14 Milliarder kr. i udligning – er det rimeligt eller urimeligt?

#

Af Ann Lindhardt (V), medlem af kommunalbestyrelsen Pressefoto

I Danmark har vi opbygget et samfund, hvor der bliver prioriteret højt, når man tænker på ligestilling, når det gælder køn, og rimelighed og retfærdighed når det drejer sig om løn, arbejdsforhold osv., men når det gælder udligningsordningen, så vægter man åbenbart ikke rimelighed og retfærdighed ligeså højt. Igennem de sidste mange år er der flyttet flere og flere penge fra hovedstadsområdet til resten af landet. Siden 2007 er beløbet fordoblet og oppe på nu knap 14 milliarder. 

Det er tæt på topmål af socialistisk arrogance hvis man ser det som et “småborgerligt” ligegyldigt problem, at det har kæmpestore konsekvenser for kommuner som f.eks. Gentofte, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Hørsholm når vi skal få vores kommunale økonomi til at hænge sammen, når vi kaster vores “overskud” direkte til den jyske muld.  

Hvis man tager udgangspunkt i en akademikerfamilie med en løn på hver 35.000 kroner, som bosætter sig i feks. Lyngby-Taarbæk Kommune, så er rådighedsbeløbet 22.432, når de faste udgifter er betalt, mens det med bopæl i Frederikshavn Kommune er 31.827 kroner. En familie i hovedstadsområdet, som bor i hus med to børn, hvor far er håndværker, mor er sygeplejerske, har 74.000 kr. mindre til rådighed om året end en tilsvarende familie i Nordjylland. Er det balance? 

Udligningssystemet er sat i værk for at udligne kommunale forskelle og økonomiske muligheder i Danmark, men der bør tages højde for borgernes private rådighedsbeløb, bundlinjen kigger vi alle på i sidste ende. 

Udligningssystemet har været igennem talrige lappeløsninger og blevet for lukrativ for nogle kommuner. 

Vi skal naturligvis bidrage til et Danmark i balance, men det nuværende system medfører, at almindelige familier i hovedstadsområdet betaler for, at kommuneskatten for familier andre steder i landet kan holdes lavere, end den ellers ville være.

Hørsholm er med i det gode tiltag Stop Forskelsbehandlingen Nu! hvor vi er gået sammen med andre kommuner for at italesætte, at der skal andre boller på suppen nu!

Vi skal bevare vores velfungerende og økonomisk bæredygtige samfund, som har taget år for Danmark at opbygge, og derfor skal regeringen og dens støttepartier tage debatten alvorligt, når de kommer med et udspil på en ny udligningsreform, den trænger til et gevaldigt servicetjek! Den kommunale udligningsordning er gået alt for vidt. Hovedstadsudligningen, den bør afskaffes da den er forældet. 

Landsudligningen skal være tilpasset virkeligheden, og det er den ikke nu. 

Jeg vil sige den er helt urimelig og dybt uretfærdig! 

da_DKDansk
en_GBEnglish (UK) da_DKDansk