Af Thomas Jørgensen – Billede: En barkspand fra en bronzealderboplads ved Helsinge. Fundet i 2020.
Øl er for mange en fast del af julens traditioner. Det er stort set alle bryggerier, der fremtryller et nyt bryg i denne tid. Det er en tradition, der kan følges langt tilbage i tiden. I Egtvedpigens grav blev der fundet en barkspand, hvori der blev fundet rester af et krydret bryg. Egtvedpigen levede i bronzealderen og blev begravet i en stor gravhøj for godt 3.400 år siden. Fundet af bryggen i barkspanden viser, at der også dengang var tradition for, at der fulgte et krydret bryg med ved særlige lejligheder.
Under udgravningerne ved Troldebakkerne nord for Helsinge i sommerhalvåret 2020 blev der fundet rester af barkspande i bunden af to af brøndene. Barkspandene kunne, ligesom Egtvedpigen, dateres til bronzealderen. Brøndene blev undersøgt ved at grave ned gennem dem med en lille gravemaskine, så det var heldigt, at spandene ikke blev enten ødelagt eller gravet væk. Den ene spand, som ses på billedet, har taget form efter at have ligget i kanten af brønden, og spandens bund og låg var kun delvis bevaret. Da barkstykkerne var meget skrøbelige, blev de hurtigst muligt sendt til konservering. Det er derfor først i år, at vi har fået den mest velbevarede barkspand tilbage til museet, så vi kunne se det færdige resultat. Man kan diskutere, om den er særlig pæn, men sjælden er den helt sikkert. Der kendes kun ganske få bevarede barkspande fra oldtiden, hvorfor fundene fra Troldebakkerne sætter stedet på landkortet med hele to fund.
Vores barkspande har sikkert været brugt til at hente vand i brøndene, men mon ikke at de også har været brugt til krydret drik i stil med Egtvedpigens spand? Det er i hvert fald nemt at forestille sig, at beboerne på bopladsen har sat stor pris på en omgang godt krydret bryg, hvad enten tiderne var varme eller kolde. Måske har de siddet sammen omkring det lune ildsted og fejret årets vintersolhverv.