Plejehuset på Kærvej

#

Af Lisbet Hein – Plejehuset efter renovering, 1993 – Foto: Helge Pedersen

Plejehuset blev bygget i 1812 i forbindelse med Den militære Klædefabrik. Navnet kommer af, at bygningen husede de mange forældreløse børn, som arbejdede på fabrikken.

Børn var en vigtig del af arbejdsstyrken på Den militære Klædefabrik, hvor de udførte opgaver, hvor man skulle kravle, eller hvor man på anden måde kunne udnytte deres ringe størrelse.

Personale udenfor Den Militære Klædefabrik. Fotoet er fra ca. 1900, og findes på Hørsholm Lokalarkiv (Arkiv.dk)

Børnene kunne komme fra gårdene i nærheden, men ofte var det forældreløse børn, som blev hentet fra Københavns Fattigvæsen. Fabrikken påtog sig at give børnene kost og logi, samt en smule skolegang, og fik til gengæld deres arbejdskraft. Børnenes liv i Plejehuset var barskt, og samtidig var de ugleset i lokalsamfundet og fik ofte skylden, hvis der blev begået tyveri eller andet.

Plejehuset blev nedlagt allerede i 1818, hvorefter børnene blev sat i pleje hos familier rundt omkring fabrikken. Herefter blev Plejehuset brugt af fabrikken til forskellige formål, bl.a. pigeskole og som lejlighed for en mester. Plejehuset er i dag overtaget af en privat virksomhed.

da_DKDansk
en_GBEnglish (UK) da_DKDansk