Af Kristoffer Schmidt – Illustration fra Illustreret Tidende (1867-68) forestillende Højbroplads på juleaftensdag, hvor en hektisk handel med juletræer og andre ting til julen finder sted. Foto: Nationalmuseet.
Op til julen 1883 fik en unavngiven parcellist fra Tikøb – dvs. en landmand, der ejede en jordlod mindre end et gårdbrug, men større end en husmandslod – den idé at sælge juletræer i København. Til denne anledning havde han indkøbt 50 juletræer med henblik på at drage til hovedstaden og sælge dem. Ideen var for så vidt ganske god. Efterspørgslen efter juletræer var stor i hovedstaden, og den entreprenante parcellist fra Tikøb var en blandt flere nordsjællændere, der havde opdaget, at der var penge at hente i juletræer.
Parcellisten var dog lige lovlig ambitiøs i sit forsøg på at opnå en stor profit i julemåneden. Han supplerede nemlig de 50 juletræer med 20 ekstra, som han stjal ved Havreholm Papirfabrik. Parcellisten nåede dog ikke at sælge noget, idet politiet anholdt ham under mistanke om, at juletræerne var tyvegods. Da man ikke kunne bevise, hvilke juletræer, der var erhvervet lovligt eller ulovligt, konfiskerede man dem alle og transporterede dem til birkekontoret i Fredensborg, hvor de blev liggende til efter nytår. Således var alt håb om profit forduftet. Dette var dog langtfra parcellistens eneste ulykke. Efterfølgende blev han nemlig kendt skyldig i tyveri og dømt to gange fem dages fængsel på vand og brød, mens en medsammensvoren fik den halve straf. Derudover skulle de to dømte dække sagens omkostninger på 30 kroner.