppe.

Men ikke alt er sort, der er også lyse sider. I går kom der en kollega, der er på barselsvikar, med hjemmebagt surbrød, og han havde også været forbi Menu, og købe ost mm. Så frokosten var tapas i går, og mens vi var på besøg i dag, kom der smørrebrød fra kollegerne i 3F Nordsjælland Øst.

Der er også mange Hørsholm-borgere, der er kommet forbi, for at høre hvad det går ud på, og de har udtrykt deres støtte.

Så har du tid til at kigge forbi, mens de røde faner står der, så gør det endelig. Du vil blive godt modtaget.

Vi vil følge med i den ulykkelig situation, som såvel firma som medarbejdere er havnet i, og vi håber, at vi snart kan bringe nyheden om en lykkelig afslutning.

da_DKDansk