Kategorier
Historie Kend din by

Gardin-krigen i Hørsholm 1975 – 77

Af lokalhistoriker Lisbet Hein – Foto: En af slagter Baggers medarbejdere ved de famøse gardiner, 1976. Lokalarkivet i Hørsholm. Butikscentre og specialbutikker i 1970’erneFra 1960’erne skete der store omvæltninger i dagligvarehandelen i Danmark. Mange små købmænd, mejerier, slagter- og grøntforretninger lukkede, mens kunderne søgte mod supermarkederne, hvor det meste kunne fås samme sted. O. 1970…

Af lokalhistoriker Lisbet HeinFoto: En af slagter Baggers medarbejdere ved de famøse gardiner, 1976. Lokalarkivet i Hørsholm.

Butikscentre og specialbutikker i 1970’erne
Fra 1960’erne skete der store omvæltninger i dagligvarehandelen i Danmark. Mange små købmænd, mejerier, slagter- og grøntforretninger lukkede, mens kunderne søgte mod supermarkederne, hvor det meste kunne fås samme sted. O. 1970 opstod de første butikscentre, hvor mange typer forretninger blev samlet under samme tag. I Hørsholm var udviklingen særlig markant med opførelsen af hele to butikscentre i 1971/72: Det store Hørsholm Midtpunkt og det lidt mindre Kongevejscenter.

Madskribenten Astrid Slepsager støttede slagter Bagger i gardinkrigen og sendte ham bla. denne tegning, der blev bragt i Frederiksborg Amts Avis.

Butikkerne i Dronninghus
Nogle af Hørsholms mindre forretninger lukkede i denne tid, andre flyttede til et af de to centre – men der var også forretningsdrivende, der valgte at blive, hvor de var, og i stedet søgte at profilere sig for at fastholde kundernes gunst. I Dronninghus, Rungstedvej 5 – 7, lå en stribe dagligvareforretninger: Bager, slagter, fiskehandel, grøntforretning og købmand. Anført af den dynamiske slagter Svend Bagger markedsførte forretningerne sig på varernes kvalitet og på den personlige kundebetjening. Som kun 17-årig havde Bagger åbnet sin forretning i 1966. Han drev den selv frem til 1989, hvorefter hans medarbejder, slagtermester Kjellmann, videreførte den indtil lukningen for et par år siden.  

Gardinkrigen 1975-77
Hos slagter Bagger betalte man ganske vist mere for varerne end i supermarkedet, men kvaliteten var i top og udvalget stort. Også udenlandske specialiteter kunne man købe hos slagteren, der blandt andet havde hentet inspiration fra franske charcuterier.  I 1975 ønskede Slagter Bagger at understrege forretningens franske præg, hvilket blandt andet skete ved at hænge rød- og hvidternede bomuldsgardiner op i butiksvinduerne.

Nogle af avisudklippene om sagen. Lokalarkivet i Hørsholm.       

Gardinerne gav anledning til en veritabel krig mellem Bagger og sundhedsmyndighederne, en tid også med Hørsholm Kommune som temmelig ufrivillig deltager. Egentlig startede sagen relativt fredsommeligt med at kredsdyrlægen under et kontrolbesøg påpegede, at der ikke måtte være stofgardiner i en forretning med u-indpakkede fødevarer. Bagger forklarede, at han opretholdt den højeste grad af hygiejne, og at han blot ønskede at hygge om kunderne og at give sin forretning et særpræg – på samme måde, som han gik ud fra, at kredsdyrlægen med sit røde fuldskæg dyrkede sit eget særpræg. Imidlertid eskalerede sagen, og både politiet, miljøministeren og Folketinget måtte undervejs beskæftige sig med den. Kontroversen vakte opsigt og blev omtalt i både den lokale og i den landsdækkende presse. Hørsholm Kommune støttede i begyndelsen slagter Bagger, men endte med at anmelde ham til politiet efter et kontrolbesøg i 1976, hvor bølgerne gik højt. Sagen kom for retten d. 20. januar 1977, og d. 26. i samme måned faldt dommerens kendelse: Slagter Bagger fik en advarsel for at have overtrådt reglerne, men ikke som forventet en bøde. Man noterede sig, at stofgardinerne i mellemtiden var erstattet af plasticgardiner, der ikke stred mod reglerne.

Gardinkrigen på museum
Svend Bagger samlede korrespondance og avisudklip fra sagen i et ringbind, som han inden sin død i 2019 overdrog til Museum Nordsjællands lokalarkiv i Hørsholm. På den måde bliver materialet bevaret og kan være med til at belyse udviklingen inden for en vigtig del af vores dagligdag – nemlig den lokale dagligvarehandel.

da_DKDansk