Af Peter Brandi
Der var et usædvanligt stort fremmøde af tilhører, til Kommunalbestyrelsesmødet her til aften
Mødet startede med to borgere, der havde spørgsmål til Kommunalbestyrelsen, uden for aftenens dagsorden. Begge to tog udgangspunkt i Hulsøvang problematikken, hvilket ikke lige er det, som spørgetiden inden Kommunalbestyrelsesmødet er beregnet til.
Aftenens store spørgsmål var naturligvis, om den fornyede debat, om nedlæggelse af § 14 forbud mod det foreslåede 2-familiershus i 2 etager.
Men inden vi nåede til det punkt, havde 1. Viceborgmester Henrik Klitgaard (B), under henvisning til Initiativretten, følgende forslag:
Radikale Venstre forslår at kommunalbestyrelsen godkender:
At der udarbejdes tillæg til partiel byplan 1 og partiel byplan 6 med teksten ”Det er ikke tilladt at opføre tofamilieshuse”
Forvaltningen udarbejder forslag til hvordan et lignende forbud også kan udarbejdes for Folehave kvarteret.
Der var en del debat om forslaget, men alles udgangspunkt var, at rose Henrik Klitgaard for godt arbejde i denne sag. Men som Henrik Klitgaard og andre gjorde opmærksom på, så vil det ikke forhindre at nogen vil bygge lignende store huse, blot som enfamiliehuse.
Forslaget blev enstemmigt vedtaget.
Under henvisning til samme Initiativret, stillede Thorkild Gruelund (UP) følgende forslag:
Vi etablerer et Rungsted Kyst Stationsområde udvalg som et §17 stk. 4 udvalg I lighed med det tidligere Ældreudvalg og det eksisterende Tryghedsudvalg vil jeg foreslå, at Kommunalbestyrelsen i Hørsholm Kommune nedsætter et Rungsted Stationsområde udvalg.
Til udvalgets sammensætning foreslog Thorkild Gruelund følgende:
Som formand vil det være helt naturligt at udpege formand for Miljø- og Planlægningsudvalget Jan Klit. Udvalget bør yderligere bestå af 5-6 politikere, repræsentanter fra nabo grundejerforeninger, bestyrelsen for Rungsted Skole og Ulvemosehuset, Rungsted Golf Klub, samt mindst 3-4 almindelige borgere – her af helst også et par borgere, som bor et andet sted i kommunen end Rungsted.
Der var lidt bekymring om det kunne skabe præcedens med sådant et udvalg. Hvad hvis der senere kom et problem i en anden bydel?
Men der var enighed om, at forslaget bliver sendt til Økonomiudvalget.
Så til aftenens hovednummer
Inden vi kom til selve sagen, skulle Kommunalbestyrelsen lige vedtage om Thorkild Gruelund var inhabil. Det blev besluttet, at det var han, og Thorkild Gruelund forlod mødet.
Så til sagen om nedlæggelse af § 14 forbud mod byggeriet på Hulsøvang 20. Det blev, lige som sidst, til en debat på 1 time og 40 minutter. Her var der to væsentlige holdninger. Den ene at der ikke er noget planmæssigt belæg for at nedlægge et § 14 forbud. Den anden var, at det kunne man sagtens gøre.
Debatten bevægede sig frem og tilbage mellem parterne. Der var tydeligvis de samme argumenter, blot i forskellige indpakninger.
Her var det tydeligt hvem tilhørerne holdt med, der blev heppet, som var det en sportskamp.
Under debatten meddelte Fritz Reuther (V), at entreprenøren endnu ikke havde købt ejendommen Hulsøvang 20, men alene har indgået en betinget købsaftale, betinget af at han får byggetilladelse til projektet.
Der var en længere ukonkret debat om, hvilke ting der skulle indgå i en lokalplan for området. Der er rigtig mange ting, der skal tages hensyn til, hvis vi skal have en lokalplan, der tilgodeser de ting, som vi gerne vil have lagt ind som grundsten i en lokalplan, og det vil tage tid, og hvis § 14 skal kunne anvendes skal der foreligge en lokalplan indenfor 12 måneder.
Der tegnede sig en vis usikkerhed om, hvilke muligheder vi reelt har som kommune, og om hvilke erstatningsansvar man reelt kunne pådrage sig. Hvis noget overhovedet.
Efter en time og 40 minutter var der faktisk flere spørgsmål, end der var da vi startede. På det tidspunkt foreslog Niels Lundshøj (A), at punktet blev udsat til senere, så der var tid til at indhente juridisk assistance til de uafklarede spørgsmål.
Kommunalbestyrelsesmødet blev suspenderet, og medlemmerne gik ud bag ved, angiveligt for at tale om A’s forslag.
De medlemmerne kom tilbage efter ca. 10 minutter, var der opnået enighed om at udsætte sagen, for at få indhentet den nødvendige juridiske ekspertise, så beslutningen kan tages på et oplyst grundlag.
Det skabte jubel blandt de fleste tilhører, og det var vel også nærmest en halv sejer.
Det bliver spændende at følge den videre udvikling i sagen.
Der var i alt 23 punkter på dagsordenen, så jeg vil i denne omgang lade jer læsere få fred, og fortsætte med de øvrige punkter i morgen, eller i hvert fald dem der kan afæske bredere interesse.