Af Mette Palm – Illustration fra Le Livre des Conquestes et Faits d’Alexandre (ca. 1467) af festbanket. Til højre ser man bordet, hvor gæsterne kunne få krydret deres vin efter eget ønske.
Lutendranck er en krydret og sødet vin, som var meget populær i både middelalder og renæssance. Det er ikke så mærkeligt, for Lutendranck er frisk og med en fin og velafbalanceret smag af krydderier. Det har også været en eksklusiv drik, da både vin og ikke mindst krydderier har været dyre. Vinen i middelalderen blev ofte importeret fra Tyskland. De anvendte krydderier blev købt på apoteket eller i markedsboder og er typiske for middelalderen. Det har været helt almindeligt, at gæsterne selv kunne vælge, hvor krydret og/eller sød man ønskede sin vin.
I ældre opskrifter er der generelt ikke præcise mål på ingredienserne. Det har været lidt op til den enkelte koks evner og smag. Men Lutendranck er en af de få undtagelser, hvor der er præcise mængder på krydderier og sukkerindhold. Derfor kan vi genskabe en af de meget populære og kendte drikke fra middelalderen og renæssancen. Opskriften herunder stammer fra lægefruen Anna Weckers kogebog fra 1616, som er den eneste trykte kogebog på dansk fra den tid.
Lutendranck opskrift | |
Krydderiblanding: 8 g kardemommefrø/-kapsler 6 g kanelstang 1 g ingefærrod 1 g muskat (1,5 g paradiskorn)1 1 flaske vin, rød eller hvid 100 g sukker | Sådan gør du: Knus kardemommekapsler (både skal og frø) groft i en morter. Knus også kanelstangen groft. Riv ingefærrod og muskatnød groft på et rivejern. Krydderiblandingen varmes op med sukkeret og 1/5 af vinen, til det koger. Tag af varmen og lad det trække minimum 5-10 minutter. Hæld blandingen gennem en sigt foret med et viskestykke/et stykke køkkenrulle. Hæld resten af vinen igennem krydderiblandingen. Dette kan gentageset par gange for at få mest mulig smag ud af krydderierne. Krydderiblanding, sukker og 1/5 vin kan holde et par uger i køleskabet. |
1Paradiskorn (Aframomum melegueta) er nævnt i den oprindelige opskrift. De var meget populær fra middelalderen og frem. Den er beslægtet med kardemomme og smager varmt, stærkt og krydret med bitre toner. I Danmark er paradiskorn ikke tilladt som krydderi længere, da der er mistanke om, at de giver skadelige langtidsvirkninger. Lutendranck smager glimrende uden paradiskorn, men tilsæt evt. et stødt peberkorn for at få lidt af den stærke smag. |
Man skal bruge hele krydderier, som knuses groft. Hvis man bruger pulveriserede krydderier, kan man ikke si dem fra vinen. Hele krydderier har også en stærkere smag.
Det er valgfrit om man bruger rød eller hvid vin, og om man serverer Lutendranck varm eller kold. Museets arkæologer anbefaler Lutendranck med hvidvin og serveret kølig. Det smager fantastisk.