Caroline Mathilde-stien

#

Af Lisbet Hein, lokalhistoriker – Fotos: Lokalarkivet i Hørsholm

Frydenlund
Caroline Mathilde stien

Den 15-årige prinsesse Caroline Mathilde kom fra England til Danmark i 1766 for at blive gift med Christian 7. og dermed blive Danmarks dronning. Som bryllupsgave fik hun overdraget ejendommen Frydenlund ved Trørød, men hun begyndte først at interessere sig for stedet, da hoffet flyttede til Hirschholm Slot i sommeren 1771. Dronningen ønskede sig en hurtig og let forbindelse fra Hørsholm og til Frydenlund, hvor hun ville skabe sig et fristed for sig selv og sin elsker, livlægen Struensee. Det var Struensee, der sørgede for, at der blev anlagt en vej gennem skoven, så dronningen kunne få sit ønske opfyldt. I 1772 blev Stuensee styrtet og dronningen landsforvist. Kongehuset solgte Frydenlund, og Hirschholm Slot blev revet ned. Men det meste af vejen ligger der endnu og kaldes ”Mathildevej” eller ”Caroline Mathilde-stien”. Vejen fører gennem Folehaveskoven over Maglemosen og til Trørød Skov ved Frydenlund og er ca. 7 km. ialt. Bilkørsel forbudt gennem skoven, men man kan cykle hele vejen.

Ridehuset
Hirsholm Slot

Ridehuset i Hørsholm
Den imponerende bygning blev rejst i Hørsholm i 1939 til brug for den lokale ridesport. Men Ridehuset har en endnu længere historie: Det blev oprindelig opført i 1817 ved det kongelige stutteri Hillerødsholm, der hørte til Frederiksborg Slot. I begyndelsen af 1900-tallet havde Staten for længst opgivet stutteriet, og de gamle bygninger blev revet ned, en for en. Heldigvis blev Ridehuset reddet ved flytningen fra Hillerød til Hørsholm. Den huser i dag Hørsholm Rideskole, hvis medlemmer tit kan ses til hest i Folehaveskoven.

da_DKDansk