Nygårdsvængerne – en overset perle i Hørsholm

#

Af Peter Brandi – Foto: Aerodan©

Vi kender det alle sammen, vi hører om en bebyggelse i Hørsholm, men hvor ligger den, hvad er det for en slags bebyggelse, hvornår er den fra, er det et godt sted at bo, osv. Det vil vi gerne råde bod på, vi starter med bebyggelsen Nygårdsvængerne.

Interiør fra Nygård i Usserød ca. 1914. Fra venstre ses Jørgen Hansen (Emil Bendtsens morbror), Emil Bendtsen, Trine Jørgen Hansen, Katrine Bentsen med datteren Martha – Foto: Lokalarkivet i Hørsholm (arkiv.dk)

Mellem Breelteskoven og Usserød håndværkerområde ligger bebyggelsen Nygårdsvængerne. Den består af vejene Nygårdsvænget, Skovlyvænget og Holmevænget. Det er 126 række- og gårdhavehuse der blev bygget i 1977 – 78.

Nygård set fra Ådalsvej, skorsten og bygning til venstre i billedet er Usserød Bryggeri, 1976 det er på marken her, at Nygårdsvængerne er opført – Foto: Lokalarkivet i Hørsholm (arkiv.dk)

Bebyggelsen ligger på de gamle jorde der tilhørte Nygård, i Usserød. Indtil 1976 var Nygården en almindelig gård i Usserød, men så blev jordene udstykket, og selve gården forsvandt. Vi har ikke mange oplysninger om gården og dens beboere, så er der nogen, der ved noget om det, vil vi gerne høre nærmere.

Husene

Husene er de karakteristiske velindrettede Johan Christensen huse, med ydermure bestående af murstensbelagte betonelementer, mahogni og glas. Alle husene har flade tage med tagpap og ovenlysvinduer.

Plantegning af 1plans hus
Plantegning af 2plans hus

De 126 huse er fordelt på 77 toetageshuse og 49 etplanshuse. Toplanshusene er på 154 m² og etplanshusene er på 132 m².

Hvad siger beboerne

Birgit Holm, som er en af de beboere, der har boet her siden Nygårdsvængerne blev bygget, fortæller om tiden fra dengang til nu.

”Vi flyttede ind i Nygårdsvængerne i et etplanshus i maj 1977, kort tid efter, at husene var færdigbyggede.

Sådan så vores hus ud, da vi flyttede inde i 1977, siger Birgit Holm – Privatfoto

Det var arkitektfirmaet Johs. Christensen og Søn, der i samarbejde med entreprenørselskabet Højgaard og Schultz stod for opførelsen af rækkehusbebyggelsen med 126 huse. Et helt nyt område i Hørsholm bagved Breelteskoven. Meget smukt anlagt med 2 planshusene i yderkanten og 1 planshusene i midten med dejlige grønne fællesarealer, stor legeplads til børnene og gynger og sandkasser rundt omkring i bebyggelsen. Alt var naturligvis fra begyndelsen helt bart i området, selv Breelteskoven i baggrunden var ikke så høj som nu.

Nygårdsvængerne – Google Map

De første år havde alle beboere travlt med at beplante haverne, og i løbet af et par år, fremstod Nygårdsvængerne som et meget smukt og grønt område.

Da vi flyttede ind, var der rigtigt mange på vores egen alder, der flyttede ind, og vi kendte flere af dem fra Hørsholm. I mange år var der ikke den store udskiftning af beboerne, men senere begyndte en lidt større udskiftning at finde sted. Der er især kommet mange unge med børn til området, og de foretrækker hovedsageligt 2 plans husene. Der kommer dog stadig også lidt ældre til bebyggelsen. Flere af disse har solgt et større hus for at flytte ind i et mindre 1 plans hus, der er nemmere at holde. Det skal siges, at der ikke er dørtrin i husene, så skulle man komme til at bruge en rollator, er det en meget stor fordel.

Af de oprindelige beboere er der stadig ca. 10-15 tilbage.

Sådan ser huset ud i dag med de nye fliser – Privatfoto

De 42 år der er gået, har naturligvis sat sine spor på bebyggelsen, så en renovering var nødvendig.  Denne har fundet sted det sidste års tid, så vejene nu er nyasfalterede og på alle parkeringsarealer, fortove og stikveje er der lagt nye fliser. 

Herudover har rigtig mange beboere fået renoveret deres indkørsler med nye fliser. Hele bebyggelsen fremstår nu rigtig flot.

Den store afskærmede legeplads, – Foto: Select Foto©

De mange år vi har boet i Nygårdsvængerne er desværre bare gået alt for hurtigt. Vi har altid været glade for at bo her. Der er en god blanding af alle aldersklasser. Da vi har hund, kommer vi let i snak med mange andre beboere, der har hund, men bestemt også med beboere, der ikke har hund. I vores “gård”, der består af 5 huse, har vi et rigtigt godt sammenhold. Vi hjælper hinanden både med at se efter hinandens huse, når vi er på ferie, men også med praktiske ting. Vi har også et par gange om året en lille sammenkomst med god mad og vin. 

Lige ved siden af ligger boldbanen – Foto: Peter Brandi©

Vi vil gerne bo her i mange år endnu.

Hvad siger ejendomsmægleren

”Det er value for money. Det er velindrettede og praktiske huse i en god kvalitet. Stram arkitektur fra 70érne med store vinduer. De ligger i et pænt område med god atmosfære. Der er en god blanding mellem unge familier med børn og seniorer. Der er fornuftige ejerudgifter. Og husene er indrettet med private haver/gårdhaver og der er typisk plads til 2 biler. Ud over det er der carport og udhus og så er der kort til offentlige transportmidler.”

Store grønne arealer i bebyggelsen- Foto: Select Foto©

Vi har talt med ejendomsmægler Jens Højmann, som pt. har et etplanshus til salg på Nygårdsvænget, og han har venligst lånt os billeder af huset.

Vi spurgte, hvad synes du om husene set fra en ejendomsmæglers synspunkt?

Store køkken-alrum – Foto: Select Foto©

Du kender jo husene bedre end så mange andre, du har jo selv boet i et af toplanshusene, hvordan er de at bo i?

”Det er et nemt hus, det er super velindrettet og med dejligt lysindfald. Der er skønne fælles arealer i et lukket område hvor børn kan lege trygt og godt. Det er en dejlig beliggenhed, tæt ved motorvejsnettet og tæt på station og bus.  Øresund er indenfor cykelafstand. Der er lave driftsudgifter.  Husene er i størrelse og indretning at sammenligne med et parcelhus, men væsentlig billigere og nemmere at vedligeholde pga. de mindre grunde. De store friarealer udenom, med boldbaner og legepladser, bliver vedligeholdt via grundejerforeningen.”

Rummelig stue – Foto: Select Foto©

Set i forhold til andre tilsvarende bebyggelser i Hørsholm sælges husene til en lavere pris pr. m², er der nogen forklaring på det?

”Beliggenheden, grænsende op til lettere erhverv, har gjort at prisudviklingen hidtil ikke har fulgt resten af Hørsholm.  I praksis giver beliggenheden ingen gener, så her er meget bolig for pengene.”  

Dejlig nem terrasser på begge sider af husene – Foto: Select Foto©

Du kan læse mere om Nygårdsvængerne på grundejerforeningens hjemmeside https://www.nygaardsvaengerne.info/

Du kan se mere om ejendomsmægler Jens Højmann på hans hjemmeside https://www.jenshojmann.dk/

da_DKDansk
en_GBEnglish (UK) da_DKDansk